Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum se zice playlist în franceză? 10 #deascultat, în franceză

10 de ascultat în franceză

photo icon 10 de ascultat în fraceză Sursa: Oameni și Gusturi

S-a dus vremea chansonetelor. S-a dus (grace a Dieu!) și ideea că franceza sună bine numai când spune vorbe d’amor, de rebeliune socială, de mare gândire filosofică sau de fină croitorie.  S-a dus și vremea când societatea românească pastișa trendurile (nu atât franceze cât pariziene) în materie de...orice.  Asta e. Nici bine, nici rău. Vremuri diferite, contexte diferite, interese diferite,  dar cu muzica actuală - ce-aveți, domne’?

După un salt rapid peste nostalgiile generațiilor pre și post-decembriste, care ar putea enumera din poignet cel puțin vreo 20 de artiști francofoni ce au “rupt” frecvențele și programele TV românești, am făcut un mic și nu-prea-elocvent sondaj. Am întrebat în jur ce muzică actuală (nu neapărat foarte recentă - să zicem din ultimii 10 ani), cântată în franceză,  au în playlistul personal consumatorii profesioniști de muzici (cei ca tine, cititorule de oameni si gusturi). Deși internaționalizarea unui cântec scris în franceză e nu numai posibilă, ci aparent ușoară, totuși, în ultimul timp, ea se rezumă la regiunile mondiale pe unde se vorbește limba cu pricina. Pe la noi spre exemplu, pe radiourile contemporane de masă au intrat în ultimii 5 ani doar vreo 4 sau 5 piese în franceză (e.g. Indila | Stromae), dar nu cred că au avut drept criteriu muzicalitatea limbii, cât ritmul de tip uniformă, numai bun de ingurgitat “pe auzitelea, dar ne-ascultatelea”.

Rezultat majoritar, nu unanim: românu’, presupus francofil și francofon, nu prea mai ascultă muzica en français.

La cele câteva recomandări primite de la cei interogați ad hoc am mai adăugat eu niște piese de care sunt amorezată în perioada asta, plus ce mi-am mai adus aminte că s-a difuzat pe la radiourile unde selecția muzicală e făcută de oameni, nu de softuri, și a ieșit acest “liste d'écoutealternative! nu cu piese ale unor artiști din Franța, ci din artiști care cântă (și) în franceză.

Prendre plaisir! (adică Enjoy!)

Sau (o ascult pe repeat de câteva zile)

2.Zaz

3.Noir Désir

4.Charlotte Cardin

5.Coeur de pirate

6.Christine and The Queens

7.Nouvelle Vague

8.Asaf Avidan

9.Hindi Zahra

10.Thievery Corporation

BONUS:

Alexandrina

Photo credits: youtube.com

Un material de Delia Panait, pentru Oameni & Gusturi - O poveste culturală spusă de Staropramen. Mai multe, pe www.oamenisigusturi.ro si pe pagina Deliei, aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare putin probabil ca toate melodiile franceze sa semene intre ele. Frumos ca e Noir Desir acolo, dar unde e un Pleymo sau un AqME? Unde e un Indochine sau un Daft Punk, un Manau sau un Gojira?
    • Like 0
  • Imi place hard-rock si heavy metal (asa cu am ascultat pana la capat nicio melodie recomandata). Nu stiu franceza. Dar una dintre cele mai bune (bune ca si calitate, nu ca si vanzari) formatii de heavy metal din anii 80 (cand era metal-ul la apogeu) este Sortilege. As putea sa spun ca albumul meu preferat este Metamorphose al acestei trupe, peste (in ceea ce ma priveste - parere subiectiva) albume clasice de la Iron Maiden, Dio, Black Sabbath, Motorhead, Metallica, Accept, Saxon, etc.
    • Like 0
  • Nu e rea selectia dar cu putin mai multa documentare se putea mai bine. Nu poate sa lipseasca totusi Camille, sub nici o forma.
    • Like 0
  • check icon
    Acum inteleg de ce prefer alte beri
    Staropramen astia sint cu 50 de ani inurma (cel putin la gusturi in muzica)
    Domnilor staropramenenisti,.credeto.ca.brwuneloman adevarat asculta.bullshit-urile (pardon "merdre"urile ) astea.de.corporatrista sosita ieri in Gara de Nord de la Våscåuți. Pai exista muzica nu bălăbăneli vocalo-interpretative precum cele auzite mai sus. In afara de T.Corp restul sunt de ascultat doar daca esti din Gabon, Cote.d'Ivoire sau Martinique
    Rwstul au evoluat. Unde o fi Plastiq Bertrand, sau J.M.Jarre acum?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult