Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Cum alegem hainele după etichete de compoziție ca să le păstrăm mai mult timp. Simbolurile de întreținere a produselor textile explicate într-un mod simplu

haine - getty

Foto Guliver/Getty Images

Îmi apreciez tot mai mult hainele pe care le am în garderobă.

Obiectiv: îmi doresc să le exploatez la maximum, să mă bucur de ele cât mai mult și cât mai creativ.

Așadar, mi-am continuat periplul spre cum ar trebui să am grijă de garderoba mea într-un mod cât mai benefic pentru mediu, dar și pentru portofelul meu.

Ce am mai învățat? Să citesc cu atenție eticheta hainelor - pentru ca hainele mele să arate impecabil pentru mai mult timp, trebuie să le curăț aşa cum este indicat pe etichetă.

Înainte, după ce achiziționam un produs abia așteptam să ajung acasă, să mă îmbrac cu el, să defilez în fața oglinzii și să văd cu ce îl asortez din dulap. Apoi simțeam cum ceva mă zgârie pe piele. 

Oare ce să fie? Etichetele de întreținere și de compoziție. Așa că le tăiam și le aruncam în coșul de gunoi, iar întreținerea acestora o făceam „la ghici”.

Din fericire, nu mi-am stricat prea multe haine, dar pentru câteva tot m-a durut sufletul.

Știu că produsele au multe etichete la cusătură pe interior, dar dacă le tăiem cu grijă și lăsăm doar eticheta cu simbolurile ne vom ghida mult mai ușor atunci când trebuie să le spălăm sau să le călcăm, și astfel diminuăm riscul de a le strica.

Niciodată nu am acordat atât de multă atenție bucățelei de material din interior!

Pentru acest articol am fost ajutată de Ana Maria Stoica - textile care specialist - care organizează workshop-uri despre cum să avem grijă de hainele noastre, despre sustenabilitatea și durabilitatea vestimentară.

Cum alegem hainele după etichete de compoziție ca să le păstrăm mai mult timp. Simbolurile de întreținere a produselor textile explicate într-un mod simplu

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă pictogramele pe care le găsești pe etichetele produselor și dacă ele te pot ajuta cu adevărat să ai grijă de hainele tale, îți spun aici că DA, dacă aplici câteva reguli simple o să înveți să le decodifici mult mai repede și chiar îți vor fi utile.

Simbolurile sunt împărțite în 5 categorii.

Fiecare etichetă are maximum 5 simboluri care reprezintă etapele procesului de întreținere și pe care le găsești de cele mai multe ori în următoarea ordine:

1. ETAPA DE SPĂLARE – este cea mai importantă, pentru că trebuie să ținem cont de temperaturi, programe, împărțirea pe culori și gradul de murdărie.

Iată semnul basic care îți spune că poți spăla produsul în apă – la mașină sau de mână, după cum preferi.

Pictograma reprezintă cuva unei mașini și în interior găsim temperatura maximă la care putem spăla produsul.

Dacă întâlnești simbolul cuvei mașinii și o mână sau varianta simbolului taiat - NU BAGA PRODUSUL LA MASINA


Iată câteva exemple de simboluri pentru spălare la 30 de grade.

Un proces de spălare cu apă rece îl putem folosi pentru hainele colorate, haine negre, produse delicate și, bineînțeles, orice alt produs pe care eticheta de întreținere spune 30.

Spălarea cu apă rece protejează culoarea hainelor și diminuează riscul migrării culorii sau pe cel al micșorării produsului (adică să intre la apă).

O variație a simbolului de bază „spălare la 30 C”:

Simbolul are în plus o linie trasată dedesubt, ceea ce înseamnă să spălăm produsul la 30 de grade, dar să folosim și un program mai delicat, cu o acțiune mecanică redusă, adică mai puține rotații, atât în etapa de spălare, cât și în cea de stoarcere. 

Practic, mașina de spălat se rotește mai puțin, deci produsele stau mai mult timp să se înmoaie.

Hainele pe care le-am pătat, dar au acest simbol, ar trebui să le lăsăm peste noapte în apă cu puțin detergent lichid și apoi să le băgăm în mașina de spălat.

Pentru genul acesta de produse, Ana Maria ne recomandă să folosim saci speciali pentru haine atunci când le băgăm în mașina de spălat. Așa reușim să protejăm și materialul de acțiunea mecanică prea dură.

Acest simbol este preponderent la produse din vâscoză, poliester, acril.

Cantitatea de haine pe care o băgăm în mașină ar trebui să fie mai redusă ca de obicei, pentru ca hainele să nu se frece prea mult între ele.

Simbolul are în plus două linii dedesubt (nu una). Adică mai multa atenție atunci când selectăm programul de spălare. Este vorba despre un proces și mai delicat, care necesită o acțiune mecanică mai redusă.

Acest simbol îl găsim de cele mai multe ori la articolele realizate din lână sau mătase.

Este un ciclu de spălare care asigură un tratament mecanic foarte redus. Dacă ai astfel de produse, este important să reduci substanțial cantitatea lor atunci când le bagi la spălat (tot pentru o frecare redusă). 


În cazul în care majoritatea hainelor pe care le purtăm trebuie spălate la 30 de grade (deci folosim aproape exclusiv acest program), trebuie să știm că apa rece din mașina de spălat acumulează bacterii, poate chiar mucegai și un miros neplăcut în interior.

Toate acestea duc la o viață mai scurtă a mașinii de spălat și la posibilitatea ca hainele să nu fie la fel de curate precum ni le dorim.

FOTO idiva.com

Sfaturi:

Cel puțin o dată pe lună să folosim un program la cel puțin 60 de grade sau 90 de grade. Prosoapele și lenjeriile de pat sunt produsele potrivite pentru temperaturi așa ridicate.

Aplică tratamentul cu oțet la 2-3 luni dacă speli o dată pe săptămână și mai des dacă speli de mai multe ori. Acum am aflat și eu de el și o să îl încerc: un litru de oțet în cuva mașinii și un program la 90 de grade fac minuni pentru mașina de spălat.

2. PROCESUL DE ALBIRE este indicat de către un simbol în formă de triunghi. Dacă îl vedem și este un simplu triunghi cu interiorul gol înseamnă că putem folosi orice fel de înălbitor, fie că este cu clor sau nu. 

Dacă are două linii oblice în interiorul lui înseamnă că putem folosi doar un înălbitor pe bază de oxigen activ, iar dacă simbolul este tăiat nici să nu ne gândim să albim respectiva haină.

Atenție la produsele de îndepărtat pete, deoarece pot afecta unele haine. De preferat să testăm înainte pe o bucată a materialului care nu este vizibilă, apoi să decidem dacă o vom aplica pe tot articolul vestimentar.

3. Pătratul este simbolul pentru PROCESUL DE USCARE.

Cercul dinăuntru înseamnă cuva uscătorului electric.

Întâlnim de multe ori indicații despre procesul electric referitoare la temperatură. Pentru uscarea în aer liber (adică pe uscător) trebuie să avem în vedere o expunere cât mai mică la soare.

4. FIERUL DE CĂLCAT este cel mai cunoscut simbol de pe etichetele de întreținere. Punctele sau cifrele indică temperatura la care produsul se poate călca.

Chiar sunt importante aceste indicații și recomandarea este să triem produsele în funcție de temperatura necesară, pornind de la cea mai mică, și ușor să creștem temperatura.

Dacă cumva uităm vreun produs mai delicat, setăm temperatura fierului mai mică și lăsăm să se răcească aproximativ la 15 minute și apoi începem să călcăm.

Pentru o mai mare siguranță putem să folosim un material alb, de bumbac, curat pe care să îl punem peste produsul mai delicat.

5. Ultima categorie este despre curățarea de către profesioniști. Este reprezentată printr-un cerc în care se află diferite litere - P, F, A, W.

Cel mai cunoscut simbol este cercul cu litera P care înseamnă o curățare uscată (dry clean) cu o substanță cunoscută denumită Percloretilena. 


Avem câteva reguli care să ne ajute să citim rapid etichetele

1. Cu cât sunt mai multe buline, cu atât situația este mai fierbinte (ex: pentru călcat o bulină – 110 grade, două buline - 150 grade).

2. Cu cât sunt mai multe dungi, cu atât situația este mai delicată (ex. proces de spălare mai delicat cu mai puține turații și mai scurt).

3. Dacă simbolurile sunt tăiate, atunci stai liniștit și nu te bagi.

4. Cercul reprezintă curățarea de către profesioniști.

5. Temperatura afișată pentru etapa de spălare este temperatura maximă la care se poate spăla sau usca produsul. Dacă alegem o temperatură mai mică, nu este nicio problemă.

Și încă un sfat, pe care eu, din păcate, nu îl pot aplica, pentru că nu am uscător electric pentru rufe, dar poate să fie util pentru unii cititori - este preluat de pe www.feminis.ro și spune așa: pune cuburi de gheață în uscătorul de gheață și nu va mai trebui să calci niciodată.

Dacă ești fericitul posesor al unui uscător electric pentru rufe, nu numai că vei scăpa de întinsul pe sârmă al hainelor, însă poți scăpa și de călcatul acestora.

Tot ce trebuie să faci este ca, alături de hainele șifonate puse în uscător, să arunci și 3-4 cuburi de gheață.  Odată pornit uscătorul, cuburile de gheață se vor topi, creând aburi ce elimină cutele de pe haine instantaneu.

Dacă nu ai la îndemână cuburi de gheață, poți folosi o cârpă curată, udată în prealabil. Efectul aburilor va fi același ca în cazul cuburilor de gheață.

Video de referință, cum trebuie să procedezi, pas cu pas.

Până data viitoare puteți să mă urmăriti pe Instagram și Facebook să participați la cursurile de Image and Colour – cum să devin propriul meu stilist, să îmi sugerați orice brand/ afacere care susține direcția sustenabilă în fashion pentru a o face cunoscută celor interesați, să acceptați provocarea Shopping Diet pentru orice perioadă de timp vi se pare fezabilă și să documentăm împreună experiența voastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adaug ca un spalat la temp mai joase decat recomandat si evitat uscatorul de rufe, uscatul direct pe umeras salveaza si energie si tine forma hainei.
    (tocmai spalai un plover de lana la 90 gr. Sunt jale. Si nu, nu e prima data cand nu citesc eticheta.)
    • Like 2
  • Si fii atenta ca maneca stinga se imbraca pe mana stinga si maneca dreapta pe mana dreapta.
    It’s very confusing, dear, when you get them mixed up.
    Multe haine vin fara instructiuni de folosire si poate ne povestesti cum treci peste neajunsurile astea....
    • Like 0
    • @ Val Verde
      Poti sa ne dai exemplu de un brand care vine fara instructiuni de folosire?
      Din 1996 nu se mai pot comercializa haine care nu contin aceste indicatii - https://lege5.ro/Gratuit/ge3dimjx/norma-metodologica-privind-denumirea-marcarea-si-etichetarea-produselor-textile-destinate-populatiei-din-10091996
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult