Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cristian Tudor Popescu: PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare. Ba, chiar la mai multe. Ba, chiar la foarte multe! Asta este ceea ce se întâmplă acum

Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Digi24, despre rolul pe care l-a avut premierul desemnat Ciucă în formarea guvernului, influența lui Cîțu și despre situația actuală a PNL-ului care se „autodistruge”. Gazetarul spune că este de neînțeles de ce generalul Ciucă, un militar cu misiuni în Irak, acceptă acest „bal mascat” alături de Florin Cîțu. „Nu poate să nu te ducă gândul la un alt celebru cuplu contorsionist: Dragnea – Dăncilă”, punctează CTP. Cât despre PNL, Cristian Tudor Popescu este de părere „că asistăm după 20 de ani la faptul că PNL se duce pe urmele PNȚCD. Exact cum s-a întâmplat în anul 2000”.

Cristian Tudor Popescu: Pentru orice om de bun simț, fără să aibă nu știu ce expertiză politică, este evident că PNL probează costume de nuntă și are de mers la o înmormântare. Ba, chiar la mai multe. Ba, chiar la foarte multe! Asta este ceea ce se întâmplă acum.

Vedem liste de miniștri, unde sunt înlocuiți unii cu ceilalți. Deci, se probează diverse costume pentru posturile alea de miniștri. Și bărbătești, și de damă. În așteptarea a ce?

În mod evident, așa cum spuneam de când am discutat aici nominalizarea domnului Ciucă, spuneam atunci că primul partid cu care va avea de negociat din greu domnul Ciucă nu e PSD, nu este USR, e PNL. Ceea ce se și vede.

Interesant totuși că generalul Ciucă, cu patru stele, acceptă să participe la acest bal mascat, în care el este travestit în general. Că la bal mascat, fiecare se îmbracă cum crede de cuviință. Domnul Ciucă e travestit în general. De ce spun asta? Pentru că dacă ar fi vorba de un general autentic, un general de armată autentic, nu ar accepta, nu s-ar preta la așa ceva.

Deci a apărut pe post nu de general, ci de papagal general, acum, domnul Ciucă, lângă domnul Cîțu. E mare lucru că a reușit să recite câteva nume de miniștri domnul Ciucă.

Nu poate să nu te ducă gândul la un alt celebru cuplu contorsionist: Dragnea – Dăncilă. Exact așa este raportul, cum era între Dragnea și Dăncilă. Dăncilă încerca să zică și ea ceva... „noi ne-am străduit și am făcut...”, și Dragnea se întorcea: „Taci, Viorico!”, și spunea el despre ce e vorba.

Ce caută domnul Cîțu lângă domnul premier desemnat Ciucă? Ce caută? Domnul Ciucă a fost premierul desemnat de către președintele Iohannis să alcătuiască un guvern. Pentru asta, el duce negocieri cu toate partidele parlamentare, sau cu cele cu care consideră. PNL nu are o poziție specială în această situație. În primul rând ar fi trebuit să fie Kelemen Hunor alături. Dacă tot a fost domnul Cîțu, ar fi trebuit să vină și Kelemen Hunor. N-a discutat și cu UDMR-ul? Ar fi trebuit să vină și reprezentantul minorităților naționale. Cu ei n-a discutat? Sau, ar fi trebuit să vină chiar și cei de la USR și PSD. Și cu dânșii a discutat, după cum ne-a spus domnul Ciucă.

De ce să vină domnul Cîțu de la PNL? Ce caută acolo? El face guvernul?

Cu facerea acestui guvern este însărcinat premierul desemnat - generalul Ciucă. Și-l vedem pe domnul Cîțu lipit, acolo. Ce să caute acolo?

Ce să caute? Ca să ne spună în fiecare moment - nici n-a vrut să ascundă asta vreo clipă – ce ne spunea și Dragnea, ce transmitea prin toți porii: „Eu sunt șeful!”. „Eu rămân șeful! Doamna asta de lângă mine e... foarte competentă”. Asta face și domnul Cîțu, cât se poate de clar, n-a încercat să mascheze.

De aia am spus „papagal general” în ce-l privește pe domnul general Ciucă. Păi, cum să suporți? Eu, care nu sunt general - nici nu mai știu cu ce grad am terminat armata -, eu n-aș fi suportat o secundă situația asta. Ai comandat trupe în teatrul de operațiuni din Irak, în război real, și vii aici în postura asta, lângă Șocîțu?, care în mod limpede nu are de gând să plece de unde este. Adică de la Palatul Victoria.

Și livrează niște basmodii de stă pisoiul în coadă. Adică, nu degeaba râdeau jurnaliștii prin sală. Deci, i se spune „stimabile... miercuri, când e cu astea...”... Domnul Ciolacu a declarat expressis verbis: „Nu votăm guvern minoritar!”. Și e și logic să facă lucrul ăsta. De ce să-l voteze? Și el (Cîțu – n.red.) spune: „Am ascultat cu atenție!”. Adică creierul domnului Șocîțu s-a focusat pe ce-a spus domnul Ciolacu, a analizat fulgerător și a tras o concluzie.

Noi nu ne-am gândit niciun moment, domnul Pândaru... Suntem mici, nu ne duce capul, dar domnul Cîțu a ascultat cu atenție ce-a spus domnul Ciolacu, și domnul Ciolacu s-a referit la sine... A spus că dânsul nu este de acord cu un guvern minoritar, însă membrii partidului... Și a dat un exemplu iarăși de creier pane – situația cu Dăncilă și cu căderea guvernului Dăncilă. Păi ce legătură are?

Atunci, PNL-ul oferea niște mită parlamentarilor pe care a reușit să-i racoleze de pe la PSD, de pe la Ponta. O mită foarte clară - „Intrați în PNL pe poziții eligibile, urmează alegeri”... PSD-ul era în cădere, PNL-ul în urcare, deci afacerea avea sens.

Acum ce să oferi tu? Cu un PNL care dacă intră în alegeri anticipate acum, nu mai rămâne din el nici cât era în 2001 PNȚCD-ul. Și chiar dacă nu sunt alegeri anticipate, cred că asistăm, după 20 de ani, la faptul că PNL se duce pe urmele PNȚCD. Exact cum s-a întâmplat în anul 2000.

PNL-ul se bate cu sine. Nu poți să revii dintr-o situație în care îți rupi singur oasele, fără să te atace nimeni. I-a atacat cineva? PSD-ul și USR-ul stau, se uită la ei și PNL-ul se autodistruge. Cum să-ți revii din autodistrugere?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare nu va ingrijoreaza ce se poate intampla cu Romania? Nu faceti investigatii legate de agentii de influenta ai Rusiei care au provocat ABSURDITATEA la care asistam??? De cate ori exista perspective ca Romania sa se insurubeze intr-o constructie solida pe calea europenizarii, a occidentalizarii, apar aceleasi piedici reprezentate, chipurile, de orgolii si conflicte politice intre preopinenti romani, false premize, de fapt, cand, in realitate sunt induse miseleste de agentii de influenta ai Rusiei, prezenti in toate segmentele structurilor politice, economice si sociale de la noi, ce stiu foarte bine cum se baga zazania intre caraghiosi!!!!
    • Like 1
  • Azinoapte am avut un vis, cum că Ciucă se ducea Luni în şparlament, ne spunea că-şi dă demisia din defunctul PNL şi scotea o listă făcută după mintea lui, fără besencizme precum Alinuţa ori Roman. Că doar e desemnat, are tot dreptul. Şi-apoi onoarea de militar, că-ncepusem să uit........ Vise
    • Like 2
  • Încă o dată se dovedește înțelepciunea proverbelor românești. De exemplu:”cine sapă groapa altuia cade singur în ea”. Deșteptul de Johannis, de la începutul președinției sale, în loc să încerce să unifice și să armonizeze societatea, pentru a putea și noi românii să dăm înainte, a vrut cu tot dinadinsul să lichideze PSD, fără nicio justificare legală, morală sau democratică. Nu a reușit. În schimb a reușit să-și compromită propriul partid-țuțăr, adică PNL-ul. Nu cred ce zice CTP, că PNL-ul va dispărea, așa cum s-a întâmplat cu PNȚ-cd, dar dacă nu va face ceva remarcabil, cum ar fi, pentru început, un divorț de Johannis (pe modelul Orban), va rămâne la coada spectrului politic. Ar fi păcat în primul rând de încărcătura istorică a acestui partid, care a fost în trecut cel mai reprezentativ din România, deși în prezent urmașii Brătienilor sunt niște jalnici epigoni. Altădată peneliștii erau caracterizați de o atitudine independentă. Nu se supuneau în totalitate și fără să crâcnească unei ”discipline” de partid. Iar partidul nu se repezea să îi sancționeze pe cei cu păreri diferite de ale majorității celorlalți. Erau multe personalități remarcabile în PNL, care nu puteau fi ”dirijate” orbește de către conducere. Acum e doar o gașcă de interese materiale, în care toți se aliniază disciplinat în spatele lui Câțu, în timp ce Câțu îi duce oala de noapte lui Johannis. Trist și jalnic. Cred că totul a pornit inițial din faptul că Johannis avea o cotă mare de încredere populară și intenție de vot. Astfel că între Johannis și PNL s-a creat o simbioză pragmatică: Johannis era o locomotivă electorală pentru PNL, în schimb acesta devenind un partid fără coloană vertebrală, supus total și conștient, președintelui. Astfel, președintele a devenit pentru PNL mai mult decât un șef, a devenit un stăpân autoritar. Nici măcar relația dintre vechiul FSN (actualul PSD) și Ion Iliescu nu a fost așa de grețoasă. Dar văd că PNL-ul moare legat de Johannis. Să fim cinstiți, Câțu este o nulitate, cel puțin din punct de vedere politic. Dar e omul de paie al lui Johannis, deci vătaful lui în PNL. Iar PNL-ul l-a acceptat fără să crâcnească, votându-l cu entuziasm la congres. Pentru mulți peneliști alegerea lui Câțu a fost echivalent cu înghițirea unei broaște. Dar au înghițit-o fără să crâcnească. Acum Câțu, ca și Johannis decad din ce în ce mai mult și total meritat. PNL-ul, de-acum poate ”să se spele pe cap” cu ei.
    • Like 1
  • "Pohta ce-a pohtit Iohannis s-a împlinit. Ghimpele USR a fost îndepărtat de la guvernare,
    Jucătorul de golf s-a transformat în jucător politic cu delicatețea unui elefant într-o ceasornicărie. A lăsat în urmă un PNL în implozie, un guvern distrus și predat PSD, plus o țară devastată de criză, unde morții se îngroapă cu buldozerul
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult