Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Coronavirus în România | Medic, despre pacienții izolați la domiciliu: „Pe trei nu îi mai avem. Au fost în autoizolare, dar au plecat înapoi în Italia la muncă”

Carantina - coronavirus

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

În județul Iași sunt 813 persoane izolate la domiciliu. Au venit din zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Cei mai mulți din Italia. Oamenii aflați în monitorizare cu eticheta „suspect de coronavirus” sunt acasă în 93 de localități. Alții au plecat din izolare înapoi la muncă, în Italia. Ar fi fost concediați. Ce comune? Ce orașe? Informații clasificate, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP). Cum se desfășoară izolarea? Cine le aduce de mâncare? Primăriile, răspund aceiași oficiali ai Direcției de Sănătate Publică. Primarul municipiului Iași, unde sunt mulți suspecți de coronavirus, ridică din umeri. Nu i-a cerut nimeni acest serviciu care există doar pe hârtie. În județul Iași sunt în procedura de sancționare trei persoane care au ieșit din izolare. Amenda, 10.000 de lei. Unul dintre cei care vor fi sancționați, un tânăr aflat în carantină. S-a dus să dea examenul la școala de șoferi. Examinatorul l-a tras pe dreapta în fața secției de poliție. Dar cine supraveghează dacă regulile nu sunt încălcate? Republica are un studiu de caz: un ieșean care s-a întors de la Roma și care, pentru a-și proteja colegii, a decis să se autoizoleze.

„Autoizolarea la domiciliu a fost decizia mea”, spune bărbatul de peste 30 ani care lucrează într-o multinațională din Iași. La sfârșitul lunii februarie era la Roma în interes de serviciu. Speriat de amploarea știrilor care veneau din România, el și colegul lui și-au scurtat sejurul. 

„Am venit din Roma. Am primit în avion un chestionar pe care l-am completat. În aeroport a fost un control al angajaților DSP. Destul de sumar. A fost mai mult un interogatoriu. Nu ni s-a luat nici temperatura. Am fost întrebat dacă am vizitat zone în care erau cazuri de coronavisuri”, a povestit ieșeanul care precizează că oricine putea minți sub semnătură pe declarație. Bărbatul povestește că a sunat de la Roma pentru a cere la DSP informații. I s-a răspuns că nu sunt restricții dată fiind zona din care veneam. Decizia de autoizolare a fost luată ca metodă de protecție pentru colegi. „A venit un coleg și mi-a adus laptopul. Am stat acasă. La cumpărături ieșeam eu. Singura informare corectă am primit-o de la firma la care lucrez. Nu știu dacă există un protocol cu privire la izolarea la domiciliu. Dacă izolarea ar fi definită și respectată ar ajuta”, a povestit amuzat bărbatul care crede panica este indusă de mass media. Autoizolarea s-a terminat. În tot acest timp, bărbatul a ieșit însă în oraș la cumpărături și la plimbare. Soția a mers la serviciu, iar copiii la școală. Dacă ar fi fost o izolare la domiciliu cu un suspect de coronovirus, nimic nu ar fi fost diferit.

„Va fi o premieră decontarea concediile medicale pentru situații de carantină”

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica a declarat că nu i-a fost solicitat în nici un caz serviciul de a aduce la hrană la domiciliul unei familii izolate ca urmare a suspiciunii de coronavirus. Purtătorul de cuvânt al DSP spune că persoanele sunt monitorizate de medicii de familie. 350 de medici de familie încearcă să țină sub control informațiile despre starea de sănătate a persoanelor izolate la domiciliu . „Se sună dimineață și seară. Dacă se simt rău sunt sfătuiți să sune la 112”, a declarat președintele Societății Medicilor de Familie Iași, Anca Deleanu. Concediile medicale se vor ști abia la sfârșitul lunii aprilie, a precizat directorul Casei de Sănătate, Radu Țibichi. „Va fi o premieră decontarea concediile medicale pentru situații de carantină, în ultimii ani nu s-au înregistrat astfel de situații și ne așteptam la o creștere a cheltuieilor de asistență socială”. Ce se întâmplă cu cei liber profesioniști sau fără venituri? O întrebare la care oficialii locali nu au răspuns. 

In izolare au primit în vizită rudele. Trei suspecți au plecat înapoi în Italia

Medicul Dana Popescu din Deleni are câteva cazuri de pacienți izolați în grijă. „Problema este alta. Pe trei nu îi mai avem. Au fost în autoizolare, dar au plecat înapoi în Italia la muncă. Ceilalți respectă izolarea, dar au primit în vizită pe mamă și pe soacră și acum stau ele în izolare”. Dana Popescu povestește că lucrurile au mers mult timp haotic: „Fiecare făcea cum îl tăia capul. El stătea în izolare, dar copilul mergea la școală. Autoizolarea implică mai mult decât a sta acasă iar restul populației să vină în vizită.”

Președintele Societății Medicilor de Familie Iași, Anca Deleanu, spune că a primit informații că medicii de familie au fost sunați și li s-a spus că cei aflați în izolare au dat petreceri de bun venit acasă cu toate rudele. Medicul de familie Dana Popescu spune că la țară lucrurile sunt simple. Alimentele se lasă la poartă. Ce se întâmplă cu izolarea la oraș? „Dacă au rezerve, e bine. Dacă nu, ne întrebăm cine le aduce de mâncare? Familia?”, s-a întrebat retoric medicul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult