Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Știți cum e la noi, merge și așa…” Ne-am întors din vacanța din Italia și am nimerit în „izolarea” de acasă

Otopeni coronavirus

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Un banc sec începe cu: poate sunt izolat la domiciliu

Fiica mea numără cuvintele care încep cu litera A dintr-o poveste. Eu trimit emailuri. Este abia prima zi.

Vestea bună este că tocmai m-am întors dintr-o vacanță senzațională, am fost la schi în nordul Italiei, în Livigno. Ce servicii, ce pârtii, ce mâncare! Superb! Vestea proastă este că taman când am aterizat în Milano a murit o doamnă diagnosticată cu coronavirus în regiunea Lombardia și au început să ne sune tuturor telefoanele. Să ne întoarcem, ne îndemnau rudele. Nu înțelegeam ce se întâmplă.

Din Milano, am luat mașini închiriate și am plecat destul de departe de orașele cu cazuri confirmate. Am scrollat un pic pe net și am decis că dracul nu era chiar așa de negru. Totuși, în următoarele zile, ne-am cumpărat cartofi, biscuiți și vin, ne-am gândit că dacă se închid magazinele murim de foame și de sete. Apoi, ne-am făcut planuri și să trecem granița spre Elveția sau Austria, „cât încă mai e timp”, apoi să venim în România.

Nu era chiar scenariul unui film de groază, dar începea să pară comedie: rudele ne îndemnau să luăm vitamina C, iar noi ne spălam pe mâini din 30 în 30 de minute și tot închinam pahare pentru sănătate. Cum face românul când știe că nu are spitale? Zice: „Doamne ajută”!

Vacanța s-a terminat și am revenit la realitate, în țara unde nu prea sunt cazuri de coronavirus, dar sunt multe de incompetență. Au început să curgă știrile despre șpaga luată, culmea!, chiar de fosta ministră a sănătății când încă era în funcție. Doamne ajută! 

Ne-am întors pe 1 martie pregătiți să fim analizați, izolați, verificați. Pe aeroport, am completat formulare – care erau pe mese în două variante, cu o mică modificare la întrebarea despre data sosirii, semn că cineva și-a dat seama la un moment dat că era formularea cam proastă, dar nu destul de repede ca să schimbe toate foile de pe masă. Știți cum e la noi, merge și așa.

Am dat formularele, apoi pașapoartele, apoi ni s-a luat temperatura și… atât. Nu am primit nicio indicație. Responsabili, unii din grup au întrebat dacă trebuie să stăm în autoizolare. Li s-a răspuns că este o „recomandare.” Ce înseamnă asta? Nu știm. Deci nu stăm izolați, ne-am bucurat noi. Aveam totuși îndoieli.

Și cum ajungem acasă?, ne-am întrebat noi. Statul nu îți asigură transport. Cu autobuzul sigur nu era bine, e aglomerație. Am chemat câte un uber și ne-am împrăștiat.

Grupul de whastapp creat pentru vacanța la schi a devenit grupul de coronavirus. Fiecare cu ce-l doare. Deocamdată, nu ne doare nimic, doar râdem de situație. Unde întrebi, afli altceva. Medicul de familie, sunat, mi-a zis mie să mergem la Matei Balș să ne testăm. Măi să fie, eu știam că orice ar fi, să nu mă duc în locuri publice, aglomerate. Plus că nu avem simptome! La școală, noi ăștia cu copii, am aflat că ni se recomandă să stăm acasă o săptămână. Nu deloc, dar nici 14 zile. Cum spuneam, merge și așa.

Când și cum luăm avizul epidemiologic, nu știm. Inventăm jocuri în casă, găsim locuri în care să ascundem o minge de tenis, aranjăm cărțile după culori, facem genuflexiuni și ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă ar fi cu adevărat o criză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    De unde atâta responsabilitate la slușbașii statului ,se vede acum că merită cu prisosință salariile și sporurile cu care au fost umflați de PSD din felul cum își bat joc de noi în problema coronavirusului.
    • Like 2
  • Scumpa dna Retea, un foarte bun remediu impotriva plictiselii este CITITUL pe care vi-l si recomand, in ideea de a va aduce aminte de limba romana ! cuvintul " scrollat " NU are echivalent in lb. romana, snobii mamii ? si, cum se simte grupul " whastapp " , e bine sanatos ? si el se plictiseste stind in casa ?
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Sec și sec de conținut.
    Ca o lege dată în dorul lelii, fără instrucțiuni de aplicare, numai să spună că au făcut ceva.
    Nici o idee, cum să se descurce o familie în carantină, cum se aprovizionează, cum își iau adeverințele, cum, cum, cum. Absolut nimic concret. Cum ajungi de la aeroport acasă, expunând încă pe cei din autobuz sau pe șoferul de taxi care nu-i de fier și poate da boala mai târziu și altora.
    O recomandare. Asta înseamnă că mulți vor prefera s-o ignore.

    • Like 3
    • @ Delia MC
      Am mai povestit pe aici ca eu am avut gripa porcina (deh :) ), in UK. De fapt nu stiu daca a fost chiar buba rea sau nu, pentru ca ti se spunea clar ca daca ai simptome, sa nu iesi din casa. Era un site al NHS-ului pe care dadeai un fel de test - daca adunai un numar de puncte, iti trimiteau un .pdf cu reteta pentru Tamiflu, si te sfatuiau cu caldura sa se duca altcineva sa o ridice.

      Pana aici, toate bune, dar...

      Persona care se duce pentru tine la farmacie intra in contact cu tine. Macar cand ti le da. Daca este cum a fost in cazul meu, fostul meu prieten locuia cu mine, si desi era asimptomatic...nu cumva?

      Din fericire, de el nu s-a prins nimic, dar, asa cum bine spuneti, cineva trebuie sa faca aprovizionarea. Daca i-o dadeam si lui, nu stiu ce faceam. Bine, ca noi am fost suficient de inteligenti incat sa cumparam din prima zi tot - paine uscata, conserve de diverse feluri, spaghete, ma rog, chestii neperisabile, ceaiuri, mancare de matza, antifebrile. Dezinfectanti aveam deja, pentru ca stiam ca 'bantuie' ceva, si eu mergeam la serviciu cu metroul (el era casnic pe vremea aceea, invata pentru admitere la un Master).

      Cert este insa faptul ca de la inceputul isteriei consiliul nostru (Southwark, pe vremea aceea) umbla si baga pliante in n-spe limbi pe sub usa, in care spunea - la numarul asta suni pentru Tamiflu, aici pentru alimente, aici daca devine rau de tot.

      Nu stiu daca s-ar fi petrecut chiar asa - nici ei nu sunt perfecti - dar fluturasul acela a calmat spiritele putin, si nu a existat chestia cu devalizarea supermarket-urilor. Cateodata, iluzia controlului este folositoare, si londonezii au un keep calm and carry on aparte.

      Eu nu am luat Tamiflu (incepuse deja sa se vorbeasca de efecte secundare foarte neplacute) dar am dormit, scuzati, ca un purcel, zece zile. Noroc cu fostul care ma trezea sa imi ia temperatura si sa imi dea ceai sau supa.

      Dar si acolo, statul acasa era 'strongly recommended', nu obligatoriu, si nu stiu cine te-ar fi putut tine acasa cu forta. Tot responsabilitatea individuala era baza, pentru ca erai constient ca daca o ai si stranuti in metrou...Valeu.

      Pentru mine, asta ar fi fost solutia si la noi; cum a aparut in Italia, toate primariile ar fi trebuit sa linisteasca populatia, si sa isi faca stocuri strategice de alimente. Ori la noi, prima grija a primarilor a fost sa nu se expuna. Mi s-a parut geniala reactia celui din Moldova care a zis ca el nu se duce in zona afectata nici batut, sa se duca cine vrea sa afle.

      E suficient ca un singur exemplar din asta sa apara in presa, si isteria-i gata, pentru ca tipul asta de reactie al unui oras micut te face sa te simti ca si cand ai fi tu impotriva lumii. Si atunci dai iama in supermarket, chit ca esti la mii de km distanta de un posibil focar de infectie.

      La noi, comunicarea catre public a fost - stai acasa si ia-ti temperatura. Vax albina de alimente sau medicamente...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult