Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cristian Tudor Popescu: Este absurd. De ce să ia Simona Halep acest medicament periculos? Problema ei a fost vreodată anduranța?

Cristian Tudor Popescu - Inquam

Foto: Inquam Photos/ Simion Sebastian Tataru

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce un test anti-doping făcut la US Open a ieșit pozitiv la roxadustat, un medicament împotriva anemiei, aflat pe lista substanțelor interzise. Ideea ca sportiva să recurgă la un medicament cu numeroase și serioase efecte adverse pentru a-și îmbunătăți anduranță pe teren este absurdă, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu. 

„De ce să ia ea așa ceva? Problema Simonei Halep a fost vreodată rezistența? Anduranța? Ea este o maratonistă, ăsta a fost punctul ei forte, că a alergat extraordinar, ore în șir. Problemele ei au fost și sunt altele. Cu hernia de disc, cu genunchiul, cu ruptură musculară. Astea sunt problemele unde acest medicament nu ajută la nimic”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru Republica. „Dacă te uiți în fișa medicamentului, te iei cu mâinile de cap”, a punctat el.

Simona Halep a spus că rezultatul pozitiv al testului antidoping a fost „șocul vieții ei”. Aceste veste este un șoc și pentru mulți alți oameni. Cum este pentru dumneavoastră?

Pentru mine, cuvântul potrivit nu cred că este șoc, este absurd. De ce? Mă uit la medicamentul în cauză și spun medicamentul, și nu drogul, pentru că e vorba de un medicament antianemie, care se prescrie bolnavilor în stare gravă, celor care fac dializă, deci au boli grave de rinichi sau probleme cu ficatul ș.a.m.d. E un medicament pe care îl iei numai când nu ai altă soluție. Dacă te uiți în fișa medicamentului, te iei cu mâinile de cap. Ce-i acolo la reacții adverse: este vorba de hipertensiune pulmonară, care se cuplează cu tromboze, deci cheaguri, embolii, care firește pot duce la accidente vasculare. Apoi hiperpotasemie, creșterea potasiului în sânge, care poate duce la vertijuri, la greață. Este un medicament literalmente periculos pentru cel care îl ia, de aceea se și prescrie în astfel de boli grave. Dacă iei așa ceva în ideea că o să-ți crească numărul de hematii din sânge, stimulându-se organele hematopoietice, adică splina și ficatul, și în felul ăsta o să ai un transport suplimentar de oxigen și asta să-ți dea ceva mai multă rezistență, riscul e să ți se facă rău pe teren. De altfel, trebuie să spun că în ultimul an o comisie de medici a studiat medicamentul și recomandă să nu mai fie prescris deocamdată nici măcar bolnavilor grav pentru că prezintă probleme de nesiguranță și de reacții adverse incontrolabile. Deci se cer studii suplimentare pentru ca medicamentul să poată fi folosit. Acum gândiți-vă puțin: de ce să ia ea așa ceva? Problema Simonei Halep a fost vreodată rezistența? Anduranța? Ea este o maratonistă, ăsta a fost punctul ei forte, că a alergat extraordinar, ore în șir. Problemele ei au fost și sunt altele. Cu hernia de disc, cu genunchiul, cu ruptură musculară. Astea sunt problemele unde acest medicament nu ajută la nimic. Prin urmare, acesta e cuvântul: absurd. 

Nu pot să cred, după ce i-am văzut cariera, o știu de la început, atitudinea pe teren, în tenis, viața sportiva, eu nu pot să cred că Simona Halep ar fi recurs intenționat la așa ceva.

Cristian Tudor Popescu

Nu văd de ce ar lua Simona așa ceva. 1. Medicamentul este cum v-am spus. 2. Simona nu a avut niciodată problema asta, a rezistenței fizice generale. Și 3... Dacă eu mă uit la niște jucătoare și niște jucători de tenis și sunt întrebat: Domn'e... cutare ia substanțe interzise ca să-și îmbunătățească performanța?, în cazul unora aș spune: Nu comentez, în alte cazuri, extrem de puține, aș spune: Nu pot să cred că a luat vreodată intenționat așa ceva. Și între aceste extrem de puține cazuri se numără Simona Halep. Nu pot să cred, după ce i-am văzut cariera, o știu de la început, atitudinea pe teren, în tenis, viața sportiva, eu nu pot să cred că Simona Halep ar fi recurs intenționat la așa ceva. Ea a folosit cuvântul intenționat în comunicat. A spus: eu nu am luat niciodată intenționat astfel de substanțe. Substanța există în sângele ei, proba 1 și proba 2, în cantitate extrem de mică, dar există. Și atunci, nu știu… Imediat m-a dus gândul - că eram atunci corespondent sportiv la Sydney, la cazul Andreea Răducan - doctorul Oană, cu efedrina din nurofenul ăla, care a ajuns în sângele Andreei Răducan, din pricina imbecilului ăla de Oană, fără ca ea să aibă vreo vină și vreo conștiință a acestui fapt. 

Există acest caz, această substanță, ancheta trebuie să își desfășoare mai departe cursul, Simona a spus că va lupta pentru a-și apăra adevărul și, după părerea mea, pentru a-și apăra onoarea și cinstea la care știu că ține foarte mult. O să vedem ce se va întâmpla. Să știți că există cazuri în tenis, îmi amintesc cazul lui Richard Gasquet, care a fost tot așa descoperit cu o substanță interzisă și a reușit să demonstreze agenției internaționale antidoping că acea substanță nu a luat-o el intenționat, că a ajuns acolo fără voia lui. Deci există această posibilitate, care duce la ridicarea suspendării în cazul sportivului respectiv.

Așadar, Simona Halep trebuie să demonstreze că substanța respectivă a ajuns în corpul ei printr-un accident sau printr-o culpă a altcuiva. Cum ar putea decurge lucrurile în continuare?

Da, sigur. trebuie să demonstrezi faptul că tu nu ai luat acea substanță intenționat. există această posibilitate, nu am de unde să știu ce se va întâmpla în continuare, la ce va mai recurge Simona, cum va decurge ancheta. Nu știu.

Există un protocol, care se aplică în mod inexorabil, de vreme ce substanța respectivă, chiar și în cantitate foarte mică, a fost descoperită în sânge sau în urină, nu știu exact ce probă i s-a luat. Există și o probă a doua, martor, Simona a făcut apel și acolo a fost descoperită, Atunci trebuie să urmeze acest protocol de anchetă până la capăt. Simona Halep poate să încerce să-și dovedească buna credință, există această posibilitate, ca în cazul lui Gasquet, care a demonstrat că substanța aia nu a ajuns cu știința lui în sânge sau în urină. Dacă Simona reușește să demonstreze această lipsă de intenție din partea ei, i se poate ridica această suspendare.

Cât o va costa acest incident, chiar dacă se va dovedi că nu a luat intenționat roxadustat?

O să o coste, oricum o va costa și aici nu mai e vorba de tenis sau de medicină, este vorba de meseria noastră, de gazetărie, de media de astăzi, ceea ce se mai numește presă. Odată ce această știre umple presa mondială, nu se va putea șterge această umbră de pe imaginea Simonei niciodată. Așa funcționează mecanismele mediatice, chiar dacă ea va reuși să demonstreze contrariul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce să muște Adam și Eva din măr?
    • Like 0
  • Câte cazuri de sportivi de top prinși dopați s-au dovedit că au fost din vina echipei medicale, fără știința sportivului? Înduioșătoare comentariile de genul "Simona nu ar face asta"
    • Like 4
  • Din păcate Simona se îndreaptă spre un sfârsit de carieră nu tocmai glorios. Deja că aceasta a avut o evolutie mai degrabă în dinți de fierăstrău, la care s'au adăugat si problemele de sănătate si de familie. Păcat. Dar un sportiv de performanță adevărat, trebuie să stie să'si gestioneze cariera sub toate aspectele dacă vrea să rămână cât mai mult pe firmament. Ca exemplu, nu degeaba Roger Federer a fost supranumit "Mr. Perfect"
    • Like 1
  • Toata lumea care o cunoaste, chiar si foarte putin, pe Simona, stie ca nu ar face asa ceva ,cu buna stiinta, niciodata , in ruptul capului! Ceea ce este de neiertat, insa, este lipsa de atentie a echipei ei medicale care trebuia sa veghezxe cu strasnicie orice substanta care intra in corpul ei! Linsajul mediatic este la apogeu in zilele noastre fata de timpurile lui Gasquet. ( uitati titlurile din presa noastra!, daramite din alte tari? Hiene! ) Plus ca el a avut o situatie care a putut fi combatuta mult mai usor. Va fi foarte greu pentru Simona sa se apere, din pacate...Dar niste oameni bine pregatiti in asta,-trebuie sa apeleze la cele mai tari case de avocatura, sau la cei mai buni experti in demontare , sa nu fie idealista- vor putea sa aduca adevarul in fata ! Echipa medicala merita tot oprobriul public! Are un an de pomina Simona...Ii doresc mult sa-l depaseasca cu bine!
    • Like 3
  • CTP ul este cred, un specialist autodidact in teoriile despre tenis , si de zeci de ani jucator de tenis pasionat ! Relatia lui cu tenisul ii ofera o anumita legitimitate a opiniilor in aceasta materie, este de buna credinta ! Ca Simona nu a intentionat sa se drogheze, cred ! Dar daca staff ul sau a gresit si i-a administrat un medicament vulnerabil la interpretarea de drog ?
    • Like 4
  • mike mike check icon
    Simona trebuie sa demareze o ancheta și sa vadă cine i-a pus substanta zceea în mâncare sau băutură. Dacă substanta este atât de periculoasa, înclin chiar sa cred ca cineva i-a vrut raul, iar asta se încadrează la caz penal deja. Adică Simona ar fi putut lesina pe teren sau chiar mai rău. Staff-ul lui Muratoglu, acest individ obsedat doar de bani la fel ca oricare american, trebuie sa răspundă la rândul sau. Nu cred ca Simona n-ar fi intrebat medicii dacă cineva i-ar fi dat/prescris aiurea acel medicament. Așadar, medicamentul a ajuns în corpul ei fără sa știe, probabil pus de cineva intr-o băutură. Antrenorul și întreg staff-ul ei nou ar trebui sa fie anchetați și ei. Personal nu cred ca problema mai este legata de dopaj, ci de o amenințate la adresa Simonei, având în vedere periculozitatea acestei substanțe.
    • Like 0
  • DUBIOS!Imprejurarile nu-i sunt favorabile(divort,Muratoglu,varsta,presiune psihica)
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult