Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu e pentru cine se pregătește. Efectul neașteptat al alegerii primarilor într-un singur tur

Nu știu din ce motiv, regimul comunist a permis difuzarea acestui cântec din 1977 la radio (îl auzeam destul de des, probabil prin ‘79-81). Eram copil și-nvățam franceza acasă; îmi plăceau ritmul și melodia, așa că-ncercam să-nțeleg și versurile. Bine măcar că-nțelegeam titlul, „Mie-mi convine!” Mult mai târziu, am aflat că nu era nimic de-nțeles din versuri, pentru că era o parodie punk

Cam tot așa, zilele-astea, discursul public despre alegerea primarilor în două tururi pare să conțină cuvinte fără noimă puse pe un ritm rebel. Încerc să explic mai jos de ce s-ar putea ca alegerea dintr-un singur tur să fie o oportunitate și să ne convină mai mult.

Tot ca la școală, pe când mă încânta pe mine melodia lui Plastic Bertrand, să vedem „ce se dă” și „ce se cere” în problema asta: Prezența la vot, în alegerile locale, este cam de 50%. În mod tradițional, o mare parte din acești alegători constituie nucleul dur de susținători ai actualelor partide. Presupunem că nu ne plac actualele partide «rele», că nu avem încredere în candidații lor, așa încât vrem să aflăm cum ar putea câștiga alegerile de primar un candidat nou, fie independent, fie afiliat unui partid nou-înființat. Mai exact, să ne lămurim dacă alegerea primarului i-ar fi mai favorabilă candidatului nostru într-un singur tur sau în două tururi?

Dacă sondajele din ultima vreme reflectă corect opțiunile alegătorilor, PSD și PNL sunt creditate cu 35-40% din opțiunile celor care vor veni la vot. UDMR, UNPR, ALDE, PMP gravitează în jurul proporției de 5% dintre cei care vor veni la vot. 

Însă cei care vin la vot sunt doar jumătate din toți alegătorii, așa că haideți să punem cifrele în altă lumină: PSD și PNL se bucură, fiecare, de câte ~20% susținere, raportat la toți alegătorii. 

Astfel, pentru a avea o șansă reală (mai mare decât 1/5) în alegerile dintr-un singur tur, noul candidat trebuie să poată obține sprijinul a circa 20% dintre toți alegătorii. De unde? Cel mai probabil dintre cei 50% care, în mod obișnuit, nu se prezintă la vot în alegerile locale. Așa ar funcționa proverbul „când doi se ceartă, al treilea câștigă.”

Pentru alegerile din două tururi, raționamentul de mai sus rămâne valabil pentru ca noul candidat să treacă de primul tur. Având doar o șansă din trei pentru a intra în al doilea tur al alegerilor, se pune întrebarea cum ar putea câștiga? Cu toții „știm” despre înțelegerile trans-partinice dintre stânga și dreapta, așa încât nu văd ce i-ar putea opri să se alieze între ei, împotriva nou-venitului. Cu cei 20% aduși în plus de noul candidat, prezența la vot crește la 70% dintre toți alegătorii. Pentru a câștiga, noul candidat trebuie să crească, între cele două tururi, de la 20 la 35% dintre toți alegătorii, în timp ce PSD și PNL împreună au deja aproape 40%. De data asta, unirea celor «răi» poate face puterea, iar noul candidat nu prea mai are nicio șansă!

Simplificând foarte mult lucrurile, un candidat nou la funcția de primar, un om fără legături cu partidele vechi, ar avea șanse de 1/3 la alegerile dintr-un singur tur, respectiv de 1/6 la alegerile din două tururi. Pentru a-și securiza aceste șanse, un astfel de candidat ar trebui să poată obține susținerea a circa 20% din toți alegătorii, probabil concentrându-se mai degrabă pe aceia care, în mod tradițional, nu mergeau la vot. (De fapt, șansele ar fi chiar mai mici în al doilea tur al alegerilor, pentru că e greu de crezut că, deodată, un om va merge de două ori la secția de votare, deși, până acum, nu mergea deloc.) Astfel, dacă eram chitit pe funcția de primar și mă pregăteam să candidez în 2016, recunoșteam cu mâna pe inimă că „Mie-mi convine” alegerea dintr-un singur tur.

PS1. Fiind direct implicat în Campania Politică fără Bariere, știu că principiul privind alegerea primarilor într-un singur tur a fost adoptat de Comisia parlamentară pentru legile electorale în ședința din 10 februarie 2015. La acea vreme, ca și în pozițiile ulterioare (februarie, aprilie), m-am pronunțat pentru alegerea primarilor în două tururi. Nu mi-am schimbat opțiunea de principiu, dar înțeleg constrângerile, așa încât am făcut doar o analiză de oportunitate.

PS2. Consider că miza reală a alegerilor locale din 2016 nu este câștigarea funcțiilor de primari de către partidele nou-înființate, ci prezența acestora în consiliile locale (chiar și județene, dacă se poate), întrucât primarii pun în executare hotărârile consiliilor locale. Acum o săptămână, scriam că „din perspectiva democrației locale, [...] e mult mai important pentru un partid nou-înființat [...] să ajungă în Consiliu, nu să-și consume resursele pentru a obține Primarul [...].”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca trebuie facut ceva pentru a revigora in bine activitatea primarilor a-i face sa intelega ca ei sunt in slujba cetateanului si nu invers.Am vazut oameni in varsta adresandu-se primarului cu 30 ani mai tanar cu "sa traiti domnu primar".Intreband de ce se pleca in fata lui si nu-i cere socoteala pentru ceea ce a promis si nu a facut, am vazut pe fata lor teama exact ca inainte de '89.Se doreste acest comportament pentru ca acestia sa poata fura in legea lor si evident sa dea si mai sus.Este o forma abjecta de a manipula si oprima masele.De primar si de Dumnezeu nu te atingi.Marea majoritate a primarilor din mediul rural nici nu discuta o singura data in 4 ani de mandat cu un cetatean.Cred ca prin lege ar trebuii sa fie obligati sa cheme lunar intr-o sala cetatenii pentru a discuta problemele comunei,de a avea obligatia sa le prezinte situatia clara a cheltuirii banilor in luna ce a trecut.Sunt multe de spus pe acesta tema.
    Cred ca ar trebuii sa nu se mai permita primarilor care au castigat in alegeri cu un anume partid sa poata trece dupa aceea la partudul de la putere.Deasemeni cred ca un singur mandat este suficient pentru un primar.In primii 4 ani i-si face gangul,relatiile sigure,aduna tucalarii,rudele pe langa el ca in al doilea mandat sa dea tunurile ce-l fac milionar.Primarii ar trebuii sa fie la 4 ani verificati de modul in care au acumulat averi de care un serviciu special DNA dedicat lor.
    • Like 1
    • @ Barbu Dan Florin
      aveți multe sugestii bune în comentariu și vă mulțumesc pentru ele :) unele dintre limitările pe care le sugerați, însă, nu ar putea fi puse în practică, pentru că ar încălca niște prevederi constituționale... dar și Constituția poate fi modificată, desigur :)
      • Like 1
  • Un primar independent, așa, ca Oprescu?
    • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      hmmm, dle Ungureanu, cred că știm cu toții că dl Oprescu a pozat ca independent doar la primul mandat; la alegerile din 2008 a fost explicit susținut de USL și n-a avut nimic împotrivă, ba chiar s-a mândrit cu asta :(
      • Like 1
    • @ Codru Vrabie
      Nu știu dacă independent este mai bine. În 90-91, oamenii se declarau apolitici. Afilierea politică ar trebui să fie un fel de caracterizare succintă a candidatului. Lumea ia deciziile politic, nu tehnic. Chiar dacă primarul poate fi văzut ca un manager, fără o strategie coerentă este un fel de administrator de bloc. Orașul nu trebuie doar ținut în funcțiune, ci și dezvoltat, iar direcția de dezvoltare este politica. Mai degrabă la generale ar trebui să putem avea mult mai ușor deputați/senatori independenți, aleși dintre formatorii de opinie, dintre idealiști sau activiști civici, cam de genul lui Remus Cernea.
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      dle Ungureanu, haideți să nu confundăm planurile discuției: la alegerile parlamentare nu pot candida, cu adevărat, independenții, iar textul meu este despre alegerile locale; la nivel local, depinde exclusiv de politica locală, de viziunea acelei comunități, dacă-și dorește un primar pe post de tătuc sau un consiliu local pe post de agoră :)
      • Like 0
  • Adevarat, perfect adevarat.Am vazut la spanioli ceva gen cetatenii ce va sa insemne ? La noi parlamentarii se pregatesc sa-si puna numele pe liste la vremuri noi tot"noi".S-au ganditi si la cei ce nu vor mai pe liste sa nu ramana suparati ,pensioare babane,tot nu au dormit degeaba in fotolii atatia ani" saracutii".
    • Like 0
    • @ Malvia Mioara
      mulțumesc pentru comentariu :) mai întâi, vă rog să notați că am scris numai despre alegerile locale; în privința alegerilor parlamentare, voi scrie altă dată... Ciudadanos din Spania sunt un partid de tip/rit/stil nou, însă afiliat cu ALDE; din fericire pentru spanioli, seamănă mai mult cu ce spune/promovează Guy Verhofstadt la nivelul UE, nicidecum cu ce fac la noi alde Tăriceanu, Constantin, Cristiana Anghel...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult