Sari la continut
alt

Adrian Vasilescucheck icon

Adrian Vasilescu este consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Are atestate profesionale în drept, economie şi jurnalistică și aproape cinci decenii și jumătate de carieră jurnalistică neîntreruptă. A fost profesor asociat la ASE, la Universitatea Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Jurnalistică. În 1996 a devenit coordonator al strategiei de comunicare la BNR. În anul 2000 a făcut parte din echipa de consilieri a premierului Mugur Isărescu. Din 2001, este în echipa de consilieri a guvernatorului BNR. De la 1 ianuarie 2015 are un nou contract cu BNR, pentru consultanţă de strategie.


Articole publicate check icon

BNR - sursa foto: opiniibnr.ro

Dacă BNR ar fi finanțată de la Buget, deși ar fi absurd să fie așa, Bugetul ar fi obligat să suporte toate cheltuielile băncii centrale. Din ce fonduri? Din veniturile adunate din impozite si taxe și din împrumuturile angajate pentru acoperirea deficitelor anuale! Absurd! Calculați ce sume fabuloase ar trebui să aibă Bugetul pentru ca să finanțeze investițiile băncii centrale, cheltuielile de susținere a politicii monetare, achizițiile de blindate în care se transportă zilnic bani în toate zonele țării și întreținerea lor, plus întreținerea echipajelor militare care asigură paza transporturilor de bani, salariile personalului, menținerea în stare de bună funcționare a întregului patrimoniu al BNR! (sursa foto: opiniibnr.ro)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Adrian Vasilescu - BNR

Preocuparea pentru formarea gândirii economice în școli evoluează încă pe terenuri de căutări și de încercări. Fie că scopul este educația financiară sau cea antreprenorială, fie economia generală sau mai specialele cursuri de contabilitate în colegiile economice, misiunea profesorilor care și-au asumat predarea acestor discipline este extrem de dificilă. Din cel puțin două motive. Mai întâi pentru că, în tematicile de la bacalaureat, nu se regăsește niciuna dintre aceste discipline. Așa că, potrivit … “cutumei”, interesul elevilor - și mai cu seamă al multor părinți - pentru orele de economie…e scăzut. Din ce în ce mai scăzut!

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Adrian Vasilescu - BNR

Camelia Popa, psiholog, jurnalist, scriitor si profesor, autoarea romanului Regina nebunilor - “care a surprins pe toată lumea” cum remarca, într-un interviu, editoarea cărții - regretă “zăpezile de altădată”. Într-o reacție pe Facebook, la întâmplările de săptămâna trecută - într-un liceu din București și într-o școală din județul Prahova - ce au scandalizat opinia publică, invocă anii în care era ea elevă…când “rușinea avea rol de pârghie în procesul educativ”.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu - BNR

Da, inflația pierde deja altitudine. Numai că, dacă inflația nu a început în aceeași zi și la aceeași oră în toate țările, nici sfârșitul ei nu va avea loc în același timp. Contextul global contează însă. A contat când “s-a aprins focul”, contează și acum. Numai că în această fază contextul intern este determinant.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu.

Descinderile de marțea trecută - pe neașteptate! - ale inspectorilor de la Consiliul Concurenței în cele zece bănci implicate în calcularea cotațiilor ROBOR, reținerea telefoanelor, a laptopurilor și a numeroase documente au generat - cum era de așteptat! - ecouri puternice în spațiul public. Din partea Consiliului Concurenței…nicio explicație, nicio declarație oficială, niciun comunicat. Dezbaterea s-a inflamat cu informații obținute “pe surse”.

Citește mai mult

Adrian Vasilescu.

Tabloul Eurostat, cu temperaturile din iulie ale prețurilor, este cel mai recent buletin informativ oficial cu datele statistice ale inflației din Uniunea Europeană. La începutul săptămânii viitoare, de la Luxemburg, va fi dată publicității statistica lunii august. Vom avea și informații noi din celelalte zone ale planetei.

Citește mai mult