(Foto: Inquam Photos)
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Pentru acuzația de instigare la fals intelectual șeful PSD a fost achitat.
Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.
Decizia nu a fost luată în unanimitate de către magistraţi, existând şi o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.
Editorial Cristian Tudor Popescu: Condamnarea la ridicol
Și alți inculpați din dosar au fost condamnați. Fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare, fostul director executiv DGASPC, Rodica Miloș, la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar fostul șef de serviciu Ionel Marineci, la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Alte inculpate, Olguța Șefu și Valentina Marica, au primit tot trei ani cu suspendare. În cazul Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, procesul penal a încetat, aceasta primind doar o amendă administrativă.
Constantin Bălăban Claudiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Gheorghe Nicușor, fost șef de serviciu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Fosta secretară a PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu, a fost condamnată la doi ani cu suspendare.
Sentințele nu sunt definitive.
C.T. Popescu: „Este o hotărâre care repune justiția în statutul ei de independență”
„Justiția din România a demonstrat că nu este supusă puterii politice”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24. „Este o hotărâre care repune justiția în statutul ei de independență. Este vorba de curaj, de curajul de a-și asuma această decizie în contextul presiunilor politice imense”, a continuat el.
Știrea inițială
Magistrații sunt aşteptaţi să anunţe azi concluzia în dosarul lui Liviu Dragnea. Președintele PSD este acuzat de procurori că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, care nu au trecut niciodată pe la sediul DGASPC Teleorman.
Anchetatorii au cerut pentru liderul PSD pedeapsa cu şapte ani şi jumătate de închisoare. Magistraţii instanţei supreme au amânat până acum de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest dosar.
În profunzime:
Ca să înțelegeți care e marea „problemă” dincolo de acest dosar, citiți explicațiile Mirelei Oprea: Angajarea de neprofesioniști în sistemul de protecția copilului distruge vieți. Cel de-al doilea dosar al lui Liviu Dragnea
Liviu Dragnea s-a declarat nevinovat și a spus că întotdeauna a respectat legea. În 21 martie, când liderul PSD a fost audiat la instanţa supremă, el a susţinut că nici fostul director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman Floarea Alesu și nici altcineva nu l-a informat vreodată că cele două angajate nu ar merge la serviciu şi că ar încasa salariul fără să muncească. Dragnea a negat, de asemenea, că ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama Direcției, spunând că organigrama şi rectificările bugetare ale instituţiei aveau proceduri riguroase, iar competenţa era a Consiliului Director.
Liderul PSD declara, în 10 iunie, la Antena 3, referitor la amânarea pronunţării deciziei în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, că şi înaintea primei amânări, şi înaintea celei de a doua amânări, avocaţi cu care nu are legătură au depus „nişte concluzii", iar judecătorii nu au avut timp să le studieze. "Eu ştiu că şi înainte de prima amânare, şi înainte de a doua, au fost depuse nişte concluzii din partea unor avocaţi cu care nu am nicio legătură. Pentru că au fost puse cu o zi înainte, judecătorii nu au avut timp să analizeze aceste concluzii care erau noi. Eu asta ştiu", declara Dragnea, potrivit News.ro.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", a susţinut DNA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Să mă plîng lui Soroș sau statului paralel:?
Însă, pe de altă parte, PSD-iștii, ăia mari, cei care ”contribuie”, cei care ”contează” în vreun fel, ar putea zice ”Boss, știi ceva? Dacă n-aveai TU bube-n cap, aveam șanse mai bune să-i prostim pe ăștia!”. Căci șansele ca țara să doarmă ar fi fost infinit mai mari dacă Dragnea ar fost un obscur funcționar al statului român (fie el și șef al CJ Teleorman).
Vivat Dragnea! Să trăiască!
Că-i capul la țara noastră!
Dăncilă, un premier semi-analfabet, anunță printr-un comunicat oficial al Guvernului României că cei care susțin că Dragnea trebuie să-și dea demisia încalcă Constituția. E noaptea minții. Coșmarul democrației.
Se vede de la o poșta distanta cum il apara pe infractor.Îi este frica pe holurile parlamentului ...a pus cefele alea late, care nu știu ce cauta prin parlament, sa iasa inainte si el dupa ei.Un lacheu ordinar a ajuns sa conduca țara.
Nu trebuie sa ne lăsăm, nu trebuie acum sa intram în concedii și sa dormim pt ca nu vreau sa cred ca ne merge mintea doar la rece!
O victorie a României libere, României cinstite!
Doamne ajuta Daddy, poate îți fac felul tovarășii tai rechinii week-end-ul asta,curge sânge... Amin!
Joac-o p-asta, daddy!