Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu drag, din Timișoara: Cam târziu, dar ne-am trezit! Nu ne-a păsat ce se întâmplă dincolo de jobul nostru corporatist și acum plătim factura

Pentru a doua săptămână consecutivă am ieșit în stradă să ne strigăm frustrarea și nemulțumirea. Vorbeam cu prietenii din jur că mare parte din vina pentru starea în care se află țara în acest moment este a generației mele de 35-45 de ani. Ani de zile am fost amorțiți, nu am reacționat când trebuia și nu ne-am strigat frustrarea în stradă. Ne-am mulțumit cu jobul nostru corporatist, ne-am făcut că nu vedem ce se întamplă cu clasa politică. Somnul nostru a făcut ca țara să ajungă în punctul în care este acum.

Până acum câțiva ani, generația mea era amorțită, nu îi păsa de ce se întâmplă dincolo de job și „unde mergem în weekend”. Vedeam cum se fură, cum nu se asfaltează o stradă dacă nu se pot sifona măcar 20% din fonduri și, cu toate astea, declicul nu s-a făcut. Acel declic cred că a venit odată cu tragedia din Colectiv. Am văzut și am simțit pe propria piele că puterea este de fapt în mâna noastră, nu a politicienilor. Îmi aduc aminte ce față palidă avea dl. Dragnea la televizor atunci, când de abia îngăima: „Dar ce vor ăștia din stradă, să plecăm toți acasă?”

Mă gândesc cum am putut răbda atâția ani fără să facem nimic. Vrem o țară ca afară nu mai este doar un slogan, chiar ne dorim din tot sufletul acest lucru.

(Foto Mircea Balea)

În seara asta, m-am simțit minunat la protestul organizat în Timișoara. Oameni minunati care nu mai vor să tacă, vor să fie auziți. Ce m-a amuzat în special a fost faptul că foarte mulți protestatari au venit cu câinii în lesă, un mesaj sarcastic pentru cei care ne denigrau acum o săptămână.

Dl. Dragnea insistă că vrem demisia guvernului. Nu, domnule Dragnea, nu vrem demisia guvernului. Am înțeles că aveți o majoritate parlamentară, aleasă în mod democratic. Lucrul care trebuie însă să-l înțelegeți este că nu ați primit din partea țării un cec în alb. Lăsați guvernul să conducă țara în mod transparent și corect și noi vom fi primii care vă vom lăuda.

Am ajuns în punctul fără întoarcere. Ori politicienii vor înțelege că așa nu se mai poate, ori ne vom vedea săptămânal în stradă, tot mai mulți, până se va schimba ceva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • V-ati intrebat vreodata cui scriem noi aici? Cui raspundem noi aici? In nicun caz votantilor PSD, in niciun caz manipulatilor , sau farsorilor, hotilor, imbuibatilor sau nemernicilor. Ne scriem nou. Noi intre noi. In cerc inchis. Iar lucrurile se intampla , in continuare, in celalalt cerc inchis.Total netangent cu al nostru!
  • Like 0
 • Incerc inca sa inteleg : de ce tip de politicieni are nevoie Romania, in aceste momente ? Un grup inimos de tineri ( majoritatea studenti) SE IMPLICA, desi sunt jigniti de mama-focului: derbedei, spalati pe creier, manipulati, "vanduti lui Soros", fascisti. Nu vad insa nicio pozitie OFICIALA, transmisa COMUN de catre asa-zisa Opozitie PSD. ( partidele politice). Nu neaparat in strada, dar folosind in mod democratic, "uneltele" permise. Si totusi, aceasta idee naiva , cea a "neimplicarii politic-ului" in manifestarile de strada, aceasta "fractura" in ideea de UNITATE, este oare constructiva/ eficienta? Pentru cine anume? Unde sunt "protestele de amploare" ale asa-zisei noastre "opozitii"?! (cele perfect legale si... "de asteptat"). Dap...se pare ca este inca, destul de "frig" in "constiinta politic-ului nostru !"
  • Like 1
  • @ Cristina Gunescu
   Romania nu are nevoie de politicieni. Lumea intreaga nu mai are nevoie de ei. Unul ca Trump, hulit de toti, injurat de multi, face ceea ce spune. Asta-i mai important decat orice doctrina politica.
   • Like 0
 • Of, ce de vorbe calpe.
  Acum 26 de ani am stat o luna in Piata universitatii si nu am reusit absolut nimic. Pentru ca nu asa se reuseste ceva in democratie, nu cu iesitul in strada si cu scandari inspirate. In democratie se reuseste doar prin participare. Iar la capitolul participare tinerii astia de care se vorbeste in articol sunt zero barat. Nu ca nu merg la vot, nu ca nu se implica in viata de partid, nu ca nu se implica in viata sindicatelor nationale. Dar nu se implica nici macar in viata lor. Nu au conceptul zilei de maine. Sunt educati sa traiasca de azi pe azi, nu au viziunea viitorului. Nu le pasa decat de distractie si de eventualul spor in cariere. In rest nimic. Nu investesc bani in nimic in afara de distractia lor. Isi cumpara haine, mallurile sunt pline de ei. Timpul liber il petrec prin baruri si sunt suparati acum nevoie mare ca nu mai pot fuma linistiti. Au o mentalitate calpa, fara pic de implicare. Se bucura de salariile mari castigate in cutiutele lor de sticla din corporatiile in care traiesc jumatate din viata si nu mai au simtul realitatii. Din pacate, nu, tinerii nostri corporatisti nu sunt motorul acestei tari. Nu au in ei resursele unei schimbari de mentalitate. Sunt doar niste mici robotei carora li s-a dat putin nas in ultimul an si se cred mici Dumnezei. De fapt, sunt niste mici tipi care nu conteaza.
  • Like 4
  • @ Daniel Octavian Costache
   Sunt de acord că unii dintre acești tineri nu se implica nici măcar in viața lor. Oricât de halucinant ar suna, este in același timp și supărător de corect spus!

   Ieșirea cu copiii la demonstrație de asemenea ascunde lucruri despre care mi-e și jena sa scriu. Ce o sa spun e doar ca unii cred ca asta e cool! Nu e o tentativa de a educa pe cei mici. E cool! E mai cool decât a merge la vot!
   • Like 0
 • Domnule dragnea ...este bataie de joc la adresa noastra a oamenilor de rand...da vreti amistie bun ...dar datio cu conditia k voi coruptii si oamenii politicii sa nu beneficiatii si da anulatii imunitatea parlamentara.....daca nu incet ne indreptam spre un razboii civil ....parlamentu trebuie ars din temeli cu tot tu conacele voastre furate de la popor de la noi oamenii de rand ...epre sa va vad la puscarie sau atarnati de o funie in piata revolutiei sa vada tara k am scapta de toate lichelele....cu draga noi poporu oameni de rand!!!!
  • Like 1
 • Cititi cu atentie titlul, spune absolut tot despre cei 27 de ani de nepasare generalizata. Toti ne regasim cuprinsi in acel titlu. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute sa redevenim oameni, cetateni si natiune.
  • Like 4
 • A nu te deplasa și a refuza să votezi, fluturând argumentul că "toți sunt la fel", e cea mai tâmpită scuză pe care un om școlit o poate emite pentru a încerca, într-o tentativă jalnică și străvezie, să-și "acopere" cumva lenea care l-a ținut departe de a se fi informat cum se cuvine.

  Fii responsabil și atunci când țara îți cere votul, nu doar când e să-ți cari familia la ski sau, vara, să aranjezi cea mai profitabilă vacanță "la greci", cu care să te poți lăuda colegilor și "prietenilor" bălind de invidie. Fă-ți colegii invidioși prin gradul tău de informare, prin capacitatea ta de analiză a lumii, prin civismul tău.

  Fii un exemplu prin gândirea ta, nu doar prin cheltuieli, rate, motoare diesel și cutii automate.
  Insist că a te resemna să trăiești într-un stat lipsit de justiție e un fel de a trăi degeaba. Statul e degeaba, tu ești degeaba. Îți încasezi salariul lunar grăsuț și o duci de pe azi pe mâine, amorțit, comparabil cu orice altă legumă.
  • Like 7


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult