Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce Cioloș

Dacian Cioloș a lansat o ofertă de bună guvernare, România 100. Iată ce știu, vreau și pot să încerc să fac. Și dacă nu eu, atunci altul, dar asta cred că e de făcut.

Proiectul Cioloș (îl puteți citi aici) e logic, articulat, de bun-simț. Însă ar putea fi asumat fără probleme deosebite de către oricare dintre cutrele politice expirate care continuă să dea târcoale puterii: de pildă, sfântul patron al penalilor, C.P. Tăriceanu, credeți că ar clipi când s-ar declara de acord cu punctul 1 al platformei lui Cioloș, „Susțin o Românie fără corupție. Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept”? Nu, cum n-ar clipi nici alde Băsescu, Ponta, Udrea, Ghiță... Căci fățărnicia și nerușinarea fără limite sunt valorile fundamentale împărtășite de acești demni reprezentanți ai actualei clase politice.

După un sfert de veac de libertate, în România, structurile, instituțiile și procedurile nu sunt încă destul de sănătoase și puternice ca să se autoreformeze indiferent de o persoană sau alta aflată la conducere. Specific unei democrații încă imature și iresponsabile, la noi omul continuă să sfințească sau să pângărească locul.

În acest moment, programul „România 100” ar avea șanse de aplicare doar dacă dl Cioloș ar rămâne premier, fie și al unui guvern politic. Iată 10 motive să cred asta: 

1. Nu face promisiuni pe care nu crede că le poate îndeplini.

2. Dacă își dă cuvântul, se ține de el.

3. Când greșește, recunoaște imediat și încearcă să repare.

4. Nu are belciug în nas, de care să fie tras.

5. Nu încearcă să fie altfel decât îi e felul.

6. El umple funcția, nu funcția îl umple pe el.

7. În loc de coloană cu polițiști, se scoală mai devreme.

8. Acționează ca un inginer, nu ca un politican.

9. Gândește România în Europa.

10. Nu își dorește puterea cu orice preț.

Niciunul dintre premierii de până acum ai României postcomuniste nu face față acestui decalog. Și nici președinții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult