Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Deputații au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu 183 de voturi „împotrivă” și 99. „Vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au apărat astăzi principiile fundamentale ale statului de drept, și mă refer la separația puterilor în stat, înțelegând că o hotărâre de Guvern care avea toate avizele legale nu poate constitui motiv de anchetă la DNA”, a declarat Rovana Plumb după respingerea solicitării DNA.
Cu o zi înainte, Comisia Juridica a votat împotriva ridicării imunității parlamentare, iar șeful acesteia, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a susținut că acuzațiile la adresa Rovanei Plumb și a lui Sevil Shhaideh nu se susțin din punct de vedere legal. Motivul? Braţul Pavel nu mai există pentru că s-a colmatat şi, prin urmare nici insula Belina.
„Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – braţul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea ailalată a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră (...) S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, nu geografia, geografia este ştiinţa care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să ştiţi şi dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă, corect? Deci braţul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nico albie a răului (...) Nu mai este apă curgătoare”, a susţinut Eugen Nicolicea, citat de News.ro.
Rovana Plumb: „Folosind aceste instrumente nedemocratice și abuzive, adversarii noștri încearcă să ne înlăture de la guvernare”
Rovana Plumb și-a susținut nevinovăția în Parlament, înainte de votul deputaților, și a declarat că dosarul penal de care este vizată nici nu ar trebui să existe. „Mi-am desfășurat activitatea ca și ministru cu respectarea legilor acestei țări fiind pe deplin conștientă de responsabilitățlie avute. Nu am acordat sprijin ilicit nimănui în toată cariera mea de om politic”, a spus ea. Rovana Plumb a susținut că, prin dosarul Belina, se încearcă demonizarea PSD. „Vă învederez că este vorba de un abuz (...) Folosind aceste instrumente nedemocratice și abuzive, adversarii noștri încearcă să ne înlăture de la guvernare”, a adăugat ea.
Săptămâna trecută, Rovana Plumb și Sevil Shhaideh și-au dat demisia din Guvern, în ciuda rugăminților liderilor PSD de a rămâne. „Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să plece din sală”, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea, la capătul unei ședințe care s-a întins până aproape de miezul nopții. Le-a elogiat chiar și premierul Tudose, cel care a spus că ambele trebuie să fie remaniate, din cauza faptului că sunt vizate de procurori în acheta din dosarul Belina.
„Atât Sevil, cât și Rovana au venit la mine, după ce au primit citațiile la DNA, să își dea demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu. Nu am nimic să le reproșez”, a declarat Tudose.
Eugen Nicolicea: „Ne-am săturat să se arunce cu noroi asupra Parlamentului”
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a spus, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament ca Rovana Plumb, potrivit News.ro.
„Deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să se arunce cu noroi asupra Parlamentului - parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public”, a afirmat Eugen Nicolicea, citat de News.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Esenta problemei consta in opinia mea in urmatorul aspect: trebuie desfiintata (probabil prin Constitutie sau lege organica) posibilitatea ca un grup, organizatie, whatever, sa voteze asa ceva. Sa facem o usoara extensie de logica de la acest caz - Adunarea Deputatilor spre orice alta organizatie, si anume:
- Cum ar fi daca Adunarea Generala a Electricienilor din Romania s-ar aduna sa voteze daca ii dau voie sau nu procurorului sa ancheteze un electrician suspectat ca a furat dintr-un magazin ?
- Cum ar fi daca Asociatia Tamplarilor din Romania s-ar aduna sa voteze daca ii dau voie sau nu procurorului sa ancheteze un tamplar suspectat ca inselat pe cineva cu ceva ?
Am ales intentionat niste nume de asociatii fictive (cine stie poate chiar exista) ca sa subliniez acest lucru. Asociatia, organizatia profesionala din care face parte un om la un moment dat nu poate si nu trebuie sa-si dea cu parerea in cazuri ce tin de Procuratura, Cod Penal etc, cazuri in care este implicat sau suspectat acel om.
Deputatul are imunitate fata de ceea ce voteaza sau ia cuvantul de la tribuna nu si fata de orisice matrapazlicuri,
Tamplarul, electricianul sunt protejati de organizatiile lor doar in practicarea meseriei de tamplar/electrician nu si pentru furtul din magazin.
Adunarea Deputatilor, Parlamentul in genere nu ar trebui sa aiba acest drept. Aceasta este esenta problemei.
Toata acesta manipulare ordinara imi provoaca greata.
Putea sa vina si mama investitorului serios si sa ceara licitatie corecta; n-ar fi avut nici o sansa.