Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Reacții după condamnarea lui Dragnea. Viorica Dăncilă: „Cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale încalcă grav Constituția României”

miting PSD - Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

(Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos)

Opoziția i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze din funcția de președinte al Senatului și să se retragă din viața publică, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. Însă liderii PSD fac scut în fața președintelui și susțin că sentința este nedreaptă. „Este o decizie nedreaptă. Nu e însă o decizie definitivă și cred că atunci când va fi o decizie definitivă, toți cei acuzați în acest dosar vor fi achitați. Nu putem discuta despre o retragere dintr-o funcție, cât timp nu este o decizie definitivă”, a spus senatorul PSD Daniel Breaz, la Digi 24. 

Lia Olguța Vasilescu: „Nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă"

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, se declară alături de Liviu Dragnea, în aceste momente în care „sângerează partidul”. „Vă spun cu certitudine că a fost o greşeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că aşa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministrul care şi-a pierdut şi mandatul, prin moţiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ţi se înmoaie genunchii mergi acasă. Şi acea OUG 13 a fost declarată constituţională după. (...) O să fim alături de acest lider, pentru că nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă", a declarat Olguţa Vasilescu la România TV, potrivit Digi24.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că „partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate și tărie de caracter”. „Am fost și voi fi alături de președintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, își va demonstra nevinovăția. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!

Un moment ca cel de astăzi are o singură consecință: te întărește și, mai mult, te motivează să mergi mai departe. Asta am văzut eu acum la președintele partidului, Liviu Dragnea! Nu-l poate doborî o astfel de soluție, cum nu l-au îngenunchiat toate piedicile și strategiile… Și, în astfel de momente, când nimic nu mai corespunde firescului și logicii de bun simț, mai mult ca oricând, partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate și tărie de caracter!”, a scris Carmen Dan pe Facebook. În opinia ei, Dragnea va face istorie. „Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor și își va duce până la final mandatul pe care românii i l-au încredințat! Rămânem cu toată convingerea alături de președintele Liviu Dragnea. Decizia de astăzi nu poate anula calitățile sale de om politic, de președinte care a adus partidul la cotele cele mai mari din istoria sa. Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toți și având susținerea noastră!”

Viorica Vasilica Dăncilă - Liviu Dragnea - Foto George Călin

Viorica Dăncilă: „Cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale încalcă grav Constituția României”

Premierul Viorica Dăncilă susține că Liviu Dragnea este nevinovat: „Cred cu tărie în nevinovăția președintelui PSD și îl asigur de toată susținerea mea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343.

Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor, uniți și puternici în fața tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”

Dacian Cioloș, premierul României

Cioloș: „Un politician cu două condamnări în Justiție nu poate să mai stea în fruntea României”

Liderul Mișcării România Împreună, fostul premier Dacian Cioloș, spune că un om cu două condamnări în Justiție nu poate să dicteze politica penală a statului român.

„Domnul Dragnea trebuie să părăsească viața publică. Un politician cu două condamnări în Justiție nu poate să mai stea în fruntea României și să dicteze politica penală a statului.

Pentru binele acestei țări, pentru a rămâne într-o ordine legală și morală, șeful Camerei Deputaților trebuie să renunțe la orice pârghie de putere.

Demisia ar putea fi o șansă și a celor de la putere pentru a renunța la manipulări, agresivitate și polarizarea României doar pentru apărarea cu orice preț a unui vătaf.

România are șansa să revină la normalitate.

Avem nevoie de o nouă clasă politică. Una onestă, profesionistă și cu bun simț. Trebuie să ne redescoperim decența. Trebuie să ne oprim din goana asta de a modifica legi pentru a salva politicieni. Din încercările de a intimida justiția la televizor. Avem nevoie de o justiție nu numai independentă dar și profesionistă”, a scris Cioloș pe Facebook.

Victor Ponta: „Liviu Dragnea trebuie să se retragă dacă îl interesează soarta PSD”

„Când ai o funcţie publică sunt lucruri mult mai importante decât cariera personală. Eu am demisionat atunci când am fost inculpat (pe nedrept) ca să salvez PSD, Guvernul şi regulile de drept în societatea românească. După a doua condamnare, Liviu Dragnea trebuie să se retragă dacă îl interesează soarta PSD, a Guvernului şi a României", a scris pe Facebook fostul preşedintele al PSD, Victor Ponta.

"Exact pe 21 iunie (cu un an în urmă) toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea să voteze moţiunea de cenzură contra Guvernului PSD Grindeanu. Iată că Justiţia le spală azi ruşinea de atunci!", a continuat Ponta.

Ludovic Orban

Ludovic Orban, PNL: „România nu mai poate fi sufocată de un individ și de clanul său dominant”

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut la rândul său demisia lui Dragnea. „România nu mai poate fi sufocată de un individ și de clanul său dominant al cărui singur scop este să-și scape pielea subordonând instituțiile statului român și interesele tuturor cetățenilor. Liviu Dragnea trebuie să-și dea demisia din toate funcțiile publice pe care le ocupă. De un an și jumătate gruparea lui Dragnea încearcă să răstoarne ordinea instituțională și constituțională a acestui stat, călcând în picioare valorile democratice și angajamentele strategice ale României”, a transmis Orban într-un comunicat de presă. El le-a cerut parlamentarilor majorității să se delimiteze de Liviu Dragnea și să voteze în favoarea moțiunii de cenzură inițiate de PNL. „În cazul în care Liviu Dragnea nu-și dă demisia îi invit pe toți parlamentarii majorității să se delimiteze de acest rău absolut pentru România și să se alăture moțiunii de cenzură inițiată de PNL. Este momentul ca România să se elibereze de acest vechil care încearcă să conducă țara ca pe propria moșie, impunând incultura, incompetența și analfabetismul funcțional drept criterii de promovare în funcții publice a celor mai obediente persoane”.

Dan Barna, USR: „Un partid condus de un infractor”

„Acest infractor nu mai are ce căuta la conducerea Parlamentului și în nicio funcție publică, iar PSD trebuie să renunțe la planul de anihilare a justiției inițiat de Dragnea. Un partid condus de un infractor, care are și alte dosare în curs, nu are legitimitatea de a modifica cele mai importante legi în domeniu”, a declarat și Dan Barna de la USR.

Traian Băsescu

Traian Băsescu: „Daddy, pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara?”

Fotul președinte Traian Băsescu i-a cerut lui Dragnea să plece imediat din a treia funcție din stat. Acum! Daddy, nu doresc nimănui să fie condamnat, dar tu ai o condamnare penală definitivă şi alta în primă instanţă. Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat)? Acum! La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum!”, a scris acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Păi, n-ar fi bine sa fiți alaturi de Dragnea dragi psd-isti, acolo unde merită să se ducă? Multi ani, primească! Si voi, Olguță, Firea, Codrin, Vlase, Dancilă, Iordache, Tări, et company...
  • Like 0
 • Olguta are dreptate.
  Gura pacatosului adevar graieste... Dragnea... Dragnea nu are insemnatate ca persoana. Ca persoana, este un semidoct, cu apucaturi de prim-secretar si ascendent in gestionar de alimentara, raionul de carne, anii '80. Insemnatate au cele cateva sute de mii, poate milioane de oameni asemeni lui sau potential asemeni lui.

  Si uite asa simt doua fioruri pe sira spinarii.
  Primul, nu cum ca Dragnea a platit munca cuiva pt PSD cu banii altora. Gravitatea infractiunii nu sta in infractiunea in sine ci in usurinta cu care a comis-o si nepasarea cu care a comis-o. Adica "Noua Ni se cuvine orice" si "Noi putem". La cati si cum se fac banii pt partid, acest fapt a fost asa, doar un mic reflex de "DUMNEZEIREA CARE A DAT PESTE MARINIMIA MEA".

  Al doilea fior e dat de o amintire despre viitor. Cand inca mai eram profesor, tanar debutant la un liceu mediu de oras mediu, am avut ambitia sa dialoghez cu parintii, sa cunosc viata elevilor mei de dincolo de poarta scolii. Era acum 20 de ani. Oamenii aceia medii erau foarte invesunati, frustrati chiar, pe tema hotiei de oriunde. Acum 20 de ani... justitiarul din mine a devenit foarte atent la framantarile lor si din vorba in vorba am aflat ca nu furtul era problema ci "eu de ce am fost prost si nu am furat". In ziua aia am luat doua decizii. Prima, fara parinti la scoala. A doua, am adoptat teza "nu faceti ca parintii vostri". E o teza simplista, superficiala dar tare sanatoasa. Dupa 20 de ani, naravurile nu s-au schimbat. Eu da, daca atunci doar simteam ca ceva nu e in regula dar nu stiam bine ce e aia o natiune si cu ce se mananca, acum stiu. Acum stiu si cine o mananca.
  • Like 3
 • pt autorul articolului-ati facut o greseala in prima fraza, Dragnea nu e presedintele Senatului
  • Like 0
 • I-auzi, lolguța e pe roșu! Nasol.
  • Like 3
 • ,, Mi-e gandul amar ca si plansul / Si-n suflet eu loc nu mai am. / Revarsa-te ura pagana / Si arde destinul ce-l am! // Topeste in ura marunta / Tot raul ce e-n univers. / Distruge si arde prostia / Purifica lumea prin vers! // Demasca pe cei far de lege, / Pe cei ce sunt inconstienti, / Pe cei ce conduc asta tara / Cu toate ca nu-s competenti! ,,
  • Like 0
 • Paul check icon
  Vasilica e saraca cu duhul... ce vreti de la ea?
  • Like 1
 • Mesaj catre neuronul pustiu care a emis ineptia „Cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale încalcă grav Constituția României”! Deci - foarte mare atentie! Extrem de mare atentie! Putem cere demisia ORICUI, cu sau fara condamnare, cu sau fara motiv, cu sau fara ceva rational in spate, oricand! Atata vreme cat suntem intr-o democratie protejata de constitutia aia inca nemutilata de cecereu.
  Aaaa, ca putem cere doar demisia dintr-o demnitate publica, pai asta este corect! Nu aveti decat sa il tineti presedinte peste grupul ala infractional organizat, cat or sa va tina ficatii!
  • Like 6
  • @ Iron Spike
   Tu n-ai aflat că nu există democrație pt căței, doar pt ficăței? :P
   • Like 0
 • „...cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale...” au habar de noțiuni cum sunt onoare,respect pentru națiune,responsabilitate față de interesul național.Noțiuni care,iată,în opinia Partidului Sub-Dezvoltării,sunt contrare Constituției!?!
  • Like 2
 • Cristi check icon
  Asa, asa, zi-le tu, CarmenDana (n-am gasit, nici eu, alta rima), cu nume si "pronume", cum sta treaba!
  • Like 1
 • check icon
  E adevărat, sentința este nedreaptă..... iau dat doar trei ani și un pic, trebuia de zece ori mai mult.
  • Like 4
  • @
   Mnooo, nu puteau sa ii tot infractorului dragnea - ca s-ar fi terminat si nu mai ramanea nimic pentru ilici. Ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra!
   • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult