Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Decizia CCR e corectă și previzibilă. La urne, nu la întins mâna!

Electorale

Despre decizia Curții Constituționale referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur. Sau despre reprezentativitate și predictibilitate.

1. Toată aprecierea pentru demersul jurnalistului Liviu Avram. Avram și Tolontan fac în aceste zile o bună reclamă meseriei de jurnalist, atât de batjocorite în ultima vreme.

2. Decizia de azi a CCR este previzibilă și corectă. Curtea nu a judecat pe fond articolul privind alegerea primarilor într-un tur. Însuși Liviu Avram avea îndoieli că azi judecătorii constituționali se vor apleca asupra problemei un tur/două tururi, care era ombilical legată de primul articol atacat (cel privind numărul obligatoriu de semnături - care a fost socotit constituțional). I-a mai rămas speranța sesizării de săptămâna viitoare, dar, cum Augustin Zegrean a precizat că CCR nu-și schimbă practica de pe o zi pe alta, sunt șanse mari ca lucrurile să rămână neschimbate. Adică alegeri într-un tur, ceea ce nu diminuează în niciun fel meritele jurnalistului, care a reușit de unul singur să aducă discuția în cel mai înalt for constituțional din România. Faptul că CCR reafirmă că nu se schimbă regulile în timpul jocului poate fi pentru mulți un breaking news într-o țară care trăiește sub imperiul urgenței și al atacului de cord și în care legile se schimbă de pe o zi pe alta. (Ca o paranteză, lipsa de previzibilitate și de predictibilitate în legislație este, pe lângă infrastructura dezastruoasă, motivul principal pentru care speriem investitorii străini, care aleg țări mai calme și mai prietenoase. Ca de pildă Polonia).

3. „Cui convine decizia Curții?” este o întrebare care-i interesează doar pe politicieni. Dacă PSD va reuși să câștige 80 la sută dintre primării, așa cum își propune, bravo lui! Asta se va întâmpla în două situații: a) o mobilizare exemplară a activului de partid; b) absenteism masiv la vot.

4. Prezența în număr mare la urne strică orice fel de aranjament politic și le dă celor aleși acea reprezentativitate care se contestă acum la CCR. Așadar, un sfat simplu tuturor celor care se plâng de faptul că un singur tur îi dezavantajează: la urne, nu la-întins mâna!

PS. Un cititor mă întreabă pe Facebook cum mai poate un primar reprezenta o localitate dacă a fost ales cu 30 la sută din voturi? Răspuns:  Dacă la alegeri se prezintă 3 oameni din 100, cei trei decid primarul, deși, evident, majoritatea este la cei 97 care stau acasă. Depinde de cei 97 dacă vor să facă majoritate pe canapea sau la urne.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Va dau mai jos prezentarea autorului: De 18 ani în presă. Reporter politic mai întâi la Curentul, apoi, din 2005, la Gândul. În ultimii trei ani, redactor-șef la Gândul. În prezent, realizator al emisiunii „24 de minute”, la Digi24. Cercetător timp de 10 ani la Institutul de Lingvistică din București. Bursier Freedom House (2003), Marshall Memorial Fellowship (2012), Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (2012), International Visitor Leadership Program (2013). Fondator Republica. Va dati seama in ce lume traim daca un individ din asta, plin de diplome, care au rolul sa marcheze ca este o autoritate in domeniul democratic si civic, scrie asa un articol, un articol fundamental nedemocratic, in ce lume a imposturii traim? Doar cu concursul unor astfel de indivizi, noi, cei 20 de milioane traim cosmarul asta, pe care unii, cu talent de comunicatori, ni-l prezinta ca fiind Romania. Individul asta ma face pe mine milog. Doar suficienta unui ajuns (cu toata incarcatura peiorativa a termenului) poate sa genereze astfel de abordare. Pentru Radu Tanasescu: Va recomand sa nu va dezabonati. Eu as astepta sa fiu dezabonat urmare a interventiilor pe care le am. Pozitia asta de scarbit este ideala pentru cine vrea sa spuna ceea ce crede si la care nu-i pasa de consecinte.
    • Like 0
  • A, si bineinteles, pentru ca ati publicat un articol care contrazice logica si bunul simt, ma dezabonez si de pe email si de pe Facebook, si sfatuiesc pe toata lumea sa faca la fel. Votul in doua tururi are tot sensul din lume, este un proces mult mai democratic, iar daca partidele vor sa plateasca mita electorala, sa-i coste de doua ori, sa vedem cat ii platesc finantatorii in campanie fara sa castige alegeri.
    • Like 0
  • „Cui convine decizia Curții?” este o intrebare care ma intereseaza, si nu sunt politician, ce fel de articol este acesta? Este clar in studiul stiintelor poltitice ca votul in doua tururi este un proces mult mai democratic, este clar ca pentru noi toti este relevant cui ii este beneficao decizie imorala. Drept urmare acest articol este fals, intentionat sau din greseala distorsioneaza adevarul si induce cititorii in eroare. Autor fondator.
    • Like 0
  • Analiza pe legi putem face ani de zile, dar ce sens are? Sunt legi date de corupti pentru corupti. Le convine sa fie alegerile intr-un singur tur tocmai pentru ca e mai ieftin sa dai spaga electorala doar o data. Pe langa asta ar fi mai greu sa le castige impotriva unui candidat independent, care poate n-o sa reuseasca in primul tur, dar are (cu doua tururi) inca o sansa sa demonstreze ca merite sa castige. Orice alegeri sunt mai democratice daca nu sunt castigate rapid intr-un singur tur, cetatenii au mai multe sanse sa se informeze, discursul trebuie sa fie mai coerent si mai rezistent in timp. Nu pricep de ce sunt atat de multi oameni care nu vad asta.
    • Like 0
  • check icon
    Ati pierdut din vedere esentialul si apoi v-ati trezit cu sloganul "la urne, nu la intins mana". Sa va explic ... Exista 3 tipuri de forme de guvernare: democratia, dictatura si totalitarismul. NU mai explic de ce ultimele doua nu sunt dezirabile. Daca discutam de democratie atunci discutam de un sistem in care puterea apartine poporului (demos=popor si cratos=putere). Pentru ca tehnic este imposibil sa implici toata populatia in actul de guvernare democratia functioneaza prin delegati, poporul isi trimite o mica parte sa asigure guvernarea. Pentru ca sa reprezinte poporul care-i trimite sa guverneze pentru el si in numele lui, sistemul de delegare trebuie sa asigure reprezentativitate. Daca discutam de reprezentativitate discutam de sistemul electoral care trebuie, prin mecanismele sale, sa asigure reprezentativitatea delegatilor. Ca sa fie un delegat reprezentativ el trebuie sa trimis de majoritate. Majoritatea asta este definita de cei care se prezinta la vot. Pana la punctul asta merge logica articolului tau. Mai exista si un mai departe care ti-a scapat. Nu se poate vorbi de majoritatea celor care se prezinta la vot ca fiind suficienta intr-un sistem intr-un singur tur cu mai mult de 2 optiuni. Daca te referi la referendum, unde exista doar 2 optiuni, da si ba, atunci acest sistem intr-un singur tur este corect. Atunci cand sunt mai multe optiuni, sistemul intr-un singur tur devine nereprezentativ. Pe exemplul tau simplist. Din 1000 de candidati de prezinta la vot 30 (am pastrat proportia) si sunt 10 candidati. Unul ia 4 voturi, altii iau cate 3 si unul ia 2 voturi, in total 30. Ce inseamna asta? Inseamna ca cei 30 preenti la vot sunt nereprezentati, ca din cei 30 prezenti sunt reprezentati doar 4. Pe sistemul de gandire 4 este reprezentativ la 1000 de oameni, in conditiile in care 26 din cei care si-au manifestat dreptul de vot, adica majoritatea, nu sunt reprezentati. Celalalt aspect care releva neintelegerea democratiei si in care te-ai bagat este povestea cu comisia de la Venetia. Este vorba de regula conform careia nu este democratic sa schimbi regulile jocului in timpul jocului. Faptul ca dupa un tur mai vine unul nu schimba regulile jocului. Chiar daca le schimba, la face ca o corectie pentru asigurarea democratiei si nu pentru incalcarea ei, pentru asigurarea vointei majoritatii si pentru interesele unuia sau altuia. Pe de alta parte comisa asta nu emite norme care sa poata fi invocate ca argumentatie juridica de curtea constitutionala, fiindca nu fac parte din sistemul legislativ.
    • Like 0
    • @
      Daniel I check icon
      In cele din urma, povestea se reduce la 2 detalii:
      1. sindromul de victimă al nevotantului pasiv. el nu apare la alegeri, dar se vaită 4 ani. îl auzi cum îți umple urechile de frustrare pretutindeni că ”toți e hoți și n-ai din ce să alegi”. Tot el, prin absenteismul constant sau votul iresponsabil de la Revoluție încoace, a încurajat rotația acelorași partide la fel ca rotația cadrelor din PCR. El urăște vechiul, dar n-are încredere nici în noutate. Darămite să mai candideze el personal. Prin urmare, dacă vrem ceva diferit, trebuie făcut ceva diferit.
      2. Deși alegerile au fost reglementate într-un tur de ceva vreme, nu de ieri, toată lumea a avut timp berechet să reacționeze. Unii jurnaliști de pe Hotnews, de exemplu, făceau analiza subiectului din octombrie-noiembrie. Nothing happened, la niciun nivel. Am avut, ca societate, priorități mai mari: Marian Munteanu, evacuarea Antenei 3, neparticiparea României la Eurovision din cauza managementului grozav al TVR, plătit din banii publici...etc. False urgențe. Acum orice argumentație sună ca un suspin melancolic: Of, de-aș fi avut înainte mintea cea mai de pe urmă.
      Concluzia: alegerile se fac în cabina de vot, la sat, la oraș, în picioare, în baston sau cărucior cu rotile, cu proteză sau semnând cu degetul. Democrația la greci se făcea în Agora, prin ridicarea mâinii, nu prin zece tururi. Dacă democrația noastră a devenit așa de comodă, atunci poate n-o merităm nici pe asta, schiloadă cum e...
      Pentru că, în definitiv, avem ce merităm.
      • Like 0
    • @ Daniel I
      Si nu crezi Daniel ca prezenta la vot ar fi mai mare in al doilea tur decat in primul? Asa cum e tot timpul atunci cand sunt doua tururi? Uite inca un argument pentru teoria conform careia componenta CCR contine ori multi corupti ori multi incompetenti.
      • Like 0
  • Autorul impreuna cu restul echipei Republica.ro sunt sustinatorii votului intr-un singur tur, asa ca articolul saluta decizia CCR. Nu asta este insa esenta problemei votului in Romania (daca este in una sau doua ture). Nenorocirea este ca in Romania localitatile sunt captive in mana unor primari si partide organizati dupa reguli mafiote, nu poti sa faci nimic, ca independent sau cu partide nou infiintate, sa scapi de ei: se bat pe voturi in fata presei , iar prin spate sunt buni prieteni si isi impart contracte si comisoane grase din banii publici. O solutie ar fi poate limitarea la maxim 2 mandate pt orice functie ocupata prin votin administratie , asa cum este si in alte state cu mai mare experienta in gangsteri si mafioti ( am numit SUA).
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult