Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Diplomația română, victimă a corupției politice. Cazul președintei femeilor PSD Cluj care a ajuns secretar general al Ministerului de Externe

Laura Chiorean

Foto: Președinta Organizației de Femei din PSD Cluj, avocata Laura Chiorean (stânga) a fost numită secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, decizia premierului Viorica Dăncilă fiind publicată vineri seară în Monitorul Oficial. (Sursa: Facebook Laura Chiorean)

Numirea unei avocate pesediste complet străină MAE pe postul de secretar general al ministerului, în locul unuia dintre cei mai apreciați diplomați români, este încă o lovitură teribilă dată Corpului diplomatic al României.

Ca să înțelegem de ce e așa, trebuie să știm care este rolul SG într-un minister, mai ales într-un minister precum MAE, unde diplomații de carieră sunt tot mai sufocați și mai umiliți de către ariviști, carieriști și neaveniți numiți politic sau trimiși acolo de către alte structuri.

E important apoi să știm că MAE excelează în ultimii ani prin numărul mare de numiri pe posturi fără concurs, prin nerespectarea legislației în domeniu și profitând, desigur, de opacitatea întreținută în timp de acest minister. Practica numirilor prin „detașare temporară” este capcana corupției însăși din MAE. În loc să fie promovați oameni calificați din minister, oameni care se formează în timp și ajung să stăpânească dosarele tematice sau regionale, în loc să fie respectată practica frecventă din alte țări, a alternanței dintre posturi în Centrală și posturi în misiunile externe, MAE a recurs tot mai des în ultimii ani la impunerea din exterior a unor oameni cu totul străini diplomației: avocați, polițiști, funcționari oarecare, ingineri etc., cu toții având o pilă, o cunoștință, o recompensă de primit.

Pe ansamblu, asta a minat complet din interior diplomația română, slăbind de cele mai multe ori capacitatea de acțiune și de reacție a echipelor diplomatice de la București și din misiuni. Unele ambasade și consulate generale europene au fost efectiv saturate cu progenituri, iubite, prieteni, rude și datorii, care fie nu cunosc nicio limbă europeană, fie habar nu au despre cum funcționează procedurile consulare și diplomatice, fie amândouă, desigur. Dar au vrut toți să fie la maximum două ore de zbor direct de București, în orașe atrăgătoare, cu potențial turistic și comercial. Asta în vreme ce misiunile diplomatice din America latină, Africa sau Asia se prăbușesc sub lipsa de personal, pentru că, nu-i așa, Bogota, Dakar sau New Delhi sunt destinații prea riscante pentru „noua diplomație” română.

Laura Chiorean (prima dreapta)

Ei, acum să aflăm cine coordonează numirile și trimiterile la post? Ați ghicit, secretarul general al MAE. El este responsabil nu doar cu politica de resurse umane, ci și cu politica de resurse materiale și financiare a MAE. De aceea, era important pentru PSD să controleze toate fluxurile (umane, materiale și financiare) ale diplomației române, în condițiile în care ministrul nu îi aparține. E încă o manieră de a strangula orice posibilitate de acțiune liberă și competentă și de a subordona definitiv diplomația prin trimiterea sau nu de personal la misiuni, prin fondurile care se atribuie sau nu la ambasade, prin aprobarea de înzestrări materiale, bunăoară la clădiri și spații aflate în unele țări în avansată stare de degradare.

Diplomația română trece prin una din cele mai negre perioade ale ei. Incoerențele și incompetențele politice interne, lipsa cvasi-totală de implicare a Președintelui României, controlul discreționar al resurselor, presiunile teribile venite din partea diferitelor structuri ale statului, popularea corpului diplomatic cu nulități influente și eliminarea din diplomație a unor profesioniști integri, toate acestea au făcut și fac ca rolul de actor internațional al României să fie mult slăbit.

Diplomații profesioniști și integri, atâția câți au mai rămas, încearcă să salveze corabia de la scufundare. Neputând să protesteze, își duc în tăcere crucea și speră, asemeni nouă, că ticăloșia politică nu va distruge tot ceea ce s-a construit vreme de decenii printr-un efort greu de imaginat și greu de reluat azi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimate domnule Mihali, fostul meu profesor la seminariile de filosoifie (profesor pe care eu și colegii de an vă apreciam și respectam), Laura Pop-Chiorean, deși într-adevăr pesedistă, NU este doar o avocată de succes. Este absolventă (și) a Facultății de studii europene a UBB, are un masterat în domeniu și un doctorat cât se poate de „pe bune”. Toate formele de învățământ superior le-a absolvit , dacă nu șefă de promoție, cel puțin printre primii, deci în proximitatea prestigioaselor magna sau suma cum laude., Dincolo de aceasta, este unul din pionierii care a introdus medierea (medierea juridică) în România, și specializată în acest domeniu în cadrul unor programe intensive desfașurate de specialiști americani. În plus, a deținut funcția de Subsecretar de stat în Ministerul integrarii europene (ministru era V. Pușcaș) tocmai în perioada în care negoicerile pentru aderare se finalizau. Așa că n-am cum să fie de acord cu dvs., nu vad nicaieri corupție în aceasta numire (deși se pare că ne-am obisnuit și ne place să vehiculăm aceasta acuzație) și aș tinde să afirm, fără multe rezerve/teamă că m-aș însela, ca Laura-Elena Pop este una din persoanele (cele mai) competente din PSD.
    • Like 1
  • Iată dovada incontestabilă că sinistra coaliție psd alde plus sateliții fac ce au făcut și comuniștii, la instalarea prin furt electoral și sub amenințarea armelor rusești, numesc în instituții importante, in posturi cheie, oameni dinafară domeniului, cu o cu totul altă pregătire, dar fidele slugi "necomflictuale". Vedem doar în magistratură, dar la umbra acesteia distrugerea se înfăptuiește, cu succes, pe tăcute. Unde se vrea ajunge? E greu de spus. Sau poate nu.
    • Like 0
  • De la resursele umane si "gestionarea",administrarea, unei institutii,pana la diplomatie,ambasade,,mai este.Tot asa,daca esti director general administrativ,administrator de patrimoniu,director gen.economic,director al centrului de comunicatii,sef serviciu,,de paza,spre exemplu,etc..nu inseamna ca esti diplomat si afectezi profesionalismul vreunui mare diplomat=DOAR,ca,un asemenea post poate deveni o parghie importanata de avansare din si in sistem
    • Like 0
  • Ticăloșie, este cel mai potrivit cuvânt de a carecteriza actuala putere politică.

    Dragi români, ieșiți la vot. Convingeți și pe cei din familiile dvs. să iese la vot.
    • Like 2
  • nu e analfabeta Laura Chiorean, e o avocata despteapta si competenta
    • Like 0
    • @ Elena Curic
      Probabil nu e analfabeta fiind avocata, desi s-au mai vazut cazuri, dar competenta nu e ceva universal. Poate sa fie un avocat foarte competent dar sa nu aiba nimic in comun cu diplomatia, cum presupun ca stau lucrurile. De ce ai renunta la o activitate destul de banoasa daca esti competent pentru o functie despre care nu stii mare lucru?
      • Like 3
  • Nepotismul, pile, cunostinte , relatii a functionat de foarte mult timp in MAE ca de altfel in fel si fel de ministere inca de pe vremea lui nea Nicu pingilica, asa ca chestia asta cu numirea unei doamne in acest post nu are cum sa surprinda pe nimeni, era de asteptat ca psd-ul si Sistemul sa isi puna oamenii unde trebuie. Presedintii, parlamentu si guvernele vin si pleaca, dar Sistemul rezista indiferent ca e dreapta sau stanga sau cineva de culoarea aurorei boreale . Schimbarea trebuie sa se fac in primul rand in administratia centrala si aia locala, ca altfel totul nu e decat o frectie cu spirt la picior de lemn contra reumatismului !
    • Like 0
  • Nimic nou. În interbelic ministerului de externe i se mai spunea și cuibul beizadelelor.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Încă o Javră Analfabetă pusă să ne reprezinte . Du-te pe centură cretini
    • Like 1
  • Adi check icon
    Frate nu ai cum să le scoți comuniștilor nepotismul și corupția din cap. Lustrație și scos PSD în afara legii
    • Like 3
    • @ Adi
      Lustratia?! Poate. Insa scoaterea PSD in afara legii nu ar rezolva problema. Ganditi-va ca PCR-ul a fost scos in afara legii. Asta inseamna ca au disparut comunistii? Dimpotriva, s-au imprastiat si in alte partide. Prezenta masiva la vot ar putea fi o solutie.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult