Sari la continut
alt

Adrian Vasilescucheck icon

Adrian Vasilescu este consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Are atestate profesionale în drept, economie şi jurnalistică și aproape cinci decenii și jumătate de carieră jurnalistică neîntreruptă. A fost profesor asociat la ASE, la Universitatea Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Jurnalistică. În 1996 a devenit coordonator al strategiei de comunicare la BNR. În anul 2000 a făcut parte din echipa de consilieri a premierului Mugur Isărescu. Din 2001, este în echipa de consilieri a guvernatorului BNR. De la 1 ianuarie 2015 are un nou contract cu BNR, pentru consultanţă de strategie.


Articole publicate check icon

Adrian Vasilescu.

Descinderile de marțea trecută - pe neașteptate! - ale inspectorilor de la Consiliul Concurenței în cele zece bănci implicate în calcularea cotațiilor ROBOR, reținerea telefoanelor, a laptopurilor și a numeroase documente au generat - cum era de așteptat! - ecouri puternice în spațiul public. Din partea Consiliului Concurenței…nicio explicație, nicio declarație oficială, niciun comunicat. Dezbaterea s-a inflamat cu informații obținute “pe surse”.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu.

Tabloul Eurostat, cu temperaturile din iulie ale prețurilor, este cel mai recent buletin informativ oficial cu datele statistice ale inflației din Uniunea Europeană. La începutul săptămânii viitoare, de la Luxemburg, va fi dată publicității statistica lunii august. Vom avea și informații noi din celelalte zone ale planetei.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu.

În conjunctura actuală, multe dintre marile bănci centrale din întreaga lume au întârziat cât au putut de mult - în unele cazuri nepermis de mult - despărțirea de banii ieftini. Agățându-se de o speranță: că inflația care a debutat violent în 2021 ar fi tranzitorie și că se va retrage în matca ei de 2 la sută înainte de jumătatea lui 2022. Iluzie! Legată de evenimente din anii 2012-2020.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu.

BNR a mutat agresiv în 6 iulie. Dobânda de politică monetară a fost urcată de la 3,75 la 4,75 la sută. Unii analiști au privit înapoi, în ianuarie 2021, când rata era de 1,25 la sută, și au întrebat: “Nu e prea mare diferența? “ (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult

BNR - Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

De reținut: 1) guvernatorul nu li s-a adresat românilor, nu s-a adresat publicului larg, ci formatorilor de opinie; 2) nu a pronunțat cuvântul isterie; 3) ceea ce a subliniat că se impune - în împrejurarea în care “trecem printr-o criză și avem un război la ușă” - este ca mesajele adresate publicului să fie transmise cu mai mult calm. “ Să mai bem un ceai de tei!”… (Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult