Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum arată „dictatura parlamentară”. Coaliția PSD-ALDE a modificat Regulamentul Camerei Deputaților pentru a împiedica Opoziția să-și susțină amendamentele

Camera Deputaților-

(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Majoritatea la putere din Camera Deputaților a modificat prin vot Regulamentul (cu 176 de voturi „pentru” și 88 „împotrivă”), astfel încât să fie schimbatăordinea în care sunt supuse la vot amendamentele admise și respinse, iar Opoziția să nu-și mai poată susține în plen propunerile. Modificarea de Regulament a fost publicată în timp record în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că votul asupra proiectelor de pe ordinea de zi e va desfășura potrivit noilor reguli. Iar pe ordinea de zi se află ultimele două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„După ce timpul de dezbatere în funcțe de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul Comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în oridnea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele cuprinse în raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”, se arată în noua versiune de Regulament. Drept urmare, opoziția nu va mai avea posibilitatea să-și susțină în plen amendamentele respinse în comisii.

„De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan, citată de Digi24, după exprimarea votului. Deputații opoziției au protestat față de modificarea Regulamentului însă fără niciun rezultat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Deja suntem cu un picior in dictatura,urmatorul va fii saptamana viitoare ! Romania se schimba fara ca unii sa observe acest lucru ,ne indreptam catre o permatizare a psd la guvernare si in final al partidului unic la conducerea tarii. Cei 27 de ani sau dovedit decat un pas pe care nu am stiut unde sa'l facem ,inainte sau inapoi.Puterea actuala a hotarat pentru noi ,ne vom intoarce in dictatura sau luptam cat mai suntem inca liberi sa demostram,sa gandim si sa avem un viitor in aceasta tara.
    • Like 1
  • grotesc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult