Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Creșterea salariilor: șanse și riscuri

bugetari - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Cercul vicios al salariilor mici, din care societatea românească face eforturi să evadeze, este tot mai bântuit de controverse. Rezumate, cu deosebire, la cum și cât să fie mărite salariile. Cât privește oportunitatea acestor creșteri, opiniile favorabile sunt unanime. Susținute, întâi și întâi, de convingerea că șansele țării noastre de a intra în Zona Euro, într-un viitor apropiat, depind în mare măsură de creșterea veniturilor. Argument fundamental! Lângă care adaug alte patru argumente, toate de importanță cardinală.

1) Societatea românească are nevoie de un nou suport pentru o solidaritate reală. Bunăoară, convergența între creșterea economică (care a prins viteză de ani buni) și bunăstarea socială (care trebuie să-și surmonteze restanțele).

2) Teama că „dacă nu cresc salariile ne vor pleca în continuare medicii și profesorii” rămâne o motivație serioasă. Dar parțială. Faptul că ar putea pleca și mai mulți specialiștii din domenii-cheie ale economiei, dacă salariile nu vor crește, este cel mai mare risc. Pentru că am pierde specialiști acolo unde se fac banii din care se plătesc salariile medicilor si profesorilor, ale bugetarilor în general.

3) Ar fi o eroare să vorbim despre creșteri salariale fără să le legăm de cultura economică. De o forță, deci, care poate să accelereze mișcarea țarii înainte... Sunt nenumărate exemplele de țări care și-au ajutat dinamizarea economiilor și printr-un proces de culturalizare economică, bine făcută. O culturalizare care să includă, în loc de fantezii sau dogme, transparența adevărurilor economice, oricât de inconfortabile ar fi acestea. Cele patru milioane de cetățeni români plecați în lume, care fac PIB pentru alte țări, se constituie într-un avertisment de...ora douăsprezece fără un sfert! Un semnal pentru urgența arhitecturării unei piețe a muncii stimulative.

4) Necesarul dozaj salarii-productivitatea muncii este o legitate economică și nu poate fi încălcată. Dacă urcă salariile, nu e firesc să urce și productivitatea? Și nu este asta responsabilitatea firmelor, a autorităților, a întregii societăți românești? Dacă nu am fi trecut printr-o criză prelungită, dacă nu ar fi avut loc căderi economice și șomaj, poate că nu și-ar fi găsit locul aceste întrebări. Dar, abia când arde ceva... începem să ne întrebăm cum de s-a ajuns să ardă!

Și ajungem la cheia problemei! De fapt, la principalul risc: acela ca salariile din România să rămână la distanță de media europeană. Ca să ne apropiem de această medie ar trebui să avem creșteri salariale într-un flux continuu, an de an, baza fiind un izvor de resurse cu un curs neîntrerupt. Dacă vrem ca viitoarele etape de creșteri salariale să fie nu doar mai substanțiale, ci și mai cuprinzătoare; în plus, să fie extinse din sectorul de stat și în cel privat; ca să ajungem la așteptata convergență între creșterea economică și bunăstarea socială… soluția va fi un PIB care să câștige nu doar în viteză, ci și în sustenabilitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domn Vasilescu, nu plecă bre pfofesorii și medicii din alte considerente decât olecuță morale. Ar trage cutoții să scoată din șanț cotiga Românicii, dacă nu i-ar descuraja nababii cu străzi în loc de case cu privilegii în loc de salarii ....Matale de pildă faci parte dintre cei speciali, sigur crezi că pe merit, dar dacă tot sunteți așa de productivi la banci, ia treci olecuță în privat să vedem de unde mai vine purcoiul de bani, ăla confidențial de acum ? Că asta vede o țară, prosperitatea unor șmecheri, unor politruci , a medicilor șpăgari, profesorilor cu industrii de meditații...și alte învârteli balcanice. Moaie un pic ciocul te rog cu eficiența și productivitatea...mai ales în cazul BNR...măcar din jenă. Aș vrea să aveți un salariu fix, nu pe bază de randamente, dacă voi faceți regulile jocului pe piață, nu e ciudat...de pildă cât un profesor universitar, zău că matale nu știi mai multe, iar cine crede că merită 15.000 euroi...valea în privat...că acolo se poate dovedi intelighenția ....
    • Like 0
  • In primul rand, "Romanii Sunt Prosti"! Vor sa se "distreze" cat mai mult, vor sa calatoreasca in lume, cat mai mult, vor sa fie "fericiti", dintr-o data.
    Dar ei nu vor sa faca cea mai buna "masina" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "motor electric" din lume, nu vor sa faca cel mai bun "cartof" din lume...
    Numai "distractie" si "calatorie"!
    Pe "urmele" lui Marco Polo! :)
    In the end, it is not WORKING! You have to be good in something, before you go around the world!
    Ca Dragnea! Este tare la "bani"! De unde ii are? Nu se stie,... inca!? :)
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Dar salariile voastre de la Banca Națională de ce au crescut ?Am înțeles că noi nu meritam salarii mai mari ,săntem cumva mai fraieri?
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Daca Romania trece la Euro, si din 5 lei, o Cola se face 5 Euro, iar Salariul meu ramane la 800 de Euro cum e de 10 ani, atunci eu ma urc in primul avion si emigrez in Asia. Ma apuc acolo de agricultura si pescuit, decat sa fac inginerie pe 2 pachete de tigari in gunoiul asta numit Romania, intoxicat de Securisti mafioti si agramati. De 30 de ani ne vorbiti frumos, dar in realitate suntem Saracii Europei. Daca nu mai evadam "pe afara", muream dracu` de foame cu politicile voastre. Voi cand va pensionati, ca aveti o varsta ?
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Când transparentizați salariile dvs, al dlui Isărescu și restul angajaților de la BNR?
    • Like 0
  • Opinion check icon
    Avem o eroare fundamentala: statul nu trebuie sa gandeasca precum cetatenii sai! Statul trebuie sa gandeasca la nivel macro si pe termen lung, nu la nivel micro si pe termen scurt!
    Statul nu trebuie sa fie un cetatean/politician aflat la putere, trebuie sa fie un mecanism cu o existenta independenta de a celui aflat temporar la putere.
    • Like 0
    • @ Opinion
      Dan Dan Dan Dan check icon
      Statul fura de stinge si amaratii platesc ca nu au de ales. O dai tu cu trebuie...Trebuie sa se duca Hotii la puscarie si sa ne lase dracu` ca au furat destul. Sa gandeasca la Nivel Macro si pe termen scurt ?!! Tunurile...Le gandesc. O tara plina de Inteligenti, dar condusa de hoti agramati.
      • Like 0
  • Raul check icon
    Problema, domnule Vasilescu, e ca aceasta vesnica precautie pe care BNR a avut-o in ultimii 30 de ani, ne-a tinut la coada Europei. Alte tari au trecut prin crize majore, si-au revenit, salariile sunt mai mari ca la noi, viata a mers inainte. BNR n-a inovat deloc in tot acest timp, n-a "educat" politicienii. A preferat sa mearga la sigur, sa se vaite de fiecare data de frica drobului de sare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult