Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Povestea din spatele lui David Popovici, tânărul care doboară recorduri mondiale. Camelia Potec: E foarte concentrat pe ce face în acel moment, nu pe ce ar putea să iasă rău

David Popovici

Foto: George Călin/ Inquam Photos

La 16 ani, David Popovici a câştigat trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma și a stabilit trei recorduri mondiale pentru juniori. Întors în țară după competiție, tânărul sportiv a impresionat prin maturitatea și firescul declarațiilor sale. „Sunt un băiat care înoată repede, care are niște antrenori foarte buni, niște părinți foarte buni și niște oameni care mă susțin, geniali.

Ar fi o prostie să mă las copleșit de presiune, ba chiar s-o bag în seamă. Toată presiunea care ar putea veni, poate fi numai de la mine, și chiar și așa ar fi o presiune inutilă, pentru că antrenamentul e făcut, munca e depusă, mai urmează puțină muncă până la olimpiadă și odată ce voi ajunge acolo, trebuie să fac doar ce știu”, a spus David Popovici.

Camelia Potec, campioana olimpică de la Atena care conduce din 2013 Federația Română de Natație, l-a cunoscut pe David Popovici. „David este un sportiv care știe exact ce vrea. El a fost dus la înot la vârsta de 4 ani - înotul este poate singurul sport care se poate practica din prima zi de viață până în ultima zi de viață. A fost trimis la înot la 4 ani, chiar în urma unei probleme medicale cu coloana, pentru a nu ajunge la operație. A avut această atracție față de apă, s-a simțit ca peștele în apă, a continuat, iar la vârsta de 10 ani a ajuns la campionatele naționale de copii, acolo unde noi l-am văzut pentru prima oară. Momentul ăla a fost momentul în care ne-am dat seama cât talent are acest copil”, a spus Camelia Potec în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24. În urmă cu doi ani, David Popovici a uimit la Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde a fost declarat sportivul competiției, câștigând 3 medalii una de aur și două de argint. A fost rampa lui de lansare internațională. „A bătut toate recordurile naționale și la categorii mai mari și a fost declarat cel mai rapid copil de 14 ani din lume din toate timpurile”, amintește campioana olimpică.

Camelia Potec a văzut că tânărul nu parte niciodată să aibă emoții înainte de competiție. „David este genul de om pe care până acum nu l-am văzut să aibă emoții înainte de cursă. Cred că este primul sportiv pe care eu personal l-am întâlnit care nu are emoții înainte de cursă. Ori le ascunde foarte bine, ori pur și simplu nu le are. Este foarte focusat pe ceea ce face în acel moment și mai puțin pe ceea ce ar putea să iasă rău. Emoțiile pot să vină atunci când începi să ai dubii: dacă o să dezamăgesc pe cineva, ce se întâmplă dacă ies pe ultimul loc într-o finală olimpică. ce se întâmplă dacă fur startul. Lucruri care vin din prea multe gânduri și prea multe întrebări. El e focusat pe faptul că are de înotat 100 de metri liber, știe că poată să bată recordul mondial, cum a fost săptămâna trecută, știe că poate să facă cel mai bun timp al său”, povestește Camelia Potec.

În fiecare dimineață la ora 6 și jumătate sau 7, David își începe antrenamentele .Apoi merge la școală, apoi face din nou antrenamente. Este motivul pentru care părinții s-au mutat aproape de bazin. „În cazul unui copil care practică sportul de plăcere sacrificiile le fac părinții. Și în cazul lor, este a doua sau a treia oară când se mută, ca să fie foarte aproape de bazinul de înot, ca David să aibă posibilitatea să meargă pe jos sau cu bicicleta la antrenament”, spune președinta Federației Române de Natație.

A vorbit cu părinții lui Davide Popovici, în tribune, la Roma, și a regăsit la ei aceeași modestie pe care o are și fiul. „După primul record mondial, când delegația a luat prima medalie, au spus că se bucură foarte mult pentru performanțele României. Niciodată la un Campionat European de Juniori băieții nu au luat o medalie, este prima din istoria sportului românesc și erau bucuroși că România a scris încă o pagină de istorie, cu această ștafetă. Au spus: da, suntem, mândri, ne bucurăm că David a reușit o astfel de performanță, nu știm deocamdată ce înseamnă această, dar vom vedea”, a povestit ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Felicitari David!
  Sunt sigur ca vei scrie istorie la Olimpiada!
  • Like 0
 • Greu, greu dar se pot intampla
  Și minuni,
  Medalii de aur la campionate de innot mai rar asa ceva în România,
  Bravo lui
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult