Mulți români sunt indignați de jignirea pe care ne-a adus-o Ambasada Rusiei cu contrafilmulețul despre Cumințenie. Câteva observații pe scurt:
1. Filmulețul face bine. Efectul lui este că resuscită o campanie de strângere de fonduri care agoniza și că ne face să strângem rândurile în fața unei agresiuni externe. Pentru că noi, românii, ne înjurăm între noi ca la balamuc, dar când vine cineva din afară și ne înjură - uneori exact cu cuvintele noastre -, știm să ne îmbățoșăm patriotic. Prin urmare, dacă mai vor să atragă ceva donatori pe final de colectă, le recomand creativilor din spatele campaniei „Brâncuși e al meu” să reorchestreze un șlagăr din anii 90: „Cine-a stat 5 ani la ruși/ Nu dă bani pentru Brâncuși”.
2. Sigur, intenția rușilor n-a fost să retrezească spiritul național în români. Ambasada Rusiei ne-a lipit pe frunte 100 de euro, ca să ne arate unde ne e locul la masă: o țară mică, fără pretenții, care cântă când cu Estul, când cu Vestul, depinde de cine dă mai mult. Aroganțe de mare imperiu! Și chiar dacă MAE român speră subțire că suta de euro este avansul pentru plata unei datorii de miliarde de euro în contul tezaurului furat, rușii nu vor cheltui mai mult. Ceea ce a fost de demonstat au demonstrat: România este o țară de 100 de euro dispreț.
3. Cu adevărat toxic nu este acest filmuleț ieftin de propagandă demnă de anii 50, în care este glorificată prietenia cu poporul sovietic eliberator, ci vidul din capul tot mai multor concetățeni de-ai noștri mari consumatori de site-uri antioccidentale, naționaliste și conspiraționiste. Susținute direct sau doar încurajate de Moscova, aceste veritabile mașini de spălat creiere au livrat deja prima producție de oameni noi și liberi de orice valori ale democrației liberale occidentale. Îi vedeți nu doar comentând la subsolul articolelor de presă sau pe Facebook, unde se manifestă cu eleganța lui Vișinescu, ci și seară de seară la televizor, unde delirul naționalist de tip ceaușist atinge paroxismul. Scopul lor este să cultive o stare de neîncredere în instituții și în capacitatea democrației de a gestiona lucrurile. Într-o lungă litanie cacofonică, reluată în buclă pe posturi diferite, amestecă mândria de a fi român, frica de cătușe, recursul la Vlad Țepeș și ura față de străini. O Românie confuză, instabilă, cu instituții slabe, cu un stat care poate fi muls în continuare și cu o populație manipulabilă - acesta nu este doar visul marilor borfași autohtoni, ci și al lui Vladimir Putin. Pentru noi, românii, urmează marele meci: cei cărora UE și NATO le-au adus nu doar reguli, ci și cătușe vor cheltui oricât să deturneze România din drumul ei spre Vest.
4. În astfel de momente se nasc cetățenii și o populație poate deveni un popor. Reușim să ne strângem în jurul unui ideal mai înalt decât propriul buric, putem avea aspirații mai mari decât umplerea propriului stomac? Campania „Brâncuși e al meu” încearcă să ne facă să ne depășim condiția de indivizi singuri și veșnic bombănitori. Dar adevăratul test de rezistență al țesutului nostru social este lupta anticorupție, asumată de fiecare dintre noi. „Anticorupția e a mea”. Acesta este singurul proiect de țară care ne poate scoate definitiv din gulag. Complicitatea cu borfașii face din această țară o victimă sigură a intereselor antioccidentale de la granița Europei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.