Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CTP, FSN și minerii

Cu subsemnatul ca subiect de presă e o problemă: sunt greu de apucat când e musai să fiu denigrat. În disperare de cauză, aruncătorii cu fecale sunt nevoiți să practice minciuna neagră, pe cât de uluitoare, pe atât de ușor de demontat.

Trei sunt scornelile cele mai folosite de-a lungul anilor până în ziua de azi, că altele mai noi n-au fost în stare să inventeze: că aș fi nepotul fostului șef al Securității, Iulian Vlad, că am avut 4 neveste, ba chiar 5, care m-au părăsit că le băteam, precum și că am aplaudat minerii în 13-15 iunie 1990, fiind fesenist.

Astăzi, cu ocazia zilei de 14 iunie, diverși saltimbanci de televizor, care trăiesc din înregistrarea pe sub masă și insultarea ca „sereiști” a colegilor de muncă, au reîncălzit-o pe cea cu minerii.

Reiau, deci, cu răbdare, precizările pe care le-am mai făcut nu o dată. Și le voi repeta de fiecare dată când se ivesc astfel de fuck news.

● Nu am fost niciodată „cu FSN”. Nu am votat niciodată FSN, FDSN, PDSR sau PSD. Și nici PCR, căci nu am fost membru de partid.

● L-am votat pe Ion Iliescu în 1990 și în 2000. În `90, deoarece m-am gândit că Rațiu sau Câmpeanu erau soluții neviabile pentru o Românie abia ieșită din comunism (și așa gândesc și acum). În 2000, pentru că l-aș fi votat și pe dracu, ca să nu ajungă CV Tudor președintele României.

● Nu am fost niciodată de acord cu adunătura de derbedei provocatori care rămăseseră în corturi în fața Teatrului Național, după alegerile din 20 mai și retragerea manifestanților din Piața Universității.

● Ce s-a întâmplat pe 13 iunie în București a arătat ca o încercare de lovitură de stat. Am spus-o și o spun fiind de față ca reporter la asaltul asupra Poliției Capitalei, cât și asupra Televiziunii Române. Cine erau asaltatorii care au furat arme, dădeau foc și distrugeau, nu știu nici astăzi.

● Am refuzat să scriu în ziarul Adevărul în zilele de 13-15 iunie 1990, când au apărut acele articole odioase, știute de toată lumea.

● Singurul text despre mineriadă l-am publicat pe 19 iunie, după discuții tensionate cu conducerea ziarului, care, inițial, l-a respins. Îl republic încă o dată, neavând a șterge vreun cuvânt. Așa cum poate constata orice cititor de bun-simț, n-am aprobat sau, cu atât mai puțin, aplaudat ce-au făcut minerii. Am încercat, doar, să înțeleg de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. O fi și asta o vină...

● N-am fost niciodată ceea ce se cheamă un om de dreapta. Până la vârsta de 12 ani am fost fascinat de comunism. La 25 de ani am ajuns să consider comunismul o monstruozitate cu față umană, dar o speranță într-un partid de stânga „bun” mi-a rămas.

●De aceea, deși am criticat continuu, fără menajamente, PSD sub toate denumirile lui, nu am pomenit vreodată de dispariția acestui partid.

Am făcut-o acum, după cei 2 ani și jumătate de infern Dragnea: e bine ca PSD să fie pus într-un sarcofag de plumb și cadmiu, aidoma reactorului de la Cernobîl.

Pe cale democratică, prin votul românilor, să fie scos pentru totdeauna din destinul României. 

Spirala violenței

Adevărul, 19 iunie 1990

Că pe 13 iunie a avut loc în București o tentativă de lovitură de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decât în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl Răzvan Teodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Poliție poate rememora mirosul sălbăticiei și fricii care pluteau în aer. E lesne de înțeles că imaginile din seara aceea, transmise de TVR, și mai ales lipsa oricăror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panică, în întreaga țară. Ceea ce s-a întâmplat a doua zi în București, începând cu primele ore ale dimineții, a fost o reacție tot atât de inevitabilă; spirala violenței, odată inițiată, urcă întruna. Această reacție s-ar fi produs și în lipsa apelului prezidențial, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucură Președintele și Guvernul. În aceste condiții, comportamentul grupurilor minerești și muncitorești nu a fost, nici nu avea cum să fie, pașnic. Faptul că presa străină nu vrea să vadă decât violențele acestei, să-i spunem, „poliții civile”, trecând cu nonșalanță peste cele întâmplate în 13, este un lucru cât se poate de iritant, dar asta nu înseamnă că aceste violențe pot fi trecute sub tăcere. Unul dintre aspectele cele mai grave îl constituie faptul că alegerea victimelor s-a făcut, de multe ori, pe baza unor denunțuri urlate în gura mare sau a unor indicii tragicomice: părul lung sau barba la băieți, fusta scurtă la fete.

Un comunicat Rompres de ultimă oră ne pune însă pe gânduri în privința identității făptuitorilor de violențe din ziua de 14: conducerea PNȚ-cd arată ăcă în ziua de 14 iunie, orele 5.00, un grup numeros de indivizi travestiți în mineri au pătruns prin forță în sediul partidului din B-dul Republicii; înarmați cu răngi, topoare și târnăcoape, aceștia au procedat la maltratări grave, devastări și sustrageri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este cea mai mișelească, cea mai abjectă analiză a Mineriadei din Iunie 1990....
  CTP nu vede provocarea Securității care a dat tenta de lovitură de stat....și înfiltrarea aceleași Securități printre mineri...,Doar că îi convine că "nu știe cine le-a provocat"....Simplu și mizerabil ... pentru un ins care dealtfel își argumentează riguros pozițiile susținute.
  L-am urmărit și îl voi urmări în continuare pe CTP. Scrie CORECT ȘI DUR. Dar aici e clar că a scris ...cu rea credință, cu rea voință, cu minciuna pe masă.
  • Like 0
 • Domnule Cristian Tudor Popescu.
  Inteleg, nu sunteti nici om de dreapta , nici de stanga .Sunteti omul momentului.
  Referindu-va la altii spuneti intr-un articol "Noi suntem posesorii adevarului suprem, toti ceilalti sunt niste minti confuze care ar face bine sa ne urmeze, altminteri va fi rau de ei. "Ar trebui sa va recititi articolele ca sa nu faceti exact acelasi lucru pentru care ii infierati pe altii.
  Sunteti plin de ura (cred ca vi s-a mai spus) si folositi un limbaj grobian, care arata ca asta este singura dumneavostra arma.
  Atacul "jegos " la adresa lui Cristi Puiu, un creator adevarat (cum dumneavoastra nu o sa fiti niciodata), spune totul despre dumneavoastra (daca mai era ceva de spus).
  Sa va fie rusine! (dar cred ca cer prea mult de la cineva ca dumneavoastra)
  • Like 0
 • Re: "Cap limpede" relativ la adresarea catre Dl. Adrian Nastase (cel lipsit de replica)..
  Consider o lasitate intelectuala de cea mai josnica speta sa te adresezi astfel unui adversar lipsit total de aparare. Coltul 'cela (caninul superior stanga) care iti lipseste, domnule' nu te ajuta ca sa NU musti atunci cand nu trebuie. Folosirea argumentativa (in monolog, ca sa eviti un raspuns) cu tonalitati stridente de mahala, nu iti face cinste. Stiu ca poti avea rezerve incisive mai bune, vocabularul si intentia te-ar putea ajuta. De ce te injosesti, domnule? Ca sa castigi o falsa popularitate? Nu pot, nu vreau si nu este cazul sa iti dau eu educatie la frumoasa varsta pe care o ai, dar te-ar putea ajuta probitatea profesionala care te-ar scoate din mizeria de duzina in care incerci sa ajungi. Destul cu invectivele si rautati gratuite (daca nu cumva sunt generate de o invidie sociala). Stiu ca ai adevarate rezerve intelectuale si de bun gust. De ce naiba nu le folosesti?
  • Like 1
 • Cine erau asaltatorii care au furat arme, dădeau foc și distrugeau, nu știu nici astăzi.....Serios? Păi era toată gașca-n păr de la M.A.I. Erau cei de la UM0215 și flăcăii mascați ai lui Măgureanu. Diamandescu și Chițac au bătut palma ca să facă un pic de artificii cu niște autobuze. Altfel nu intrau ăia de la M.A.I în centru. Aveau nevoie de un motiv serios....
  • Like 1
 • Multumim.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  100 de oameni citesc un articol și înțeleg altceva. Dl CTP a fost atacat la televiziune așa încât ce s-a gândit: decât să scoată unii din sertare diverse subiecte de denigrare, ca găina cu mărgica-n cioc, mai bine le servește pe tavă aceste subiecte. Pe care le-a înșirat intr-un articol culminând cu cea cu minerii. Ca femeile care zic: n-au decât să mă bârfească, mai mult decât că sunt proastă, urâtă și curvă nu pot zice.

  Ăsta am fost, așa am gândit, așa am scris. Un act de asumare. Subiectul n-a fost deloc corectitudinea celor scrise ci ofensiva împotriva denigratorilor. Mă și mir că acum, retrospectiv, se așteaptă ca presa, la 6 luni de la revoluție să fi fost una corectă, să se judece cu mintea de acum evenimentele de atunci. Din fericire avem voie să avem păreri diferite și să ni le schimbăm în timp.

  Și mă mai mir că se uită mereu articolele bune și lupta de idei inițiată de dl CTP.
  PS: am fost înclinată mereu să văd partea plină a paharului, pentru prezumția de nevinovăție, pentru înțelegere. Iar nu spre hatereală din principiu așa cum mult prea des se face.
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Avem voie să nu uităm articolele bune și chiar să ne exprimăm aprecierea pentru ele, dar să le criticăm pe cele în care dă cu oiștea în gard?
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Bineînțeles. Cu oiștea în gard a dat-o atunci. E atacat și pentru că s-a străduit să arate ce înseamnă psd. Eu cred că le-a pus greșelile pe tavă să nu se mai ostenească să sape. Din câte știu regretă acele articole.
   • Like 0
 • Încerc sa înțeleg și eu ceva din ceea ce se petrece in jurul nostru, sper ca nu sunt vinovat pentru asta..
  In 1996 am votat pentru prima data pentru cât împlinisem 18 ani. Am votat schimbarea și am fost dezamăgit ca om, nu doar in calitate de cetățean, de clasa politica.
  Acum sunt dezamăgit de presa in general. Nu ca as fi fost un idealist naiv, dar mai sper in capacitatea omului de refacere morala in primul rând. Asta in contextul in care dl. C. T. Popescu reprezenta un punct de sprijin in domeniu.
  Conform acestui articol republicat și altor afirmații de-ale domniei sale înțeleg ca:
  1. Cei care au ieșit in statală de doi ani încoace sunt vinovați de tentativa de lovitura de stat pentru ca lupta împotriva unei guvernări aleasa in mod democratic la alegerile din 2016. Evenimentul din 10 august are justificare. Puneți jandarmi in loc de mineri. Oricum violentele ar fi început, este logica enunțată. Ce dacă au inceput minerii sau jandarmii, după caz.
  Intr-o emisiune redata recent dl. Brucan râdea (cu un anumit rânjet) de studenții din Piața întrebându-se “ce sa faci cu niște nemâncați”? Întreb și eu, ce pericol reprezentau niște tineri care erau in greva foamei? Ce lovitura sa dea?
  2. Referendumul pentru familie a fost ironizat și boicotat. Motivul? Nu este nicio problema legat de căsătoriile gay.
  a) poate fi legalizata aceasta forma de relație, droguri etc. putem legaliza orice, dar sa se exprime și lumea cu drept de vot. Despre democratie este vorba aici nu despre moralitate. In caz contrar mergem la punctul b).
  b) Dl Popescu striga împotriva CCR ca nu se pronunța in urma abrogarii ordonanței 13. Curtea susținea ca nu se pronunța pentru ca ordonanța nu mai e. Și atunci dl Popescu acuza Curtea ca face metafizica și nu se pronunțat pe o chestiune ipotetică. Pai la referendum nu era la fel? De ce ați stat acasă și nu v-ați pronunțat prin vot pentru o problema posibila?
  Lista mai poate continua cu exemple.
  România este o țara puternica pentru ca încă ne mai suporta sa o locuim.
  • Like 0
 • Cā l-ati votat pe dl. Iliescu, deci FSN, aratā cā puteti fi influentabil si chiar usor de pacalit.
  Oricum, articolele dv. actuale le citesc cu plācere; ati avansat.
  • Like 1
 • Daniel check icon
  Pe 13 iunie a fost o diversiune violenta, de impact ,pusa la cale de Iliescu cu ajutorul generalilor degenerati , ca sa justifice urmarile , 14-15 iunie , sa vina minerii si sa puna si ultima farama de opozitie a societatii civile cu botul pe labe .Nu era asa greu de descifrat manaria asta .
  Nu stiti ca Iliescu e judecat pt crime impotriva umanitatii ?D-le Popescu , grav e ca sustineti si acum asta , nu ca atunci nu v-ati dat seama ...
  Eu n-am votat niciodata fsn, pdsr, etc, adica acei comunisti ascunsi sub blani diverse , uite ca m-am informat de peste tot , atunci in "90 din Expres Magazin , articolele lu Cristoiu erau obiective (nu ca acum, ce-a ajuns ...), argumentul dvs. ca Ratiu, Campeanu , etc erau solutii neviabile ,,, bla, bla, bla...e pueril ,si-atunci trebuia sa votam tot comunisti , chit ca de-abia iesisem din comunism ?! (vorba vine, ca nici acum nu suntem ....) . Ce logica mai e si asta ?!
  • Like 6
  • @ Daniel
   corect!
   • Like 0
 • Am fost acolo pe 14 Iunie. Am văzut grupurile de mineri in camionete, venind și plecând, totul cu o precizie militară. Un grup de jurnaliști străini pornește un interviu cum au dispărut minerii dar după 3 minute un alt camion vine direct la ținta.
  Totul a fost coordonat de securitate, la fel ca revoluția romana.
  Protestatarii de după alegeri au fost aceasi ca cei de după alegerile parlamentare, iar violentele la fel ca cele cu diaspora
  La final dictatura a pierdut și democrația a castigat
  Dvs sunteți azi de cealaltă parte a baricadei și asta e f bine
  Războiul nu S-a terminat, România peste ani și ani va reveni la dictatura dar nu acum și nu mâine
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult