Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cristian Tudor Popescu: USR PLUS s-a compromis pe termen mediu și lung după asocierea cu AUR pentru moțiunea de cenzură

Cristian Tudor Popescu la Digi.

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre scandalul politic dintre USR PLUS și Florin Cîțu. Gazetarul este de părere că USR PLUS a făcut o greșeală pe termen mediu și lung prin asocierea cu AUR în vederea depunerii și votării unei moțiuni de cenzură care să ducă la dărâmarea Guvernului Cîțu. CTP argumentează această afirmație și adaugă că, totuși, decizia USR PLUS nu va afecta formațiunea politică pe termen scurt.

Cristian Tudor Popescu: USR PLUS și-a asumat. După părerea mea a făcut o mare greșeală pe termen mediu și lung. Aceea de a-și alătura numele, cu semnături, de AUR.

Spuseseră la un moment dat unii reprezentanți ai USR PLUS, acum vreo 48 de ore, chiar domnul Barna, „domne, votăm o altă moțiune de cenzură, dar dacă noi nu reușim să strângem suficiente semnături, votăm o altă moțiune de cenzură, dar n-o semnăm”.

Era bine ce spuneau acolo. Se gândeau așa: „votul curge, s-a votat secret”, mă rog, o să se acuze unii pe alții „că io, că nu știu ce...”, nu e ceva clar. În vreme ce semnăturile sunt acolo, cu nume și prenume. Și vor rămâne pe lista pe care vor să o depună acum împreună cu AUR, vor rămâne pentru eternitate, vor rămâne în istorie. Va rămâne acest document pe care vor fi alături de personajele acelea... hai să le numesc exotice, de la AUR.

Claudiu Pândaru: Florin Cîțu nu a ezitat să folosească această alăturare numind-o „alianță toxică”, ba chiar și amenințând că va informa grupurile politice europene din parlament, aliații NATO, americanii...

CTP: Îi anunță Cîțu pe americani... Ce o să facă americanii? O să vină ambasada americană să îi tragă de urechi pe Cioloș și pe Barna?

Cristian Tudor Popescu: Sunt niște bombasme lansate de domnul Cîțu. Îi anunță pe americani... Americanii se uită și ei aici... Ce o să facă americanii? O să vină ambasada americană să îi tragă de urechi pe Cioloș și pe Barna? Nici vorbă de așa ceva.

Spuneam de asta cu votatul și cu semnatul. Asta e o chestie o chestie de tip Caragiale, asta m-a frapat. Cum adică votezi, dar nu semnezi. Vedeți ce încearcă să facă USR PLUS? Votez, dar n-am semnat. Păi, dacă ai votat, mai contează că n-ai semnat? E ca aia... „o dăm anonimă!”, din Caragiale. Adică, dacă nu semnez înseamnă că nu o să conteze faptul că eu împreună cu PSD și cu AUR am dat jos guvernul din care făceam parte. Nu? Pentru că n-am semnat. Dar acum deja nu se mai pune problema, pentru că vor semna din câte înțeleg, alături de AUR.

Și asta, v-am spus, e o compromitere pe termen lung. Pe termen scurt, nu e. Știți de ce? Pentru că în electoratul celor două partide, hai, să zic, formațiuni, că n-aș vrea să numesc și AUR partid. Cele două formațiuni au în electorat, printre fani, persoane cu profil uman comun. Destule persoane cu profil uman comun.

Claudiu Pândaru: E o afirmație interesantă.

CTP: Nu vor pierde la electoratul lor, al USR PLUS, prin această manevră cu AUR

Cristian Tudor Popescu: Da! Mă uit și eu pe Facebook, că acolo trăim. Nu? Viața adevărată e pe Facebook. Ce contează ce e în rest? Mă uit și văd cum arată susținătorii USR PLUS, cum arată susținătorii AUR. Mulți dintre ei au un profil violent, verbal, deocamdată verbal, dar după cum s-a văzut se poate manifesta și în stradă. Agresiv, fanatic, nici un pic de rațiune, puși pe distrugere, pe chestii radicale - „să rupem, să dărâmăm!”.

Claudiu Pândaru: Totuși diferențele sunt majore între AUR și orice altă formațiune politică.

Cristian Tudor Popescu: Stați puțin! Eu am vorbit de susținători, de fani, nu am vorbit de membri de partid și de conducerile partidelor.

Claudiu Pândaru: Cred că toate partidele au pe Facebook susținători vocali, excentrici, iute de tastatură.

Cristian Tudor Popescu: Nu! Uite, că nu! Din analizele mele n-am întâlnit nici la PNL și nici la PSD inși din ăștia fanatici, gata, „mâine, hai, să-i rupem, să dărâmăm, să spargem, pe ei, pe mama lor”. Nu știu dacă e bine, sau e rău pentru aceste două partide. E bine, sau e rău să nu ai genul ăsta de suporteri? Nu vreau să comentez asta. Dar, nu vor pierde la electoratul lor, al USR PLUS, prin această manevră cu AUR, nu vor pierde din electorat, după părerea mea.

Claudiu Pândaru: Pentru că dorința este dărâmarea, sau răzbunarea pe Guvernul Cîțu.

CTP: Când l-a dat afară pe Stelian Ion, Cîțu și-a făcut socoteala că rentează. Pentru că îl interesează în primul rând să câștige președinția PNL

Cristian Tudor Popescu: Domne, dărâmarea, punct! Asta îi caracterizează pe niște inși atât de la AUR, susținători, cât și de la USR PLUS.

Claudiu Pândaru: Întorcându-ne la politic, la reprezentanții formațiunii USR PLUS. Ne-ați spus că planul domnului Cîțu era clar. Și anume să împingă afară din Guvern USR PLUS.

Cristian Tudor Popescu: Nu! Nu dorea să împingă afară, nu-l interesa. Pe el nu-l interesează să împingă afară din guvern USR PLUS. Pe el îl interesează să fie președintele PNL pe 25 septembrie. Pentru că știa foarte bine că dacă rămâne președintele partidului Ludovic Orban, el nu mai există ca premier, că așa este ecuația.

Claudiu Pândaru: Dându-l afară pe Stelian Ion, nu anticipa, nu calcula că cei de la USR PLUS vor fi practic forțați să plece?

Cristian Tudor Popescu: Da! Dar și-a făcut socoteala că rentează. De ce? Pentru că îl interesează în primul rând relația cu PNL-ul. Să câștige președinția PNL.

CTP: USR PLUS avea și altă soluție, mai bună - își dădeau demisia toți miniștrii în bloc

Claudiu Pândaru: Cei din USR PLUS aveau altă soluție în afară de această alăturare de AUR?

Cristian Tudor Popescu: Sigur că aveau. Aveau! Cum să nu? Își dădeau demisia toți miniștrii în bloc. Ceea ce era o soluție mai bună – apropo de onoare, de care s-a tot vorbit - și această soluție a fost susținută, din câte știu eu, de PLUS, de Dacian Cioloș.

Claudiu Pândaru: Nici nu avea prea mult de pierdut domnul Cioloș.

Cristian Tudor Popescu: Exact! Asta-i poziția lui Cioloș, față de Barna și de USR PLUS. N-are multe de pierdut, și atunci împinge și PLUS-ul la soluții radicale. Și susținea această soluție. Deci, „nu mai depunem nicio moțiune de cenzură, ne dăm demisia!”. Ceea ce ar fi fost gestul USR PLUS, al lor, nu mai aveau treabă nici cu AUR, nici cu PSD. „Domne, nu mai putem să continuăm, ne dăm la o parte... noi nu vrem să dărâmăm guvernul”. Ca să-l dai jos pe Cîțu înseamnă să dai jos guvernul, așa e legea. „Noi nu vrem să dărâmăm guvernul, noi nu mai putem să facem parte din acest guvern, pentru că”. Și spunem motivele. Poate că motivele ar fi trebuit să fie de natura celor care interesează pe cetățeni direct, adică politica economică a guvernului, financiar, facturile, politica față de școală, de educație și așa mai departe. Nu faptul că l-a dat Cîțu afară pe Stelian Ion.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Domnule Cetepeule...sunt o doamnă și nu îmi stă în caracter să vorbesc urât mai ales în scris dar serios de nu ți-as zice niște înjurături moldovenești de să te usture. Păi bine domnule,am înțeles, ai fost in vacanță dar ai lipsit și din viață de tot? Nu ai fost aici când au gafat pe rând Turcan,Bode,Vâlceanu...daca nu știi are grijă de banii nostri cică...dar el nu știe cât e minimul pe economie și nici câte taxe se plătesc la el. Aceste specimene merită să fie miniștri și băieții de la USR PLUS tratati ca si tocilarii băgați cu capul în closet? Nu e strigător la cer pentru tine faptul că Bode ,băi Bode e pus interimar la justiție și în secunda doi,fără jenă anulează concursurile pentru parchete? Ctp tată ,imbatranesti urât! Bravo USR PLUS pentru semnarea împreună cu AUR a motiunii! AUR nu e partid parlamentar? Cu ce e mai bun UDMR ? Sau minoritățile? Domnul președinte azi a făcut șușu pe Constituție când a vorbit,ca mai bine tăcea ca de obicei. Păi, el nu e președinte și pentru românii care au votat USR PLUS, sau AUR sau chiar PSD? Nu e cool,deloc!!!!
  • Like 4
 • Ciolos, mai intelept, era pentru demisia in bloc. Avantajul varstei, nu ca Barna care e mai adoloscent decat il arata varsta.
  • Like 0
 • Infiorator!!! Nu-mi vine sa cred că USRPLUS a ajuns să facă asta, apărând ca un partid ghidonat de PSD sa rastoarne guvernul și să decredibilizeze PNL!!!! Cartitele PSD din USRPLUS și din PNL (aici facțiunile tot de cartitele PSD sunt create pentru ca își bagă ideile distructive)au menținut o ura permanentă între USRPLUS și PNL, lucrând în favoarea PSD!!!…Deci în favoarea mafiei ghidate de Moscova care nu vrea că o alianță pro-occidentale sa triumfe!!!! De AUR nu mai vorbesc, că e acolo cu același scop distructiv!
  • Like 2
 • Foarte interesant : toti simpatizantii PSD se ingramadesc sa dea cu parul. Sigur ca li s-a ridicat mingea la fileu si ,, profita ,, din plin. PNL-istii ,, ciocul mic ,, ptr. ca lupta surda ptr. putere in partid si mai ales lipsa unui program de sustinere sociala (pensii , salarii) , cu o atitudine ,,talibana ,, de aplicare radicala a principiilor economice , duce la o cadere dramatica in sondaje ptr. ei. USR-istii niste ,,bezmetici ,, care vor pierde si ei electoral f. mult in timp ce PSD si AUR , fara sa faca mai nimic , vor creste electoral si vom avea in 2024 un nou 2016 . Sa fim sanatosi si veseli , vorba lui nenea Iancu .
  • Like 4
 • Gecaba Gecaba check icon
  Lumea vrea sa nu se mai fure, sa aiba salarii decente, sa mearga economia. Nu da nici dracu doi bani pe gargara asta cu asocierea intre partide. Habar nu aveti ce vorbeste si ce vrea tara. Cat despre jigniri, Popescule draga, ai uitat de  pavian cu mantie, satană in sutană, romanii sunt prosti samd? Uite cine vorbeste de jigniri, un extremist,care muta problema de la hotia prin PNDL3 la nevoia de asociere cu dracu ca sa treaca puntea.
  • Like 2
 • Mda… pentru CTP nu conteaza ca PNL se comporta ca un pesede light si ca nu a facut nimic pentru reformarea tarii si ca se preface ca guverneaza pentru oameni. Conteaza dom’le ca nu-i ok ca usr voteaza alaturi de aur.
  Mai arunca si ctp-ul o piatra in procesul de lapidare publica a usr
  • Like 6
  • @ GicaContra
   Liviu check icon
   De ce "PSD light", cred au ajuns la acelas nivel cu ciuma.
   Dupa ciuma rosie au venit lacustele galbene.
   • Like 3
  • @ Liviu
   Nu stiu daca sa nu-ti dau dretate.
   • Like 1
 • Vorbi si cel care s€a compromis pe termen lung la Scanteia
  Mai bine isi vede de tenis. Macar e mai putin nociv
  • Like 4
 • Pai in configuratia actuala a guvernului nu ai cu cine te asocia. Dar intre PNL actual si AUR , eu cred ca cei din urma au mai mult bun simt . Pai ca sa dai porcul la o parte de la valău trebuie sa folosesti parul. In opinea dumneavoastra USR trb sa stea la colt si sa ia picioare in gura , iar prim-ministrul poate sa faca cate abuzuri vrea ca restul nu au voie sa coopereze . Pe asta a si mizat Catu cand a inceput sa si-o masoare de unul singur. Pai afla ca sa treci podul si sa continui drumul te faci frate si cu dracu.
  • Like 3
 • Liviu check icon
  Mi se pare ca Digi a ajuns echivalentul Antena 3, dar pentru PNL. Este suficient sa privesti cateva minute la emisiunile lor de dezbateri ca sa observi cat de din greu lucreaza realizatorii si invitatii in a muta atentia de pe imensul furtul pe care Catu&Co il pune la cale spre intelegerea toxica USR+ cu AUR.
  Iar mai nou au iesit la inaintare si cei de la Republica prin CTP, Pandaru si Livadaru, dar deh, trebuie cumva sa traiasca si ei, ca doar nu poate produce acest site clar nu e suficient.
  • Like 6
  • @ Liviu
   Si CTP noul Mircea Badea , dar mai rau ca ii mai destept.
   • Like 3
  • @ Liviu
   Nu este adevarat. Se aseamana doar prin vehementa.
   • Like 3
  • @ Liviu
   check icon
   Da,Prelipceanu cel puțin e înfiorător. Făcea niște ochi mari la Barna și îl întreba de AUR ca și cum ăștia de la AUR sunt extratereștri nu sunt votați tot de populație în Parlament.
   • Like 1
  • @ Liviu
   sunt de acord. nu mai urmaresc dezbaterile pe Digi24 de multa vreme. parca sunt peste Latrina 3, in sensul ca nu este atat de pe fata, dar ideea este aceiasi, doar cei sustinuti sunt diferiti.
   • Like 0
 • Nu s-a compromis deloc.
  Dumneata....cel cu mintea și pana ascuțite ...brici ...te compromiți luând mina asta de om care nu înțelege demersul disperat al USR-PLUS...
  • Like 6
  • @ Tomitanus
   Disperat sa ce? Sa nu piarda ciolanul.
   • Like 1
  • @ Tomitanus
   Infiorator!!! Nu-mi vine sa cred că USRPLUS a ajuns să facă asta, apărând ca un partid ghidonat de PSD sa rastoarne guvernul și să decredibilizeze PNL!!!! Cartitele PSD din USRPLUS și din PNL (aici facțiunile tot de cartitele PSD sunt create pentru ca își bagă ideile distructive)au menținut o ura permanentă între USRPLUS și PNL, lucrând în favoarea PSD!!!…Deci în favoarea mafiei ghidate de Moscova care nu vrea că o alianță pro-occidentale sa triumfe!!!! De AUR nu mai vorbesc, că e acolo cu același scop distructiv!
   • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult