Foto: Guliver/Getty Images
Săptamana a doua arată cum nu se poate mai bine….
Sunt la fel de entuziasmată de proiect, ceea ce mă ambiționează și mai tare să evit magazinele online și offline, ca să nu îmi rămână gândul la ceva și să visez noaptea. Pot să vorbesc liniștită cu prietenele mele sau cursantele de la Image and colour despre ce și-au mai achizitionat în ultima vreme fără să dezvolt frustrări și nici nu am reînceput să-mi rod unghiile.
Sunt conștientă și fericită că hainele pe care le am deja în dulap sunt suficiente pentru tot ce am nevoie.
Pe lângă ce am purtat săptamâna asta, m-am gândit că cele mai interesante subiecte ar putea fi:
- Cum am organizat dulapul astfel încât să văd toate hainele și să găsesc imediat orice obiect vestimentar.
- Cum mi-am depozitat hainele de vară
Ca să începem cu începutul, ca mini-strategie pentru săptamâna a doua, am ales tema ANIMAL PRINT. Mi-am dat seama că mă decid mult mai repede cu ce să mă îmbrac atunci când am un item de la care să pornesc, decât dacă mă uit la tot dulapul și nu știu la ce să mă opresc.
Iată ce a ieșit:
Rochia, cămașa, bluza, geanta sau pantalonii sunt item-uri pe care, probabil, nu le-aș fi ales niciodată în zile consecutive. Oricum, am observat că parte din ele erau nepurtate de pe o perioadă lungă de timp.
De unde și de când le am... nu știu dacă este important, dar o să le enumăr în ordinea pozelor:
- rochia a fost a mamei, probabil ca are 30 de ani.
- geanta de la Zara mi-am luat-o anul trecut de la Varșovia.
- cămașa a fost a mamei, probabil dinainte să mă nasc eu, deci 30+
- cămașa vintage shop, mi-am luat-o anul trecut pentru o petrecere tematică – pyjama chic
- idem cu poza 3
- pantaloni Zara luați anul trecut de la reducere cu 30 lei, sunt super călduroși, puteau să fie orice culoare sau imprimeu, tot îi luam
- bluza mini-prix
- pantaloni si borseta Zara, cumpărate anul trecut din Varșovia
- rochie vintage de la mama
CUM NE ORGANIZĂM GARDEROBA este unul dintre subiectele mele favorite. Pentru că îmi place să fie super organizată și să găsesc mereu soluții ca să eficientizez spațiile.
Acestea fiind spuse, declar pe propria răspundere, că „dulapul” a fost cel mai complex proiect din amenajarea casei. Voi folosi la singular la „dulapul”, chiar dacă este o înșiruire de uși, rafturi și sertare care îmi adăpostesc toată garderoba. Pozele de mai jos vor sta mărturie.
Cum mi-am făcut dulapul, care sunt hainele pe care le punem pe umerașe și care sunt hainele pe care le împăturim, astfel încât dulapul să fie eficientizat?
Iată mai jos sfaturi și recomandări care sper să vă ajute și să vă inspire
PAS 1: Am făcut 4 categorii de item-uri pe care trebuia să le pun în dulap – haine care vor sta pe umeraș, haine care vor sta împăturite, item-uri pe care le voi pune în sertar (eșarfe, lenjerie, curele, șosete) și accesorii care vor sta pe rafturi (genți, pantofi, tricouri, pulovere).
PAS 2: Fiecare astfel de categorie a fost împărțită în subcategorii – cine lângă cine stă.
Am să dau 2 exemple:
- Din categoria „umerașe” – fustele vor sta cu rochiile, topurile cu pantalonii (topurile care nu se șifonează își vor găsi locul pe rafturi)
- Din categoria „rafturi” există subcategoriile pantofi cu toc și pantofi fără toc sau genți mici, medii si mari
PAS 3: Am luat ca reper item-ul cel mai mare/ lung din fiecare subcategorie, pe care l-am măsurat, pentru a decide înălțimea fiecărui compartiment, precum și adâncimea dulapului.
Pentru lățime am estimat "la ochi" lățimea fiecărei subcategorii în funcție de numărul item-urilor.
Inclusiv șosetele, așa cum le împăturesc eu, pantofii cei mai înalți și gentile de la plic la oversized.
PAS 4: În paralel m-am asigurat că spațiul de depozitare, adică rafturile din partea de sus a dulapului la care nu ajung decât cu scară (aceasta este singurul motiv pentru care am o scară în casă) sunt destul de încăpătoare încât să pot pune toate hainele de iarnă sau de vară, în funcție de sezon (desigur împăturite în extrasezon).
Ce am mai făcut interesant anul acesta și vă recomand cu cea mai mare căldură, dacă vreți să aveți grijă de haine și să le păstrați cât mai mult timp - am participat la workshop-ul Anei Maria Stoica - textile care specialist - care abordează tot felul de subiecte interesante despre sustenabilitate și durabilitatea articolelor vestimentare.
Ce mi-a atras atenția pentru săptămâna trecută, știind că urmează schimbarea sezonieră a hainelor în dulap, a fost workshop-ul “5 pași pe care trebuie să îi urmezi înainte să depozitezi hainele de vara”.
M-am mai înscris la câteva pentru următoarea perioadă, pentru că vreau să învăț cum să îmi aleg hainele ca să le îngrijesc cât mai ușor, cum să le spăl în funcție de etichete, cum să scot pete și tot felul de chestiuni care vor prelungi durata de viața a hainelor – să nu uităm că 1 year no shopping înseamnă că, dacă stric ceva, nu am voie să îl înlocuiesc.
Puteți să o urmăriți și voi pe Ana Maria pe Facebook sau Instagram, are rubrica #UNAPEZI pe pagina în care ne scrie sfaturi zilnice legate de cum să păstrăm hainele.
Unii consideră că ideal ar fi să ai un dressing, care să nu necesită aceste „mutări” sezoniere, însă pe mine această activitate mă face să îmi redescopăr toate hainele de vară/ iarnă și să mă bucur de ele ca și cum aș fi făcut shopping, plus că mai fac „trieri”.
Deci iată cei 5 pași recomandați de Ana Maria Stoica – pentru depozitarea hainelor de vară, pe care i-am urmat:
1. Sortare - când facem rocada, înainte să ne gândim la comfort clothes de toamnă iarnă, ne uităm cu atenție în șifonier și le așezăm în 2 categorii: all seson și summer.
Așa ne asigurăm că băgăm la păstrare doar hainele de care nu vom mai avea nevoie.
Totuși trebuie să ne păstrăm câteva tricouri, unele maieuri (pe care să le purtăm sub sacouri sau pulovere) și poate chiar fustele pe care le putem purta cu dres și cizme.
Daca le organizăm pe categorii înainte să le depozităm, atunci când vine vara le vom găsi mult mai ușor fără să fie nevoie să răscolim peste tot.
2. Spălare – toate haine de vară trebuie spălate înainte să le depozităm! Da, da! Spălăm tot ce am purtat și nu este încă spălat. Este primul pas pentru a ne asigura că atunci când vine vara și scoatem hainele la purtat nu le vom găsi pătate, decolorate sau cu pete de mucegai.
3. Uscare - după ce le-am spălat, trebuie să ne asigurăm că sunt foarte bine uscate înainte să le împachetăm. Nu este neapărat necesar și călcatul.
4. Sortare pe culori înainte de depozitare. Da.. știu că pare o nebunie, dar așa ne asigurăm că nu o să migreze culoarea din bluza neagră în cămașa superbă albă.
5. Depozitare.
Unde le depozităm?
Pe rafturile superioare sau pe rândul din spate al rafturilor dacă sunt suficient de adânci și ne permit asta, într-un geamantan pe care nu il folosim sau cutiile mari din plastic.
Ca să nu ajungă praful, le putem pune în pungi care se videază sau săculeți din material textil, pe care il putem face chiar și noi din haine vechi sau fețe de pernă pe care nu le mai folosim.
Pe cât posibil să evităm să punem hainele în pungi de plastic, deoarece materialul nu mai poate respira și transpiră, se poate deteriora destul de repede.
Este foarte important să ne asigurăm că atât spațiile de depozitare (rafturile, geamantanele, cutiile, pungile), cât si hainele sunt curate, ca să nu cream un mediu propice pentru micile gângănii să se înmulțească și să strice hainele.
Putem pune săculeți cu lavandă sau cedru pentru o extra protecție și pentru ca mirosul de „stătut” să nu se instaleze prea tare. Însă nu punem direct pe haine, deoarece uleiul pătează și decolorează materialele.
PAS 5 (sau PAS 1 bis): Era să uit, am mai făcut o categorie - haine elegante/ de seară, care cuprinde orice party item astfel încât să îmi fie ușor să găsesc ceva atunci când este „vreo ocazie” <3. Nu sunt pe sezoane, pentru că nu țin niciodată cont de vremea de afară când mă duc la evenimente, adică majoritatea sunt destul de subțiri.
PAS 6: Am desenat pe hârtie la scară, lungime x lățime x adâncime per fiecare subcategorie și mi-a rezultat dulapul ideal.
Din pacate nu mai găsesc desenul, însa am găsit proiectul primit de la furnizorul de mobilă.
PAS 7: Pentru hainele de iarnă groase am o debara, deci nu le depozitez vara, ceea ce, recunosc, este foarte comod. Toamna, înainte sa încep să le port, las ușa deschisă să se aerisească cât de cât.
Pe scurt:
O garderoba ordonată nu implică haine doar pe umerașe.
Există anumite lucruri care, cu siguranță, ar trebui să stea întinse, dar alte lucruri sunt bine păstrate atunci când sunt pliate.
Ce punem pe umeraș:
- Rochiile care se șifonează. Pont: – folosește husa de haine pentru a proteja rochiile de mătase (se decolorează de la lumină) și pentru cele cu paiete (se agată usor cu alte haine și se distrug)
- Cămășile – nu uita să te asiguri că sunt închise până la primul nasture de sus pentru a menține gulerul neșifonat.
- Pantalonii – folosește umerașe speciale pentru pantaloni, fie cu cârlige care se prind de talie sau tiv, fie îndoiți în jumătate, dar ideal ca umerașul să fie îmbrăcat în burete pe latura pe care se pun pantalonii, pentru a nu forma dungă.
- Jachete, blazere și paltoane - în mod ideal, acestea se păstrează cel mai bine pe umerașe curbate și groase
- Fuste – pe umerașe speciale cu cârlige, dacă nu cumva au găici speciale și nu alunecă de pe umerașele clasice.
- Eșarfe – există umerașe speciale și pentru eșarfe, care economisesc spațiu și le păstrează neșifonate.
Ce pliem:
- Tricourile – dacă am folosi umerașe pentru tricouri, ar ocupa prea mult spațiu. Impăturite corect, se păstrează mai bine pe rafturi. Pont – pentru a le indentifica mai ușor și mai repede aranjează-le pe culori (vezi articolul 10 pași prin garderoba ta)
- Toate tricotajele. Acestea includ pulovere, rochii și pantaloni tricotați.
- Lenjerie de corp, pijamale și haine de sală
- Pantaloni obișnuiți din țesături durabile & jeansii
Pont suplimentar: Folosește hârtie absorbantă atunci când pliezi orice item delicat pentru o protecție suplimentară.
Până săptămâna viitoare puteți să mă urmăriti pe Facebook, Instagram, să participați la cursurile de Image and Colour – cum să devin propriul meu stilist, să îmi sugerați orice brand/ afacere care susține direcția sustenabilă în fashion pentru a o face cunoscută celor interesați, să acceptați provocarea Shopping Diet pentru orice perioadă de timp vi se pare fezabilă și să documentăm împreună experiența voastră.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Și, btw, e total aiurea ideea aia că producătorii de haine sunt al doilea poluator de pe planetă!
Că nu cred că mă puteți combate dacă zic așa:
Țiței/cărbune ars pt producerea energiei electrice. Și încă și mai mult, tot ce-nseamnă transport pe această planetă..
Industria chimică care produce mase plastice (deci inclusiv materiale folosite de industria textilă, dar ce procent să reprezinte asta??) pică deja pe locul 2.
Fără să fiu specialist, bazîndu-mă doar pe greutate, estimez că din plasticul folosit pentru un recipient de 2L s-ar putea face vreo 20 de cămăși 100% nylon (sigur, astăzi nimeni nu mai vrea așa ceva, motiv pt care nylonul este împletit cu bumbacul sau alte fibre naturale)!
Este optiunea ta de a citi doar subiectele care te intereseaza. Cu toate acestea subiectul ti s-a parut interesant articolul meu, ceea ce ma bucura foarte mult.
2. Exista studii care arata ca industria de fashion este al doilea poluator din lume, nu este parerea mea, nu lucrez in niciuna dintre companiile care au facut aceste reseach-uri, dar exista sute de articole care arata asta: http://www.fabricoftheworld.com/fashion-is-the-second-most-polluting-industry-globally/
Teoria umeraselor si metoda plierii in patru puncte sunt abordari revolutionare care reprezinta o cotitura (sau sa zic turning point?) in cum va intelege umanitatea progresul si viata pe a treia planeta de la Soare.
Consumul genereaza crestere economica si bunastare.
Oare s-a gandit domnisoara ca undeva in Vietnam, un copil se va culca flamind pentru ca ea a decis sa nu mai cumpere a 263a bluzita, in ciuda faptului ca stie sa le impatureasca ca nimeni alta?
Cum cred ca nu am facut asta in ultima perioada, incerc sa echilibrez lucrurile. Este o optiune, un statement, nu o doctrina
Si cum iti propui sa-mi garantezi?
Cine a mentionat exploatarea copiilor?
Mama lui (single parent) nu a putut face ore suplimentare pentru ca domnisoare, pe care odinioara se putea pune baza in a face cheltuieli inutile, si-au umplut sifonierul, au epuizat metodele de impaturire eficienta si in mod convenabil au gaslit un nou strigat de lupta in a salva planeta....
O doamne!!! Oare mai merita sa traim in asa o lume? Pentru ce salvam planeta daca nu mai putem cumpara rochite!!! Si pantofii....ahhhh...pantofii!!