Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum poți descoperi muzica altfel, la festival. Și ce trupe să nu ratezi la Jazz in the Park

Jazz in the Park

Sunt unii oameni care mănâncă salată grecească toată vacanța/viața și merg în același loc de 10-15 ani. Au găsit ceva ce le place foarte mult și sunt consecvenți. Alții adoră să experimenteze cât de mult și chiar se hrănesc, se încarcă din experiențele astea. Și la muzică e, de multe ori, la fel. E minunat să asculți trupele pe care le știi și piesele pe care deja le fredonezi, le cunoști versurile și...știi la ce să te aștepți: cum cântă, ce cântă, ce fel de show fac. Cum ar fi să ne dăm însă, măcar din când în când, și ocazia să fim surprinși? La modul general, iar la muzică în mod particular.

Festivalul Jazz in the Park e aproape gata de start. AMR câteva zile. Joi încep cele 11 zile de concerte, experiențe și activități care aduc la Cluj iubitori ai muzicii, relaxării și experiențelor...altfel. Artiști de care mulți dintre noi n-am auzit, dar care cântă dumnezeiește ajung – unii pentru prima dată – la noi în țară din 21 și până în 1 iulie. Interesant e că unii dintre ei au comunități uriașe de fani în străinătate, în timp ce la noi încă mai sunt considerați...muzică de hipsteri. Cum adică să combini jazz cu hip hip sau cu electro? Ce mai e și nu-jazz-ul? Cum să-l asculți în parc sau pe mal de Someș?

Nouvelle Vague, Richard Bona, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Alfa Mist, Fanfare Ciocârlia, Nik Bartsch’s Ronin, Sona Jobarteh, Soweto Kinch, Moonlight Breakfast, Mop Mop, Moses X, JazzyBIT sunt câțiva dintre artiștii care s-ar putea să-ți diversifice “meniul” în următoarele zile, dacă alegi să-i asculți. Live sau online.

Iar dacă poți ajunge la Cluj între 21 iunie și 1 iulie încearcă cel puțin câteva dintre experiențele astea: o seară pe malul Someșulului la Concursul Internațional Jazz in the Park, o zi de concerte la groapa de gunoi a Clujului - Pata Rât, ca să vezi și lumea despre care nu vorbim, câteva concerte în Parcul Central în weekendul 30 iunie-1 iulie – eu zic că-s de neratat Nouvelle Vague, Herbaliser, Fanfare Ciocârlia, Bill Laurance -, măcar 1-2 dintre concertele de la Muzeul de Artă, concertele de la miezul nopții din parc, care te duc prin ultimii 100 de ani de muzică românească, de la doină, la Enescu, concert Tribut Johnny Răducanu și jazz contemporan. Și dacă tot ești în parc, ia-ți hamacul și tree huggere pentru că aici vei avea multe activități pentru adulți și copii, dar și timp de relaxare în tihnă. Ca-n Ardeal. Sau ca-n New York, cum zic mulți dintre cei care ne trec pragul. 

Toate concertele din parc și de pe mal sunt cu intrare liberă. Cei care vor, pot cumpăra bilete neobligatorii care susțin Fondul Jazz in the Park să finanțeze și alte proiecte artistice și creative. Iar pentru cei care vor o experiență complexă, musai să vii la Operă și la Muzeu.

Pe scurt: no hai la Cluj. 21 iunie-1 iulie. Jazz in the Park 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu l-aș rata nici pe Nik Bartsch’s Ronin ! Sa aveți un festival reușit!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult