Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Premierul Mihai Tudose anunță că vârsta de pensionare „o să mai crească cu un an, doi”

În România, bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63, însă vârsta de pensionare urmează să crească. a declarat premierul Mihai Tudose într-un interviu pentru Agerpres

Foto: gov.ro

„Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani”, a spus Mihai Tudose.

Val de pensionări din Armată, SRI și Poliție

Guvernul pregătește un act normativ prin care să schimbe modalitatea de calcul a pensiilor speciale, astfel încât acestea să nu mai poată depăși salariul luat în perioada activă. „.Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul Tudose. Măsura nu va afecta însă și pensiile aflate deja în plată

„Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă - şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie - vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

În urma acestui anunț, a fost declanșat un val de pensionări din Armată, SRI şi Ministerul de Interne. De vineri până marți, 700 de polițiști au depus cereri de pensionare, a anunțat ministrul de Interne, Carmen Dan. Importanţi lideri din structurile militarizate. Importanţi lideri din structurile militarizate, printre care şeful Forţelor Terestre, generali din structuri NATO şi şeful Jandarmeriei Române, au fost trecuţi în rezervă la cerere în vederea pensionării.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi este dat ca să întâlnesc multe persoane care , desi , au împlinit vârsta de pensionare nu doresc ca sa iasa la pensie . De aceea , e normal ca sa crească vârsta de pensionare .
  • Like 0
 • Deja văd că generali din structuri NATO și diverși capi ai Armatei și Jandarmeriei vor să iasă la pensie și să mai prindă și ei o ciosvârtă din pomana care s-a făcut până acum.Oare vom apuca ziua când pensiile obișnuite vor fi luate în calcul primele?În România de azi multe categorii sociale și-au tras cum au putut mai bine porția.Putem vorbi aici de procurori,judecători,doctori,profesori etc care și-au mărit salariile sau pensiile după caz în timp amărâtul de contribuabil simplu de pe spatele căruia vine grosul banilor la buget a rămas cu o pensie sau salariu (după caz) neactualizată de ani de zile.România se împarte din ce în ce mai mult în bogați și hoți și săraci fără perspective din păcate.Și atunci nu trebuie să ne mire că tinerii absolvenți de facultate pleacă pe alte meleaguri și noi rămânem in continuare dintr-o criză profundă.
  • Like 0
 • Asa cum a conceput-o prima data Bismarck (el a inventat primul fond de pensii pentru anumiti angajati ai statului-in administratie,militari,feroviari) pensia era o returnare a baniilor cotizati de stat si angajati.Acest fond apoi a avut o viata proprie,investind acei bani in teluri sigure,asigurand existenta banilor pentru viitorii pensionari.Ca urmare si viitoarele fonduri de pensii se construiau pe aceleasi principii:contributia salariatului,contributia statului.Largindu-se in spatii private pensiile erau totdeauna fructele unor investitii prealabile.Pana ce nu a venit comunismul.Asigurarile nationalizate,intreprinderiile nationalizate ,salariile provenite de la taticul stat se amestecau in acelas buzunar statal cu veniturile de alte provinienta.Statul comunist si acum urmasul debil de acum plateste pensia nu din fondul separat a asigurarilor ci din casa comuna..Statul a devenit cel care stabileste arbitrar cuantumul pensiilor tinind foarte putin seama de contributiile in cauza.Astfel poate taia si spinzura ,schimba proportiile dupa dorinta proprie cu motivatii politice .. In acest context arbitrariul devine lege cu toate pericolele ,amenintariile la sanatatea economica a tarii... Asta e.
  • Like 0
 • A uitat sa zică ca asta e valabil pt fraieri !
  • Like 1
 • Anon check icon
  "Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani" - foarte precis, nea' Tudose. Clar si la obiect, exact asa cum dicta planul, maretul plan de guvernare. In care aparea masura asta. Si despre care ne-ati si spus in campanie. Mai multi bani in buzunarele romanilor, uraa!
  • Like 1
 • check icon
  N-au decât să crească vârsta de pensionare la bugetari, că acolo chiar nu-i o problemă să mai STAI un an, doi.
  Să nu îndrăznească însă să mărească vârsta de pensionare la cei din privat, că acolo chiar nu poți să mai dai același randament ca la 20-30-40 de ani... Iar dacă nu mai poți, ești dat afară. Îmi și imaginez lucrătorii în construcții urcându-se încă doi ani pe schelă, că așa s-a căcat Tudose cu creierul...

  Guvernul criminal PSD nu se dezminte: întâi legea vaccinării obligatorii, apoi legea pensionarilor de lux la 40 de ani, iar la sfârșit, pentru proști, legea creșterii vârstei de pensionare: lucrezi până mori, și nu mai încasezi nicio pensie!

  Huooo, PSD! În loc de „mai mulți bani în buzunarele românilor” vor să ne dea mai mulți ani de muncă în folosul „băieților deștepți”...
  De acum înainte, am să votez partidul care promite că plafonează pensiile la 1000 € și confiscă pe bandă rulantă averile fără justificare!
  • Like 1
 • O NERUSINARE! Cum să crească vârstă de pensionare la peste 65 de ani?!... Pai nu traim 65 de ani. Dacă PSD-ul face asa ceva nu mai câstigă alegerile veci. Jucati-vă cu focul. Bine că scoateți militienii la pensie la 40 de ani. Dar v-ati gândit mult?... Cand au zis ca că vor creste vârstă de pensionare? Peste vrei 2 ani? In apropierea alegerilor... Nu mai intrati in parlament, asta este clar.
  Este prea cald afară?
  • Like 4
  • @ Constantin
   check icon
   Criminalii de la PSD „mândri că suntem români” își dau arama pe față.
   Adică, proștii să lucreze până mor, dar până atunci să cotizeze lunar pentru băieții deștepți, ăia care ies la pensie la 40 de ani.
   Huooooooooooooooo, PSD, huooooooooooo!
   Cum își permit așa ceva?!
   • Like 1
  • @
   Nu-si permit. A fost o aroganță care o sa-i coste scump
   • Like 0
  • @ Constantin
   Câta ipocrizie ai in matale bre Tov Costel ! Pai asta iarna ne trăgeai pe aici de perciuni ca nu credem balivernele lu big daddy Liviu din fițuica de guvernare . Vezi de asta avem țara și sistem pe care-l avem , din cauza oamenilor ca tine , majoritari din păcate !
   • Like 0
  • @ Vic Berenghi
   Nu-i nimeni drac si nimeni sfânt, a zis poetul... Un adevăr pe care tu nu esti in stare sa-l înțelegi . Cand simt nevoia să laud, laud, iar când simt nevoia să critic, critic. Asta se numeste obiectivitate. Ceea ce faci tu este nociv. Pleci de la premiza că unii sunt doar buni si alții doar răi si acționezi...
   Nu-i nimeni drac si nimeni sfânt. Reține asta.
   • Like 0
 • O idee mai buna e sa nu se mai pensioneze unii oameni mai speciali la 45-50 de ani. Ok, esti soldat/ politist/jandarm si ai avut o slujba mai grea? Nici o problema, de la 50 de ani nu mai esti pe teren, ajuti la birou, te ocupi de acte etc. Cu alte cuvinte, iti meriti painea, nu stai ca bossu' acasa.
  • Like 4
 • check icon
  La o medie (chinuită) de viață de cca 70 de ani pe țară, adică la oraș în jur de 60 de ani, oricum marea majoritate a românilor din mediu urban de mai bine de 10 ani încoace și mai ales pe viitor nu mai apucă o pensie normală(nici la 65 de ani), stau în șomaj „jenant„ umiliți sau ajutor social că nu-i mai angajează nimeni din cauza vârstei (după 45-50 de ani în sus)câțiva ani apoi kaput pe motive medicale deja comune--pb. cu inima, cancere, diabet,etc). Pt. stat e ok, scapă de cheltuieli cu pensiile și menținerea sintetică în viață a pers. peste 70 de ani plini de tot felul de boli costisitoare datorită morții înainte de 65 de ani..Este oricum stupidă prelungirea vârstei de pensionare când oricum tot mai mulți nu o apucă nici pe cea prezentă.
  • Like 1
 • Nu mai sunt bani pentru coloneii, anacondele, interesii nationali, securistii si politrucii pensionati anticipat cu zeci de mii de lei in cont lunar. Stat mafiot, caste infractionale, poslusnici/scutelnici pe de o parte, pe de alta cei lipsiti de drepturi, yakuza politica redistributista, structura piramidala medievala. Sa ma scuteasca cei ce zic ca nu e totul deliberat, fura doar pentru ei, dar nu incearca sa ne distruga pentru zeci de ani de acum incolo. Totul e deliberat, acceptarea coruptiei ca factor primordial indispensabil vietii, promovarea nulitatilor, distrugerea invatamantului, sanatatii, ordinii publice, valorilor fac parte din masterplanul national fiindca genereaza electorat potential, niciodata nu vor ramane in pana sa riste pierderea puterii. Ce si-au mai zis ei acum, hai ca platesc prostii. Sa zica mersi ca ii lasam sa traiasca si sa munceasca, daca fac gura ii legam de glie, iesim din UE, inchidem granitele si atunci reinstauram iobagia si rumanismul. Ne indreptam spre Venezuela.
  • Like 5


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult