Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Corespondență din Belgia. Prima imagine cu teroriștii: câți au murit, câți au rămas liberi. Au folosit atentatorii o bombă cu cuie la aeroport?

Teroriști

UPDATE 12.00 În cursul după-amiezii, presa a relatat că Najim Laachraoi, complicele fraților kamikaze, a fost prins. Se pare că a fost o alarmă falsă. Suspectul este în continuare liber, neexistând un anunț oficial referitor la prinderea lui.

UPDATE miercuri, 9.28. Potrivit CNN, cei doi teroriști sinucigași de la aeroport sunt frați și se numesc Khalid and Brahim El Bakraoui. Cei doi se aflau în atenția poliției pentru fapte de tâlhărie. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din aeroport, se observă că cei doi bărbați îmbrăcați în negru poartă mănuși pe o singură mână, probabil pentru a ascunde detonatorul bombei. Cel de-al treilea atentator, bărbatul cu geacă albă, se numește Najim Laachraoi și a reușit să scape.

Știrea inițială:

Au apărut primele imagini cu teroriștii de la aeroport. Cei doi în negru s-au detonat, cel cu geaca albă se pare că a scăpat.

Panica de moment a trecut, însă încep să apară date șocante și măsuri care urmăresc să evite alte atacuri, ceea ce poate să însemne că există informații despre alți atacatori rămași liberi. Ultimele informații vorbesc despre faptul că bombele de pe Zaventem erau bombe cu cuie, construite special pentru a face cât mai multe victime. Au fost găsite la fața locului, dar și în trupurile celor decedați sau răniți, cuie. În stația de metrou nu a fost însă același tip de bombă.

Exploziile de pe aeroportul din Zaventem au fost provocate de 2 bombe detonate de teroriști sinucigași. O a treia bombă a fost găsită neexplodată, unul dintre cei trei teroriști fiind încă liber. La metrou se pare că a fost o singură explozie, cea de la stația Maalbeek, nu mai multe așa cum s-a crezut inițial.

Școlile din Vilvorde sunt cel puțin pentru mâine închise. Multe ale evenimente ce urmau să aibă loc în Bruxelles și în împrejurimi a fost anulate. Ca o coincidență morbidă, ieri în orașul Antwerpen a avut loc un exercițiu amplu de evacuare și intervenție în caz de urgență.

Centrala nucleară din Tihange, una din cele două pe care Belgia le deține, a fost evacuată de urgență. Informația vine de la poliția locală. Cele două centrale sunt ocupate acum de personalul minim care poate asigura buna funcționare a centralelor, toți ceilalți lucrători fiind trimiși acasă.

Celula de criză a pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon unde pot afla detalii despre victime, dar și informații cu privire la școli și mijloce de transport. Numărul este 1771 sau +3278151771. La aeroportul Zaventem a fost deschisă o linie specială unde se pot afla detalii despre pasageri: 02/753.73.00

Olanda a impus măsuri suplimentare de control al granițelor de pe întreg teritoriul, nu doar cel învecinat Belgiei.

Acțiunile de căutare și ajutor ale victimelor de pe aeroportul Zaventem au luat sfârșit. Urmează cercetări ale echipelor speciale. Aeroportul rămâne în continuare închis.

Află mai mult:

Expert în securitate aeronautică: Se pot imagina soluții astfel încât pasagerii să fie controlați ÎNAINTE de intrarea în aeroport

Corespondență din Bruxelles: Serviciile secrete au eșuat, soldații sunt niște păpuși înarmate, belgienii „still pissing”

Am înghețat când l-am auzit pe prim ministrul Belgiei când a spus: „Ceea ce ne așteptam să se întâmple s-a întâmplat”. Corespondență din Belgia

Atentate în inima Europei. Bilanțul actualizat al morților și răniților

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu este confirmat nicaieri ca unul dintre teroristi a fost prins.

    "UPDATE 12.00 Najim Laachraoi, complicele fraților kamikaze, a fost prins."
    Stirea pe care o citati in link NU CONFIRMA nici ea ca a fost prins.

    Traducerea stirii din Google Translate:
    "Cea de a doua kamikaze (cu barba) nu a fost identificat, al treilea acuzat (cu pălărie) este încă se caută în mod activ....
    Najim Laachraoui, suspect de terorism și, eventual, implicat în atacurile de la Bruxelles, nu a fost arestat."

    Va rog nu mai raspanditi informatii eronate! Ma astept asta de la toate posturile tv si ziarele online, insa nu de la Republica.
    • Like 2
  • Crabu check icon
    Chiar nu se putea evita cacofonia din titlu?!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult