Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Creșterea salariilor: șanse și riscuri

bugetari - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Cercul vicios al salariilor mici, din care societatea românească face eforturi să evadeze, este tot mai bântuit de controverse. Rezumate, cu deosebire, la cum și cât să fie mărite salariile. Cât privește oportunitatea acestor creșteri, opiniile favorabile sunt unanime. Susținute, întâi și întâi, de convingerea că șansele țării noastre de a intra în Zona Euro, într-un viitor apropiat, depind în mare măsură de creșterea veniturilor. Argument fundamental! Lângă care adaug alte patru argumente, toate de importanță cardinală.

1) Societatea românească are nevoie de un nou suport pentru o solidaritate reală. Bunăoară, convergența între creșterea economică (care a prins viteză de ani buni) și bunăstarea socială (care trebuie să-și surmonteze restanțele).

2) Teama că „dacă nu cresc salariile ne vor pleca în continuare medicii și profesorii” rămâne o motivație serioasă. Dar parțială. Faptul că ar putea pleca și mai mulți specialiștii din domenii-cheie ale economiei, dacă salariile nu vor crește, este cel mai mare risc. Pentru că am pierde specialiști acolo unde se fac banii din care se plătesc salariile medicilor si profesorilor, ale bugetarilor în general.

3) Ar fi o eroare să vorbim despre creșteri salariale fără să le legăm de cultura economică. De o forță, deci, care poate să accelereze mișcarea țarii înainte... Sunt nenumărate exemplele de țări care și-au ajutat dinamizarea economiilor și printr-un proces de culturalizare economică, bine făcută. O culturalizare care să includă, în loc de fantezii sau dogme, transparența adevărurilor economice, oricât de inconfortabile ar fi acestea. Cele patru milioane de cetățeni români plecați în lume, care fac PIB pentru alte țări, se constituie într-un avertisment de...ora douăsprezece fără un sfert! Un semnal pentru urgența arhitecturării unei piețe a muncii stimulative.

4) Necesarul dozaj salarii-productivitatea muncii este o legitate economică și nu poate fi încălcată. Dacă urcă salariile, nu e firesc să urce și productivitatea? Și nu este asta responsabilitatea firmelor, a autorităților, a întregii societăți românești? Dacă nu am fi trecut printr-o criză prelungită, dacă nu ar fi avut loc căderi economice și șomaj, poate că nu și-ar fi găsit locul aceste întrebări. Dar, abia când arde ceva... începem să ne întrebăm cum de s-a ajuns să ardă!

Și ajungem la cheia problemei! De fapt, la principalul risc: acela ca salariile din România să rămână la distanță de media europeană. Ca să ne apropiem de această medie ar trebui să avem creșteri salariale într-un flux continuu, an de an, baza fiind un izvor de resurse cu un curs neîntrerupt. Dacă vrem ca viitoarele etape de creșteri salariale să fie nu doar mai substanțiale, ci și mai cuprinzătoare; în plus, să fie extinse din sectorul de stat și în cel privat; ca să ajungem la așteptata convergență între creșterea economică și bunăstarea socială… soluția va fi un PIB care să câștige nu doar în viteză, ci și în sustenabilitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domn Vasilescu, nu plecă bre pfofesorii și medicii din alte considerente decât olecuță morale. Ar trage cutoții să scoată din șanț cotiga Românicii, dacă nu i-ar descuraja nababii cu străzi în loc de case cu privilegii în loc de salarii ....Matale de pildă faci parte dintre cei speciali, sigur crezi că pe merit, dar dacă tot sunteți așa de productivi la banci, ia treci olecuță în privat să vedem de unde mai vine purcoiul de bani, ăla confidențial de acum ? Că asta vede o țară, prosperitatea unor șmecheri, unor politruci , a medicilor șpăgari, profesorilor cu industrii de meditații...și alte învârteli balcanice. Moaie un pic ciocul te rog cu eficiența și productivitatea...mai ales în cazul BNR...măcar din jenă. Aș vrea să aveți un salariu fix, nu pe bază de randamente, dacă voi faceți regulile jocului pe piață, nu e ciudat...de pildă cât un profesor universitar, zău că matale nu știi mai multe, iar cine crede că merită 15.000 euroi...valea în privat...că acolo se poate dovedi intelighenția ....
  • Like 0
 • In primul rand, "Romanii Sunt Prosti"! Vor sa se "distreze" cat mai mult, vor sa calatoreasca in lume, cat mai mult, vor sa fie "fericiti", dintr-o data.
  Dar ei nu vor sa faca cea mai buna "masina" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "motor electric" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "cartof" din lume...
  Numai "distractie" si "calatorie"!
  Pe "urmele" lui Marco Polo! :)
  In the end, it is not WORKING! You have to be good in something, before you go around the world!
  Ca Dragnea! Este tare la "bani"! De unde ii are? Nu se stie,... inca!? :)
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Dar salariile voastre de la Banca Națională de ce au crescut ?Am înțeles că noi nu meritam salarii mai mari ,săntem cumva mai fraieri?
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Daca Romania trece la Euro, si din 5 lei, o Cola se face 5 Euro, iar Salariul meu ramane la 800 de Euro cum e de 10 ani, atunci eu ma urc in primul avion si emigrez in Asia. Ma apuc acolo de agricultura si pescuit, decat sa fac inginerie pe 2 pachete de tigari in gunoiul asta numit Romania, intoxicat de Securisti mafioti si agramati. De 30 de ani ne vorbiti frumos, dar in realitate suntem Saracii Europei. Daca nu mai evadam "pe afara", muream dracu` de foame cu politicile voastre. Voi cand va pensionati, ca aveti o varsta ?
  • Like 0
 • Trexer check icon
  Când transparentizați salariile dvs, al dlui Isărescu și restul angajaților de la BNR?
  • Like 0
 • Opinion check icon
  Avem o eroare fundamentala: statul nu trebuie sa gandeasca precum cetatenii sai! Statul trebuie sa gandeasca la nivel macro si pe termen lung, nu la nivel micro si pe termen scurt!
  Statul nu trebuie sa fie un cetatean/politician aflat la putere, trebuie sa fie un mecanism cu o existenta independenta de a celui aflat temporar la putere.
  • Like 0
  • @ Opinion
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Statul fura de stinge si amaratii platesc ca nu au de ales. O dai tu cu trebuie...Trebuie sa se duca Hotii la puscarie si sa ne lase dracu` ca au furat destul. Sa gandeasca la Nivel Macro si pe termen scurt ?!! Tunurile...Le gandesc. O tara plina de Inteligenti, dar condusa de hoti agramati.
   • Like 0
 • Raul check icon
  Problema, domnule Vasilescu, e ca aceasta vesnica precautie pe care BNR a avut-o in ultimii 30 de ani, ne-a tinut la coada Europei. Alte tari au trecut prin crize majore, si-au revenit, salariile sunt mai mari ca la noi, viata a mers inainte. BNR n-a inovat deloc in tot acest timp, n-a "educat" politicienii. A preferat sa mearga la sigur, sa se vaite de fiecare data de frica drobului de sare.
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult