Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP: Cîțu este un om care cunoaște meserie și este de bună intenție. Orban vrea să fie pe post de Dragnea, cu Cîțu pe post de Dăncilă

Ludovic Orban și Florin Cîțu

Foto: George Călin/ Inquam Pgotos

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 decizia PNL de a-l propune pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de ministru de Externe. „A făcut dovada în funcția de ministru de Finanțe că este un om care cunoaște meserie, un om care este de bună intenție și de bună conștiință”, a spus jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu: Din punct de vedere operațional, executiv, mi se pare o decizie bună domnul Florin Cîțu. Domnul Cîțu a făcut dovada în funcția de ministru de Finanțe, după părerea mea, că este un om care cunoaște meserie, știe meseria de finanțist, un om care este de bună intenție și de bună conștiință, ceea ce e un lucru foarte rar acum, în peisajul politic de la noi.

Din punctul acesta de vedere – tehnic, să spunem – este o decizie bună Florin Cîțu. Acum rămâne de văzut în ce măsură domnul Cîțu va reuși să fie și politician, pentru că funcția de premier e altceva decât funcția de ministru de Finanțe. Are și o componentă politică. Va trebui să negocieze, să facă anumite jocuri politice. Aici nu știu cât de bun este domnul Cîțu, dar la urma urmei încep să mă gândesc că poate e bine nici să nu fie atât de bun la politică.

Domnul Ciucă, premierul interimar, este bine că nu e totuși confirmat ca premier. Nu e vorba de persoana domnului Ciucă, de competența domniei sale, e vorba de funcție. Domnul Ciucă reprezintă armata, și ăsta nu era un semnal foarte bun – să fie pus premier ministrul Apărării. Imediat se pot ridica o grămadă de voci care să înceapă iar, acum, după „dictatura” medicilor, să auzim de „dictatura” militară. Nu? Că e prima sintagmă care se vehicula - „L-au pus pe Ciucă ca să ne închidă în casă, să ne pună soldați la poartă...”.

„Domnul Ciucă este foarte bun la ministerul Apărării, însă ar putea să îl ajute pe domnul Cîțu, să facă niște curățenie”

E bine că nu s-a ales această soluție. Domnul Ciucă este foarte bun acolo la ministerul Apărării, însă ar putea să facă ceva. Să-l ajute pe domnul Cîțu până când va fi confirmat ca premier și anume să-i facă niște curățenie. A început-o. A dat afară, a ras deja niște pilozități ale domnului Orban și ar putea să continue. De pildă, ar putea să o convingă pe doamna Anisie să se mai ducă pe acasă, să se mai ducă să injecteze în capul elevilor vastele ei cunoștințe de limbă română, pe domnul Predoiu de asemenea, poate să-l convingă să treacă în avocatură, sau mai știu eu ce. Asta ar putea face domnul Ciucă în calitate de militar. Să-i curețe terenul domnului Cîțu, ca acesta să se poată ocupa de guvernare.

În ce-l privește pe domnul Orban - după ce domnul Cîțu a trecut dincolo de ușă spunând scurt ce a avut de spus, ca un profesionist – era dispus să stea până dimineață cu jurnaliștii, pentru a transmite semnalul „Tot eu sunt șeful!”. Ați văzut cum dădea foarte galant, generos informații din interior?, „cum am scris noi fiecare pe o hârtie numele lui Cîțu” și „așa ne-a spus președintele să facem”...

„Pentru posturile de miniștri va fi sânge pe pereți”

De ce livrează acum presei lucruri din astea? Ca să arate cât de important este el în continuare și cum nu se cramponează de scaun, că așa ne-a spus. Că el își dă demisia din funcția de premier, nu pentru greșelile pe care le-a făcut - unele dintre ele strigătoare la cer. Nu, își dă demisia ca să ne arate că nu se cramponează de scaun. Dar n-a spus de care scaun. Așa că acum vrea să se scaunoporteze la Camera Deputaților. Deci nu vrea să se cramponeze de scaunul de premier, în schimb acum se agață de scaunul de la Camera Deputaților. Domnul Orban vrea să fie pe post de Dragnea, cu Cîțu pe post de Dăncilă. Speră ca în continuare să transmită semnalul că el este de fapt eminența cenușie în continuare, el este conducătorul, și că domnul Cîțu a fost pus premier cum a mai fost pus, dacă vă amintiți atunci, pentru foarte scurtă vreme, cu același mesaj. „Îl punem de formă pe domnul Cîțu, dar tot eu sunt. „Am făcut această mișcare să-mi dau demisia, pentru că trebuia să dau un os de ros”, „să dau impresia că s-a sacrificat cineva, eu sunt eroul”, „dar de fapt tot eu rămân șeful”.

Nu văd de ce USR și UDMR s-ar opune ca domnul Cîțu să fie premier. Bineînțeles, PSD-ul nu-l va vota, va face multă gălăgie cu îndatorarea, cu faptul că distruge țara, și așa mai departe. Cunoaștem aceste texte ale PSD-ului, dar nu văd motivul pentru care USR să se opună. USR înțeleg că s-a opus numirii lui Ciucă și pot să înțeleg. Există această argumentație pe care am spus-o mai devreme, dar în cazul domnului Cîțu nu văd de ce s-ar opune.

Pentru posturile de miniștri va fi sânge pe pereți, dar postul de premier evident nu intra în discuție. Oricât de aroganți ar fi cei de la USR, nu puteau să emită pretenții la postul de premier, cu 15%. Dar la ministere, v-am spus – sânge pe pereți. Problema este cât o să dureze aceste negocieri la bucată.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnul general, pe drept, era un perfect prim ministru. Are o reputatie de om cinstit. Ei, tocmai asta este 'pacatul" sau Romanii, indiferent de treapta sociala pe care se afla, nu agreaza cinstea si oamenii cinstiti. Acelasi comportament si fata de "neamtul" Iohannis. oamenii cinstiti ne impiedica pe noi romanii sa ne descurcam, sa fin oti.
  il apreciez pe dl. Catu, nu-i pun la indoiala cinstea, dar in aceste vremuri, care fie vorba intre noi dureaza de vreo 31 de ani, ar fi trebuit niste oameni care nu fac rabat de la cinste sau au tariea barbateasca de a tine fraiele. nu vreau sa-l minimalizez pe dl. Catu, dar cred ca, fara ajutor sustinut, nu va face fata leprelor care cred ca tara este in serviciul lor si nu invers. Scuze domnule Catu!
  • Like 6
 • Corina check icon
  M-a deranjat și pe mine aerul sfătos al lui Orban de ieri. Contrasta puternic cu mina reținută a dlui Câțu, pe care l-a și numit doar „Florin Câțu” de vreo două-trei ori, niciodată cu „domnul ” în față. E potrivită comparația cu Dragnea-Dăncilă, dar numai în ce privește atitudinea lui Orban, felul neloial în care vrea să transmită că el rămâne șeful. Oare nu conștientizează că autoritatea viitorului premier în vremurile astea dificile e influențată încă de acum, de modul în care e prezentat țării de el, ca fost premier și coleg de partid?

  Altfel, probabil că Orban merită oricum, în percepția publică, președinția PNL și a Camerei Deputaților. Nu era nevoie de jocurile astea de imagine în detrimentul unui coleg și nu numai.

  Însă cred că e important să avem un premier cu autoritate mai ales acum, în pandemie. Uitați-vă ce e la București și Constanța. De fapt, uitați-vă pe stradă, oriunde vă aflați în România. Nu vi se pare că lumea respectă regulile tot mai puțin? Fără niște vice-premieri autoritari și foarte activi, plus cooperarea deplină a autorităților din teritoriu, dl Câțu nu cred că va rămâne mult în funcție. Chiar nu putem lăsa un profesionist la locul lui? Chiar nu putem alege din prima pe cineva în stare să reziste? Judecând superficial, poate Cioloș ar fi mai potrivit. Evident, nu se poate, că e din partidul no 2 ...

  (De corectat „ministru de Externe” din rândurile 2-3.)
  • Like 2
 • 100/1000 CTP stie ce vorbeste :
  "Cîțu este un om care cunoaște meserie și este de bună intenție. Orban vrea să fie pe post de Dragnea, cu Cîțu pe post de Dăncilă",si daca nu se lasa,si daca dl.Presedinte este un fel de Orban II,CATU,iar,demisia,ori pateste ca Grindeanu.
  Sa speram ca totusi de un Dragnea si o Dancila nu vom mai avea parte.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Cred ca D-l Catu , ar trebui sa ramana la Finante,, Ciolos sa fie premier , si sa functioneze ,, Meritocratia ,,
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult