Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP, despre conferința de presă a lui Iohannis: Scopul a fost să mai pompeze niște oxigen PNL-ului, aflat în scădere, și guvernului

CTP la digi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 conferința de presă ținută marți seară de Klaus Iohannis. „Domnul Iohannis a avut în această intervenție, ieșire, a avut două obiective: 1 - să mai pompeze niște oxigen PNL-ului, aflat în scădere, partidului și guvernului. 2 - să nu înceteze a fi conștient și responsabil. De aceea, acum o săptămână, a aruncat acea dată de 15 mai ca pe o speranță, pentru a mai îmbunătăți percepția oamenilor în legătură cu Guvernul, care a luat măsuri dure, în general corecte, cum a spus președintele, cu excepția celor care n-au fost corecte și pe care președintele nu le-a menționat pentru că scopul domniei sale a fost să mai crească scorul electoral al PNL”, a spus jurnalistul.

Acesta a subliniat că șeful statului a avut o poziție dură la adresa PSD, dar a trecut cu vederea declarația premierului Orban care a spus că „Parlamentul nu există”. „O asemenea declarație care se pretinde democratică oare cât de nocivă este? Apoi, nu a pomenit nimic președintele despre greșelile guvernului, unele dintre ele grave, pe care chiar președintele a ieșit și le-a reprimat cu brutalitate, ca în cazul protocolului MAI-BOR”, a completat jurnalistul.

La începutul conferinței sale de presă, Klaus Iohannis a prezentat un grafic conform căruia România este într-o situație bună în comparație cu alte state în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu coronavirus. „Graficul este înșelător și irelevant. Parametrul număr de bolnavi, număr de infectați la milionul de locuitori este înșelător pentru că SUA sunt mai jos decât România și stau, deci, foarte bine. Excepțional! Noi și americanii ce mai stăm bine pe planetă. Ori, în Statele Unite sunt un milion de infectați. (...)

„Observ faptul că domnului președinte i-a crescut transmisia, are o comunicare mai bună, vorbește mai fluent, e mai convingător, însă au fost momente în care pur și simplu a refuzat să răspundă. De pildă, la acea chiflă cu Franța. A spus domnul președinte expressis verbis, l-am auzit cu toții: În Franța s-a făcut un experiment, într-o școală, în urma căruia au fost infectați zeci de elevi și nu știu câți medici au ajuns la Terapie Intensivă. Astea sunt fapte, din punct de vedere gazetăresc, spunând acum că a fost înțeles greșit, e un studiu, că informațiile sunt corecte, e vorba de un studiu al Institutului Pasteur. Autoritățile franceze au arătat că nu există și că nu s-a deschis nicio școală, nici experimental, nici până la 15 mai. Acolo, președintele trebuia să spună: unul dintre consilieri m-a informat greșit”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a remarcat și felul în care Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns în ceea ce privește reducerea veniturilor demnitarilor, în ciuda faptului că jurnalista care i-a adresat-o a revenit cu întrebarea. „De asemenea, cu demnitarii! Domnul președinte a zâmbit și ne-a spus, întrebat insistent pe acea întrebare cu demnitarii. Pentru că domnul Orban a făcut un show în ședința de Guvern, să arate poporului cât de autoritar este el, cum cunoaște problemele și cum ține în mână guvernarea. A spus: Mai tăiați și de la noi, de la demnitari, mai tăiați și de la șefi și de la mine. A făcut o haiducie pe televizor, după care ciocul mic! A tăcut mâlc. S-a apucat vreun demnitar să renunțe la 25% din salariu din proprie inițiativă? Nici vorbă! Acolo președintele n-a vrut să răspundă, a spus că așteaptă solidaritatea demnitarilor, pentru că ăsta era scopul dânsului, să mai sufle în pânze guvernului și PNL-ului”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat ce să facă românii după data de 15 mai, jurnalistul a răspuns: „După 15 mai nu există o curiozitate sau nelămurire, există o dorință foarte mare să facem ce făceam înainte de pandemie. S-a tocit frica! Acum, acești morți de pe ecran nu mai spun mare lucru, e cam cum erau cotele Dunării înainte de 1989. Oamenii, ca să respecte niște restricții, trebuie să le fie frică de boală și de moarte. Acum le-a scăzut această frică. Sunt mai stresante problemele economice. Sunt pregătiți să dea năvală, vor fi mult mai greu de oprit. Nu știu ce se va întâmpla după 15 mai, pentru că oamenii sunt la capătul răbdării. Sper să nu explodeze numărul de îmbolnăviri și de morți și să ajungem din nou la respectarea măsurilor pe bază de frică de moarte”, a mai spus el.

O problemă extrem de îngrijorătoare este cea a cheltuielilor pe care statul trebuie să le facă din cauza pandemiei: „Eu mă îngrozesc, de unde mai dă bani Guvernul. De unde dau? Aud că dăm, dăm șomaj tehnic, cumpără acțiuni statul la firmele private, dăm tablete și laptopuri elevilor, de unde dăm dom'le? Nu se spune nimic de pensii, cu cei 40%. Nu au cum să le plătească, nu au cum, dar nici nu pot s-o spună din punct de vedere electoral. Nu a spus acest guvern, când l-a preluat de la PSD, că vistieria era goală, nu a spus Iohannis că a fost visteria goală de la PSD? Acum de unde au? Se dau bani de la buget care nu erau prevăzuți. Cred că va fi o situație foarte grea, oameni fără bani de medicamente, bani de mâncare, de chirie. Acesta este pericolul cel mai mare și ar trebui să se concentreze pe asta după 15 mai. Aproape că aș spune că trebuie să ne asumăm un risc, amenințarea prăbușirii economice e atât de mare, încât ar trebui ca Guvernul să-și asume riscul să dea drumul activităților economice, chiar cu riscul creșterii unui număr de îmbolnăviri”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SUA are 328 milioane NU 240 dle CTP.cum ati afirmat la digi24 in emisiunea dnei Tompea.
    • Like 2
  • mike mike check icon
    Puteti sa va legati oricand si oricat de anumite decizii ale guvernului PNL (BOR, Franta, testari, numar de infectari la milionul de oameni), insa nu cred ca vreti ca dupa aceasta criza, undeva prin 2021 cand vor fi alegeri parlamentare sa castige din nou PSD. Nu cred ca va doriti asta. Daca ar fi fost PSD la putere acum va garantez ca eram anexati de Rusia, China si eventual Ungaria. Uitati-va ce au facut aseara in Camera Deputatilor cand PSD-istii au votat legea privind autonomia Tinutului Secuiesc. Urmeaza Senatul care este for decizional. Dar e mai cool probabil sa ne legam de niste decizii sau declaratii care practic nu au afectat pana la urma cu nimic situatia sanitara din Romania. Vreti sa stiti cam ce masuri au luat bulgarii, de exemplu, de au reusit sa aiba atat de putini infectati si decedati? Au luat masuri staliniste. Romania nu a ajuns inca acolo datorita ideologiei PNL-iste.
    • Like 1
    • @ mike
      Omule, abtine-te sa te exprimi atunci cand nu ai capacitatea necesara sau informatia corecta. Ai cazut in plasa politicianista a lui Iohannis si debitezi prostii atunci cand afirm ca PSD ar fi votat legea privind autonomia Tinutului Secuiesc. Nu a votat nimeni o asemenea lege. De altfel, periodic in ultimii multi ani UDMR (odata le aprox. doi ani), propune cate un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, care a fost si este in mod constant respins de catre toate partidele, incepand cu PSD , care a fost cel mai mult la guvernare pana in prezent. In cazul de fata, NU A VOTAT nimeni un asemenea proiect, ci a trecut de prima camera (Camera Deputatilor), in mod tacit, FARA VOT, inturcat a ramas nepus in dezbateri si spre votare in termen de 45 de zile (procedura este ca orice proiect sa fie dezbatut si votat in termen de 45 de zile, in sens contrar se considera adoptat tacit si merge la urmatoarea camera, unde este obligatoriu votul, nemaiputand trece tacit ca in prima camera). Iar in a doua camera, camera superioara (Camera Senatului), proiectul cu pricina a fost respins, inclusiv de catre PSD. Prin urmare, Iohannis a dezinformat politicianist, iar cei neinformati si fara capacitate de analiza au muscat ca o masa de manevrati politic.
      • Like 1
    • @ mike
      check icon
      "Daca ar fi fost PSD la putere acum va garantez ca eram anexati de Rusia, China si eventual Ungaria"

      Nu imi dau seama daca hiperbolizezi sau chiar esti asa de rupt de realitate.
      Acum scuza-ma cat ii trimit un mesaj lui Xi Jinping cu cine trebuie dus la minele de uraniu dupa ce anexeaza Romania.
      • Like 0
  • Popescu Tudor Cristian, PTC. Acest ziarist ingamfat si increzut (o mare gura de PeTeCe), e convins ca numai el stie totul,numai ce stie el este corect si bine facut.Daca ar candida alaturi de K.W.Johannis si L.Orban la o functie (de orice fel) la Primaria Capitalei,sigur va fi pe locul trei, cu toate ca este un neaos bucurestean iar ceilalti doi din alte judete.
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      check icon
      Ce-i gogomänia asta cu ieșitul pe locul trei? Normal că așa ar fi, orice jurnalist ar păți la fel! Și ce-i cu asta? Ar trebui, adicătelea, ca toți să tacă?!
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Io nu prea o înţeleg p-asta cu testarea. Adică îţi face testul marţi şi tu te infectezi joi. Vine şi sâmbătă să-ţi facă testul? Vine săptămânal?
    • Like 1
  • "Parametrul număr de bolnavi, număr de infectați la milionul de locuitori este înșelător pentru că SUA sunt mai jos decât România și stau, deci, foarte bine."

    In acest moment, conform worldometers.info SUA au 3129 infectati la milionul de locuitori, iar Romania are 604 infectati la milionul de locuitori. Nu pare ca SUA stau mai jos decat noi cum afirma CTP.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult