Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum arată „dictatura parlamentară”. Coaliția PSD-ALDE a modificat Regulamentul Camerei Deputaților pentru a împiedica Opoziția să-și susțină amendamentele

Camera Deputaților

(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Majoritatea la putere din Camera Deputaților a modificat prin vot Regulamentul (cu 176 de voturi „pentru” și 88 „împotrivă”), astfel încât să fie schimbatăordinea în care sunt supuse la vot amendamentele admise și respinse, iar Opoziția să nu-și mai poată susține în plen propunerile. Modificarea de Regulament a fost publicată în timp record în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că votul asupra proiectelor de pe ordinea de zi e va desfășura potrivit noilor reguli. Iar pe ordinea de zi se află ultimele două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„După ce timpul de dezbatere în funcțe de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul Comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în oridnea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele cuprinse în raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”, se arată în noua versiune de Regulament. Drept urmare, opoziția nu va mai avea posibilitatea să-și susțină în plen amendamentele respinse în comisii.

„De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan, citată de Digi24, după exprimarea votului. Deputații opoziției au protestat față de modificarea Regulamentului însă fără niciun rezultat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Deja suntem cu un picior in dictatura,urmatorul va fii saptamana viitoare ! Romania se schimba fara ca unii sa observe acest lucru ,ne indreptam catre o permatizare a psd la guvernare si in final al partidului unic la conducerea tarii. Cei 27 de ani sau dovedit decat un pas pe care nu am stiut unde sa'l facem ,inainte sau inapoi.Puterea actuala a hotarat pentru noi ,ne vom intoarce in dictatura sau luptam cat mai suntem inca liberi sa demostram,sa gandim si sa avem un viitor in aceasta tara.
    • Like 1
  • grotesc !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult