Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Efectul Viorica Dăncilă asupra Times New Roman

Viorica Dăncilă printre omologi - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

... sau efectul „He, He” asupra „Ha, ha”.

Cum ar suna o știre TNR într-un viitor nu foarte îndepărtat?

Îl știam diabolic, dar nu credeam că va merge atât de departe. De când Liviu Dragnea a pus-o premier, nu e zi în care Viorica Dăncilă să nu facă poante mai tari decât noi, chiar dacă ea nu-și dă seama de asta. Ne gândim serios să închidem prăvălia, doar n-o să ne întoarcem iar la glumele cu Petre Daea.

Iată cum acest diamant neșlefuit al umorului involuntar a devenit o amenințare pentru industria de profil din România: de ce să mai deschizi publicațiile de satiră, dacă poți vedea direct originalul chiar de la masa Guvernului? În plus, acolo unde alții trudesc la o poantă, punându-și toată creativitatea și inteligența în joc, doamnei Dăncilă îi iese totul natural și incontinent, ca și când ar fi înghițit un circ ambulant. E suficient să deschidă gura ca să iasă panglici, artificii și porumbei.

Sesizând neașteptata oportunitate de entertainment gratuit, televiziunile serioase au început să intre în direct ori de câte ori vorbește doamna premier. Ziariști sobri îi pun întrebări la fel de sobre, așteptând-o insidioși la cotitura sintaxei. Generoasă, doamna Dăncilă nu pleacă din scenă până nu face un nou flic-flac printre cuvinte și logică. Uneori se depășește pe sine, oferind gafe în serie, mai ales când sunt de față oaspeți din străinătate.

Consilierii doamnei Dăncilă fac eforturi uriașe să limiteze dezastrul. Au recurs chiar la filmul mut, tăindu-i pur și simplu sonorul cu ocazia vizitei la Papă. Efectul comic a fost însă și mai mare, semn că doamna ar putea juca la fel de bine și în rolul de premier al lui Buster Keaton.

Pentru ceilalți comici vestiți ai Guvernului, venirea doamnei Dăncilă evident că obligă și impune. Showbiz-ul de la Palatul Victoria e nemilos, azi ești, mâine nu mai ești. După ce a cucerit luminile rampei la ONU în engleză și franceză, doamna Lia Olguța Vasilescu a intrat într-un nemeritat con de umbră. După ce și-a băgat degetele în priză, doamna Carmen Dan a ajuns să facă cimilituri triste în latină. După ce luni de zile a fost bufonul Palatului, domnul Petre Daea riscă acum, prin comparație, să fie socotit un om normal. De frică să nu-l pună Liviu Dragnea președinte al Academiei Române, ministrul Agriculturii s-a pus zilele trecute sub o stropitoare, doar-doar o recupera ceva din nebunia veselă de odinioară.

Pentru Liviu Dragnea, circul Struțki instalat la Palatul Victoria este un vis de guvernare devenit realitate, iar doamna Dăncilă este piesa de rezistență a reprezentației. Vreți autostrăzi, spitale, școli, Schengen, moneda euro, fonduri europene? Vă dăm „he, he”.

Orice criză se rezolvă cu o gafă, orice problemă gravă este omorâtă în registru minor, până devine irelevantă. Mor oamenii din cauza lipsei tratamentului cu imunoglobulină? O trimitem pe doamna Dăncilă cu „imunoglobina”. Am pus economia pe butuci? Iese doamna Dăncilă cu un „buget”, rostit ca muget. Mor oamenii pe șosele pentru că nu construim autostrăzi? Iese doamna Dăncilă la șosea: „Faceți un exercițiu de imagine și vă puneți în locul meu”. Vrem să intrăm în pensiile private ale cetățenilor? Rezolvă doamna Dăncilă și criza asta cu o mică gafă. Iar la Papă o trimitem cu semințe de mărar, să se mai amuze și Sfinția-Sa.

În plus, pe lângă Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea - chiar și când numără „bugeturile” - are ocazia să pară un intelectual rasat, cam cum era Nicolae Ceaușescu pe lângă Emil Bobu.

Din toată întâmplarea asta teribil de amuzantă care s-a prăvălit peste România, cei mai comici sunt gudurăii Partidului. Această gardă de pretorieni altfel negri în cerul gurii și căliți în lupta cu statul paralel manifestă o duioasă tandrețe față de doamna Viorica Dăncilă. În opinia acestora, doamna premier nu este așa cum constată toată lumea că este, nu, dânsa este o inteligență discretă, neconflictuală, de o decență și o verticalitate rare. „Gafele” doamnei Dăncilă sunt, de fapt, invenția propagandei sistemului securist. Hohotele de râs care însoțesc fiecare alocuțiune a doamnei sunt, în consecință, un atac la suveranitatea națională, la cultura noastră și la școala de la Videle. Întâlnindu-se în spirit și uneori și în spirtoase cu Partidul, ei ar fi dispuși să laude și o coadă de mătură, dacă domnul Dragnea ar pune-o în funcția de premier: O fi ea o coadă de mătură, dar uite cât de verticală și de demnă stă în capul mesei!

Râdeți? Râdeți pe viața, pe timpul și pe banii dvs.

Închei sperând că în adâncul acestei făpturi mai există un sâmbure de decență: eu cred că doamna Dăncilă, atunci când doarme, visează că tace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • L-ati sarit pe Danut Andrusca. Ar fi meritat si el doua randuri in articol... :)
  • Like 1
  • @ Olga Simiacov
   Cred ca sunt mai multi "sariti" .. Si la propriu si la figurat..
   • Like 3
 • hai mai croatzilor...nu o invitatzi si pe la voi pe proasta, sa se bucure ca a ajuns in P**a, cind deschide proasta gura?...dar nici boul de la agricultura nu se lasa...
  • Like 2
 • oameni buni,de dupa 1989,suntem intr-un experiment a) sub conducerea "destepti si hoti*,b)sub conducerea" tot destepti si...mai putin hoti?!" c)sub conducerea prosti si hoti.posibil urmeaza sub "destepti si deloc hoti* sau daca nu,sfarsitul experimentului!!!
  • Like 2
 • check icon
  O dulceață de postare !...:)))
  • Like 3
 • Cristi check icon
  Vorba aia.. "La omu' sarac, nici psd-istii nu trag". Marcar ramanem cu rasu'. Ca radem pe gratis, cum ar zice cineva, e pentru ca atat ne duce si pe noi capu'..
  • Like 1
 • ””Râdeți? Râdeți pe viața, pe timpul și pe banii dvs.”” sau ”Râdeți voi râdeți, dar nu-i un râs sănătos !” Orice s-ar spune și oricine ar spune ceva, propaganda și modul lor de a face găsește succes mai mare la români. Curând se va schimba în Dicționare denumirea din „Sindromul Stockholm„ în „Sindromul Dragnea„ sau „Sindromul PSD„. La cât de aproape suntem de „buza„ abisului unei crize totale și greu de stăpânit, în afară de cele câteva sute de protestatari conștienți și responsabili, restul sunt precum oile care merg la tăiere. Oile sunt niște ființe considerate proaste săracele dar, ființele umane ? Până și porcii care sunt considerați cei mai inteligenți din regnul animal, când sunt duși la tăiere simt, știu ce urmează și de aceea se comportă foarte zgomotos, se împotrivesc în felul lor. Noi nu-i că avem urechile prea sensibile să facem mult zgomot, nu. Doar că pur și simplu nu ne pasă. Și ce dacă copiii noștri vor avea de suferit din cauza noastră ? Se descurcă ei și unii dintre noi nici nu o să mai fim să vedem, să știm că se zbat într-o viață mizeră lăsată de noi, cei care i-am adus pe lume. Deja am vorbit cam mult.
  • Like 7
 • E om si ea, chiar daca e femeie...
  • Like 3
  • @ Camp Sorin
   Oare ? Îi cunoaște cineva ginecologul ?
   • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Permite-mi sa te corectez:
   "ginecologicul"
   • Like 6
 • Ca sa fim sinceri cu noi insine:
  - sa recunoastem ca Duamna Vasilica este, totusi, cea mai desteapta dintre toate femeile pesediste si asta e bine. Insusi Maestrul IC a recunoscut ca "nu e chiar atat de proasta precum o prezinta unii".
  • Like 6
 • Ce vremuri triste se întrevăd după ce madam prim-ministreasă va pleca din palatul Victoria.
  Cine oare o să ne mai amuze?
  • Like 1
 • He,he....ca de obicei, articolul este magnific ! Taratele din sacul pesedist, nu se mai termină, morarii partidului, au grija, sa asigure porcilor si celorlalte animale, hrana necesară. Doamna in negru, asigura buna dispozitie, facandu-i veseli pe toți mizerabilii. La urma marele porc mahar nea drac, isi aranjează falnic mustata, râzând sugubat, de noi ceilalți, marionetele din culise.
  Te salut Florine !
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult