Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Culoarea anului 2024. Ce ar trebui să știm înainte de a scoate cardul și a cumpăra produse în noul trend cromatic

Peach Fuzz

Foto - CTK/ Alamy/ Profimedia

Probabil ca știți deja de la începutul lunii decembrie: avem culoarea anului 2024. Si aceasta este Peach Fuzz, adică, mai pe înțelesul tuturor, un roz cu nuanțe portocalii.

Așa ca, scoateți cardurile și haideți să ne cumpărăm rapid ORICE în această culoare, ca să fim în pas cu moda. Și repede, că imediat se termină anul.

Desigur, cel mai simplu este să ne înnoim garderoba si nu să ne redecorăm casa, dar cine știe ce idei ne mai vin. Eu o să tratez azi exclusiv influența culorii anului asupra garderobei noastre.

Aveți deja în garderobă haine culoarea Peach Fuzz? Vă rog, mai verificați o dată împreuna cu codul de culoare. Trebuie să fie PANTONE 13-1023 ca să atingeți perfecțiunea.

Sper că nu m-ați luat în serios. Dar dacă totuși nu v-am convins, o să detaliez mai jos un lucru interesat, un lucru funny.

O culoare poate spune o poveste

De acum 25 de ani, Pantone a introdus conceptul „Culoarea Anului" pentru a iniția discuții despre culoare în diferite industrii creative, cum ar fi publicitate, design, arhitectură, modă.

Alegerea este realizată de o echipă de experți în culori care analizează, observă și trăiesc cultura globală, tendințele și psihologia culorilor care să surprindă momentul actual.

În câteva cuvinte, top 3 lucruri care descriu momentul actual? Criza climatică, două războaie și costurile de trai modificate exponențial. Ce culoare alegem? O culoare care transmite căldură și liniște, culoarea luminii solare, nuanțe pline de speranță. Si pentru că trebuia sa poarte un nume, i s-a spus Peach Fuzz.

Probabil că cineva a conștientizat că oamenilor le lipsește direcția și inspirația cromatică și că, evident, viața noastră nu are sens fără această ghidare „cosmică”. Așadar, a apărut o nevoie artificială de a declara că o anumită nuanță ne va schimba viața, garderoba și chiar felul în care privim lumea.

Așadar, oameni cu gusturi „rafinate”, nuanța ne transformă anul într-o capodoperă cromatică și există un ton suprem care ne va ajuta zi de zi.

Cum ne ajută această alegere a culorii anului? Ei bine, asta e o întrebare foarte bună. Să presupunem că, de exemplu, culoarea aleasă este „Verdele Optimismului”. Sigur, pentru unii poate că acest verde va ridica moralul și va umple fiecare zi de optimism. Dar pentru alții, va fi doar o nuanță banală pe care o vor uita înainte să o termine de pronunțat.

Cineva a hotărât că trebuie să „aibă cuvântul” în stabilirea tendințelor cromatice ale unui an întreg. În spatele ușilor închise ale marilor corporații și agenții de marketing, cineva a spus „Aha! Hai să stabilim culoarea anului și să o dăm oamenilor!”.

Așadar, hainele în culoarea anului nu reprezintă o necesitate reală de achiziții noi, doar strategiile de marketing au găsit o modalitate ingenioasă de a ne face să credem că viața noastră este lipsită de culoare până când nu adoptăm noul „roz al speranței”.

Conchizând, alegerea culorii anului poate fi văzută drept o formă sofisticată de manipulare cromatică, menită să ne convingă că avem nevoie urgentă de o schimbare în viața noastră, prin cumpărături de obiecte vestimentare, pe care, tot împreună, le vom considera învechite începând cu 2025.

Poate că ar trebui să ne întoarcem la perioada în care culorile erau propriile noastre alegeri și nu dictate de o autoritate invizibilă a modei.

Și pentru că tot am ajuns aici, hai să trecem la lucruri utile, pentru că simt că am găsit pretextul perfect pentru noi achiziții. Așadar, înainte de a scoate cardul, trebuie sa ne asigurăm că:

Peach Fuzz este o culoare care ni se potrivește – adică este în ton cu nuanța pielii, culoarea ochilor, tonalitatea părului. Probăm și observăm reacțiile în oglindă. Dacă ne simțim încrezători și fericiți, atunci culoarea cu siguranță ni se potrivește;

  • Articolul vestimentar ne vine bine – croi, mărime, țesătură – și îl vom purta în perioada imediat următoare – nu când o să slăbim sau când o să avem un cocktail party;
  • Nu ne dă bugetul peste cap – am stabilit că la anul poate fi considerat demodat, deci atenție la costul per purtare (costul per purtare = prețul de pe etichetă/ numărul de purtări);
  • Se potrivește deja cu ce avem in garderoba. Adică nu mai necesită alte achiziții suplimentare, căci va fi clar o achiziție nesustenabilă;
  • Și, testul suprem, l-am cumpăra și pe altă culoare.

Culoarea Peach Fuzz este o nuanță caldă și plăcută și se pot crea combinații armonioase și atrăgătoare. Iată câteva sugestii pentru a îmbina Peach Fuzz cu alte culori:

1. Asortarea cu alb sau bej adaugă un ton proaspăt și luminozitate, creând un echilibru plăcut.

Elle.com 

2. O combinație cu verde mentă aduce o notă de prospețime și rafinament, creând un contrast plăcut.

3. Peach Fuzz se asortează bine cu nuanțe de maro sau auriu, adăugând un caracter elegant și cald.

4. O alegere neutră, griul deschis completează frumos Peach Fuzz, oferind o estetică modernă și echilibrată.

5. Albastrul deschis sau pastel se îmbină armonios cu Peach Fuzz, creând o paletă delicată și prietenoasă.

6. Pentru o combinație vibrantă și îndrăzneață, se poate asorta cu nuanțe de coral sau roșu, adăugând energie și vitalitate.

7. Pentru o estetică elegantă și sofisticată, Peach Fuzz poate fi completată de gri închis sau negru, evidențiind contrastul.

Așadar, dragii mei cititori, indiferent de culoarea hainelor, fiți sustenabili si faceți cumpărături cu capul. Chiar și lucrurile ieftine pot deveni scumpe, atunci când sunt purtate de prea puține ori sau chiar niciodată. Sunt Ioana Hurdubelea, consultant de imagine, stil și culoare și vă îndemn să petreceți cât mai mult timp în lumea modei autentice și sustenabile. Până data viitoare, rămâneți stilați și în ton cu moda, stați pe Republica.ro sau puteți să mă urmăriți pe Tik Tok pentru mai multe idei de stil aplicate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult