Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea - cătușe ICCJ

(Foto: Inquam Photos)

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Pentru acuzația de instigare la fals intelectual șeful PSD a fost achitat. 

Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Decizia nu a fost luată în unanimitate de către magistraţi, existând şi o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Editorial Cristian Tudor Popescu: Condamnarea la ridicol

Și alți inculpați din dosar au fost condamnați. Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare, fostul director executiv DGASPC, Rodica Miloș, la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar fostul șef de serviciu Ionel Marineci, la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Alte inculpate, Olguța Șefu și Valentina Marica, au primit tot trei ani cu suspendare. În cazul Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, procesul penal a încetat, aceasta primind doar o amendă administrativă.

Constantin Bălăban Claudiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Gheorghe Nicușor, fost șef de serviciu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Fosta secretară a PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu, a fost condamnată la doi ani cu suspendare.

Sentințele nu sunt definitive.

C.T. Popescu: „Este o hotărâre care repune justiția în statutul ei de independență”

„Justiția din România a demonstrat că nu este supusă puterii politice”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24. „Este o hotărâre care repune justiția în statutul ei de independență. Este vorba de curaj, de curajul de a-și asuma această decizie în contextul presiunilor politice imense”, a continuat el.

Ce spunea Liviu Dragnea în urmă cu două săptămâni: „Nici la dușmani nu dorești o astfel de experiență de viață”

Știrea inițială

Magistrații sunt aşteptaţi să anunţe azi concluzia în dosarul lui Liviu Dragnea. Președintele PSD este acuzat de procurori că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, care nu au trecut niciodată pe la sediul DGASPC Teleorman.

Anchetatorii au cerut pentru liderul PSD pedeapsa cu şapte ani şi jumătate de închisoare. Magistraţii instanţei supreme au amânat până acum de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest dosar.

În profunzime:

Ca să înțelegeți care e marea „problemă” dincolo de acest dosar, citiți explicațiile Mirelei Oprea: Angajarea de neprofesioniști în sistemul de protecția copilului distruge vieți. Cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat și a spus că întotdeauna a respectat legea. În 21 martie, când liderul PSD a fost audiat la instanţa supremă, el a susţinut că nici fostul director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman Floarea Alesu și nici altcineva nu l-a informat vreodată că cele două angajate nu ar merge la serviciu şi că ar încasa salariul fără să muncească. Dragnea a negat, de asemenea, că ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama Direcției, spunând că organigrama şi rectificările bugetare ale instituţiei aveau proceduri riguroase, iar competenţa era a Consiliului Director.

Liderul PSD declara, în 10 iunie, la Antena 3, referitor la amânarea pronunţării deciziei în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, că şi înaintea primei amânări, şi înaintea celei de a doua amânări, avocaţi cu care nu are legătură au depus „nişte concluzii", iar judecătorii nu au avut timp să le studieze. "Eu ştiu că şi înainte de prima amânare, şi înainte de a doua, au fost depuse nişte concluzii din partea unor avocaţi cu care nu am nicio legătură. Pentru că au fost puse cu o zi înainte, judecătorii nu au avut timp să analizeze aceste concluzii care erau noi. Eu asta ştiu", declara Dragnea, potrivit News.ro.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", a susţinut DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pana la urma ,Romania va avea conducatorii pe care-i va merita ! Este atat de simplu.
    • Like 0
  • Poate doar o "razmerita" in Interiorul PSD ne-at fi de folos,,,,
    • Like 0
  • Mi se pare fabulos ca niste oameni care se dau intelectuali nu sunt capabili sa inteleaga simplul fapt ca sentinta de ieri nu este definitiva si irevocabila.
    • Like 1
    • @ Adrian Rafail
      :))))) Vor si ei sa aiba un week-end fericit !
      • Like 1
  • Stați cu ochii pe frontiere că ăsta una-două își ia micuța și o taie spre Cuba .. undeva ... oriunde.
    • Like 0
  • check icon
    Scisesem chestiii... a venit apoi un soi de reresh și am pierdut tot textul scris....
    Să mă plîng lui Soroș sau statului paralel:?
    • Like 1
    • @
      Mai ai putintica rabdare, ca o sa te rogi lui dragnea. Pentru orice . :))
      • Like 0
  • Paul check icon
    Hmm, eu cred ca ne bucuram cam devreme... dragnea face recurs si asa face rost de timp sa modifice legile astfel incat fapta pentru care e acuzat sa nu mai fie considerata infractiune. Toata lumea spera ca ailalti mafioti din pesede au mirosit sange, insa dragnea si-a epurat inamicii in doua randuri odata cu Grindeanu, apoi cu Tudose, practic toti aia care au mai ramas sunt locotenentii lui, oameni de nivelul lui vasilica sau al lui dan, adica oameni lipsiti de orice fel de valoare, care stiu ca tot ce ii tine pe ei in posturi inalte este in mod exclusiv servilismul fata de capo dragnea. Sper sa ma insel...
    • Like 2
    • @ Paul
      check icon
      Se prea poate să fie cum ziceți.
      Însă, pe de altă parte, PSD-iștii, ăia mari, cei care ”contribuie”, cei care ”contează” în vreun fel, ar putea zice ”Boss, știi ceva? Dacă n-aveai TU bube-n cap, aveam șanse mai bune să-i prostim pe ăștia!”. Căci șansele ca țara să doarmă ar fi fost infinit mai mari dacă Dragnea ar fost un obscur funcționar al statului român (fie el și șef al CJ Teleorman).
      Vivat Dragnea! Să trăiască!
      Că-i capul la țara noastră!
      • Like 1
  • PSDistii au început deja să se pronunțe privind sentința de condamnare a lui Dragnea. Fac scut în jurul infractorului afirmând că decizia de azi este politică. Oare decizia de achitare a lui Tăriceanu, dată de aceiași judecători, nu a mai fost o decizie politică?

    Dăncilă, un premier semi-analfabet, anunță printr-un comunicat oficial al Guvernului României că cei care susțin că Dragnea trebuie să-și dea demisia încalcă Constituția. E noaptea minții. Coșmarul democrației.
    • Like 5
    • @ Adrian Coman
      Excelentă comparația cu achitarea lui Tăriceanu.
      • Like 4
    • @
      Nici măcar nu e inepția ei. Este atât de proastă încât nici măcar o inepție nu poate emite din puțul propriei gândiri. La ea inepțiile nu se ridică mai sus de citirea stâlcită a textelor scrise de alții. Inepția cu condamnarea politică a lui Dragnea i-a fost scrisă de vreun comunicator de-al partidului, care a primit ordin să o transmită și altor slugi (Ciordache, Carmen Dan, etc) spre a fi lansată în spațiul public.
      • Like 2
    • @ Florian Nicolaescu
      O, ba da! Avem „hehe” și „Here is some mărar” ori ceva de genul... diamante, nene! :D
      • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      Cum dracu' s-a postat aici comentariul ăsta, că îl scrisesem în altă parte. Cineva umblă pe aici cu paranormalul.
      • Like 1
  • Mulțumim justiției care inca iși face datoria in țarișoara asta, tarata in jos de infractorul Dragnea si acoloții lui, care sunt la fel de hoți ca el....Scutul in jurul lui il fac doar hoții .Nu ai cum sa susți un asemenea om(HOȚ) decat daca esti la fel.
    Se vede de la o poșta distanta cum il apara pe infractor.Îi este frica pe holurile parlamentului ...a pus cefele alea late, care nu știu ce cauta prin parlament, sa iasa inainte si el dupa ei.Un lacheu ordinar a ajuns sa conduca țara.
    • Like 2
  • Iulian check icon
    Ma bucur pt Daddy dar ma ofer voluntar sa am grija de aia mica la decizia finala! Vorbind serios mâine la Cex-ul psd dragnea se va retrage de la șefia camerei deputaților și pune un ciumafai de-al lui în loc, rămâne la PSD șef și pana în toamna rezolva cu Iordache legile justiției, scăpa și se întoarce triumfător și alb imaculat. Coșmar dar poate fi adevărat :(
    Nu trebuie sa ne lăsăm, nu trebuie acum sa intram în concedii și sa dormim pt ca nu vreau sa cred ca ne merge mintea doar la rece!
    O victorie a României libere, României cinstite!
    Doamne ajuta Daddy, poate îți fac felul tovarășii tai rechinii week-end-ul asta,curge sânge... Amin!
    • Like 2
    • @ Iulian
      Nici vorbă să se retragă, fie și temporar, de la șefia Camerei Deputaților. Știe că poziția lui s-ar slăbi și că, încet dar sigur, "păpușa" pe care ar pune-o în locul lui nu l-ar mai asculta (vezi cazurile Grindeanu și Tudose). Iar scăparea hățurilor în parlament ar fi urmată de înlăturarea lui de la conducerea PSD. Mâine, CEx-ul PSD își va exprima susținerea lui Dragnea până în pânzele albe, după modelul CPEx-ului din decembrie 1989, chiar dacă toți știu că asta ar putea duce la scufundarea partidului.
      • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      Cred ca imi doresc sa mearga pe calea asta. Pana la urma, infractorul dragnea este doar un reprezentant al grupului infractional organizat aldepesede. Doar nu ne inchipuim ca, odata ajuns la puscarie mafiotul sef, restul se cumintesc. Dar sunt convins ca printr-o eventuala solidarizare a gastii penale cu penalul suprem, sfarsitul lor se proprie vertiginos. Ori, pentru binele nostru, acolo ar trebui sa ajungem. Obiectiv vorbind, infractorul dragnea este doar o mica flatulenta a istoriei. Aerisim putin si trece. Noi trebuie sa stergem marele rahat aldepesedist, doar asa ne izbavim.
      • Like 2
  • Hahahaa! :))))
    Joac-o p-asta, daddy!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult