Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Corespondență din Belgia. Prima imagine cu teroriștii: câți au murit, câți au rămas liberi. Au folosit atentatorii o bombă cu cuie la aeroport?

Teroriști

UPDATE 12.00 În cursul după-amiezii, presa a relatat că Najim Laachraoi, complicele fraților kamikaze, a fost prins. Se pare că a fost o alarmă falsă. Suspectul este în continuare liber, neexistând un anunț oficial referitor la prinderea lui.

UPDATE miercuri, 9.28. Potrivit CNN, cei doi teroriști sinucigași de la aeroport sunt frați și se numesc Khalid and Brahim El Bakraoui. Cei doi se aflau în atenția poliției pentru fapte de tâlhărie. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din aeroport, se observă că cei doi bărbați îmbrăcați în negru poartă mănuși pe o singură mână, probabil pentru a ascunde detonatorul bombei. Cel de-al treilea atentator, bărbatul cu geacă albă, se numește Najim Laachraoi și a reușit să scape.

Știrea inițială:

Au apărut primele imagini cu teroriștii de la aeroport. Cei doi în negru s-au detonat, cel cu geaca albă se pare că a scăpat.

Panica de moment a trecut, însă încep să apară date șocante și măsuri care urmăresc să evite alte atacuri, ceea ce poate să însemne că există informații despre alți atacatori rămași liberi. Ultimele informații vorbesc despre faptul că bombele de pe Zaventem erau bombe cu cuie, construite special pentru a face cât mai multe victime. Au fost găsite la fața locului, dar și în trupurile celor decedați sau răniți, cuie. În stația de metrou nu a fost însă același tip de bombă.

Exploziile de pe aeroportul din Zaventem au fost provocate de 2 bombe detonate de teroriști sinucigași. O a treia bombă a fost găsită neexplodată, unul dintre cei trei teroriști fiind încă liber. La metrou se pare că a fost o singură explozie, cea de la stația Maalbeek, nu mai multe așa cum s-a crezut inițial.

Școlile din Vilvorde sunt cel puțin pentru mâine închise. Multe ale evenimente ce urmau să aibă loc în Bruxelles și în împrejurimi a fost anulate. Ca o coincidență morbidă, ieri în orașul Antwerpen a avut loc un exercițiu amplu de evacuare și intervenție în caz de urgență.

Centrala nucleară din Tihange, una din cele două pe care Belgia le deține, a fost evacuată de urgență. Informația vine de la poliția locală. Cele două centrale sunt ocupate acum de personalul minim care poate asigura buna funcționare a centralelor, toți ceilalți lucrători fiind trimiși acasă.

Celula de criză a pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon unde pot afla detalii despre victime, dar și informații cu privire la școli și mijloce de transport. Numărul este 1771 sau +3278151771. La aeroportul Zaventem a fost deschisă o linie specială unde se pot afla detalii despre pasageri: 02/753.73.00

Olanda a impus măsuri suplimentare de control al granițelor de pe întreg teritoriul, nu doar cel învecinat Belgiei.

Acțiunile de căutare și ajutor ale victimelor de pe aeroportul Zaventem au luat sfârșit. Urmează cercetări ale echipelor speciale. Aeroportul rămâne în continuare închis.

Află mai mult:

Expert în securitate aeronautică: Se pot imagina soluții astfel încât pasagerii să fie controlați ÎNAINTE de intrarea în aeroport

Corespondență din Bruxelles: Serviciile secrete au eșuat, soldații sunt niște păpuși înarmate, belgienii „still pissing”

Am înghețat când l-am auzit pe prim ministrul Belgiei când a spus: „Ceea ce ne așteptam să se întâmple s-a întâmplat”. Corespondență din Belgia

Atentate în inima Europei. Bilanțul actualizat al morților și răniților

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu este confirmat nicaieri ca unul dintre teroristi a fost prins.

  "UPDATE 12.00 Najim Laachraoi, complicele fraților kamikaze, a fost prins."
  Stirea pe care o citati in link NU CONFIRMA nici ea ca a fost prins.

  Traducerea stirii din Google Translate:
  "Cea de a doua kamikaze (cu barba) nu a fost identificat, al treilea acuzat (cu pălărie) este încă se caută în mod activ....
  Najim Laachraoui, suspect de terorism și, eventual, implicat în atacurile de la Bruxelles, nu a fost arestat."

  Va rog nu mai raspanditi informatii eronate! Ma astept asta de la toate posturile tv si ziarele online, insa nu de la Republica.
  • Like 2
 • Crabu check icon
  Chiar nu se putea evita cacofonia din titlu?!
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult