Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce a fost exclusă tocmai în acest an TVR de la Eurovision. „Inexistența unei conduceri i-a alarmat pe cei de la EBU”

European Broadcasting Union, cea mai mare asociație a televiziunilior publice din lume, a anunțat vineri că TVR nu va mai putea participa la ediția din acest an a Eurovision, din cauza datoriilor de peste 14 milioane de euro pe care le-a acumulat la EBU. 

Decizia, prin care televiziunii române îi sunt retrase toate serviciile de care beneficia ca membru al EBU, a venit după ce termenul limită pe care asociația l-a dat Guvernului României, pentru a face demersuri pentru plata datoriei a expirat pe 20 aprilie. 

„EBU este o asociație non profit, care reprezintă 73 de televiziuni publice din 56 de țări. Îndatorarea continuă a TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăși”, a declarat directorul EBU, Ingrid Deltenre.

"E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile și e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluția tehnică și legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziție", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu

Datoria către EBU este una datoriile istorice ale TVR, spune Stelian Tănase, fost director al televiziunii publice, iar ultima rată plătită de TVR către EBU a fost de 250.000 de euro, în luna ianuarie. „ Discuția e veche, rana este veche și nu s-a ajuns pentru că potențialul de plată al televiziunii este precar. Și el plătește urgențele, salariile, curentul electric, pentru a funcționa. Aceste colaborări externe, sunt și agenții de presă cu care TVR ae contract, sunt lăsate pe planul doi. Ai plătit urgențele și rămâi fără bani”, spune Stelian Tănase.

Toate guvernele sunt vinovate, politicienii au îngropat televiziunea publică. Ca să o țină în genunchi, să o aservească, să se folosească de ea, să-și plaseze amantele și rubedeniile în televiziune, este un debușeu teribil. Pentru că dacă ai o televiziune puternică și independentă nu mai poți să suni directorul și să-i spui: Angajaz-o pe fiică-mea!

În anii anteriori, TVR a putut participa, în ciuda datoriei istorice către EBU, la Eurovision, după achitarea taxei de participare în valoare de 120.000 de euro. Ce a fost diferit în acest an? Tănase crede că în balanță a cântărit greu faptul că la TVR există acum un vid de putere. „Inexistența unei conduceri i-a alarmat pe cei de la EBU. Nu au avut un partener cu care să discute, pentru că în televiziune nu există un director și nu poate nimeni să semneze sau să negocieze ceva în numele televiziunii că e caz de pușcărie. Nu are nimeni legitimitatea să reprezinte instituția în relația cu terții. EBU a constatat acest vid de putere, de legitimitate, și s-a alarmat”, spune acesta.

Lipsa unui răspuns din partea Guvernului a contribuit, în opinia sa, la decizia luată de Asociația Europeană a Televiziunilor Publice. „Al doilea lucru... Ei s-au adresat Guvernului. Ce au primit de la Guvern? Tăcere. Este atitudinea tuturor guvernelor de 10 ani încoace, să fim exacți. Toate guvernele sunt vinovate, politicienii au îngropat televiziunea publică. Ca să o țină în genunchi, să o aservească, să se folosească de ea, să-și plaseze amantele și rubedeniile în televiziune, este un debușeu teribil. Pentru că dacă ai o televiziune puternică și independentă nu mai poți să suni directorul și să-i spui: Angajaz-o pe fiică-mea!”, adaugă Stelian Tănase.

În opinia sa, EBU ar putea renunța în perioada următoare la sancțiune, dacă ar primi, în urma negocierilor, o treime din datorie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu am citit ca in TVR banii din abonamente se duc spre cheltuielile televiziunii, dar banii din reclamenele facute de tvr sunt luati de intermediari privati. De asta nu are tvr bani. La un moment dat dl Tariceanu ar fi fost beneficiar.
    • Like 0
  • check icon
    Nici Eurovisionul nu mai este platforma de pe care se lansau valori, aşa cum era odată. Deci, din punctul ăsta de vedere... pagubă-n ciuperci! Partea proastă, însă, este că TVR-ul a început s-o ia cu totul la vale şi, în felul acesta, nu cred că va mai trece mult timp să devină o ruină. Mă îngrijorează şi încercarea de contaminare a radioului public, în ideea de a-l aduce-n faliment ca pe TVR. Cine are de câştigat aici? Habar n-am! S-ar putea ca, acolo unde se bănuieşte a fi conspiraţie, să fie doar prostie crasă.
    • Like 0
  • Asta normal e treaba televiziunilor ca e profesia lor, nu a statului. Vina e managerială %la%, ca si in tv trebuie sa investesti ca sa ai ce prezenta publicului telespectatori. Sau invatat ca să cheltuiască pe salarii si prime grase toti banii, ca apoi sa se plînga ca nu sunt bani. Nu sunt gata, inchideti portile si privatizati tvreaua ,poate se va găsi un manager mai bun. Si apoi nu e singura televiziune din Romania, puteau vinde drepturile de eurovizion altei televiziuni cu bani.
    • Like 1
  • check icon
    ce-am avut si ce-am pierdut...da-l dreaku de eurovizion...stai ca prostu sa vezi cum se voteaza slavii intre ei...e ca un show cu tzigani in care astia mai civilizati din vest se uita cu scarba sa vaza citzi dintzi de aur si silicon in kur si-au mai pus pirtandele estice
    • Like 0
  • Mai bine ne retrageam si asa formatul Eurovision e rusinos cu 5 mari puteri mereu calificate din oficiu ..sa nu mai vorbim de modul de votare . Asa ne-am facut de ras. Sa inteleg ca mai exista sanse sa participam ?
    • Like 1
  • ...de ce a fost exclusa in acest an?
    -pentru ca se vehiculează intrarea în insolventa
    -pentru ca nu are un CEO cu care sa se discute
    -pentru ca Guvernul a spus...PAS!
    Asa ca ...nu trebuie sa cautam vinovați prea departe.
    Dar trecând peste datorie (foarte veche), impardonabila este atitudine a Guvernului care nu a dat nici-un răspuns solicitărilor EBU!
    • Like 0
  • check icon
    1. ce tip de institutie (a statului) este tvr ? si de la raspunsul la aceeasta intrebare incepe dascifrarea lagaturilor normale (nu aiurelile generate de 27 de ani de grupurile de interese din parlamentul romaniei) cu celelalte organisme ale statului. 2. la ce foloseste o televiziune a statului in romania ? si de la raspunsul la aceeasta intrebare incepe descifrarea lagaturilor normale financiare. 3. care este relatia dintre tvr si institutiile de cultura si stinta din romania (academia romana, ministerul culturii si educatiei, teatre, muzee, opera, opereta, circul, gradina botanica, zoologica, ong, scoli, licee, facultati, universitati ... ) si de la raspunsul la aceeasta intrebare incepe dascifrarea programelor prezentate de tvr, a subiectelor si tehnicilor de abordare, a perioadelor, zilelor si orelor de difuzare. 4. si daca am reusit sa stabilim toate acestea discutam de numarul si pregatirea salariatilor tvr, cat si despre salarizarea acestora ... dar poporul acesta inca nu cunoaste cum sta treaba cu apa curenta (rece si calda) la satele, acolo unde prim-ministrii si presedintii cred ca tableta si notebookul inlocuiesc perna :), si mai ales se utilizeaza wifi in timp ce te afli pe wc din fundul curtii dinspre gradina :)
    • Like 3
    • @
      (nu prea sunt un fan al comentariilor d-voastra)....dar de data asta a-ti pus cateva intrebari care daca vor fi raspunse legal inseamna dosare grele la DNA si ani de puscarie pentru multi. PS - Like!
      • Like 0
    • @ Lucian Chiriloi
      check icon
      multumesc :) nu postez pt fani, nu ma intereseaza sa fiu simpatic :) pur si simplu postez, bine, rau, agramat, frustrat, simplist ... cred in dreptul de a-mi spune opinia ...
      • Like 0
  • Venom check icon
    O olandeză a pornit o petiție online European Broadcoasting Union (EBU): Get Ovidiu Anton to perform at the Eurovision Song Contest 2016:

    https://www.change.org/p/european-broadcoasting-union-ebu-get-ovidiu-anton-to-perform-at-the-eurovision-song-contest-2016?recruiter=531186635&utm_source=share_for_starters&utm_medium=copyLink

    Și câteva comentarii pertinente:

    "I sign this petition, because I find it fair to implement sanctions against the broadcaster, rather than the artist. and I suggest cooperation with another Romanian broadcaster, at least this year. It will solve the problem and ensure Ovidiu's participation as he deserves to be in the contest with his unique song.
    Aram Amirbekian, Yerevan, Armenia "

    "Romania should be given chance to participate after all they have been through so far!! I do agree that they should pay debts..but disqualification two weeks before its unacceptable!" Đuro Dominković, Orašje, Bosnia and Herzegovina

    "It's unfair to withraw Romania when the Eurovision is just about to start and so much effort into performance is done." Gre La, Vilnius, Lithuania

    "(...)With Romania's entry chosen, on the official CD and probably programme etc, and its slot in the second semi-final decided, I feel now is an inappropriate time to disqualify any country from ESC 2016 due to debts. The matter can be dealt with after the 2016 ESC Grand Final. " Nicholas Willmott, Bath, United Kingdom
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult