Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacian Cioloș – premierul cui?

Cristian Tudor Popescu

Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte.

Ordinea partidelor în funcție de voturile obținute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USRPlus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate. PNL nu l-a propus pe Cîțu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus. Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîțu – prin urmare ar avea, cel puțin teoretic, șanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern.

Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură.

La rândul său, USRPlus câștigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat.

Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloș îi va fi ușor să adune o majoritate. PSD nu îl poate vota, după ce, în textul moțiunii sale de cenzură, a produs un adevărat act de acuzare a miniștrilor USRPlus – și-ar deruta electoratul. AUR, nici atât – ar pierde astfel din capitalul de imagine pe care l-a câștigat în ultimele săptămâni atacând coaliția PNL-USRPlus-UDMR.

Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu cred că președintele mai are putere.

Și nici vrere. Caz în care înălțarea lui Cioloș ar fi pe o treaptă care să se rupă cu el și USRPlus. Și apoi să urmeze adevărata propunere a președintelui, de nerefuzat sub amenințarea parlamentarilor cu alegerile anticipate – PNL și USRPlus, cel puțin, știu bine că ar fi mai mult decât decimați în cazul unui nou scrutin. Și așa, trasă-mpinsă, să se refacă coaliția cu premierul lui Iohannis...

Că asta ar însemna încă niște săptămâni în care cetățenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară și socială, guvernul demis Cîțu la conducerea țării, pe Iohannis poate să-l intereseze mai puțin decât un meci de golf.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult