Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dacian Cioloș, ultimul mesaj ca premier: „Vreau să spun foarte clar că nu mi-am pus problema să părăsesc țara”

Dacian Cioloș, bilanț

Dacian Cioloș a făcut miercuri bilanțul guvernului tehnocrat și a vorbit despre faptul că susținerea volatilă din partea Parlamentului a îngreunat luarea unor decizii. „Acest Guvern a apărut (...) într-un context social și politic excepțional, după manifestații de stradă, după demisia guvernului precedent, moment în care s-a convenit la nivel politic instalarea unui guvern tehnocrat. A fost deci o formulă excepțională a acestei guvernări și în acest context (...) am beneficiat și de o susținere politică relativ volatilă în Parlament, ceea a îngreunat luarea unor decizii", a declarat Cioloș, citat de Agerpres.

El a amintit că așteptările de la guvernul tehnocrat au fost foarte mari și că în timpul guvernării au ieșit la iveală lucruri ascunse vreme de 20 de ani. „Presiunile au fost foarte mari ca acest Guvern să demareze reforme și să intervină în foarte multe domenii, atâta vreme cât, pe de altă parte, unele partide se așteptau ca acest Guvern să se ocupe în primul rând de administrarea treburilor curente ale țării. Însă, încă de la începutul guvernării, au ieșit la iveală mai multe probleme, mai multe lucruri ascunse timp de, în multe cazuri, peste 20 de ani, care și-au făcut simțită prezența și problemele au apărut, au ieșit la iveală în această perioadă, așa încât Guvernul nu avea cum să nu abordeze aceste lucruri frontal", a afirmat Cioloș.

Acesta a subliniat că nu are nicio intenție să părăsească țara: „Vreau să spun foarte clar că nu mi-am pus problema să părăsesc țara, nu am de ce, intenționze să rămân în țară". 

Dacian Cioloș a enumerat printre realizările guvernului tehnocrat transparentizarea, „atât cât a fost posibil”, a actului guvernamental, creșterea economică de aproape 5%, cea mai mare din UE, scăderea șomajului de la 4,9% la 4,7%, creșterea cu 13% a veniturilor pe gospodărie sau realizarea unui sistem eficient de control al votului multiplu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pacat ca a plecat. "Romanii" au votat si il avem acum pe omul de paie a lui Dragnea la guvern sau mai bine spus limba lui de la pantof impreuna cu o adunatura de ministrii mediocrii care nu si-au gasit altundeva de lucru - cei mai multi
    • Like 1
  • Imi pare rau ca o spun dar prea subtiri realizarile acestui guvern. Cresterea economica e datorata mai mult conditiilor create de guvernele anterioare, indiferent care au fost ele de-a lungul timpului. Aceasta crestere a existat atat in timpul guvernului Ponta, ca sa nu mai zic ca atunci s-a facut simtita prima data dupa mult timp, cat si in timpul guvernului Ciolos. Insa acum mi se pare mai degraba un lucru natural si mai putin datorat activitatii guvernului. As fi fost de acord ca se datoreaza guvernului daca domnul Ciolos ar fi putut sa demonstreze cu date care au fost investitiile cu care se lauda, valoarea declarata fiind foarte mare. Si atunci as fi inteles ca somajul a scazut si datorita noilor locuri de munca create de aceste investitii. Dar repet, n-am auzit de niciuna. Nu trebuie sa stau sa caut eu pe nu stiu care site-uri sa vad ce-a muncit guvernul. Trebuie comunicat prin mass media, pentru ca nu toata lumea are un calculator pe care sa caute. Ori guvernul acesta a fost mut. Lipsa de comunicare a fost cel mai mare defect al acestui guvern. Sau ne considera cumva prea prosti sa intelegem ce fac ei si atunci n-are niciun rost sa ne mai spuna si noua. Ne arunca in fata mereu o valoare foarte mare a investitiilor dar care sunt acelea, nu stim. Si te mai miri de ce s-a votat cum s-a votat ! Ne spune deasemenea ca a absorbit o suma foarte mare de fonduri europene dar nici cu acelea nu a facut nimic. Am inteles totusi ca au ramas in administrarea urmatorului guvern. Ar fi un lucru pozitiv. Apreciez totusi sistemul de control al voturilor. N-am mai auzit de data asta tot felul de acuzatii ca ar fi fost fraude electorale. Acest guvern a fost jucaria domnului Iohannis, asa cum guvernul Boc a fost jucaria domnului Basescu ; un experiment nereusit. Iar despre domnul presedinte Iohannis as spune ca a pierdut un razboi, n-a construit nimic, merge in ritmul mult prea molcom ardelenesc si devine penibil cand incearca sa vorbeasca olteneste. Nu ma dau drept specialist in politica si economie dar asa cred ca vede omul de rand situatia.
    • Like 0
  • Daca ne luam numai dupa actiunea de organizare a votului in urma careia nu am mai avut interminabilele acuze de fraudare ne putem da seama cum a lucrat acest guvern.Toate criticile,foste sau viitoare,au substrat de interes personal sau de partid.Am fi meritat macar 4 ani sa avem acest guvern.Respect!
    • Like 4
    • @ Mirela Stan
      Prea putin...
      • Like 0
    • @ Mirela Stan
      Foarte decent interviul lui Ciolos dupa intalnirea cu premierul Grindeanu. Si asta in ciuda insinuarilor reporterilor care abia asteptau niste raspunsuri denigratoare la adresa acestuia.
      • Like 0
  • Om bun, intr-o țara de hoți. Ce sa mai spun?
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult