Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: Nu ne relaxăm după 15 mai. Nu vom merge la restaurant sau mall, marile festivaluri probabil nu vor avea loc

Klaus Iohannis - aprilie - presidency.ro

„Românii au dovedit că au simț civic, că au echilibru, societatea a dovedit că are maturitate. Se vorbește despre măsurile de relaxare, dar trebuie să fim foarte atenți: nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezulatetele bune”, a spus președintele Klaus Iohannis la începutul primei conferință de presă de la declararea stării de urgență. 

Iohannis a făcut public un grafic care arată stadiul infectărilor în România, în comparație cu țări precum Spania, Italia, SUA. „Autoritățile, împreună cu medicii și cu oamenii, au avut rezultate foarte bune. Nu ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu? Oamenilor le-a fost greu, medicilor le-a fost foarte greu, dar împreună am obținut aceste rezultate”.

„15 mai nu înseamnă revenirea la normalitate, așa cum am cunoscut-o”, a spus șeful statului, care a declarat că și după această dată vor rămâne multe restricții în vigoare:

- Nu vom putea ieși în grupuri mai mari de trei persoane, nu vom putea să mergem la restaurante sau mall-uri, nu vom putea părăsi localitatea fără un motiv serios. Marile festivaluri probabil că nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem multe persoane adunate în același loc. Competițiile sportive, dacă se vor relua, se vor relua fără spectatori,

- Va trebui să purtăm măști în spații închise după 15 mai.

- Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva. Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

- Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi bune. Nu toți politicienii au dorit însă să fie de partea care se ocupă de ținerea sub control a epidemiei. Avem un contra-exemplu mare, cât Casa Poporului, Parlamentul. Unii lideri folosesc acestă nenorocire în scop electoral. În Parlament am văzut un spectacol sinistru, un festival deplorabil, instrumentat de  politicienii care și înainte au avut un comportament nociv.

- Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România. La începutul acestei pandemii am fost nevoiți să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu geografic, ci  și din punct de vedere al percepției democratice. Părerea mea e că va exista o regândire și reașezare a producției strategige..

- Există o legislație în vigoare care le permite părinților să stea acasă. Cred că mulți au probleme cu asta. Dar gândiți-vă ce ar însemna să meargă copilul la școală și să vină bolnav acasă, Ar fi mult mai complicat. Această lege sprijină practic părinții, fiecare familie va găsi o soluție în speranța că această criză nu va dura prea mult

- Nu putem să știm astăzi câți bolnavi vom avea pe 5 iunie, dar săptămâna viitoare vom lua o decizie în legătură cu forma în care continuăm, dacă vom continua cu starea de urgență sau cu o formă administrativă alternativă. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, cu începere din 15 mai. Iar după o săptămână-două vom veni cu o altă măsură. Până în vară, vom renunța, sper eu, la multe restricții. dar nu putem renunța la mască, pentru că ea îl protejează și pe cel care o poartă și pe ceilalți.

- Sunt foarte mulți specialiști, medici, care spun că va dura foarte mult până vom reveni la normalitatea pe care am cunoscut-o.

- Foarte mulți copii, din fericire, au acces online, mulți, din păcate, nu au. Pentru ei, ministerul va veni, probabil, cu o soluție de achiziții de tablete. Există și posibilitatea ca elevii care nu au notă în catalog să fie invitați la școală, în condiții de maximă securitate, să dea o lucrare. Am pretenția ca, până în septembrie-octombrie, să găsim soluții pentru copiii care nu au acces la învățământul la distanță. Am pretenția să existe ghiduri pentru profesori pentru predarea online, pentru că, să recunoaștem, mulți dintre ei sunt nevoiți să improvizeze.

- În legătură cu mărirea pensiilor: Probabil la jumătatea anului guvernul va trebui să ia o decizie. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă. Dacă se va putea, nu se va putea, cât se va putea va răspunde Guvernul.

- Care trebuie să fie solidaritatea de care trebuie să dea dovadă cei din sectorul public? Solidaritatea nu poate să fie o măsură de coerciție. trebuie să vină de la fiecare, de la fiecare om, fiecare firmă, fiecare ONG. dar sunt bucuros că coonstat că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost la o unitate de suport ridicată din donații. Un număr impresionant de măști a fost pus la dispoziție de antreprenori. 

- Despre reducerea indemnizației demnitarilor: Eu sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică și vor acționa ca atare.

- România a reacționat la timp, proporțional și potrivit.

- Despre excesele oamenilor legii: Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Au existat și exagerări, persoanele respective au fost sancționate. Dar au fost puține, sunt zeci de mii de polițiști, jandarmi și militari care și-au făcut treaba foarte bine. Forțele noastre de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine.

- Pentru antreprenorii care au probleme reale din cauza măsurilor care s-au luat există o preocupare din partea Gubernului și a mea. Vor fi măsuri în următoarele luni care vin în sprijinul lor. primele măsuri deja s-au luat. Vom avea măsuri finanțate de noi, măsuri finanțate din bani europeni, dar nu toate măsurile sunt pe masă astăzi pentru că suntem în mijlocul crizei. 

Despre deschiderea cabinetelor stomatologice: Săptămâna viitoare vom lua decizii despre primele sectoare care se redeschid.

- E mai ușor să deschidem hotelurile decât restaurantele. Vom găsi măsuri graduale pentru a redeschide cât se poate de repede sectoarele care se pot redeschide. Antreprenorii au probleme mari, dar prioritară este sănătatea oamenilor. 

- Despre românii care pleacă să lucreze sezonier: Toți muncitorii sezonieri au contracte în care e inclusă și sănătatea, angajatorul e responsabil. Dar avem exemple de țări, la începutul crizei, în care unii oameni au fost lăsați pe drumuri. O țară care i-a chemat, i-a folosit, i-a scos pur și simplu pe stradă. MAE a organizat transporturi speciale. Cred că am învățat cu toții din această criză.

- Relația mea cu premierul și guvernul e excelentă. Colaborarea e foarte bună nu doar la nivel declarativ.

- Despre dublarea alocațiilor: Este una dintre măsurile care trebuie foarte bine cântărite,  alocațiile au fost dublate deja, în urmă câteva luni. Și mie mi-ar plăcea ca românii să primească mai mulți bani, dar trebuie să existe un echilibru.

- Despre numărul mic de testări, care influențează numărul de cazuri: Pentru a nu complica percepția publică am venit cu graficul care arată rezultatul tuturor acțiunilor. Da, după părerea mea trebuie să avem mai multe testări. 

- Întrebare: Unde v-ați tuns, că mie nu mi-a reușit așa bine acasă?

  Klaus Iohannis: Tot acasă, mai încercați!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Daaa, că şi eram pregătit să ies după 15! Dorm îmbrăcat de cafenea, mall scrie pe mine! Că am şi o dispoziţie specială să mă distrez pe molima asta ceva de speriat.
    • Like 2
  • check icon
    Dupa ce vedem aceste declaratii la televizor, ce facem?

    https://www.youtube.com/watch?v=fHr3ZhZpb6I
    • Like 1
    • @
      Genial! :)))
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Mai exact ce economie avem noi? Şi ce economie putem avea fără consum? Cel puţin un sfert de economie - hoteluri, magazine, cafenele - e la pământ.
    • Like 1
  • Sper ca guvernantii vor invata o lectie simpla. Inteligenta e una, measianismul e alta. Solidaritatea, ca principiu, nu e ceva mesianic, e o forma de inteligenta. Simplist dar adevarat, bogatii nu o sfarsesc bine and sunt inconjurati de saraci. Solidaritatea, atat cat poti, are legatura cu instinctul de conservare. Si inca ceva, ca angajator stiu cat de important e sa tii angajatii la lucru, chiar daca uneori munca lor nu e rentabila. Total nerentabil e sa stai, Daca ai o ocupatie, ai un scop, ai ceva, mai bun decat nimic. Daca esti inteligent, daca ai un pic de noroc, gasesti calea sa faci ceva durabil. Iar norocul si-l mai face omul si cu mana lui. Asa ca ar trebui sa se gandesca de 2 ori inainte sa "dea" ceva. Cred ca acum au timp si sa gandeasca, pandemie nu am mai avut de acest fel dar exemple cu ce inseamna un dezastru sunt. Poti invata ceva de acolo, macar in economie. Ce se intampla in cazul unei secete majore? Ce face un guvern? Pai acum ce avem, avem o mare seceta la nivelul intregii economii. Atunci despagubeste ce e de despagubit, repara ce e de reparat, construieste sisteme de irigatii, fii dinamic, cat mai ai oameni pe camp.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult