Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

David Popovici: „Mi-a zis antrenorul meu mai demult o vorbă: succesul nu trebuie să mi se urce la cap și înfrângerea să nu-mi coboare la inimă. Și mă iau după treaba asta”. De ce i se spune „micul Google”

David Popovici - Foto: Patrick B. Kraemer / EPA / Profimedia

Foto: Patrick B. Kraemer / EPA / Profimedia

David Popovici, adolescentul fenomen al înotului mondial, care va concura miercuri în semifinala probei de 100 metri liber, a vorbit recent despre avantajul pe care consideră că îl are în fața sportivilor cu mai multă experiență decât el: pregătirea sa mentală.

„Am adversari mult mai înalți, mai musculoși sau și cu mai mulți ani de experiență, numai că eu consider că îi întrec pe toți pe plan mental. Pentru că pe plan mental nu au ce-mi face, ce e în capul meu decid numai eu, ce emoții am trebuie să reușesc să controlez numai eu. Acolo cred că sunt de neînvins”, a spus David Popovici, într-un interviu acordat în iunie pentru Steaua TV.

Întrebat cum se juca, în copilărie, David a povestit zâmbind că îi plăcea să se urce în copaci și să ascundă gândaci prin casă.

„Mama mai râde de mine din când în când cu prietenii mei, că mâncam de pe jos, luam gândaci, îi aduceam și îi ascundeam prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el. Am fost un copil ciudat, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. Am avut o copilărie interesantă", și-a amintit David Popovici în același interviu, scrie Gazeta Sporturilor.

Tănărul înotător, care va împlini 17 ani în septembrie, a admis că marele său vis este să câștige o medalie olimpică. Cum reușește să rămână cu picioarele pe pământ, având în vedere că este faimos? a fost întrebat David Popovici invitat în iunie, la o emisiune de la ProTV. „Mi-a spus antrenorul meu mai demult o vorbă care mi-a rămas în cap: că succesul nu trebuie să mi se urce la cap și înfrângerea să nu-mi coboare la inimă. Și mă iau după treaba asta. Și îmi place să cred că gestionez foarte bine și succesul și ce înfrângeri oi mai avea. Asta datorită antrenorului meu și oamenilor din jurul meu”, a răspuns el.

Trei lucruri mai puțin știute despre David

David a vorbit, în vara anului trecut, la TVR Sport, despre trei lucruri mai puțin cunoscute publicului în ceea ce îl privește: trucurile cu cărți de joc, mersul cu bicicleta și pasiunea sa pentru lectură.

„Am ca un al doilea hobby, ca pasiune de care aveam grijă când eram mai mic, înainte să descopăr înotul, magia, trucurile cu cărți, iluziile. Am lucrat și cu Iozefini (Iozefini Jr - n.n.), m-a învățat câteva, m-a ajutat cu această pasiune a mea. Încă îmi place să aduc cărțile în cantonament, îmi mai distrez colegii și antrenorii. Un alt lucru - îmi place foarte mult să merg cu bicicleta, mă plimb foarte mult. Și să citesc îmi place foarte mult, asta ar fi un al treilea lucru care nu prea este știut despre mine”, a povestit David Popovici la TVR Sport, în iulie anul trecut. 

David este elev la Liceul „George Coșbuc", bilingv, româno-englez. „Nu prea e atras de științele exacte, mai mult pe istorie, geografie. Chiar avem un joculeț simpatic între noi când trebuie să recunoaștem steagurile unor țări, ne contrazicem dacă e Mali sau Senegal sau Camerun. Iar «micul Google» le recunoaște imediat", l-a descris antrenorul său Adrian Rădulescu, scrie gsp.ro.

Semifinalele probei de 100 metri liber de la JO 2020 vor avea loc miercuri, de la orele 04:30 și 04:35, iar finala probei de 100 metri liber va avea loc joi, 29 iulie, de la ora 05:37, potrivit Hotnews.ro.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult