Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod

Astăzi, 11 aprilie 2019, șira spinării Justiției din România poate fi frântă în două. Cu consecințe incalculabile asupra întregii societăți.

Florin Iordache, de meserie asaltangiu asupra Justiției de mai rău de 2 ani, cere CCR să desființeze hotărârile completurilor de 3 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe motiv că nu au fost alcătuite din magistrați specializați în fapte de corupție. Lăsând la o parte că acțiunea lui Iordache este contestată procedural, întrucât nu avea atribuția să sesizeze CCR din poziția de președinte cu delegație al Camerei Deputaților, o asemenea reclamație este pur și simplu o insultă la adresa Curții Supreme a României. De fapt, asaltangiul Iordache afirmă că nu orice judecător al Înaltei Curți e abilitat să judece într-un proces de corupție. Deci că un magistrat poate obține acest rang maxim în justiție fiind incapabil să judece corupția, între alte cauze penale.

Dacă CCR hotărăște că așa e, o primă consecință este ștergerea condamnării lui Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare în dosarul „Bani luați de la copii și dați la Partid”, în care îl așteaptă sentința definitivă în următoarele săptămâni. Procesul se reia de la zero, Dragnea intră mai albit decât este în alegerile europarlamentare.

Având în vedere că același lucru l-au cerut și avocații lui, Don Dragnetti face demonstrația de forță că poate, cu Brucselu în cârcă, și fără ajutorul guvernului sau parlamentului, să șteargă podelele cu numita Justiție. Legată la ochi parcă în vederea unui viol în grup, căci și alți mucenici condamnați în primă instanță pot să obțină aceeași grație dorneană: Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Andreea Cosma, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova și mulți alții.

Un al doilea efect, mai grav, va fi distrugerea practic totală a prestigiului Înaltei Curți, și așa știrbit prin decizia CCR de pulverizare a completurilor de 5. Mulți dintre magistrații care nu au ieșit să protesteze pe treptele tribunalelor și parchetelor vor lucra având în minte că cei mai puternici dintre ei sunt bătaia de joc a Partidului...

Mai mult, simplii cetățeni care vor fi căzut pe gânduri în ultima vreme după atâtea acțiuni scelerate, în toate direcțiile, ale lui Dragnea și bandei sale, își vor spune, după ce Don Dragnetti va ridica spre cer degetele mijlocii în stil Iordache la poarta Înaltei Curți: „Domnule, totuși e tare, se ține bine în șa, mă duc să votez PSD...”.

Acum, în România, femeia legată la ochi nu mai ține balanța în mână, e urcată ea însăși pe un taler, ca pe eșafod, în vreme ce pe celălalt taler stau Don Dragnetti și Tăriceanu, cu multele lor kilograme, gata să sară jos... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult