Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: „Totul e atât de simplu. Domnul Dragnea a mai cumpărat voturi”

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a apreciat, la Digi24, că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va continua lupta în PSD împotriva președintelui Liviu Dragnea.

Jurnalistul a vorbit, în primul rând, despre grupul contestatarilor care au făcut declarații, vineri seară, după ședința CEx. „Au fost patru persoane, între care trei bărbați grei ai partidului – domnul Stănescu, domnul Neacșu, domnu Țuțuianu, piese grele în partid -, iar liderul informal al acestui grup a fost doamna Firea, de la bun început”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Îmi este destul de clar că doamna Firea va continua să fie o contrapondere la Liviu Dragnea în partid, va încerca în continuare să-și câștige susținători, va folosi capitalul de imagine și de procente pe care îl are. Am văzut aici configurarea unui nucleu pentru viitor”, a explicat jurnalistul.

„Ce a făcut dl Dragnea ca să obțină acest rezultat? Cred că imaginea care ne explică cel mai bine, care reprezintă cel mai bine procedeul dlui Dragnea vine de la o întâmplare personală, a mea cu dl Dragnea. Era de Crăciun în 2015, după ce Victor Ponta fusese debarcat. Dl Dragnea a profitat atunci de situație și printr-o lovitură de stat - cum ne-am obișnuit să spunem când e vorba de PSD -, l-a debarcat pe Victor Ponta. De Crăciun apare în fața casei mele o barcă, o șalupă 4X4, din care descinde o persoană, altfel foarte gracilă și simpatică, de la PSD - interesant, nu din zona dlui Dragnea, ci din zona dnei Firea - și extrage din dricul ăla un coș superb, de răchită, mare, ambalat în țiplă, cu crenguțe de brad, cu flori, și înăuntru erau așa era o sticlă de whisky, dar nu Johnnie Walker, era un un scotch single malt adevărat, o sticlă de șampanie franțuzească, precum și alte foie gras, terine, somoane, să mă omenească și pe mine. Îi zic: «Ce e chestia asta?» Îmi spune: « De la dl Dragnea.» 

Pachetul se termina cu un țugui al tiplei și acolo era un plic. Și în plic erau felicitările de Crăciun ale dlui Dragnea și o carte de vizită. Zic: «Asta e pentru mine de la dl Dragnea?» «Da.» « Frumos, foarte frumos. Poți să îmi spui și mie un lucru? Cam la câți din presă a mai trimis setul acesta de obiecte? » « A, la toate persoanele importante, care contează. » «Spune-i că îi multumesc foarte mult și că rețin felicitarea. » Am luat plicul de acolo. Domnișoara se uita. « Chiar nu luati?» « Nu. Vă rog eu, rețin plicul și îi mulțumec mult dlui Dragnea»”, a spus jurnalistul la Digi24.

„Totul e atât de simplu. Dl Dragnea a mai cumpărat încă o dată, a mai cumpărat voturi. Problema este cu ce consecințe, nu pentru partidul de guvernământ, pentru că în ciuda acestor cifre, care sunt cât sunt, 10, 39, 60, 8, alte cifre nu s-au schimbat în urma votului ăsta din CEx. Nu s-au schimbat procentele pe care le are PSD - acum, în jur de 30 la sută, nu s-au schimbat procentele dlui Dragnea care sunt în jurul a 10%, indiferent de votul acesta. Guvernarea Dăncilă rămâne aceeași campioană a incompetenței din toate timpurile. Cum a ajuns această guvernare campion al incompetenței să funcționeze? În urma cumpărărilor efectuate de dl Dragnea, pentru a stinge răscoalele anterioare. Așa am ajuns să îl avem pe Andrușcă la Economie (ministrul Dănuț Andrușcă, n.r.), așa am ajuns să îl avem pe ăla la Transporturi (ministrul Lucian Șova, n.r.), pe „pamblică” ăla venit de la Suceava la Învățământ (ministrul Educației, Valentin Popa, n.r.). Toți ăștia sunt prețul plătit de Dragnea ca să supraviețuiască.

Acum a mai plătit o tură. Cu ce consecinte pentru noi? Vă dați sema că asta înseamnă că a dat funcții, posturi de europarlamentar, probabil alte funcții în guvern, contracte preferențiale cu guvernul, agenții unde se fac numiri, toate astea dl Dragnea le-a dat acum pentru a rămâne în funcție. (E o rețetă care va merge totdeauna?) Nu. Se termină la un moment dat. Nu se termină clienții, clienți vor fi întotdeauna. După părerea mea e ultima dată când dl Dragnea mai poate să facă shopping-ul acesta politic. E ultima dată, încă o situație de felul acesta nu o va mai putea rezolva în acest mod.”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că și puciștii au greșit pentru că i-au cerut demisia „în clar” președintelui PSD. Ar fi trebuit să hotărască, mai întâi, dacă pun în discuție, pe ordinea de zi, această chestiune, nu să îi silească pe cei din CEx să se pronunțe pro sau contra plecării lui Liviu Dragnea de la cârma partidului, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deh,, <<Orice pasare pe limba ei piere >> !
  ,,Diferenţa dintre un om prost şi inteligent este că prostul face mereu aceeaşi greşeală iar deşteptul tot timpul alta" . "
  • Like 0
 • Cri check icon
  Oricare ar fi cauza ""dizidentei"" d-nei Firea fatza de dl. Dragnea, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:
  1. D-na Firea a intrat in PSD si a ascensionat in functii culminand cu functia de primar al Capitalei datorita sprijinului dat de seful PSD; la alegerile pentru primaria Capitalei, daca d-na Firea nu ar fi fost sprijinita de PSD-ul condus de Dragnea, nu ar fi castigat.
  2. Pana de curand, d-na Firea il ridica in slavi pe Dragnea in toate discursurile oficiale, subliniind in repetate randuri buna colaborare dintre dansa ca primar general si liderul PSD.
  3. Dragnea nu e nici orb, nici prost; e imposibil ca seful pesedistilor sa nu fi observat prestatia lamentabila a d-nei Firea in functia de edil-sef al Bucurestiului. Totusi, Dragnea nu a criticat-o niciodata in public pe d-na Firea.
  4. Atunci cand presa si locuitorii Capitalei au inceput sa critice incapacitatea manageriala a primarului general, distinsa doamna a inceput a aruncat vina pentru esecurile repetate pe sicanele si lipsa de colaborare dintre Guvern si Primaria Capitalei; adica d-na Firea vrea sa-si scuze incompetenta crasa in functia pe care o detine prin faptul ca propriul guvern si propriul partid care chipurile i-ar pune bete-n roate; adica pededeul si-ar sabota propriul primar, in ciuda faptului ca Bucurestiul are un rol esential in castigarea urmatoarelor alegeri. D-na Firea vrea sa ne faca sa credem ca alegatorii capitalei sunt prosti si usor de manipulat, iar PSD-ul are un comportament sinucigas prin sabotarea activitatii primarului pesedist al principalului oras al tarii.
  5. Esuand in mod evident in activitatea de edil-sef al Capitalei, d-na Firea si-a gasit o modalitate de a-si justifica slaba prestatie ca primar si de a-si ameliora imaginea publica alaturandu-se corului adversarilor lui Dragnea.
  6. Daca Dragnea, bun sau rau cum o fi el, a expus in mod coerent proiectele de guvernare ale PSD, proiecte cu care putem sau nu sa fim de acord, d-na Firea nu a expus publicului niciodata vreun plan concret de dezvoltare urbana pentru Bucuresti din simplul motiv ca nu este capabila sa conceapa vreun astfel de plan.
  7. D-na Firea stie ca cel putin in acest moment, Dragnea si PSD nu se pot dezice de primarul general care este in fruntea orasului cu rol - cheie la urmatoarele alegeri, Astfel d-na Firea poate sa critice fara niciun risc atat pe seful PSD cat si guvernul PSD. D-na Firea, chiar daca este complet incapabila ca primar general, dovedeste in schimb a reala capacitate de santaj politic la adresa propriului partid si a liderului PSD.
  8. Daca PSD-ul condus de Dragnea a facut si unele lucruri pozitive de cand se afla la guvernare; d-na primar general, in afara de risipirea absolut iresponsabila a banilor bucurestenilor pe chermeze publice si pe sponsorizari gen biciclete biciclisti, alocatii pentru gravide, bani pentru fertilizarii in vitro pentru cuplurile fara copii ( de parca ar fi ministerul sanatatii ) si sponsorizarea turismului grecesc prin finantarea de excursii in Grecia pentru pensionari, nu a conceput si realizat niciun program important pentru Capitala.

  • Like 0
 • E bine că aflăm, că la sfîrșitul lui 2015, CTP-ul era evaluat de repetentul Dragnea ca o ,,persoană importantă, care contează".
  Și eu mă bucur că pot influența oameni, pe vremuri în taxiul pe care îl conduceam, discutam cu clienții, acum că nu mai sunt taximetrist, influența e mai mare, dar mai puțin discretă, cu tastele îmi cam iese, este mulțumitor, cînd apare cîte unul pe sticlă, cîte un formator de opinie, și privește camera de făcut vedenii foarte doct, și reia cîte o chestie pe care am postat-o cu una două săptămîni înainte, poate pe Republica, poate pe Adevărul, poate pe Gândul, pe EvZ e cel mai comod, acolo postările pot să apară și pe FB, și autorii de articole sau cenzorii nu pot bloca un comentariu neavantajos lor.
  Acum să mă întorc la CTP, acum situîndu-se pe o anumită treaptă în lumea jurnalismului este căutat acasă pentru a fi ,,omenit" de cei care au posibilități peste medie, dar mă gîndesc că poate se bucura în alte vremuri, cînd nu era încă poreclit ,,crucișătorul", și poate primea la plecarea de la o conferință de presă a președintelui partidului Avîntul Popular sau a partidului Jos cu ăștia de acum, zic se bucura dacă primea o pungă unde poate erau cîteva pixuri, carnețele, ceva de păpică, poate si un plicușor cu o felicitare cu urări de bine și poate și cîteva bancnote.
  Sigur nu toți jurnaliștii procedează doar așa, dar asta nu înseamnă că doar în perioada interbelică s-a făcut jurnalism de tipul ,,etajul și șantajul"...Fostul mentor al CTP-ului D.Tinu cu o avere de circa 20.000.000 $, familie dublă și o moarte tipică pentru cei ce ,,știu"prea multe.
  Dar eu care vin din lumea taximetriei de București, nu am uitat că serviciile foarte bine făcute sunt plătite cu generozitate, ba perestatorul poate căpăta exclusivitate cînd clientul e mulțumit, că toți suntem legați unul de altul.
  Sănătate și Vîrtute.
  PS...Noi, la Vîrtute nu prea suntem bine, că în rest la măcăit, suntem prima 'ntîi.
  • Like 1
 • Pana la 100% din PIB indatorare mai e mult ;)
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  intr-o tara normala partidu majoritar se cearta cu opozitia nu cu statul paralel.
  opozitia a ajuns atat de jalnica incat acum avem un exemplu de democratie din partidul unic: dizidenti, pucisti etc...
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Foarte adevarat ce spuneti. "Remanierea" anuntata de Dragnea nu reprezinta decat inlocuirea unor actuali ministrii cu altii carora li s-au promis posturi la Cex pentru a-i calma (Oprisan, etc). OUG pentru amnistie va cadea in "sarcina" guvernului care va face ce va dori, adica va asculta tot de Dragnea. Aici a umblat la "imagine" Daddy, afisand un aer nevinovat privind OUG. Cumparare de voturi in stil rusesc- bolsevic. Dezastrul nostru continua.
  • Like 1
 • Factorul declansator la d-na Firea a fost sustinerea de PSD a lui Tariceanu la presedentie,toata mascarada a fost castigarea a 5 procente in dreptul d-nei Firea si dreptul de a candida la presedentie.
  • Like 0
 • Oare a fost vreodata altfel? Cei condusi se aseamana conducatorului, si nu o spun eu a spus-o un sfant in istorie.
  • Like 1
 • Singura problema a lui Dragnea este sa scape de puscarie fara sa dea vreun ban inapoi din cei pe care i-a furat.
  Asta nu se poate rezolva - acum - decit prin lege , sau prin OUG.
  Pentru asta trebuie sa controleze majoritatea parlamentara si guvernul.
  Cu orice pret !
  Pentru a controla si pe viitor aceste 2 entitati ( in caz ca nu-si poate rezolva problema pina la alegeri) trebuie sa fure votul la parlamentare., altfel trebuie sa fuga undeva departe, repede, cu toti banii pe care-i poate transfera acolo!
  Nu cred ca se pune problema epuizarii mijloacelor de cumparare ! Cel putin pina cind populatia va iesi in strada violent. Cum cred ca asta nu se va intimpla prea curind , va putea cumpara si pe viitor pe aproape oricine , suficient pentru a mentine controlul !
  Cind tara va ajunge in situatia sa depinda de creditori , cind creditorii vor fi duri, atunci este sfirsitul lui Dragnea. Din pacate si al nostru.
  Vom fi pusi in situatia de a ne impaca cu furtul votului. Atunci , daca "vom avea singe in veioza" putem separa griul de neghina. Daca nu, tot acolo vom ajunge , numai ca dupa inca 5-10 ani, mult mai prosti, mult mai rai si mult mai saraci !
  Asta e varianta optimista ! Contine macar o solutie, foarte proasta e adevarat.
  Nu-mi permit sa expun si varianta realista, e de cosmar.
  Daca va intrebati de ce nu iau in calcul si o solutie democratica , va intrebati de pomana ! Nu exista !
  Probabil sperati in viitoare alegeri corecte. Sperati !
  Am fost in 2016 cu un deget gangrenat, ne-a fost frica sa-l taiem. Acum gangreba este la incheietura miini, ne e frica sa ne operam, in 2020 gangrena va ajune la cot, apoi la umar. Si atunci vom ajunge sa alegem intre cutit si mormint.
  Nu era mai bine cu un deget lipsa decit cu o mina lipsa ? Ba da !
  Dar voi asteptati sa va ajunga cutitul la os. Asteptati ! Asteptati sa se intimple o minune ! Cind va veti convinge ca minuni nu exista ?
  • Like 5
 • Acum e momentul ca opoziția să negocieze cu parlamentarii PSD anti Dragnea (cei care au semnat scrisoarea) susținerea unei moțiuni de cenzură, cu două angajamente: opoziția să se angajeze că nu se va opune ca noul guvern să fie dat tot de coaliția PSD-ALDE (aici trebuie inclus și Iohannis în înțelegere), iar parlamentarii PSD să se angajeze că nu vor vota un nou guvern propus de aripa Dragnea. Dacă moțiunea nu va fi depusă pană la remanierea anunțată de Dragnea, ea nu va mai avea obiect (unui nou ministru la Agricultură nu i se va putea imputa pesta porcină, un nou ministru la Interne nu va putea fi tras la răspundere pentru 10 august, etc). Update: Spuneam că în acțiunea de dărâmare a guvernului Dăncilă trebuie să se implice și Klaus Iohannis, care să se angajeze că va nominaliza un premier propus de tabăra anti Dragnea. Probabil că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că pentru Iohannis nu e importantă înlăturarea lui Dragnea, dimpotrivă. Tot ce contează pentru Iohannis este să câștige al doilea mandat, iar pentru asta are nevoie de un competitor slab din partea PSD, fapt previzibil dacă Dragnea rămâne la conducerea partidului. Dacă ar câștiga tabăra dizidentă, candidatura lui Firea i-ar crea mari probleme, ori Iohannis ne-a demonstrat până acum că nu îl interesează nimic altceva decât propria persoană, exact ca și Dragnea.
  • Like 1


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult