Sunt unii oameni care mănâncă salată grecească toată vacanța/viața și merg în același loc de 10-15 ani. Au găsit ceva ce le place foarte mult și sunt consecvenți. Alții adoră să experimenteze cât de mult și chiar se hrănesc, se încarcă din experiențele astea. Și la muzică e, de multe ori, la fel. E minunat să asculți trupele pe care le știi și piesele pe care deja le fredonezi, le cunoști versurile și...știi la ce să te aștepți: cum cântă, ce cântă, ce fel de show fac. Cum ar fi să ne dăm însă, măcar din când în când, și ocazia să fim surprinși? La modul general, iar la muzică în mod particular.
Festivalul Jazz in the Park e aproape gata de start. AMR câteva zile. Joi încep cele 11 zile de concerte, experiențe și activități care aduc la Cluj iubitori ai muzicii, relaxării și experiențelor...altfel. Artiști de care mulți dintre noi n-am auzit, dar care cântă dumnezeiește ajung – unii pentru prima dată – la noi în țară din 21 și până în 1 iulie. Interesant e că unii dintre ei au comunități uriașe de fani în străinătate, în timp ce la noi încă mai sunt considerați...muzică de hipsteri. Cum adică să combini jazz cu hip hip sau cu electro? Ce mai e și nu-jazz-ul? Cum să-l asculți în parc sau pe mal de Someș?
Nouvelle Vague, Richard Bona, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Alfa Mist, Fanfare Ciocârlia, Nik Bartsch’s Ronin, Sona Jobarteh, Soweto Kinch, Moonlight Breakfast, Mop Mop, Moses X, JazzyBIT sunt câțiva dintre artiștii care s-ar putea să-ți diversifice “meniul” în următoarele zile, dacă alegi să-i asculți. Live sau online.
Iar dacă poți ajunge la Cluj între 21 iunie și 1 iulie încearcă cel puțin câteva dintre experiențele astea: o seară pe malul Someșulului la Concursul Internațional Jazz in the Park, o zi de concerte la groapa de gunoi a Clujului - Pata Rât, ca să vezi și lumea despre care nu vorbim, câteva concerte în Parcul Central în weekendul 30 iunie-1 iulie – eu zic că-s de neratat Nouvelle Vague, Herbaliser, Fanfare Ciocârlia, Bill Laurance -, măcar 1-2 dintre concertele de la Muzeul de Artă, concertele de la miezul nopții din parc, care te duc prin ultimii 100 de ani de muzică românească, de la doină, la Enescu, concert Tribut Johnny Răducanu și jazz contemporan. Și dacă tot ești în parc, ia-ți hamacul și tree huggere pentru că aici vei avea multe activități pentru adulți și copii, dar și timp de relaxare în tihnă. Ca-n Ardeal. Sau ca-n New York, cum zic mulți dintre cei care ne trec pragul.
Toate concertele din parc și de pe mal sunt cu intrare liberă. Cei care vor, pot cumpăra bilete neobligatorii care susțin Fondul Jazz in the Park să finanțeze și alte proiecte artistice și creative. Iar pentru cei care vor o experiență complexă, musai să vii la Operă și la Muzeu.
Pe scurt: no hai la Cluj. 21 iunie-1 iulie. Jazz in the Park
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.