Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Olguța, O, NU! Uite Daea ne pleacă din țară copiii

Am văzut că multă lume râde de speech-ul ținut de doamna ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la ONU. Lume rea. Doamna ministru n-a susținut nicio clipă că aceasta e limba engleză:

Nici ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu pretinde că vorbește limba română. Cu toate astea, colegii din Guvern îl înțeleg:

... și colegii îl aplaudă:

Desigur, oamenii invidioși, care nu apreciază profesioniștii și care fac filmulețe cu fundal sonor pecerist, nu înțeleg de ce Partidul îl tot pune în funcția de ministru pe grăjdarul lui Adrian Năstase.

N-or ști dumnealor engleză sau română, dar doamna Vasilescu și domnul Daea vorbesc limba care trebuie. Este limba de circulație națională de zeci de ani. Această limbă este fiica orfană de mamă crescută de Ion Iliescu singur după 1989 și pe care noile generații de politicieni și-au însușit-o rapid. Este limba Partidului.

E drept că Partidul a avut și zile mai bune, când la cuvânt se înscriau oameni ceva mai articulați. Cei care acum 10 - 15 ani le cărau servietele sau le făceau cafeaua șefilor de partid au ajuns, în sfârșit, șefi la rândul lor, miniștri, secretari de stat, directori, oameni mari. Ocupați până peste cap cu munca politică, puțini au mai avut vreme de carte, drept care și-au înghesuit în CV-uri doctorate înaintea bacului, cursuri de specializare înaintea facultății și tot așa. Pentru că majoritatea șefilor lor au ajuns la „facultate”, au fost chemați să preia frâiele țării, deși pe unii facultățile mintale i-ar fi recomandat pentru munci în care nu se folosesc obiecte ascuțite sau tăioase, ca stiloul sau foaia de hârtie.

România este bolnavă de impostură, care este, de fapt, tot o formă de corupție. O vedeți pe doamna Lia Olguța Vasilescu susținând un interviu în limba engleză la o multinațională? Îl vedeți pe domnul Petre Daea capabil să-și scrie numele în limba română sau să se prezinte la un interviu de angajare în domeniul în care activează? O vedeți pe fosta consilieră a lui A. Năstase, cea care vedea Diavolul în Piața Victoriei, ajunsă între timp secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, muncind la Oracle? Vedeți toți șoferii, toate secretarele și toate rubedeniile pe care Liviu Dragnea le-a adus în București, le-a băgat prin ministere și în Parlament, să muncească undeva în afara Partidului? Nici ei.

Este o invazie a periferiei în România. Urechismul, nepriceperea, analfabetismul au ajuns la putere. Probabil cel mai slab Guvern de după 1989, în care Liviu Dragnea a pus special oameni fără însușiri, ca să nu ridice vocea în partid, este condus de un premier care de 20 de ori pe zi spune „repet și subliniez”. Ce? Dumnezeu știe... Domnul premier nu spune niciodată nimic.

O doamnă care-și căuta un loc de muncă m-a întrebat odată dacă n-am auzit de vreun job. I-am recomandat să-și pună CV-ul pe Best Jobs. M-a întrebat sincer: „Nu mai bine mă duc la partid?...” Un amic mi-a povestit cum și-a băgat-o pe fiica sa în organizația de tineret de la un partid, „să-și facă și ea un rost în viață”. Adevărul e simplu: există o filieră profesională de partid, în care nu contează studiile, competența, creditele școlare, știința de carte. Contează cui îi freci pantofii, cui îi cari servieta, cui îi faci cafeaua. PCR-ul, tradus în pile, cunoștințe, relații, este același de 27 de ani. Câtă vreme Partidul rămâne cel mai mare angajator din România, nu vom scăpa de această impostură crâncenă, care sufocă orice inițiativă, orice intenție bună, orice speranță. Și ne mai întrebăm de ce ne pleacă din țară copiii imediat ce termină școala. Uite Daea.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un articol excelent.Putine ar mai fi de adaugat.
  Invatamant si educatie.Asta ne lipseste si din pacate, reforma se face in timp,iar rezultatele se vor vedea dupa foarte multi anii.
  Toata mizeria produsa in comunism si parasutata dupa 89 este plina de doctorate in INCOMPETENTA si HOTIE.
  Culegem roadele in care toti ne-am complacut.
  Pensionarii prostiti de latrinele lui Voiculescu.Tinerii sau...pe el de vot.Care au disperat sau si-au tocit coatele prin scolii cu folos au fugit din tara.Asistatii sociali au votat pe doi mici si o bere.Acum avem exact cea ce toti am ignorat.MIZERIA UMANA a ajuns la suprafata.
  Cat timp nu vom sti sa ne educam copii si dupa sa-i trimitem la scoala sa invete...vom merge si mai jos decat suntem,ca societate,ca tara.
  • Like 0
 • Oameni frumoși, resemnați-vă... Ăsta e fondul nației noastre. Rezultatul unui secol și ceva de evoluție în modernism... Pe rând, niște "tătici" s-au impus după Ceaușescu. Au umplut o nevoie. Națională.
  • Like 0
 • Foarte trist, foarte adevarat si cu toate astea.... din ce in ce mai putini in Piata Victoriei!
  Quo vadis, Romania? Quo vadis, popor roman?
  • Like 2
 • Ce nivel al prostiei are? B1?
  • Like 0
 • E foarte trist ca PSD-ul nu a gasit nici un om ca sa ne reprezinte la ONU si care sa stie limba engleza. Trist, foarte trist. Nu mai am nici o incredere ca acest partid poate face ceva bun pentru popor.
  • Like 0
 • Mica erata , "PCR este acelasi de 27 de ani" eu zic ca de 85 , nu am auzit ca inainte de 89 sa progresezi daca nu erai inscris in partid , sa nu creeam impresii gresite si sa dam unora apa la moara !Meritocratie nu prea a existat in tara asta.
  • Like 1
 • Ma simt reprezentat cu cinste de ei!!!!!!....bine, chiar daca pe alocuri nu am inteles "ce dracu" vor sa zica!!!
  • Like 0
 • Ne pierdem vremea sa comentam ceea ce tot omu' stie: daca politicienii nu ar fi deputati sau senatori, ar fi someri! ;)
  • Like 9
 • Genial!
  Eu mă întreb, cum e posibil în zilele noastre să posezi un doctorat, în sociologie parcă, fără să fii prieten f. bun cu limba engleză pentru a avea acces la surse primare de documentare?
  • Like 6
 • Excelent ați scris, felicitări! Foarte bun titlul, și o analiză deosebit de "insightful" - mi se pare potrivit cuvantul acesta în engleză.
  • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult