Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Creșterea salariilor: șanse și riscuri

bugetari - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Cercul vicios al salariilor mici, din care societatea românească face eforturi să evadeze, este tot mai bântuit de controverse. Rezumate, cu deosebire, la cum și cât să fie mărite salariile. Cât privește oportunitatea acestor creșteri, opiniile favorabile sunt unanime. Susținute, întâi și întâi, de convingerea că șansele țării noastre de a intra în Zona Euro, într-un viitor apropiat, depind în mare măsură de creșterea veniturilor. Argument fundamental! Lângă care adaug alte patru argumente, toate de importanță cardinală.

1) Societatea românească are nevoie de un nou suport pentru o solidaritate reală. Bunăoară, convergența între creșterea economică (care a prins viteză de ani buni) și bunăstarea socială (care trebuie să-și surmonteze restanțele).

2) Teama că „dacă nu cresc salariile ne vor pleca în continuare medicii și profesorii” rămâne o motivație serioasă. Dar parțială. Faptul că ar putea pleca și mai mulți specialiștii din domenii-cheie ale economiei, dacă salariile nu vor crește, este cel mai mare risc. Pentru că am pierde specialiști acolo unde se fac banii din care se plătesc salariile medicilor si profesorilor, ale bugetarilor în general.

3) Ar fi o eroare să vorbim despre creșteri salariale fără să le legăm de cultura economică. De o forță, deci, care poate să accelereze mișcarea țarii înainte... Sunt nenumărate exemplele de țări care și-au ajutat dinamizarea economiilor și printr-un proces de culturalizare economică, bine făcută. O culturalizare care să includă, în loc de fantezii sau dogme, transparența adevărurilor economice, oricât de inconfortabile ar fi acestea. Cele patru milioane de cetățeni români plecați în lume, care fac PIB pentru alte țări, se constituie într-un avertisment de...ora douăsprezece fără un sfert! Un semnal pentru urgența arhitecturării unei piețe a muncii stimulative.

4) Necesarul dozaj salarii-productivitatea muncii este o legitate economică și nu poate fi încălcată. Dacă urcă salariile, nu e firesc să urce și productivitatea? Și nu este asta responsabilitatea firmelor, a autorităților, a întregii societăți românești? Dacă nu am fi trecut printr-o criză prelungită, dacă nu ar fi avut loc căderi economice și șomaj, poate că nu și-ar fi găsit locul aceste întrebări. Dar, abia când arde ceva... începem să ne întrebăm cum de s-a ajuns să ardă!

Și ajungem la cheia problemei! De fapt, la principalul risc: acela ca salariile din România să rămână la distanță de media europeană. Ca să ne apropiem de această medie ar trebui să avem creșteri salariale într-un flux continuu, an de an, baza fiind un izvor de resurse cu un curs neîntrerupt. Dacă vrem ca viitoarele etape de creșteri salariale să fie nu doar mai substanțiale, ci și mai cuprinzătoare; în plus, să fie extinse din sectorul de stat și în cel privat; ca să ajungem la așteptata convergență între creșterea economică și bunăstarea socială… soluția va fi un PIB care să câștige nu doar în viteză, ci și în sustenabilitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domn Vasilescu, nu plecă bre pfofesorii și medicii din alte considerente decât olecuță morale. Ar trage cutoții să scoată din șanț cotiga Românicii, dacă nu i-ar descuraja nababii cu străzi în loc de case cu privilegii în loc de salarii ....Matale de pildă faci parte dintre cei speciali, sigur crezi că pe merit, dar dacă tot sunteți așa de productivi la banci, ia treci olecuță în privat să vedem de unde mai vine purcoiul de bani, ăla confidențial de acum ? Că asta vede o țară, prosperitatea unor șmecheri, unor politruci , a medicilor șpăgari, profesorilor cu industrii de meditații...și alte învârteli balcanice. Moaie un pic ciocul te rog cu eficiența și productivitatea...mai ales în cazul BNR...măcar din jenă. Aș vrea să aveți un salariu fix, nu pe bază de randamente, dacă voi faceți regulile jocului pe piață, nu e ciudat...de pildă cât un profesor universitar, zău că matale nu știi mai multe, iar cine crede că merită 15.000 euroi...valea în privat...că acolo se poate dovedi intelighenția ....
  • Like 0
 • In primul rand, "Romanii Sunt Prosti"! Vor sa se "distreze" cat mai mult, vor sa calatoreasca in lume, cat mai mult, vor sa fie "fericiti", dintr-o data.
  Dar ei nu vor sa faca cea mai buna "masina" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "motor electric" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "cartof" din lume...
  Numai "distractie" si "calatorie"!
  Pe "urmele" lui Marco Polo! :)
  In the end, it is not WORKING! You have to be good in something, before you go around the world!
  Ca Dragnea! Este tare la "bani"! De unde ii are? Nu se stie,... inca!? :)
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Dar salariile voastre de la Banca Națională de ce au crescut ?Am înțeles că noi nu meritam salarii mai mari ,săntem cumva mai fraieri?
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Daca Romania trece la Euro, si din 5 lei, o Cola se face 5 Euro, iar Salariul meu ramane la 800 de Euro cum e de 10 ani, atunci eu ma urc in primul avion si emigrez in Asia. Ma apuc acolo de agricultura si pescuit, decat sa fac inginerie pe 2 pachete de tigari in gunoiul asta numit Romania, intoxicat de Securisti mafioti si agramati. De 30 de ani ne vorbiti frumos, dar in realitate suntem Saracii Europei. Daca nu mai evadam "pe afara", muream dracu` de foame cu politicile voastre. Voi cand va pensionati, ca aveti o varsta ?
  • Like 0
 • Trexer check icon
  Când transparentizați salariile dvs, al dlui Isărescu și restul angajaților de la BNR?
  • Like 0
 • Opinion check icon
  Avem o eroare fundamentala: statul nu trebuie sa gandeasca precum cetatenii sai! Statul trebuie sa gandeasca la nivel macro si pe termen lung, nu la nivel micro si pe termen scurt!
  Statul nu trebuie sa fie un cetatean/politician aflat la putere, trebuie sa fie un mecanism cu o existenta independenta de a celui aflat temporar la putere.
  • Like 0
  • @ Opinion
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Statul fura de stinge si amaratii platesc ca nu au de ales. O dai tu cu trebuie...Trebuie sa se duca Hotii la puscarie si sa ne lase dracu` ca au furat destul. Sa gandeasca la Nivel Macro si pe termen scurt ?!! Tunurile...Le gandesc. O tara plina de Inteligenti, dar condusa de hoti agramati.
   • Like 0
 • Raul check icon
  Problema, domnule Vasilescu, e ca aceasta vesnica precautie pe care BNR a avut-o in ultimii 30 de ani, ne-a tinut la coada Europei. Alte tari au trecut prin crize majore, si-au revenit, salariile sunt mai mari ca la noi, viata a mers inainte. BNR n-a inovat deloc in tot acest timp, n-a "educat" politicienii. A preferat sa mearga la sigur, sa se vaite de fiecare data de frica drobului de sare.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult