Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum arată „dictatura parlamentară”. Coaliția PSD-ALDE a modificat Regulamentul Camerei Deputaților pentru a împiedica Opoziția să-și susțină amendamentele

Camera Deputaților-

(Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos)

Majoritatea la putere din Camera Deputaților a modificat prin vot Regulamentul (cu 176 de voturi „pentru” și 88 „împotrivă”), astfel încât să fie schimbatăordinea în care sunt supuse la vot amendamentele admise și respinse, iar Opoziția să nu-și mai poată susține în plen propunerile. Modificarea de Regulament a fost publicată în timp record în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că votul asupra proiectelor de pe ordinea de zi e va desfășura potrivit noilor reguli. Iar pe ordinea de zi se află ultimele două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„După ce timpul de dezbatere în funcțe de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul Comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în oridnea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul dintre amendamentele cuprinse în raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”, se arată în noua versiune de Regulament. Drept urmare, opoziția nu va mai avea posibilitatea să-și susțină în plen amendamentele respinse în comisii.

„De acum înainte tot ce înseamnă poziție firească a opoziției va fi imposibilă în Camera Deputaților. Votul de astăzi al majorității nocive PSD-ALDE-UDMR pune capăt unei democrații în instituția care reprezintă baza dezbaterii și exprimării libere. Ați intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Să vă fie rușine!”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan, citată de Digi24, după exprimarea votului. Deputații opoziției au protestat față de modificarea Regulamentului însă fără niciun rezultat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Deja suntem cu un picior in dictatura,urmatorul va fii saptamana viitoare ! Romania se schimba fara ca unii sa observe acest lucru ,ne indreptam catre o permatizare a psd la guvernare si in final al partidului unic la conducerea tarii. Cei 27 de ani sau dovedit decat un pas pe care nu am stiut unde sa'l facem ,inainte sau inapoi.Puterea actuala a hotarat pentru noi ,ne vom intoarce in dictatura sau luptam cat mai suntem inca liberi sa demostram,sa gandim si sa avem un viitor in aceasta tara.
    • Like 1
  • grotesc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult