Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum arată „dictatura parlamentară”. Coaliția PSD-ALDE a modificat Regulamentul Camerei Deputaților pentru a împiedica Opoziția să-și susțină amendamentele

Camera Deputaților-

(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Majoritatea la putere din Camera Deputaților a modificat prin vot Regulamentul (cu 176 de voturi „pentru” și 88 „împotrivă”), astfel încât să fie schimbatăordinea în care sunt supuse la vot amendamentele admise și respinse, iar Opoziția să nu-și mai poată susține în plen propunerile. Modificarea de Regulament a fost publicată în timp record în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că votul asupra proiectelor de pe ordinea de zi e va desfășura potrivit noilor reguli. Iar pe ordinea de zi se află ultimele două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„După ce timpul de dezbatere în funcțe de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul Comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în oridnea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele cuprinse în raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”, se arată în noua versiune de Regulament. Drept urmare, opoziția nu va mai avea posibilitatea să-și susțină în plen amendamentele respinse în comisii.

„De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan, citată de Digi24, după exprimarea votului. Deputații opoziției au protestat față de modificarea Regulamentului însă fără niciun rezultat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Deja suntem cu un picior in dictatura,urmatorul va fii saptamana viitoare ! Romania se schimba fara ca unii sa observe acest lucru ,ne indreptam catre o permatizare a psd la guvernare si in final al partidului unic la conducerea tarii. Cei 27 de ani sau dovedit decat un pas pe care nu am stiut unde sa'l facem ,inainte sau inapoi.Puterea actuala a hotarat pentru noi ,ne vom intoarce in dictatura sau luptam cat mai suntem inca liberi sa demostram,sa gandim si sa avem un viitor in aceasta tara.
    • Like 1
  • grotesc !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult