Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP, despre conflictul Cîțu - USR PLUS: Cîțu vrea să livreze pentru PNL ce n-a livrat Orban. Pierderea bătăliei din PNL i-ar fi letală

Florin Citu - Ludovic Orban - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cheia comportamentului premierului Florin Cîțu în conflictul cu USR PLUS este că „vrea să livreze pentru PNL ce n-a livrat Ludovic Orban” pentru a câștiga bătălia internă pentru șefia partidului, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24. Gazetarul a subliniat că pierderea bătăliei interne din PNL ar fi „letală” pentru Cîțu și că premierul încearcă acum „să facă invers” decât Ludovic Orban.

„Haideți să punem o întrebare. Să începem cu Cîțu, că e premier, totuși. De ce se teme domnul Cîțu cel mai tare? Care este pericolul cel mai mare pentru domnul Cîțu?

Punem această întrebare și dacă e să ne gândim la conjunctură, putem să spunem că pericolul cel mai mare îl reprezintă USR PLUS, îl reprezintă PSD, îl reprezintă AUR sau poate că ar conștientiza domnul Cîțu că cel mai mare pericol îl reprezintă facturile la energie, la utilități, prețurile care cresc, leul care se depreciază, deficitul de cont curent care se umflă. Acestea ar putea fi.

Nu...

Domnul Cîțu se teme de un singur lucru și asta se întâmplă de câteva luni încoace. Se teme să nu fie înfrânt de Ludovic Orban. Pentru că e vorba de funcția de premier. Socoteala domnului Cîțu e simplă - «Dacă pierd în înfruntarea cu Orban pe 25 septembrie, am plecat, pot să-mi fac bagajul așa cum și l-au făcut cei de la USR PLUS acum, și să plec din Palatul Victoria».

Jocul acolo este clar, este de sumă nulă, unul câștigă iar celălalt pierde. Asta este problema principală a domnului Cîțu. Și atunci, el a declanșat, pentru că el a declanșat, tot acest război cu bețe mai mult sau mai puțin false, pentru că războiul ăsta nu se termină imediat.

Domnul Cîțu are tot felul de posibilități, nu poate fi sigur așa cum încearcă să afișeze că o să câștige și acest război. Dar, socoteala e simplă: «dacă nu declanșez acest război, atunci se poate întâmpla să fiu înfrânt în 25 septembrie, iar aia e letal pentru mine». În bătălia cu USR PLUS, ce face domnul Cîțu?

Vrea să livreze pentru PNL, singurul lucru care îl interesează, vrea să livreze ce n-a livrat Ludovic Orban. Asta este cheia comportamentului domnului Cîțu.

Ce n-a făcut domnul Orban. Păi nu a dat suficiente posturi, suficientă satisfacție în negocierile de după alegeri, pierdute de altfel, de PNL sub conducerea lui Orban. În schimb, cu un preț pe care îl știu foarte bine cei din PNL, ministerele grele, unele la USR PLUS, s-a plantat la șefia Camerei Deputaților.

Acesta este motivul pentru care domnul Orban, în clipa de față, este pe un prețios loc 2 în bătălia cu Cîțu, care ce face? Reversul. Adică «Orban a cedat în fața USR PLUS, eu iau înapoi, eu mă arăt dur față de USR PLUS. Matale ai fost conciliant și ai făcut-o în interes personal iată că eu, tot în interes personal, fac exact inversul».

Iată cum lupta internă din PNL este cea care formatează comportamentul premierului Cîțu.

Acum, să fim foarte raționali. Când a pornit toate astea, domnul Cîțu știa foarte bine, e de presupus, că și-a făcut împreună cu echipa, împreună cu Klaus Iohannis, a făcut niște socoteli:

«Vasăzică, eu îl dau afară pe Stelian Ion. USR PLUS nu mai poate să accepte, după episodul Voiculescu, e prea mult. E o gălușcă pe care nu o să o mai înghită. Prin urmare, au două posibilități – sau ies cu toți miniștrii din guvern, sau vor veni cu moțiunea de cenzură.» Deci situația la care s-a ajuns acum e evident că a fost prevăzută de echipa lui Cîțu din PNL”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da. Simplu ca /ma doare-n cot de tine, cetatean/...Si presedintele merge la pas ,admirand fauna.
  • Like 0
 • Ambele partide PNL si USRPLUS au oameni de calitate proasta, meschini si prosti, care nu vad interesele tarii atat de importante in fata orgoliilor lor exacerbate!!!!!!!!!!!
  Aici e nenorocirea! A fost deajuns sa fie asmutiti unii impotriva altora de catre cartite PSD-iste infiltrate si sar de coada in sus la orice gest sau vorba a unuia din partidul rival. Pai ei or fi rivali, dar uita efectiv de PSD&Co, care reprezinta cu adevarat zona rivala si anti-occidentala inraita! Desigur, PNL provine din aceeasi mafie postdecembrista, doar ca el contine in ecuatie elemente pro-vest ale fostei securitati, fata de PSD care e intesat cu agenti pro-rusi! Noi, votantii USRPLUS ne-am facut sperante ca USRPLUS(iesit din spuma marii, desigur) va colabora cu migala in aceasta coalitie, inghitind aerele PNL, dar nu!!! Ca si in PNL, in USR soptesc cartite PSD care-i invata sa fie super-cocosi in fata PNL, in loc sa stea asezat la masa pe toate subiectele si sa COLABOREZE pentru a duce tara pe un parcurs onorabil si constructiv. Daca nu sunt cartite PSD, atunci, EFECTIV e vorba de calitate proasta umana sau, pur si simplu prostie de copii care si-au luat-o in cap. Ce tara, ce proiecte!!! Pentru ei orgoliul personal e tot ce mai vad in ceata setei lor de putere. Cu tot regretul o spun. Oameni mici, de ambele parti!
  • Like 1
 • La Digi 24 Ciolos a urmat Cepeteului. Asa ca CTP nu a putut comenta afirmatia lui Ciolos ca Presedintele a refuzat o discutie cu el si Barna reprosandu-le ca solicitarea lor ar fi trebuit sa fie facuta anterior declansarii crizei.
  Poate CTP va comenta asta cu prima occazie.
  • Like 1
 • Soarta lui Cîțu e deja pecetluită, după modelul evocat de Costache Negruzzi:
  „Capul lui Moțoc vrem”
  „...sînt niște proști!”
  „Proști, dar mulți...”

  USR-ul dovedește o capacitate nelimitată de victimizare. Și-au aservit, cu văicărelile lor, pînă și ultimul cap limpede din media, care s-a plasat într-o expectativă așa-zis „neutră”. Și asta în timp ce restul haidamacilor joacă tontoroiul pe capul lui Cîțu.
  „Vina” lui Cîțu e că a fost împins prea devreme în groapa hoitarilor coprofagi.
  Și va plăti.
  Sper ca măcar să aibă luciditatea de a-și accepta soarta și, cu ultimele puteri, să i-a deciziile care vor arunca definitiv USR-ul la groapa de gunoi a istoriei.
  • Like 0
 • Bai baieti politicieni berberi indiferent de interese : NU PRESTATI IN NICI UN FILM DE DESENE ANIMATE SAGA DE ACTIUNE SAU ORICARE AR FI TIPARUL. Filmele sunt pur fictiuni unele cu insertii de adevar pentru credibilitate. Ele prezinta varianta regizorului inepta imaginara sau partial adevarata intr-o POLEIALA FICTIVA indiferent de gen. DECI ? POLITICII in general si din punct de vedere al logicii sau comparatiei nu i se pot atribui PERSONAJE duale de film. Cred ca pana si o vaca mugitoare da din cap afirmativ la acest adevar esential. IDEM pentru plebe. Daca se gandeste si se aplica contrariul celor spuse comportamentele se incadreaza la alt capitol respectiv : boli mintale ! P.S : "Dv ati mai urmarit ce se posteaza comenteaza redacteaza distribuie pe internet ?"
  • Like 0
  • @ HyperX Radu Panaitescu
   Ambele partide au oameni de calitate modesta, meschini si copilarosi, care nu vad interesele tarii atat de importante in fata orgoliilor lor exacerbate!!!!!!!!!!!
   Aici e nenorocirea! A fost deajuns sa fie asmutiti unii impotriva altora de catre cartite PSD-iste infiltrate si sar de coada in sus la orice gest sau vorba a unuia din partidul rival. Pai ei or fi rivali, dar uita efectiv de PSD&Co, care reprezinta cu adevarat zona rivala si anti-occidentala inraita! Desigur, PNL provine din aceeasi mafie postdecembrista, doar ca el contine in ecuatie elemente pro-vest ale fostei securitati, fata de PSD care e intesat cu agenti pro-rusi! Noi, votantii USRPLUS ne-am facut sperante ca USRPLUS(iesit din spuma marii, desigur) va colabora cu migala in aceasta coalitie, inghitind aerele PNL justificate oarecum de procentul obtinut, dar nu!!! Ca si in PNL, in USR soptesc cartite PSD care-i invata sa fie super-cocosi in fata PNL, in loc sa stea asezat la masa pe toate subiectele si sa COLABOREZE pentru a duce tara pe un parcurs onorabil si constructiv. Daca nu sunt cartite PSD, atunci, EFECTIV e vorba de calitate proasta umana sau, pur si simplu prostie de copii care si-au luat-o in cap. Ce tara, ce proiecte!!! Pentru ei orgoliul personal e tot ce mai vad in ceata setei lor de putere. Cu tot regretul o spun, sincer. Oameni MICUTI, de ambele parti! Mai trebuie sa creasca! Speram sa nu se duca tara de rapa pana cresc ei.
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Sa inteleg ca sunteti IMPARTIALA POLITIC ?."cartitele PSD-iste" sa fie vinovatele ?. Dati-mi voie atunci sa fiu si eu APOLITIC ne-implicat si je m'en fiche-ist cand vine vorba de personalitati publice de decizie mioritice gregare de pestera care-si regasesc modul de trai regulat in CATACOMBELE INSTUTIONALE ale "infloritoarei" Casei Poporului nume predestinat de altfel ! Cu drag ma exclud oricum #inutil......
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult