Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Povestea din spatele lui David Popovici, tânărul care doboară recorduri mondiale. Camelia Potec: E foarte concentrat pe ce face în acel moment, nu pe ce ar putea să iasă rău

David Popovici

Foto: George Călin/ Inquam Photos

La 16 ani, David Popovici a câştigat trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma și a stabilit trei recorduri mondiale pentru juniori. Întors în țară după competiție, tânărul sportiv a impresionat prin maturitatea și firescul declarațiilor sale. „Sunt un băiat care înoată repede, care are niște antrenori foarte buni, niște părinți foarte buni și niște oameni care mă susțin, geniali.

Ar fi o prostie să mă las copleșit de presiune, ba chiar s-o bag în seamă. Toată presiunea care ar putea veni, poate fi numai de la mine, și chiar și așa ar fi o presiune inutilă, pentru că antrenamentul e făcut, munca e depusă, mai urmează puțină muncă până la olimpiadă și odată ce voi ajunge acolo, trebuie să fac doar ce știu”, a spus David Popovici.

Camelia Potec, campioana olimpică de la Atena care conduce din 2013 Federația Română de Natație, l-a cunoscut pe David Popovici. „David este un sportiv care știe exact ce vrea. El a fost dus la înot la vârsta de 4 ani - înotul este poate singurul sport care se poate practica din prima zi de viață până în ultima zi de viață. A fost trimis la înot la 4 ani, chiar în urma unei probleme medicale cu coloana, pentru a nu ajunge la operație. A avut această atracție față de apă, s-a simțit ca peștele în apă, a continuat, iar la vârsta de 10 ani a ajuns la campionatele naționale de copii, acolo unde noi l-am văzut pentru prima oară. Momentul ăla a fost momentul în care ne-am dat seama cât talent are acest copil”, a spus Camelia Potec în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24. În urmă cu doi ani, David Popovici a uimit la Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde a fost declarat sportivul competiției, câștigând 3 medalii una de aur și două de argint. A fost rampa lui de lansare internațională. „A bătut toate recordurile naționale și la categorii mai mari și a fost declarat cel mai rapid copil de 14 ani din lume din toate timpurile”, amintește campioana olimpică.

Camelia Potec a văzut că tânărul nu parte niciodată să aibă emoții înainte de competiție. „David este genul de om pe care până acum nu l-am văzut să aibă emoții înainte de cursă. Cred că este primul sportiv pe care eu personal l-am întâlnit care nu are emoții înainte de cursă. Ori le ascunde foarte bine, ori pur și simplu nu le are. Este foarte focusat pe ceea ce face în acel moment și mai puțin pe ceea ce ar putea să iasă rău. Emoțiile pot să vină atunci când începi să ai dubii: dacă o să dezamăgesc pe cineva, ce se întâmplă dacă ies pe ultimul loc într-o finală olimpică. ce se întâmplă dacă fur startul. Lucruri care vin din prea multe gânduri și prea multe întrebări. El e focusat pe faptul că are de înotat 100 de metri liber, știe că poată să bată recordul mondial, cum a fost săptămâna trecută, știe că poate să facă cel mai bun timp al său”, povestește Camelia Potec.

În fiecare dimineață la ora 6 și jumătate sau 7, David își începe antrenamentele .Apoi merge la școală, apoi face din nou antrenamente. Este motivul pentru care părinții s-au mutat aproape de bazin. „În cazul unui copil care practică sportul de plăcere sacrificiile le fac părinții. Și în cazul lor, este a doua sau a treia oară când se mută, ca să fie foarte aproape de bazinul de înot, ca David să aibă posibilitatea să meargă pe jos sau cu bicicleta la antrenament”, spune președinta Federației Române de Natație.

A vorbit cu părinții lui Davide Popovici, în tribune, la Roma, și a regăsit la ei aceeași modestie pe care o are și fiul. „După primul record mondial, când delegația a luat prima medalie, au spus că se bucură foarte mult pentru performanțele României. Niciodată la un Campionat European de Juniori băieții nu au luat o medalie, este prima din istoria sportului românesc și erau bucuroși că România a scris încă o pagină de istorie, cu această ștafetă. Au spus: da, suntem, mândri, ne bucurăm că David a reușit o astfel de performanță, nu știm deocamdată ce înseamnă această, dar vom vedea”, a povestit ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Felicitari David!
    Sunt sigur ca vei scrie istorie la Olimpiada!
    • Like 0
  • Greu, greu dar se pot intampla
    Și minuni,
    Medalii de aur la campionate de innot mai rar asa ceva în România,
    Bravo lui
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult