Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cristian Tudor Popescu: Cauza principală a ceea ce ni se întâmplă acum este ignoranța. Oamenii care nu știu și nu vor să știe, criminali în orb

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la emisiunea Cap Limpede, de la Digi24, despre responsabilii pentru numărul imens de infectări cu noul coronavirus din ultimele zile, dar și pentru cei care au murit din cauza Covid-19.

Gazetarul consideră că persoanele care refuză să poarte mască sau să respecte regulile de limitare a răspândirii sunt „criminali în orb”. Citând un fragment scris de filosoful Albert Camus, gazetarul spune că „principala cauză a ceea ce ni se întâmplă este ignoranța (...) Oamenii aceștia eu cred că nu își cunosc cu adevărat nici pe cei de lângă ei. Nu-și cunosc soția, soțul, nu-și cunosc copiii cu adevărat și nici nu i-a interesat vreodată să îi cunoască cu adevărat. Nu e posibil, și acest lucru îl cred și eu, să iubești cu adevărat în ignoranță. Dacă ești în beznă și rămâi acolo și vrei să rămâi în beznă, atunci nu poți iubi și nu poți fi nici bun”.

Cristian Tudor Popescu: Data trecută, am citit un fragment din Ion Desideriu Sârbu, un mare scriitor român. Spuneam că o să vorbesc în numele morților în fiecare emisiune, astăzi o să citesc alt fragment care sună așa, de fapt, e un răspuns la întrebarea: De ce cresc în avalanșă, de ce vin peste noi infectările cu miile și mor din ce în ce mai mulți oameni la ATI?: „Răul, în lume e prilejuit aproape întotdeauna de neștiință, iar bunăvoința, dacă vine din întuneric poate să producă la fel de multă nenorocire ca reaua-voință. Oamenii sunt mai degrabă buni decât răi, dar nu asta e problema. Ei sunt mai mult sau mai puțin ignoranți și asta este ceea ce se cheamă viciu sau virtute, cel mai îngrozitor viciu fiind ignoranța care crede că știe tot. Și, în consecință, își dă singură autorizație să ucidă. Sufletul criminalului e orb și nu există bunătate adevărată sau iubire adevărată fără gradul cel mai înalt de claritate în a vedea lucrurile”, Albert Camus, „Ciuma”.

Cauza principală a ceea ce ni se întâmplă este ignoranța, adică nu numai a nu ști, ci înseamnă și a nu dori să știi. Asta înseamnă că ignori ceva. Nu știu și nici nu vreau să știu. Oamenii de aceea, cei care nu țin seama acum de ceea ce li se repetă de nu știu câte ori pe zi, de la toate nivelurile – mască, distanță fizică, dezinfectare. Oamenii aceștia eu cred că nu își cunosc cu adevărat nici pe cei de lângă ei. Nu-și cunosc soția, soțul, nu-și cunosc copiii cu adevărat și nici nu i-a interesat vreodată să îi cunoască cu adevărat. Asta este ce spune aici Camus, spune un lucru extraordinar: „Bunătatea venită din întuneric poate face la fel de mult rău ca reaua-credință”. Nu e posibil, și acest lucru îl cred și eu, să iubești cu adevărat în ignoranță. Dacă ești în beznă și rămâi acolo și vrei să rămâi în beznă, atunci nu poți iubi și nu poți fi nici bun.

Cu asta ne confruntăm, cu oameni care nu știu, nu vor să știe, „nu mă interesează… Nu știu, eu nu cred. E o gripă, nu mă interesează”. Fiecare dintre acești oameni este un criminal în orb. Asta este, fiecare dintre cei care mor acum în spitale sunt uciși de câte unul-doi-trei dintre noi. Criminali în orb. Pentru că nu vor să fie lucizi, nu vor să fie știutori, nu vor să știe și, prin urmare, nu sunt capabili de iubire. Nu sunt capabili de a le păsa de ceilalți.

Claudiu Pândaru: Un astfel de om poate fi schimbat?

Cristian Tudor Popescu: Acum treizeci de ani am nutrit această speranță pe care acum o consider prostească, de a schimba oamenii. Cumva era o reminiscență din formația mea comunistă, eu am fost comunist până la 12 ani, atunci am ieșit din Partidul Comunist, la 12 ani. Și am rămas cu această obsesie a omului care poate fi schimbat.

M-am convins, în acești ani care au trecut, că era o prostie. Oamenii nu pot fi schimbați chiar după vârsta de 12 ani, când încetăm a mai fi copii, cum spunea Brâncuși, jocurile sunt făcute. Personalitatea e formată în miezul ei și coordonatele acelea fundamentale nu mai pot fi schimbate, cel puțin eu asta am constatat. Am încercat și m-am dat cu capul de zid până mi-a crăpat.

Acum un om poate să omoare foarte mulți.

Claudiu Pândaru: Atunci, care e soluția? Dacă omul nu poți să-l schimbi, campanii de informare, acele discursuri la toate nivelurile despre care vorbeați, de dimineața până seara nu îi vor schimba pe acești oameni.

Cristian Tudor Popescu: Soluția este coerciția. Constrângerea. Polițiștii sub acoperire, în civil, care să meargă printre oameni și să-i vadă pe indivizii care doresc să ucidă oameni nepurtând mască.

Claudiu Pândaru: O soluție bună?

Da! Bineînțeles că e foarte bună. Dar ce are? Ce are? Poliția trebuie să prevină crimele, asta e treaba poliției. Acești oameni care umblă fără mască, care în acest moment nu mai respectă distanța, care nu se dezinfectează și așa mai departe sunt niște criminali în orb. Doctorul Musta de la Timișoara spunea că în acest moment, din pricina acestor cifre teribile, orice persoană de care ne apropiem este un potențial contaminator. O persoană care ne poate îmbolnăvi. Suntem pe punctul, spune tot doctorul Musta, să înceapă oamenii să moară acasă, acasă pentru că nu o să mai aibă unde să se interneze.

Ar trebui să purtăm mască, să înțelegem ceea ce nu pricepe, de pildă, domnul Buzatu de la Vaslui. Domnul Buzatu spune „Nu mă interesează, nu port mască pentru că nu simt eu că mă protejează. Nu mă interesează”. Bine, dar masca asta normală, masca asta îi protejează pe ceilalți, în primul rând, de emisiile tale. Și apoi pe tine. Nu se gândește respectivul și atâția alții ca el. Se gândesc: „Mă interesează de mine. Ce treabă am eu cu ăla de lângă mine? Nu mă interesează”. Alții care spun „Eu am genă bună, am imunitate și mai iau câte un întăritor”. Aceștia sunt criminalii în orb și acum când a crescut atât de mult probabilitatea de infectare, inșii ăștia sunt din ce în ce mai eficienți.

Claudiu Pândaru: Spuneați că vi se pare o soluție foarte bună cea legată de polițiști în civil care să observe și să sancționeze.

Cristian Tudor Popescu: Și să amendeze. Cu sume uriașe. Dacă nu există conștiință, dacă nu există empatie, dacă nu există umanitate, atunci există amenzi. Mari.

Claudiu Pândaru: Sunt, însă, și persoane care nu vă dau dreptate.

Cristian Tudor Popescu: Cine? Avocata Casei Poporului? Da. Păi m-aș fi mirat. V-am spus acum un număr de emisiuni, vă spuneam, această doamnă aduce a Satana. Vasăzică în aceste condiții, pe care le vedem cu toții, moartea începe să pândească la fiecare pas, doamna această continuă fără niciun fel de scrupule, continuă să pună bețe în roate, că asta a făcut de la bun început, că pentru asta au pus-o în funcție: „Încearcă să le pui bețe în roate adversarilor noștri politici, recte cei aflați la guvernare, pe toate căile, fără scrupule. Nu contează câți oameni mor, ce se întâmplă, tu bagă-le bețe în roate!”. Și asta face acum, venind cu cererea asta să fie polițiștii în uniformă. Mai lipsește să ceară să strige ca acum 150 de ani, caraulele din București, să strige periodic „Te văăăăd! Te văăăăd!”, că așa aveau în fișa postului, să fugă hoțul când îi strigă caraula. Deci nu mă miră că face distinsa lucrul ăsta, o să facă și altele și mai dihai. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru oamenii care nu stiu, se recomanda a fi informati eficient si de buna credinta. Informarea din media lasa de dorit ca sa nu folosesc termenul "sucks". Lock-downul a produs epuizarea rerzervelor financiare la multa lume iar despre asta"silencio stampa". Anul trecut media a batut moneda pe LGBT si Transgender, anul asta este anul Coronavirus.
    • Like 0
  • Ignoranta este o stare de lucruri perfect obiectiva. Cunoștințele pe care le avem au valoare pur temporara. “Ce un secol ne zice / ceilalți o dezic” (Mortua est).. Intelectualismul nostru ne ajuta sa înșelam oamenii cu pseudo-cultura noastră o bucățică de timp. Și apoi? Acolo unde ne ducem plecam cu un bagaj minimal. Formulele științifice tipice sau de politețe pe care le elaboram sau folosim se dizolva in neant. Folosind ignoranta câștigam timp. Timp in care in loc sa reținem, învățam, și conversăm, pur și simplu ne minunam, ne întrebam și căutam răspunsuri existentialiste. Adevărurile, atât cât rezista ca atare, sunt pe termen scurt și sunt amăgitoare dar, mai ales, sunt strict personale. Hai sa na vedem de treaba, și sa ne informam despre absurda (in raționamentul nostru limitat) fizica quantica. Este răspunsul suprem asupra IGNORANTEI.
    • Like 0
    • @ Alex Bacall
      Mihai check icon
      Pai daca postulati indirect ca totul e desertaciune, de ce mai scrieti aici ?
      • Like 0
  • Pacat ca ctp nu s-a uitat la emisiunea unde aparea, ar fi avut marea surpriză sa vada un ignorant, pe care tocmai il critica...
    • Like 0
  • masca salveaza omenirea

    • Like 0
  • Sunt de acord că ignoranța poate face mult rău și mai ales atitudinea de suficiență în ignoranță. Dar avem și un exemplu la vârful statului( în care se simula ignoranța): K. Iohannis întrebat mai demult (nu mai știu cine a avut curajul) ceva despre abuzurile din justiție a spus: NU ȘTIU ȘI NICI NU MĂ INTERESEAZĂ. Exact speța din articol, ce să mai comentăm?
    Totuși chibițez și eu ca o furnică pe lângă marele A. Camus și deși cred în neajunsurile ignoranței, nu consider că aceasta produce automat, în toate cazurile suferință sau imposibilitatea iubirii. Primul verset al ”Fericirilor” spuse drept pildă de Iisus se referă la cei ”săraci în duh”, adică - contrar opiniei comune - nu proști, ci simpli în interiorul lor, smeriți, curați și cu siguranță nu foarte informați. Invers, în schimb, mulți deștepți și informați au dat-o de gard cu convingerile lor. Nu cred că Marx și Engels, părinții comunismului au fost niște imbecili neinformați. De asemenea nu cred că, la vârf, adepții sinceri ai lui Hitler sau - la noi - ai Legiunii Arhanghelului Mihail sau mai târziu ai ideologiei comuniste, au fost de asemenea niște neinformați sau stupizi. Dar una este informația și inteligența și alta este convingerea interioară intimă. Oameni care știu aceleași lucruri și sunt la fel de deștepți pot avea opinii politice și filozofice total opuse. Ca exemplificare, în zilele noastre, nu oricine e prost și / sau neinformat e adept sincer PSD , după cum nu oricine e în middle class, are un masterat și e activ pe social media e adept USR. Uneori (chiar de multe ori) inteligența e orbită de afecte și structura intimă a persoanei și deci e bine să fii informat, dar... NU E SUFICIENT. Concluzie: un neinformat cu un intelect simplist dar cu un bun-simț intuitiv poate să înțeleagă adevărul mai bine decât un super informat, inteligent, dar care are tendința să deraieze mental sub imperiul extremismului.
    În altă ordine de idei (sau nu) am văzut și eu emisiunea trecută ”Cap limpede” cu CTP pe Digi24, emisiune din care își trage seva articolul de față. S-au redat cam toate ideile expuse - nici nu sunt prea multe - în toată emisiunea sunt (ca și altă dată) vreo 3-4 și atât, dar subliniate cu un ritm rar al vorbirii(de-aia nu prea e timp în emisiune), apăsat, cu răutate, cu afectare și cu grimase demonice, în timp ce D-na Renate Weber e denumită ”Satana”. Tare, nu? Totuși o idee a D-lui CTP din emisiune nu apare în articol, fiindcă probabil era cam prea de tot, și anume că dacă te adresezi unei persoane cu invectivul ”imbecil” asta nu reprezintă o jignire. A urmat o jalinică demonstrație tipică (uneori) CTP-ului cum că dacă îi spui cuiva o vorbă cu valoare de adevăr, deci care poate fi eventual și adevărată (sau nu), indiferent dacă e de bine sau de rău, ea nu e o jignire. Că dacă poți să-i spui cuiva că e genial de ce nu poți să-i spui și eventual că e imbecil? Unde ar fi jignirea? Maestre, păi ce facem acum, trebuie să explicăm de ce e apa udă sau de ce bătaia doare? Unde e școala Dvs D-le CTP? Hai atunci să vă explicăm ceea ce este evident pentru oricine de la nivel de imbecil în sus (sper că nu e o jignire). Jignire înseamnă conform DEX, printre altele, a atinge pe cineva în demnitatea sau onoarea sa, a-i aduce astfel un prejudiciu. Deci nu e vorba de valoarea de adevăr a cuvântului, ci de cât e pusă respectiva persoană în inferioritate / dificultate, cât e de umilit. Se poate să nu înțelegeți atâta lucru? Dumneavoastră când îi faceți /făceați curte unei femei în loc să-i spuneți cât e de frumoasă, radiantă, luminoasă, specială, inteligentă, simțitoare, unică etc etc îi spuneți că e lipsită de stil, urâtă, comună......imbecilă? De ce nu? Fiindcă poate e adevărat, iar dacă e adevărat nu e jignire. Iar dacă nu e jignire de ce să fie ofensată și să plece intempestiv lăsându-vă cu buza umflată și cu dorința neostoită (sper că nu e o jignire, că e perfect plauzibil).
    Exact ce ziceam mai sus despre bunul-simț al oamenilor simpli versus deraierile mentale ale UNOR deștepți și ”culți în cap”. Sigur că nu ale tuturor.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ați pus punctul pe I. De fapt pe mai mulți “i”. Cu alte cuvinte ați găsit ac de cojocul lui.
      Singura mare dragoste a lui CTP este el însuși.. Asta este secretul longevității sale ca individ. Așa încât ipoteza ca ar putea conversa (dialoga) cade de la sine. Omul e pus pe monolog.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ați pus punctul pe I. De fapt pe mai mulți “i”. Cu alte cuvinte ați găsit ac de cojocul lui.
      Singura mare dragoste a lui CTP este el însuși.. Asta este secretul longevității sale ca individ. Așa încât ipoteza ca ar putea conversa (dialoga) cade de la sine. Omul e pus pe monolog.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mihai check icon
      Dan, sunt de acord cu unele dintre afirmatiile tale. Dar este clar de la 100 m ca-ti displace CTP-ul si atunci ma intreb: oare felul in care ai incercat sa-i arati ca opinia lui este limitata la axa adevar-minciuna, nu este cumva doar o modalitate de a-l pune la punct si atat ? Omul nu a spus ca a fi ignorant inseamna a fi prost sau sarac cu duhul; s-a referit la NEDORINTA de a-ti pasa si de altii, in sensul ca traim intr-o comunitate si trebuie sa cedam 1 grad de libertate din cele "6" pe care le avem care sa ajute la binele grupului. In felul asta are sens Politia si alte organe de control; altfel ar fi percepute doar ca organe de represiune. Daca ai vazut filme in care exista cartiere intregi dominate de bande de mafioti iar politia este fie prea putin prezenta fie neputiincioasa, atunci intelegem necesitatea unor legi si a unor organe de control in fata carora trebuie sa ne supunem. Acum, ca sa purtam o masca desi nu credem in ea (eu cred in ea) este o obligatie atat a legii cat si a moralei noastre, CINE O ARE. Cand vine un neispravit si-si etaleaza "cunostintele medicale" perorand despre lipsa de eficienta a mastii, eu cetateanul X care respecta legea si poarta masca DESI nu-mi face placere, ma simt frustrat, luat la misto, de cei care au opinii medicale fara sa fie in comisia medicala care avizeaza guvernul. Eu nu mi-am trimis copilul la scoala de frica, dar nu de frica altor copiii care n-au nici o vina, ci de frica parintilor unora dintre ei care au opinii medicale. Nu conteaza cat de educat sau needucat esti: conteaza SUPUNEREA fata de lege, in scopul solidaritatii de grup. In ceea ce ma priveste am avut privilegiul sa ma pot educa si in tara si in strainatate, mai am si niste brevete de inventie in mai multe tari si poate si o medalie internationala, dar asta nu inseamna ca sunt mai destept sau mai bun decat oricare alt om de pe strada, ci poate doar ca am avut norocul sa starui mai mult pe unele lucruri, suficient cat sa inteleg ca , cu cat stiu mai mult despre ceva anume cu atat de fapt stiu mai putin despre acel ceva ! Eu imi dau seama ca sunt ignorant in multe aspecte, chiar daca fara voia mea, pentru ca nu am avut timpul sau dorinta de a ma educa in alte aspecte ale vietii pe.care nu am sa le enumar pentru ca sunt prea multe. Cred ca am PRIVILEGIUL de a-mi da seama ca sunt ignorant in anumite aspecte ale vietii ! Nu sunt ignorant in chestiunea cu masca, chiar o port si respect orice imi cere legea sa fac ca sa ma conformez cu regulile de grup, dar imi dau seama ca in alte zone/domenii sunt ignorant. Eu inteleg ce spune CTP-ul prin aceste lentile ale ignorantei; este inevitabil, fiecare dintre noi este ignorant fata de ceva sau altceva. Chiar si CTP-ul este ignorant fata de anumite aspecte ale vietii, unul dintre ele fiind poate ca iertarea este mai presus decat stipularea unui adevar , indiferent cat de irefutabil este acel adevar. Inclusiv tu Dan, statistic vorbind, nu poti fi iluminat in toate. Atunci cand un individ nu intelege de ce ar trebui ca toti insii din tara asta sa vorbeasca limba romana inclusiv in Harghita si Covasna, putem spune ca acel individ ignora istoria recenta a tarii noastre si nu intelege consecintele a ceea ce poate rezulta din acest fapt aparent cultural. Cand insa subiectul ignorantei individului afecteaza sanatatea tribului , el trebuie scos in afara tribului, cel putin partial pana intelege ca nu exista 100% libertate INDIVIDUALA pe pamant atata timp cat traiesti intr-un trib. Si ca s-o citez pe Janis Joplin, " libertatea este doar un cuvant care semnifica ca nu ai nimic de pierdut ". De aceea sunt de acord cu CTP in acest articol.Referitor la relatarile tale despre expresia verbala/non-verbala a lui CTP cand isi exprima opiniile, astea ar trebui ignorate; fiecare are dreptul sa-si exprime lipsa de aderenta la o opinie sau alta, inclusiv CTP, tu si eu. Gand bun !
      • Like 2
    • @ Mihai
      Salut, ai un like de la mine. A fost o plăcere să citesc răspunsul tău, dai dovadă de o delicatețe și o omenie cam rar întâlnite printre postările de pe aici. Chiar din prima frază se vede: ai spus că ești de acord cu unele dintre afirmațiile mele, nu că nu esți de acord cu altele din ele. Deși ar fi prezentat aceeași valoare logică, nuanța e îndreptată spre politețe și nu spre agresivitate.
      În legătură cu CTP-ul: sunt atât de aspru cu el poate și fiindcă, pornind mai demult (acum mulți ani) de la o mare și sinceră admirație pentru el, a ajuns în prezent să mă dezamăgească crunt și chiar să mă oripileze. Jurnalistul intransigent dar drept și integru de altădată s-a transformat într-un propagandist versat, lipsit (poate doar parțial) de bună credință, dar chiar și omul însuși a involuat de la ”aspru” la ”rău la suflet” pur și simplu. A îmbătrânit foarte urât și cred că procesul încă nu s-a încheiat. Acele grimase ”demonice” de care vorbeam nu le-ar putea avea un om bun și generos, decât în glumă, eventual la o băută cu prietenii, nu serios și afectat. Chiar semnifică ceva: un justițiar sadic, care se bucură când cineva primește o pedeapsă, chiar meritată. Accentul cade pe pedeapsa însăși, nu pe dreptate (sau uneori, iertare, cum foarte corect ai subliniat). Iar ironia sorții este - cum am mai spus - că în același timp o denumea ”satana” pe avocata ”casei poporului”. Adică unul care emana vizibil răutate omenească și rea voință făcea pe altcineva ”satana”. Nu discut acum despre Renate Weber, ci doar despre CTP.
      În altă ordine de idei mi-ai spus că nu pot fi nici eu iluminat în toate. Bineînțeles că așa e, nici nu știu de ce a mai fost nevoie să precizezi. Numai proștii se cred atotștiutori (și încă proștii cei mai aroganți). Sunt perfect de acord cu tine că pe măsură ce devii mai înțelept îți dai seama cât de puține știi și nu numai ca volum de informații ci și ca profunzime a gândirii. Exista vorba aia a nu știu cărui gânditor: ”știu că nu știu nimic”.
      Dar revenind la situația noastră concretă cu pandemia și la idei mai ”pământești”, sigur că trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să ne distanțăm. Dar oamenii sunt foarte diferiți și reacționează diferit. Știm că masca protejează, dar parțial, nu e infailibilă. Dacă ar proteja total nu ar fi nevoie ca doctorii să aibă acele combinezoane de cosmonaut. Totuși chiar și masca e ceva, decât deloc. Dar, cum spuneam, informația nu e totul, contează și firea omului. Avem informația asta: masca protejează parțial. Unii vor spune că vor să o poarte, că e mai bine decât nimic, alții vor spune că dacă nici măcar nu e foarte sigură, nu se complică și nu se umilesc pentru atâta lucru. Mai avem o informație: masca îi protejează mai mult pe ceilalți de tine decât pe tine de ceilalți. Deci purtarea măștii ar fi un act altruist. Informația asta nu cred că au înțeles-o prea mulți. Deci aici are dreptate CTP: lipsa de informație duce la efecte rele în societate. Dar mai departe nu știu dacă are dreptate, fiindcă e posibil ca și oamenii care știu asta să fie nesimțiți și nepăsători. Iar asta e o răutate care n-are de-a face cu lipsa de informare (vezi citatul din Camus). În societate mai există și alte aspecte de analizat. De exemplu unii oameni, chiar și de bună credință, se simt conduși foarte prost la vârful statului. Ei simt că fac tot ce ține de ei dar managementul pandemiei (și în general al țării) este foarte prost. Că guvernanții ar putea fi mult mai inteligenți, pragmatici, eficienți, corecți etc și nu sunt. În schimb se aruncă toată răspunderea doar pe populație. De sus ne este inoculată ideea că dacă toți am respecta cele 3 reguli banale atunci s-ar întâmpla minunea și ne-am vindeca brusc și miraculos. Ceea ce este o ticăloșie. Ce se întâmplă acum este și din vina populației, dar, procentual, este mult mai mare vina managementului, care nu face ce ar trebui: testare masivă (nu numai a celor cu simptome, ci a oricărui doritor, gratis), anchete epidemiologice competente, izolarea obligatorie a celor pozitivi la domiciliu, tratament cu ce se cunoaște a fi mai eficient (Remdesivir, eventual fabricat la noi etc), suplimentarea locurilor dar mai ales a personalului medical ATI, o mai deșteaptă alegere a măsurilor de restricții / relaxare (acum teatrele și restaurantele sunt închise dar transportul în comun nu este și nu a fost niciodată închis, nici chiar în starea de urgență), negocierea pe plan internațional pentru achiziționarea unui viitor vaccin în cantități cât mai mari etc etc. Când populața se simte prost reprezentată, atunci parțial îi piere entuziasmul și cheful să respecte cu sfințenie regulile. În occident populația este mai responsabilă și civilizată, dar se și uită cu respect și încredere la guvernanți, fiindcă merită. La noi.... guvernanții se fac că ne conduc și noi ne facem că ne supunem (cel puțin unii dintre noi). O altă vină o are și mama natură. Orice ar face guvernanții sau populația, deocamdată are și mama natură un cuvânt greu de spus și nu poți deocamdată să învingi pandemia, dar va veni sigur și acel moment.
      Să gândim pozitiv, întotdeauna molimele au venit și au trecut dar noi, sau unii dintre noi au / am rămas.
      Toate cele bune îți doresc.
      • Like 0
  • Întotdeauna am asociat siguranța de sine cu o stare de mândrie exaltat. Este foarte plăcută, dar în același timp sa nu uitam ca nimeni nu este prost destul dacă nu este și fudul și frumoasa, surprinzătoarea și clara definitie a prostului: cel care nu știe și nu știe ca nu știe...
    Viata este complexa și foarte frumoasa în aceasta splendida complexitate...
    • Like 0
  • Ina18 check icon
    Nu suntem,neaparat,altfel decat alte popoare.
    In Germania cifra de noi inbolnaviri raportata astazi se apropie de 5000,raportat la populatie s-ar spune ce nemtii stau mai bine,de fapt acest mai bine se intampla in alt loc,si anume capacitatea spitalelor de a prelua cazurile grave.
    Ori cum in Romania lipseste personalul medical,aparatura medicala,medicamente chiar,era absolut firesc sa se incerce mentinerea curbei la un nivel mai jos,un timp mai indelungat.
    Aici a intervenit doamna Weber ,a fost momentul cand a devenit dificil controlul.
    Ori educatia facuta praf si pulbere nu a permis o abordare normala a pericolului,si de aceea,cu parere de rau,as spune ca metoda necesara in Romania ramane cea a amenzilor.
    Poveste cu lipsa comunicarii,lipsa informarii clare etc. nu tine,sunt 3 reguli atat de simple incat si copiii le-au inteles.
    • Like 4
  • Ina18 check icon
    "Personalitatea este formata in miezul ei si coordonatele acelea fundamentale nu mai pot fi schimbate"-respectiv dupa 12 ani.
    Da!Aveti dreptate.
    Ca pedagog,acum pensionara,am avut multa,multa vreme convingereaca omul poate fi schimbat.
    Asta pana acum aproximativ un an,cand am urmarit un reportaj extrem de documentat al doamnei Lone Frank,reporter si neurobiolog.
    S-a intitulat Mein genetische Ich=eul meu genetic,autoarea a cutreierat ceva continente,a vorbit ore in sir cu specialisti,a fost totodata si subiectul experimentului.
    Sincera sa fiu,am revazut documentarul de 3 ori,am incercat sa-i gasesc argumente contrare,nu-mi venea sa cred ca atat de nesemnificativ putem schimba in personalitatea noastra.
    Am avut senzatia ursitoarelor la cap,pe care eu nu le vazusem.
    • Like 3
  • profun check icon
    Nenea Cetepe e mai pătruns de spiritul totalitar-autoritar-coercitiv-abuziv decât crede.

    Ca să nu fie vreun dubiu, spun că e de bun simț să porți mască (sau măcar ceva protector) în împrejurările unde este recomandată aceasta și mai ales în locurile unde recomandarea este respectată de cei din jurul tău.

    Dar asta nu înseamnă că nimeni nu mai are voie să pună în discuție modul de comportament și măsurile care se iau în timpul unei epidemii. Și sigur nu trebuie să însemne că în fața unei pandemii trebuie să măturăm pe jos cu instituții ale democrației.

    Nici discursul apocaliptic nu-și are rostul.

    Dl Cetepe nu-și dovedește inteligența zdropșindu-se la cetățeni sau instituții care ne apără drepturile, ci dimpotrivă, arată că este incapabil să susțină o argumentație în termeni raționali. Preferă injurii scrâșnite printre dinți către cetățeni care amplifică degringolada întreținută de proasta gestionare și jalnica comunicăre ale guvernanților, legate de criza Covid.
    • Like 3
    • @ profun
      Corina check icon
      Dacă aveți „argumentație în termeni raționali” de la cineva, în mod sigur o aveți, în permanență, de la cel pe care îl acuzați aici.
      • Like 0
    • @ profun
      Nu aveti dreptate, in acest caz in mod special!!! CTP sustine aici ca cei care nu se conformeaza regulilor pandemiei sunt potentiali criminali, sunt forte oarbe ale naturii ca niste bivoli PE CARE NU-I POTI OPRI SI CALCA IN PICIOARE CE INTALNESC IN CALE. Nimic mai simplu decat sa ne conformam purtarii unei masti. Daca era Dragnea sau Iliescu la putere respectati mai mult aceasta regula medicala? Nu va convine ca s-a nimerit sa fie guvern liberal si acesta trebuie batjocorit incitand idiotii la neconformarea cu regulile umanitare de a purta o masca?!!! Regulile sanitare nu sunt reguli totalitare, sunt reguli medicale CARE NU TIN CONT DE DOCTRINE POLITICE, ELE SE APLICA TUTUROR OAMENILOR, NU PE SPRANCEANA!!!
      • Like 5
  • Cîtă vreme psihologii din România nu vor statua , în urma cercetării, tete sigure care să stabilească exact dacă un cetățean este dpdv intelectual :
    - idiot
    - subdezvoltat
    - normal
    - foarte deştept
    - genial
    şi procentajul aferent fiecărei categorii țara va merge din rău în mai rău.
    Nici o firmă sau instituție nu ar trebui să angajeze pe nimeni care nu obține cel puțin calificativul 'normal'.
    Scolile ar trebui să fie clasificate pentru a primi aceste categorii separat.
    La fel instituțiile de învățămînt superior.
    Statul se va putea astfel baza, ca şi orice firmă de altfel, pe angajați de nădejde şi rezultatele nu ar întîrzia să apară.
    Această segregare este necesară pentru asanarea societății.
    Nimănui nu-i convine să comande la restaurant un meniu, să constate că la primit total alterat, că nu se poate consuma şi să fie obligat să-l plătească.
    Aceşti clienți vor schimba sigur restaurantul şi nu vor mai călca în cel vechi. Exemplu tipic : toți romănii ce au părăsit Romania.
    Cei ce au rămas sunt românii ce nu au bani de restaurant şi din această cauză îi va durea în cot de țară.
    Restul sunt primele două categorii care au țara pe mînă.
    Rezultatele se văd, sunt normale, logice şi concludente
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult