Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Deputații mută Dunărea din loc pentru Liviu Dragnea: cum s-a mobilizat Parlamentul să o salveze pe Rovana Plumb de ancheta DNA

Rovana Plumb și Liviu Dragnea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Deputații au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul ministrului demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu 183 de voturi „împotrivă” și 99. „Vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au apărat astăzi principiile fundamentale ale statului de drept, și mă refer la separația puterilor în stat, înțelegând că o hotărâre de Guvern care avea toate avizele legale nu poate constitui motiv de anchetă la DNA”, a declarat Rovana Plumb după respingerea solicitării DNA.

Cu o zi înainte, Comisia Juridica a votat împotriva ridicării imunității parlamentare, iar șeful acesteia, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a susținut că acuzațiile la adresa Rovanei Plumb și a lui Sevil Shhaideh nu se susțin din punct de vedere legal. Motivul? Braţul Pavel nu mai există pentru că s-a colmatat şi, prin urmare nici insula Belina.

„Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, insula din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – braţul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea ailalată a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră (...) S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, nu geografia, geografia este ştiinţa care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să ştiţi şi dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă, corect? Deci braţul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nico albie a răului (...) Nu mai este apă curgătoare”, a susţinut Eugen Nicolicea, citat de News.ro.

Îți recomandăm

Rovana Plumb: „Folosind aceste instrumente nedemocratice și abuzive, adversarii noștri încearcă să ne înlăture de la guvernare”

Rovana Plumb și-a susținut nevinovăția în Parlament, înainte de votul deputaților, și a declarat că dosarul penal de care este vizată nici nu ar trebui să existe. „Mi-am desfășurat activitatea ca și ministru cu respectarea legilor acestei țări fiind pe deplin conștientă de responsabilitățlie avute. Nu am acordat sprijin ilicit nimănui în toată cariera mea de om politic”, a spus ea. Rovana Plumb a susținut că, prin dosarul Belina, se încearcă demonizarea PSD. „Vă învederez că este vorba de un abuz (...) Folosind aceste instrumente nedemocratice și abuzive, adversarii noștri încearcă să ne înlăture de la guvernare”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, Rovana Plumb și Sevil Shhaideh și-au dat demisia din Guvern, în ciuda rugăminților liderilor PSD de a rămâne. „Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să plece din sală”, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea, la capătul unei ședințe care s-a întins până aproape de miezul nopții. Le-a elogiat chiar și premierul Tudose, cel care a spus că ambele trebuie să fie remaniate, din cauza faptului că sunt vizate de procurori în acheta din dosarul Belina.

„Atât Sevil, cât și Rovana au venit la mine, după ce au primit citațiile la DNA, să își dea demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu. Nu am nimic să le reproșez”, a declarat Tudose.

Eugen Nicolicea: „Ne-am săturat să se arunce cu noroi asupra Parlamentului”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a spus, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament ca Rovana Plumb, potrivit News.ro.

„Deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să se arunce cu noroi asupra Parlamentului - parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public”, a afirmat Eugen Nicolicea, citat de News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sa arunci cu noroi in parlament nu e suficient!! Trebuie "aruncat" cu ..plumbi!!
    • Like 3
  • Paul check icon
    In ce state din lume este necesar ca procuratura sa ceara aprobare pentru începerea urmăririi penale a unui membru al parlamentului? In ce state din lume hotii tâlharii mafiotii și criminalii acuza justiția ca le încalcă drepturile fundamentale când ii baga la pârnaie și un procent semnificativ din populație le da crezare? Cum pot fi caracterizați cei care pun botul la poveștile hoților, tâlharilor, mafioților și criminalilor?
    • Like 4
  • "Deputații au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul ministrului [..], Rovana Plumb..". La fel ca si in cazul Vosganian, la fel ca in alte zeci si zeci de cazuri.
    Esenta problemei consta in opinia mea in urmatorul aspect: trebuie desfiintata (probabil prin Constitutie sau lege organica) posibilitatea ca un grup, organizatie, whatever, sa voteze asa ceva. Sa facem o usoara extensie de logica de la acest caz - Adunarea Deputatilor spre orice alta organizatie, si anume:
    - Cum ar fi daca Adunarea Generala a Electricienilor din Romania s-ar aduna sa voteze daca ii dau voie sau nu procurorului sa ancheteze un electrician suspectat ca a furat dintr-un magazin ?
    - Cum ar fi daca Asociatia Tamplarilor din Romania s-ar aduna sa voteze daca ii dau voie sau nu procurorului sa ancheteze un tamplar suspectat ca inselat pe cineva cu ceva ?
    Am ales intentionat niste nume de asociatii fictive (cine stie poate chiar exista) ca sa subliniez acest lucru. Asociatia, organizatia profesionala din care face parte un om la un moment dat nu poate si nu trebuie sa-si dea cu parerea in cazuri ce tin de Procuratura, Cod Penal etc, cazuri in care este implicat sau suspectat acel om.
    Deputatul are imunitate fata de ceea ce voteaza sau ia cuvantul de la tribuna nu si fata de orisice matrapazlicuri,
    Tamplarul, electricianul sunt protejati de organizatiile lor doar in practicarea meseriei de tamplar/electrician nu si pentru furtul din magazin.
    Adunarea Deputatilor, Parlamentul in genere nu ar trebui sa aiba acest drept. Aceasta este esenta problemei.
    • Like 2
  • Nicolicea asta este tare de tot. Ieri toata ziua a povestit pe la TVuri cum Comisia juridica de la parlament a descoperit in mai putin de 24 ore (fara a apela la ingineri sau experti sau ma rog niste cadastristi ) ca Dunarea si-a schimbat cursul, insula numai este insula, este teren viran, nu avea rost sa ramana la cei cu Apele. deci fapta nu exista: "case closed" vorba unui politist bacauan. Ce sa mai mergem la tribunal, la avocati, la CEDO ? Nu avem comisie parlamentara care stie adevarul? Ramane intrebarea, unde mai pescuieste L.Dragnea daca nu mai curge Dunarea pe acolo?
    • Like 1
  • Nicio surpriza, voteaza niste "penali" ca sa-i scape pe alti "penali"! Statul e "defect", am intrat intr-un cerc vicios, din care iesim doar daca vom face un Referendum prin care sa votam daca suntem de acord sau nu ca "penalii" sa ocupe functii publice (orice om platit din bani publici nu trebuie sa aiba cazier judiciar, asa cum e regula in armata sau politie). PSDragnea spune ca "oportunitatea apartine decidentilor"! Asa deci, ajung "penalii" in functii de conducere/decizie, la cel mai inalt nivel al Statului, dau legi/ordonante/hotarari/etc prin care-si fac "plinul" si nimeni nu trebuie sa-i traga la raspundere pentru magariile lor...Bravo mai baieti, de-asta vreti la guvernare, ca sa aveti "oportunitatea" de a pagubi Statul? Dupa logica asta, puteti da maine o lege prin care sa dati liber la furturi/abuzuri/etc si cand vine DNA sa va intrebe de sanatate le spuneti ca ati "respectat" legea! Nu modificati voi si in Constitutie, ca sa scrieti acolo ca "nimeni nu este mai presus de legea data de hoti pentru hoti"?
    • Like 3
  • Oare cui au impresia ca se adreseaza acesti oameni cu asemenea argumente? Cat de tampiti cred ei ca suntem ca sa inghitim asa ceva? Daca Dragnea e atat de imaculat si nu are nici o legatura cu Tel Drum sa demonstreze asta si sa voteze in parlament o lege care sa desfiinteze actiunile la purtator si sa vedem a cui este aceasta firma. Este revoltator cum acest individ scapa basma curata mereu, cum lucreaza ca un mafiot prin interpusi pe care mai apoi ii protejeaza folosindu-se de institutii ale statului roman ca si cum ar fi venit cu ele de acasa de la Teleorman.
    Toata acesta manipulare ordinara imi provoaca greata.
    • Like 4
  • Ionel check icon
    Mi-a placut concluzia urmatoare : "Coaliția PSD-ALDE și coaliția DNA-SRI duc acum un război de tranșee. În astfel de înfruntări nu e recomandat asaltul, fiindcă dușmanul te seceră, iar lucrul ăsta s-a văzut și la OUG 13, și la dosarul Belina, și la comisia pentru anchetarea sufrageriei lui Oprea. Cînd procurorii au ieșit din șanț și au atacat Guvernul Grindeanu, au fost bombardați cu artileria CCR și acuzați de abuz. Cînd PSD s-a năpustit cu audierile peste Kövesi, Dragnea a primit în piept o rafală de porci și de asfalt. Lunetiști din presa SRI-DNA l-au împușcat tocmai din Brazilia. A venit rîndul PSD-ALDE să tragă cu inspecția judiciară, dar dușmanul a detonat imediat dosarul Belina. Acum, după cum se arată, ar fi tura PSD. Raportul Inspecției Judiciare e gata, iar lumea așteaptă de la el ceea ce se aștepta de la prima bombă atomică: tranșarea războiului." Asta este Romania....UN CIRC CONTINUU............
    • Like 2
  • Moka check icon
    urmand argumentatia fara de cusur a d-lui N., fara nici un dubiu, putem trage concluzia logica ca domeniul respectiv trebuia dat (cu rapiditate) in administrarea TelDrum. Deci, daca tot nu mai e insula, trebuie sa o dam in administrare catre TelDrum.
    Putea sa vina si mama investitorului serios si sa ceara licitatie corecta; n-ar fi avut nici o sansa.
    • Like 2
  • Baiiiiii ! astia chiar au innebunit de tot !!!
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult