Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Direcția corectă pentru România: O asumare a celor care pot influența soarta țării

ND - GS

foto: Alex Nicodim / AFP / Profimedia

Nu este vorba despre George Simion și Nicușor Dan — alegerile de duminică reprezintă, de fapt, un referendum. Pe 4 mai, peste 60% dintre cei care au mers la vot au transmis un mesaj clar: „Ne-am săturat de USL.”

A fost, probabil, imposibil să ajungem în turul al doilea cu doi candidați mai diferiți: un olimpic internațional și cercetător în matematică, și un om fără meserie; primul încearcă să fie rațional în orice discurs și faptă, celălalt este un populist autentic, care a exploatat frustrările românilor din ultimii ani în scop electoral. 

Populismul împarte societatea între „noi” și „ei”, între elite, intelectuali, birocrați, politicieni și „oamenii simpli”. Ei bine, aici suntem: împărțiți în două. Duminică are loc un referendum pe care îl vor câștiga cei care își doresc cel mai mult victoria.

Duminică nu ne alegem doar un președinte, ci alegem direcția României pentru anii ce vin. Nu mai este vorba despre politică. Insist: trebuie să înțelegem acest lucru. Zilele acestea nu mai suntem profesori, medici, jurnaliști, manageri etc. Suntem cetățeni și trebuie să ne implicăm. Dacă avem o oarecare influență — fie asupra unei comunități de 100, 10.000, un milion de persoane, fie doar asupra familiei și/sau prietenilor — trebuie să le spunem că este esențial să mergem la vot. Să nu oferim unui extremist șansa de a dicta direcția unei politici izolaționiste.

George Simion este deja prezentat în multe publicații occidentale ca un candidat extremist. Este vorba despre ceea ce reprezintă el. A demonstrat în repetate rânduri că este lipsit de bun-simț, nu a performat în niciun domeniu înainte de a intra în politică, a recunoscut că a făcut evaziune fiscală, a amenințat oameni și a folosit un limbaj grobian.

Nicușor Dan reprezintă o direcție. Vorbește fluent franceza și are idei în comun cu noul cancelar al Germaniei, creștin-democratul Friedrich Merz. Nu trebuie privit ca un Mesia, ci ca omul care nu este George Simion și care ne poate menține pe traseul european pe care am intrat cu greu și de pe care nu trebuie să ne abatem. Cei dintre noi care suntem tineri ar trebui să reflectăm la un vis ce pare departe, dar posibil: Statele Unite ale Europei, nu o politică izolaționistă, nu vreo „înțelepciune rusească”, nu aplauze din partea lui Dughin.

Asumați-vă public această direcție pe care Nicușor Dan o poate menține. Nu faceți politică, dacă vorbiți din grijă pentru societatea în care trăim. Spuneți-le celor din jur că duminică vreți să păstrați România în lumea civilizată, departe de „monstrul” din Est.

Îi cunoașteți pe cei din jur sau pe cei care vă urmăresc. Acolo unde raționalitatea nu ajunge, poate că emoția este soluția. Explicați-le celor în vârstă că această țară ne rămâne nouă. Explicați-le celor credincioși că George Simion le exploatează fricile și speranțele. Explicați-le celor care vor să se răzbune pe sistem că nici Nicușor Dan nu este „omul lor”, dar că el înțelege că, acolo unde este necesar, trebuie să colaboreze cu sistemul pentru a nu arunca România în haos.

Lupta este dificilă și, dacă nu ne asumăm susținerea direcției bune, vom transforma, astfel, poate cel mai bun moment din istoria acestei țări — în care suntem protejați (prin NATO) și sprijiniți (prin UE) — într-unul al izolării și al suferinței colective.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult