Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce Cioloș

Dacian Cioloș a lansat o ofertă de bună guvernare, România 100. Iată ce știu, vreau și pot să încerc să fac. Și dacă nu eu, atunci altul, dar asta cred că e de făcut.

Proiectul Cioloș (îl puteți citi aici) e logic, articulat, de bun-simț. Însă ar putea fi asumat fără probleme deosebite de către oricare dintre cutrele politice expirate care continuă să dea târcoale puterii: de pildă, sfântul patron al penalilor, C.P. Tăriceanu, credeți că ar clipi când s-ar declara de acord cu punctul 1 al platformei lui Cioloș, „Susțin o Românie fără corupție. Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept”? Nu, cum n-ar clipi nici alde Băsescu, Ponta, Udrea, Ghiță... Căci fățărnicia și nerușinarea fără limite sunt valorile fundamentale împărtășite de acești demni reprezentanți ai actualei clase politice.

După un sfert de veac de libertate, în România, structurile, instituțiile și procedurile nu sunt încă destul de sănătoase și puternice ca să se autoreformeze indiferent de o persoană sau alta aflată la conducere. Specific unei democrații încă imature și iresponsabile, la noi omul continuă să sfințească sau să pângărească locul.

În acest moment, programul „România 100” ar avea șanse de aplicare doar dacă dl Cioloș ar rămâne premier, fie și al unui guvern politic. Iată 10 motive să cred asta: 

1. Nu face promisiuni pe care nu crede că le poate îndeplini.

2. Dacă își dă cuvântul, se ține de el.

3. Când greșește, recunoaște imediat și încearcă să repare.

4. Nu are belciug în nas, de care să fie tras.

5. Nu încearcă să fie altfel decât îi e felul.

6. El umple funcția, nu funcția îl umple pe el.

7. În loc de coloană cu polițiști, se scoală mai devreme.

8. Acționează ca un inginer, nu ca un politican.

9. Gândește România în Europa.

10. Nu își dorește puterea cu orice preț.

Niciunul dintre premierii de până acum ai României postcomuniste nu face față acestui decalog. Și nici președinții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult