Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România

UPDATE vineri, 11.00 Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat.

Articolul inițial:

Legea antifumat este constituțională, au stabilit judecătorii CCR. Ei au respins sesizarea a 33 de senatori care au susținut că, prin definirea spațiului public închis, actul normativ introduce o formă de discriminare. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Cum promulgarea legii este doar o formalitate, cel mai probabil interzicerea fumatului în spațiile publice va intra în vigoare la mijlocul lunii martie.

Legea prevede că fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, potrivit Mediafax.ro.

Citește în Republica.ro și:

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

Un sfert dintre adulți se declară fumători

Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an. De asemenea, o treime dintre cei care nu mai consumă tutun în prezent spun că au fumat în trecut, potrivit studiului derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în perioada 21-25 ianuarie 2016, cu privire la fumatul în România.

Trei sferturi dintre cei intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la legea antifumat

Un procentaj de 93% dintre participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România, potrivit studiului. Nivelul celor care sunt informați cu privire la această lege, conform declarațiilor lor, crește direct proporțional cu vârsta respondenților și cu nivelul lor de educație. 

Foto Guliver/Getty Images

Mai mult de trei sferturi dintre cei intervievați au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Inițiativa legislativă este susținută de trei sferturi dintre respondenți și 10% dintre ei declară că sunt împotriva acestei inițiative legislative.

10% din respondenți vor ieși mai rar în oraș

Un procentaj de 30% dintre respondenții care ies în localuri minimum o dată pe an afirmă că legea anti fumat le va influența comportamentul referitor la ieșirile în oraș. Astfel, 15% dintre intervievați susțin că vor ieși mai des în oraș, 1% dintre ei declară că vor începe să iasă în oraș odată cu implementare acestei legi, iar 10% dintre participanții la studiu susțin că odată cu adoptarea legii vor ieși mai rar în oraș. În același timp, 69% dintre respondenți declară că obiceiurile lor nu vor fi influențate de legea anti fumat. 

8 din 10 nefumători, deranjați să stea lângă fumători

În ceea ce privește atitudinea românilor cu privire la acest obicei, studiul relevă faptul că fumatul nu este niciodată permis în casele unei jumătăți dintre respondenții la această anchetă, iar în cazul unui sfert dintre intervievați fumatul este permis doar în anumite camere, și nu în întreaga casă. 2% dintre participanții la studiu declară că în casele lor fumatul este permis peste tot.

Opiniile românilor care nu fumează cu privire la fumători tind să fie negative: cu toate că aproape o treime dintre respondenții nefumători nu au nici o părere bună, nici una proastă față de fumători, ei neconsiderând acest aspect relevant, 61% dintre persoanele care au participat la studiu și nu fumează au o părere mai degrabă proastă despre fumători. Această opinie se regăsește cu precădere în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, al celor cu studii elementare, al celor care locuiesc în mediul rural, dar și al femeilor.

Opt din zece nefumători declară că îi deranjează să stea în preajma fumătorilor și trei sferturi dintre ei afirmă că dacă ar merge în oraș și nu ar găsi o masă liberă decât la zona de fumători, ar căuta un alt local unde să aibă loc la zona de nefumători.

O treime din fumători cheltuie 51-100 de lei săptămânal pe țigări

Trei sferturi dintre respondenți spun că nu fumează tutun deloc, 18% afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populației, 25% sunt fumători. 

Foto Guliver/Getty Images

Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situația intervievaților din mediul urban și în cazul bărbaților.Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.

Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanți la acest studiu cheltuie între 1 și 30 lei, săptămânal, pe țigări, aproape o cincime dintre aceștia cheltuie între 31 și 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 și 100 lei săptămânal.

Doar 1% dintre participanții la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumează, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, același procent din populația investigată utilizând o țigară electronică în prezent; totuși, 8% dintre intervievați au folosit, în trecut, țigara electronică. Aceștia se regăsesc, într-un procent mai ridicat, printre respondenții din mediul urban și printre bărbați.

Fumători înainte de a împlini 22 de ani

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, în timp ce aproximativ jumătate dintre respondenți (49%) spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini vârsta majoratului. Proporția respondenților care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaților din mediul urban și al bărbaților.

8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.

Prima țigară, în primele 30 de minute ale dimineții

Aproximativ jumătate dintre respondenți (52%) fumează prima țigară în primele 30 de minute ale dimineții.

Aproape șapte din zece fumători (68%) care și-au vizitat medicul în ultimul an au făcut acest lucru o dată sau de două ori și aproximativ o cincime dintre ei (19%) au vizitat un specialist în probleme medicale de trei până la cinci ori. Numărul vizitelor la medic în ultimul an crește direct proporțional cu vârsta respondenților.

Patru din zece fumători care au participat la acest studiu declară că au încercat să se lase de fumat în ultimul an de zile; proporția acestora este cea mai ridicată în cazul respondenților cu vârsta peste 65 de ani și în cazul celor cu studii elementare. De asemenea, comparativ cu celelalte regiuni, participanții la studiu care locuiesc în Moldova și cei care rezidă în mediul rural declară într-un procent mai mare că au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni. Aproape o treime dintre cei care au încercat să înceteze să fumeze declară că au reușit acest lucru pentru mai puțin de o săptămână, iar o altă treime susțin că ultima oară când au încercat să renunțe la fumat au făcut acest lucru pentru o durată mai mare de o lună.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.074 persoane de peste 18 ani, în perioada 21-25 ianuarie 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E octombrie 2016 opt luni de la introducerea legii antifumat. Clientii au scazut cu 60%, nefumatorii stau acasa nu ies in oras. Fumatorii ies la cafea numai acolo unde sunt terase ingheata de frig dar tot nu intra la interior. Numai minciuni insirati aici. Sunt nunti la care lautarii canta meselor goale, toata lumea e afara la fumat.
    • Like 0
  • Ori mintiti cu nerusinare, ori au disparut aia 49% de fumatori de la sondajele nationale anterioare. Tind sa cred ca e vorba de prima varianta...
    • Like 0
  • Cred că în urma acestei legi fumătorii vor fi din ce în ce mai puțini. Eu sunt nefumător și astmatic, asta înseamnă că aveam o stare destul de mare de disconfort când vroiam doar să joc biliard într-un bar și simțeam fumul de țigară. Astfel încât cred că îmi va fi mai bine de acum. :)
    Oricum, este cunoscut faptul că statul român consumă mult mai mulți bani tratând bolnavii de fumat (cu bronșite, cancer pulmonar, ș.a.) decât strânge din taxele pe țigări și alte articole pentru fumat. Cu alte cuvinte, cei dintre dumneavoastră care vă îmbolnăviți de pe urma fumatului (mulți, puțini, câți or fi ... ) sunteți vindecați și de pe urma taxelor aplicate și pe alte activități care nu au doar legătură cu fumătorii, dar și cu nefumătorii.

    ''Ei bine lucrurile asta nu-mi plac! '' (DOC , 2014) :-p
    • Like 2
  • Pentru mine ca fumatoare este acelasi lucru, astfel incat nu am iesit in baruri, cluburi , nu mi-am cheltuit banii in modul acesta. Iar mai ales ca nu obisnuiesc sa fumez si sa consum in acelasi timp nici un fel de bautura, cu exceptia cafelei!
    • Like 1
  • Credeam ca o sa se linisteasca oamenii dupa votarea legii. Au mai avut o speranta in CCR. Gata si cu asta.
    Acum sunt doua categorii de fumatori: majoritatea inteligenta, care inteleg ca pute, nu e sanatos pentru ceilalti si e civilizat asa. O minoritate care nu rateaza nici un moment sa atace, sa improaste cu mizerii si sa jigneasca pe oricine.
    Scuze si tampenii de genul drepturile fundamantale ale fumatorilor, instalatii de incendiu, scaderea vanzarilor in baruri si altele asemenea s-au fumat pana prin 2010 in toata Europa. Sa dovedit ca sunt exact cum suna: tampenii.
    Statistica imi arata inca o data ca majoritatea gandesc normal. Dar, ca intotdeauna, ramane o minoritate. Care se simte datoare sa polueze orice spatiu in care se scrie despre fumat.
    E simplu: nu o sa se mai fumeze. Linistiti-va!
    • Like 6
    • @ Marian Solomon
      Prietene daca nu sunt de acord cu tine inseamna ca fac parte din minoritatea proasta si nu din majoritatea inteligenta? Eu sunt de acord sa fie localuri pentru nefumatori, majoritatea sa fie pentru nefumatori dar sa fie unele exclusiv pentru fumatori si daca nu iti convine sa nu te duci. Eu vreau sa imi fac un local unde intra exclusiv oamenii care au tigari la ei ca asta mi se pare mie democratie si dreptul meu de a-mi selecta clientii. Eu imi cer scuze de la prietenii mei nefumatori pentru ca i-am afumat atatia ani si daca imi vor permite ii voi afuma in continuare. Nu cred in drepturile fundamentale ale fumatorilor dar nici nu imi permit sa ii fac pe fumatorii carora li se pare normal sa fumeze in localuri, minoritatea proasta.
      • Like 5
    • @ George Sirghe
      Pai si unde-i contradictia? Ideea este sa se reglementeze foarte bine chestia asta, ca se ajunge ca si pana acum: cand intrebai daca au zona de nefumatori, se uitau la tine ca la un nebun.
      Nu e normal sa se fumeze in locurile in care au acces toti si nu e normal sa se lase la latitudinea patronilor. Am dovedit ca nu functioneaza.
      Dar cluburi sau baruri private, unde sa se fumeze si sa fie interzis accesul cu copii sau sub 18 ani, de ce nu?
      Sa se faca si chiar incurajez asta.

      Sa-si ia locenta, cum au cofee shop-urile din Olanda si sa afiseze clar la intrare ce e inauntru. Nimeni nu se opune la chestia asta.

      Minoritatea proasta se refera la tembelii care spune celorlari xa daca nu-ti place fumul, nu iesi in oras. Si ca e un drept fundamental.
      • Like 2
    • @ George Sirghe
      LE: prietene
      • Like 0
    • @ Marian Solomon
      Scuze pentru greseli si paginare. Mobilul...
      • Like 0
    • @ George Sirghe
      Dacă nevastă-ta e nefumătoare și vă e foame amîndorura, iar singurul local din zonă e unul de nefumători, ce faci, o lași singură înăuntru... prietene? Sau faci o treabă inteligentă (!) și te abții pe durata mesei și nu apostrofezi dacă mai vrea și desert?
      • Like 3
    • @ Marian Solomon
      Contradictia e, dom'le, ca matale, chiar daca incurajezi sa existe cluburi sau baruri private in care sa se fumeze, acestea, conform legii noi, nu sunt reglementate. Scrie clar acolo: un tavan si doi pereti. Normal era sa existe si un spatiu pentru fumatori. Conform legii, NU se poate. Doi la mana, minoritatea de tembeli e formata din cei care jubileaza prosteste ca a aparut aceasta lege, eu nu am vazut niciun fumator care sa fi sugerat macar ce pretinzi. Trei la mana, in lumea civilizata, aceste spatii (pt. fumatori) exista in localuri din: Viena, Bruxelles etc.
      • Like 2
    • @ George Sirghe
      Teoretic asa a fost pana acum. A fost si nu a functionat. Nu a functionat pentru ca in grupurile in care erau macar 2-3 fumatori ei faceau legea. Aleg sa dau vina pe puterea viciului, nu pe nesimtire, desi ar putea la fel de bine fi asta. Daca pana acum fumatorii nu au reusit sa se abtina de la fumat pentru a merge intr-un loc in care nu se fumeaza cu prietenii nefumatori cum s-ar fi schimbat asta altfel decat prin lege? Este putin dictatorial dar sincer.. e vorba de sanatatea tuturor si altfel pur si simplu nu ar fi functionat. Zici tu sa fie unul-doua localuri pentru fumatori si restul pentru nefumtori? Stii ce s-ar fi intamplat? Ne-am fi calcat in picioare in localurile de fumatori! Si in plus... cum exact s-ar fi reglementat asta? Cum hotara statatul care local are voie sa fie pentru fumatori si care nu?
      • Like 1
    • @ Razvan Razvan
      Ma bucur mult cu legea asta Razvan! Ma bucur pentru ca inainte nu puteam sa respir cand ieseam si eu intr-un bar cu prietenii. Imi dadeau lacrimile de la fum. Nu exagerez. A doua zi toata ziua ma dureau ochii. Stiam ca ma imbolnavesc. Si totusi vreau sa ies in oras la o bere, intr-un club sa dansez, etc. Imi vei sugera sa merg la cofetarie, dar nu, mersi. La cofetarie merg sa mananc o prajitura, nu sa beau o bere sau sa dansez. Deci da, ma bucur pentru ca s-a dat legea asta. De ce ma face asta proasta?
      • Like 3
    • @ Razvan Razvan
      Sunt de acord (adica nu impotriva). Nu sustin demersul ci mi-e indiferent. Cateva afumatori intr-un oras nu ma deranjeaza. Nu intru acolo si gata.
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nevasta-mea nu e fumatoare.
      Cand unul fumeaza si celalat nu, unul da dovada de nesimtire si lipsa de respect.

      Mi-am dat seama dupa ce m-am lasat de fumat.

      In plus, prietenii mei aleg un local unde nu se fumeaza, daca e pe alese. Prietenii mei ma respecta si eu ii respect.

      Mie mi-e imposibil sa nu respir, lor li se pare posibil sa iasa afara.

      Prietenii si sotia mea au bun simt.
      • Like 2
  • Problema pe care nu o vedem, cred că din îndoctrinare, este că statul nu are ce căuta în alegeri private și că de fapt problema nu se pune fumători contra nefumători - asta este o hoție socialistă (adică doar statul face și drege). Dacă apare o problemă de funcționare, aceea trebuie rezolvată prin reglementare și nu dreptul privat (în cazul deținătorilor de proprietate) sau libertățile individuale (în cazul categoriilor mai sus amintite). Așadar reglementăm funcționarea, nu existența. Ori prin această lege se interzice existența. Ce înseamnă asta? Pe de o parte interzice unui investitor privat să deschidă o afacere dedicată exclusiv fumătorilor (mâine vor interzice pe orice motiv o afacere dedicată purtătorilor de marimi peste 3XL), pe de altă parte interzicere existența fumătorilor în spații închise (afară de pușcarie), pentru că, cum poate fi identificat un fumător altfel decât o persoană care fumează, ori dacă nu poate fuma în niciun spațiu închis se cheamă că este interzis (persoanele care nu vor fuma în acel spațiu nu se cheamă fumători). Repet toate aceste interziceri într-o speța în care nici comercializarea produsului, nici consumul lui nu este interzis prin lege. Prostia ne aparține, statul nefiind nici la prima mizerie de acest fel și sigur nici la ultima. Greșeala este că nu înțelegem că nicio "parte" nu are dreptate, sau că fiecare are dreptate și deci trebuie să existe loc pentru toată lumea, statul neavând dreptul (noi nedându-i dreptul) să interzică o activitate care este legală ci având mandat doar să reglementeze în ce condiții se desfășoară această activitate, convenabil și respectând dreptul tuturor de a funcționa în același fel, repet, activitate legală.
    • Like 3
  • O mizerie de articol.
    Tot ce spune este: legea se va aplica din martie, asta e legea, si acum poftim o galeata de statistici.
    DAR statisticile astea sunt exprimate in cel mai neomenesc si tendentios mod posibil. Ba "1 din 10" ba "3 sferturi" ba "30%", in functie de cum da mai bine, in defavoare fumatului. Ce-ar fi sa folosim o singura scara, sa exprimam totul in procente, ca sa nu mai manipulam?
    Ori poate ma insel, si treaba asta s-a intamplat involuntar si spontan, ca na, da bine, ce tot atatea cifre, sa aratam ca stim si de sferturi, treimi si "x din 10"
    • Like 2
  • Nu cred că 10% din fumători nu vor mai merge în localuri. Cred că totul va decurge normal, oamenii se vor obișnui, așa cum s-a întâmplat în orice țară din lume unde o astfel de lege a fost votată. În plus, se vor putea monta instalații de detecție a fumului, prevenind incediile. Cred că în cele din urmă ramânem cu marele regret că timp de 26 de ani nu am reușit să facem nimic în privința aceasta și a fost nevoie de o tragedie ca să învățăm ceva.
    • Like 6
    • @ Marius Vladimir Diacu
      Oare de ce facem tot timpul ce ne taie capul fara sa privim in jur??oare de ce sunten mereu in urma? De ce nu putem sa ne uitam in Marea Britanie si sa vedem ca acolo legea antifumat va disparea din cauza problemelor pe care le-a creat. O sa fie mai rau pentru ca toti fumatorii o sa iasa in strada sa fumeze din localuri, baruri si puburi. Unii o sa fie ametiti sa folosesc un termen mai ok, altii se vor pisa in fata geamurilor oamenilor si etc. Oare de ce nu ne uitam in germania, "motorul europei"? Iare ei de ce nu ai legea antifumat?? Datorita ineficientei sale si al problemelor pe care le va provoca. Mereu suntem in urma...credeam ca facem ceva bine, ca intram in lumea buna pe cand noi facem exact invers
      • Like 3
    • @ Marius Vladimir Diacu
      Sigur nu pentru fumul de țigară se vor monta instalațiile de detecție a fumului, fumatorul nemaiavând acces în spații închise. Detectarea de fum în spații deschise cred că e mai dificil de obținut. Și apropo cum se numește o persoană care nu fumează? Pentru că în localuri vor fi doar persoane care nu fumează.
      • Like 1
    • @ Mario Tudora
      "in jurul" de care vorbesti, probabil este doar cel pe care vrei sa-l vezi. ai google la dispozitie sa te uiti si sa vezi care e regula in lume si care sunt exceptiile.
      • Like 1
    • @ Mario Tudora
      Cred ca încurci puțin lucrurile. Oare din cauza legii antifumat se întâmplă asta în Marea Britanie? Deci nu tine de educație și de respect... Dam vina pe o lege? E mai ușor asa.
      • Like 2
    • @ Gabriel Busu
      Nu, nu pentru fumul de țigară se montează instalațiile, ci pentru prevenirea incendiilor. Dar nu se poate face distincție intre fum de țigară și altceva. Nu zic ca sunt total eficiente, dar ajută mult. Din totalul de timp petrecut într-un local, cat la sută e ocupat efectiv de acțiunea de a fuma? 5 min o țigară? Asta nu înseamnă că toți trebuie sa fim fumători pasivi pt acele câteva minute.
      • Like 0
    • @ Mario Tudora
      De unde scoateti informatiile astea? In Germania este interzis fumatul in orice spatiu inchis.
      Pe peroanele garilor, chiar daca sunt in aer liber, se fumeaza doar in zonele marcate.
      In Anglia sa introdus de vreo 10 ani si nu am auzit sa se scoata.

      Nimeni nu se pisa in fata nimanui. Si in Romania sunt restaurante unde nu se fumeaza si oamanii ies civilizat in fata.
      Lasati tampeniile si intrati in lumea civilizata. Iesitul la o tigara este normal in majoritatea tarilor civilizate.
      • Like 3
    • @ Mario Tudora
      eu nu cred ca ati fost in germania si in timp ce dumneavoastra mancati, cei de langa fumau. mai verificati odata biletele de avion si pozele de atunci.
      • Like 2
    • @ Marius Vladimir Diacu
      Dacă te referi la Colectiv, acolo nu țigările ci artificiile au provocat tragedia... bună dimineața! ;)
      În rest, tragedia se desfășoară de 200 ani încoace (de cînd fumatul s-a „proletarizat”) fără să fie băgată în seamă.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Bună dimineața și ție. Da, asa e, nu țigările au fost de vină. Au fost multe altele. Însă dacă localurile ar avea detectoare de fum funcționale, cred sigur că ar ajuta.
      • Like 0
    • @ Marius Vladimir Diacu
      Nici eu nu vad in niciul chip cum se leaga astia 3 termeni: "tragedia din colectiv", "fumatul", "sa putem detectoare de incendiu". Primul si cu ultimul...da...dar nu asta ai zis tu :)) cam off-topic treaba
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult