Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Domnule Zelenski, nu ne mai certați!

Zelenski protest

Foto: Profimedia Images

Probabil că aveți de 10 ori mai multe informații despre ororile războiului decât am eu sau opinia publică.

Probabil că trăiți teroarea permanentă că dvs și familia dvs veți fi suprimați.

Probabil că nu vă mai interesează subtilitățile diplomatice și de sub tirul rușilor strigați la Europa, la NATO să vină să-i spulbere pe agresori.

Cu toată tristețea, vă spun că nu așa funcționează valorile europene-occidentale. De aici, din România, ne-a trebuit ceva timp să înțelegem cum e cu statul de drept și încă mai avem restanțe după 15 ani de la aderare. O integrare pe scurtătură, o ardere a etapelor ar fi fatală în primul rând Ucrainei. Nu ar suporta șocul aderării la exigențele comunității europene și nord-atlantice. Știu că viața oamenilor nu poate fi comparată cu nimic, dar pentru astfel de situații dramatice există abordări umanitare, ajutoare indirecte, nu avioanele NATO deasupra Kiev-ului. 

Cu toată compasiunea pentru situația de la dvs. și admirația pentru cum luptați acum, vă spun că Ucraina este astăzi suma deciziilor sale politice și economice din ultimii 30 de ani. Câți pași a făcut Ucraina spre Europa Occidentală, spre valorile acesteia? Cât de mult a luptat cu corupția, cu oligarhii, cu traficul de persoane, cu traficul de țigări, alcool, droguri și finalmente de arme? Cât de mult s-a preocupat Ucraina să îndeplinească condiția de bază a aderării la NATO, aceea de a avea acorduri de bună vecinătate cu toți vecinii săi? Nu vreau să deschid acum și un subiect foarte sensibil, cel al politicii de stat față de minoritățile din Ucraina. După decenii de tulbură guvernare a țării dvs., este nedrept acum să-i faceți criminali pe europeni, pe americani că nu vă salvează țara din fața urgiei rușilor. Aș vrea să știu că acceptați că măsurile de ajutor umanitar și măsurile de sancționare economică a Rusiei sunt fără precedent în istoria modernă. Dacă nu era intervenția europeană și nord-atlantică, nu mai erați acum președintele Ucrainei.

Și dacă acceptați această realitate, aș fi mulțumit să vă afișați ca un partener valoros al UE și NATO.

Domnule Zelenski,

Suntem aici, de partea cealaltă a infernului și facem tot ce putem, și ca state, și ca organizații neguvernamentale, și ca persoane. Ne trezim și ne culcăm cu Slava Ukraina! și facem între timp tot ce ne stă în putință să salvăm viețile ucrainienilor, să îi protejăm pe refugiați, să-i întărim pe bravii soldați ucrainieni. Lucrăm pentru Ucraina, nu împotriva Ucrainei! Ajutați-mă să cred că președintele Ucrainei este mai presus de teroarea momentului și înțelege, iertați-mi cinismul, că țara sa nu poate fi salvată cu prețul unui război mondial, probabil nuclear! Și, nici atunci Ucraina nu ar fi salvată...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Diana N. check icon
  Cred că e exact invers.
  Cu cât strigă mai mult și mai tare, cu cât insistă din nou și din nou, și mai sună o dată și mai iese o dată la televiziuni, și mai postează ceva online, cu atât nu uităm și nu "ne învățăm cu gândul"!
  Zelenski nu vrea să stea la povești despre soartă și istorie, ci să scoată rușii din țara lui!

  Mă îndoiesc că se aștepta cineva acum 2 săptămâni ca Republica Moldova să depună cerere de aderare la UE în 7 zile...
  Să respectăm un model inedit de lider și să acceptăm că "Bate și ți se va deschide!"
  • Like 3
 • Ciprian check icon
  Și care sunt valorile "occidentale"? Frica? Indecisivitatea? Goana după profit, cu orice cost, chiar și atunci când orașele Ucrainei sunt rase de pe fața pământului?
  • Like 0
  • @ Ciprian
   Ciprian check icon
   Era România mai pregătită de aderare în 2007 decât este Ucraina acum? Scăpasem de corupție, baroni locali? Oprisem traficul de carne vie și contrabanda de țigări când am aderat la UE?

   Să fim serioși, Răzvănele, ori ești plătit de propaganda neo-sovietică, ori ești într-atât de slab încât să-ți crezi propriile minciuni...
   • Like 3
 • Vanu Vanu check icon
  Articolul este monstruos. Si evită un moment istoric esențial in dinamica actuală, moment pe care nici măcar CTPul nu il pomeneste zilele astea: tratatul/memorandum incheiat atunci cand Ucraina a renunțat la focoasele nucleare existente pe teritoriul ei. SUA si UK au fost GARANȚI ai integralitatii teritoriale a Ukrainei (si Rusia, evident. Alaturi de Belarus si nu mai retin cine). Asadar SUA +UK (un istoric ne poate ajuta aici, parca a fost si Franta prezenta, nu retin) erau obligate sa ajute Ucraina din secunda patrunderii rusilor in Crimeea. Darămite in situatia actuală. Sa acuzi Ucraina pt TON in conditiile in care e trădată mințită distrusa in halul ăsta înseamnă ca ai mari probleme in a gestiona realitatea. PS. Azi un multimiliardar pe care il detest profund a adus pe masă un adevăr de care nu l aș fi crezut in veci capabil: amenintarea nucleara din mainile unui nebun este SI mai grava pe masura ce el cucereste SI mai mult teritoriu si intra in betia cuceririi/maririi. Zelenski are dreptate
  • Like 3
 • De fapt zelenski este cel mai vinovat pentru tot ce se întâmplă în Ucraina. El trebuie considerat criminal de război, fiindcă știa de la bun început că țara lui nu are cum să se opună Rusiei, putere nucleară și, după deja aproape 2 săptămâni de operațiune militară rusă în Ucraina, a putut vedea că Rusia nu are chef de glume.

  Cu toate acestea, criminalul zelenski, marioneta washingtonului, nu numai că și-a târât țara în acest conflict și mai vrea să târască și alte țări în el, ci, după aproape două săptămâni, continuă să își expună țara la bombardamente și poporul la moarte, cu bună știință, pentru interesele expansioniste ale imperialismului amerloc, în loc să accepte solicitările juste ale Federației Ruse de garantare a securității acesteia și de neutralitate a Ucrainei pe termen nelimitat.

  Chiar așa, Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, una dintre mințile cele mai geniale și mai lucide ale vremurilor noastre, într-una dintre postările sale recente, se întreabă retoric: "Cui ar dăuna neutralitatea Ucrainei?".

  Este clar că zelenski este mai rău decât ceaușescu și, tocmai de aceea, poporul ucrainean ar trebui să îl acuze de genocid și de subminarea economiei naționale și să aibă un sfârșit precum ceaușescu în decembrie 89. Pentru că merită!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Nume check icon
   Pai după logica Dvs., dacă mâine se hotărăște Rusia sa între peste noi, ar trebui sa acceptam tot ce doresc ei numai pentru ca sunt mai mari ca noi, o armata mai mare și au și o arma nucleara? Adică dreptul unei tari de a-și decide viitorul depinde numai dacă cineva mare din jurul ei este de acord sau nu?
   • Like 8
  • @ Ovidiu Jurj
   Vanu Vanu check icon
   Domnul Jurj traieste logica sclavului. Ucrainienii nu.
   Invitatie: cititi puțină istorie ca sa intelegeti soarta sclavului de alungul tinpului
   • Like 4
  • @ Ovidiu Jurj
   Ciprian check icon
   Russian troll, go f*ck yourself!
   • Like 5
  • @ Nume
   mRNA check icon
   Nu trebuie sa accepti nimic. Un om prost se cearta cu cine ii face viata mai grea.

   La razboi vitejii mei!

   La intoarcere chiar victoriosi, fara maini si picioare, cu fata arsa sau orbi, paralizati sau impotenti sexual, o sa traiti restul vietii minunat. Sanatosi nu veti mai fi niciodata. Cel putin psihic veti fi distrusi.

   O sa cersiti in carucioare, sau cu carje, sau in genunchi fiindca statul roman nu va avea bani sa va plateasca pensie.

   Iar britanicii si americanii care stau departe vor face profit cu titeiul rusesc. Vor contribui cu ceva la pensiile voastre de invaliditate? Nu veti mai putea munci niciodata.

   Sau credeti ca Rusia il va da gratis de frica Romaniei?

   Zelenski e un prost. O sa vedem Romania ce afacere buna va face
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Gandalf check icon
   E clar că nu te dezminți.
   Pașol na turbinca, ciorti!
   Din ce puț al gândirii reușiți să scoateți asemenea tembelisme?
   • Like 2
  • @ mRNA
   Gandalf check icon
   Auzi, bolșevic împuțit, știi vorba lui nea Costel, bețivul de serviciu de pe Times New Roman punct RO?
   Consideră că un grup de cetățeni sătui de gunoiul și damful de rahat pe care îl împrăștii tocmai ți-a comunicat acel citat.
   Iar din partea mea personal, pașol na turbinca, ciorti!
   • Like 4
  • @ Gandalf
   mRNA check icon
   Du-te le medic ca esti bolnav rau.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Delia MC Delia MC check icon
   1. poporul ucrainean luptă cu îndârjire. I-o fi hipnotizat Zelenski? Nu, așa vor. Nu mai vor sub ruși. Dacă voiau ei îi ziceau go fuck yourself, Zelenski, și s-ar fi predat fluturând steagul alb. Ați auzit de așa ceva? Nici eu. Prea îi credeți influențabili.
   2. "uitați" de expansionismul rusesc.... "solicitările juste ale Federației Ruse de garantare a securității acesteia și de neutralitate a Ucrainei"...
   Ha ha ha. De când Rusia respectă tratate? Păi nu respectă nici ce-au recunoscut odată, suveranitatea Ucrainei. O dată recunoști, după aia nu, că așa îi vine lui Ivan pe chelie... Dacă Putin voia Donbas, chiar în variantă extinsă, și-l lua și se oprea. NU s-a oprit. Ceea ce înseamnă că va/ar cotropi mai mult. Cât? Cât vrea el. S-a obișnuit să pocnească din bici și o lume să tremure. La fel și Hitler. Puterea e un drog, cu cat ai cu atât ai mai vrea.
   Sahra Wagenknecht poate să se întrebe asta cât trăiește. Noi știm (și mai mir că ea nu) că Ucraina putea să se declare neutră și să renunțe la Donbas și n-ar fi ajutat mult. Putin avea planurile lui, neutralitatea era doar un pretext, printre multe altele. Cu cât i se dă mai mult ce vrea cu atât cere mai mult. Îi dai nas lui Ivan, el se suie pe divan. Ori îi dai un deget el iti ia toată mâna.
   Știm bine că dacă va pofti la Transnistria nu se va mulțumi cu. Lăsați-i pe americani în pace, nu ei au atacat, ci rușii.
   • Like 4
  • @ Gandalf
   Delia MC Delia MC check icon
   Dl Jurj chiar este socialist și ca oricare socialist care se respectă, urăște America din rărunchi. Totdeauna va găsi scuze dușmanilor, foști ori actuali, ai Americii. Deci termenul de bolșevic nu-i chiar greșit. Atâta numai că Rusia nu-i nici pe departe socialistă ci dictatorială. Putin evident nu va da averea săracilor și nici nu crede în egalitate. Poate în aceea în care el e mult mai egal ca alții... :))))
   • Like 3
  • @ Ovidiu Jurj
   Sunt siderat de cat de ticalos poti fi. Rusia trebuie anihilata total, cu orice pret. Rusia este un pericol pentru intreaga lume, pentru europa in mod special. Rusia a fost codusa numai de tirani sangerosi care nu au pregetat sa-si macelareasca propriul popor pentru atigerea scopurilor imperialiste ale conducatorilor lor degenerati. Intreaba batranii, care or mai fi, ce inseamna ocupatia rusa, oricum s-ar numi ea.
   • Like 5
  • @ mRNA
   Iata un adept al eroismului roman oglindit in proverbele; capul plecat sabia nu-l tai; fa-te frate cu dracul pana treci puntea; hotul nepris este negustor cinstit. Si mai sunt multe "intelepciuni poporale".
   • Like 3
  • @ mRNA
   Gandalf check icon
   Pașol na turbinca, ciorti!
   Se pare că ți-au mărit norma, trebuie să defechezi mai multe mizerii și mai ample ca să-ti primești cec-ul, da?
   Ia cară-te și ne lasă! Pașol!
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Gandalf check icon
   Doamna Delia, conașu Jurj este defazat temporal și să spunem așa rupt de realitate. Sau spațial? trăiește în locul nepotrivit concepțiilor sale?
   Oricum, propovăduiește o utopie, furnizând cu spor material didactic pentru clasele de psihiatrie de prin universități...
   • Like 2
  • @ Ovidiu Jurj
   cum e sa fii prost ?
   • Like 2
  • @ mRNA
   @mRna.
   Ti-am mai spus ca esti prost. cit e de greu sa pricepi ? E din cauza ca esti prost ?
   • Like 2
  • @ Gandalf
   Delia MC Delia MC check icon
   Este. Însă dacă trăia în Ucraina prin '33 nu mai zicea asta...
   Ar avea posibilitatea să încerce "binefacerile" socialismului și acum, în Coreea de Nord ori Venezuela ori Cuba. Dar bineînțeles că n-o face. E mare socialist de tastatură, nu poate renunța la binefacerile reale ale capitalismului. Poate are chiar iphone ori Mac. Nu de alta dar rușii n-ar fi în stare să producă așa ceva nici în 300 de ani și oricare ar fi scula de pe care scrie a fost produsă în capitalismul ăla rău.
   • Like 1
  • @ mRNA
   Delia MC Delia MC check icon
   Rusia ar face oricum o epurare a elitelor în Ucraina/orice țară cotropită sau care s-a predat de bună voie până n-ar mai rămâne picior de om să se opună. Au anunțat deja. Nu-i prost rusul să lase sămânță de revoltă. Deci răniți/ mutilați, o variantă, alta: morți iar supraviețuitorii oricum sclavi. Ce să spun, o alegere grozavă: cei mai buni morți iar restul sclavi. Copiii ar învăța o istorie rescrisă, cu mama Rusia în rolul principal.
   Alegerea e simplă: lanțul/ cizma ori (măcar a încerca să obțină) libertatea. Dacă lupți ai măcar șansa să câștigi. Dacă nu, nici una. Odată acceptată cizma rusească pe grumaz nu mai scapi de ea.
   Dacă Rusia atacă un stat NATO/ România ar fi vai și amar, război mondial. USA tocmai zice pas la petrolul și gazul rusesc. Rușii vor să închidă Nordstream 1. Nu lasă EI, rușii, multe alegeri.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Foarte adevărat. Din orice motive - obiective sau subiective - Ucraina nu a făcut niciodată pasul decisiv pentru a deveni o țară care sa înțeleagă și sa respecte valorile EU. Cererea lor de aderare la EU este acum o chestie politica și de reputație, dar toți știm ca ei nici înainte de război nu ar fi putut adera mai degrabă de zece ani, iar acum cine știe dacă va mai fi vreodată. Sa recunoaștem, poziția lui actuala este foarte grea nu numai ca președinte, dar și ca persoana fizica, de aceea Dl. Zelenski știe ca singura lui șansă de supraviețuire este de a reuși sa implice EU și NATO în acest conflict și de aceea isi joaca toate cărțile, chiar dacă și cu declarațiile câteodată putin cam agresive pentru cineva care are nevoie de ajutor. Este normal ca în situația lui sa nu vezi decât partea goală a paharului, dar totuși ca Președinte trebuie sa vadă ca paharul nu este totuși complet gol, iar ajutorul primit de el de la EU nu cred ca a mai fost primit niciodată de nimeni într-un asemenea conflict.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult