Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod

Astăzi, 11 aprilie 2019, șira spinării Justiției din România poate fi frântă în două. Cu consecințe incalculabile asupra întregii societăți.

Florin Iordache, de meserie asaltangiu asupra Justiției de mai rău de 2 ani, cere CCR să desființeze hotărârile completurilor de 3 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe motiv că nu au fost alcătuite din magistrați specializați în fapte de corupție. Lăsând la o parte că acțiunea lui Iordache este contestată procedural, întrucât nu avea atribuția să sesizeze CCR din poziția de președinte cu delegație al Camerei Deputaților, o asemenea reclamație este pur și simplu o insultă la adresa Curții Supreme a României. De fapt, asaltangiul Iordache afirmă că nu orice judecător al Înaltei Curți e abilitat să judece într-un proces de corupție. Deci că un magistrat poate obține acest rang maxim în justiție fiind incapabil să judece corupția, între alte cauze penale.

Dacă CCR hotărăște că așa e, o primă consecință este ștergerea condamnării lui Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare în dosarul „Bani luați de la copii și dați la Partid”, în care îl așteaptă sentința definitivă în următoarele săptămâni. Procesul se reia de la zero, Dragnea intră mai albit decât este în alegerile europarlamentare.

Având în vedere că același lucru l-au cerut și avocații lui, Don Dragnetti face demonstrația de forță că poate, cu Brucselu în cârcă, și fără ajutorul guvernului sau parlamentului, să șteargă podelele cu numita Justiție. Legată la ochi parcă în vederea unui viol în grup, căci și alți mucenici condamnați în primă instanță pot să obțină aceeași grație dorneană: Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Andreea Cosma, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova și mulți alții.

Un al doilea efect, mai grav, va fi distrugerea practic totală a prestigiului Înaltei Curți, și așa știrbit prin decizia CCR de pulverizare a completurilor de 5. Mulți dintre magistrații care nu au ieșit să protesteze pe treptele tribunalelor și parchetelor vor lucra având în minte că cei mai puternici dintre ei sunt bătaia de joc a Partidului...

Mai mult, simplii cetățeni care vor fi căzut pe gânduri în ultima vreme după atâtea acțiuni scelerate, în toate direcțiile, ale lui Dragnea și bandei sale, își vor spune, după ce Don Dragnetti va ridica spre cer degetele mijlocii în stil Iordache la poarta Înaltei Curți: „Domnule, totuși e tare, se ține bine în șa, mă duc să votez PSD...”.

Acum, în România, femeia legată la ochi nu mai ține balanța în mână, e urcată ea însăși pe un taler, ca pe eșafod, în vreme ce pe celălalt taler stau Don Dragnetti și Tăriceanu, cu multele lor kilograme, gata să sară jos... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Acum...ca s-a amanat iar decizia...ce mai comentam?
  ah, da- sa nu uit: aud ca fiica-sa a tait-o din tara.
  O fi doar un zvon?
  sau ...pe rand...
  • Like 0
 • satanae check icon
  Nici nu-mai pot da seama, deja, dacă astfel de comentarii pornesc se la o confuzie a autorului sau este vorba de ceva intenționat. Contestația lui Iordache de la CCR nu se referă la existența sau nu, la Curtea Supremă, a judecătorilor specializați în judecarea faptelor de corupție, ci la existența unor complete specializate în judecarea unor fapte de corupție, prevăzute de o lege din 2000, ceea ce e cu totul altceva. Nu se contestă competența, ca atare, a judecătorilor, ci de aplicarea unor norme de procedură, respectate de toate instanțele din țară, mai puțin de ICCJ. Că de-aia e instanță supremă, ca să respecte legea când vrea ea! Este exact aceeași poveste precum în cazul completelor de 5, când, deși legea prevedea că trebuie selectați prin tragere la sorți toți membrii completului, ICCJ a decis, cu de la sine putere, că vor fi trași la sorți numai 4.
  Ce este cu adevărat fascinant este de când durează povestea asta, în cazul completelor de 3: de nu mai puțin de 15 ani! De 15 ani, la instanța supremă a României, judecarea faptelor de corupție din legea 78/2000 se făcea cu nerespectarea normelor de procedură! Acum văd că președintele Curții spune ca normele legale amintite ar fi caduce, pentru că intră în contradicție cu cele privind repartizarea aleatorie a dosarelor. Sună plauzibil, așa o fi, atâta numai că, dacă instanta supremă considera că acesta este cazul, trebuia să apeleze la instrumentul care-i stătea la dispoziție, și anume la recursul în interesul legii. Așa ar fi rezolvat problema și ar fi arătat interes pentru respectarea legii, emițând o decizie publicată în Monitorul Oficial, care interpreta public prevederile legii, pentru uzul tuturor instantelor din țară, așa cum se cuvine în cazul unei instanțe supreme. În loc de asta, a luat o decizie în nume propriu, fără nici o formă de publicitate, și a aplicat-o de capul ei, fără să anunțe pe nimeni de nimic. Cât de aberantă este atitudinea respectivilor o arată și faptul că, în timp ce la instanța supremă nu existau complete specializate, la restul instanțelor din țară ele existau și se aplica, concomitent, și repartizarea aleatorie a dosarelor! Fiecare a făcut după cum l-a tăiat capul, deși ICCJ există nu ca sa fie vreun vârf de piramidă ierarhică, ci tocmai pentru a pune ordine în sistem, în situații de genul acesta.
  Acum, în ce privește cazul lui Dragnea. Îi profită apelul la ICCJ? Normal că da. Are vreo importanță asta? Nu știu, cam ce crede autorul articolului de mai sus că înseamnă domnia legii? Este mai relevant, intr-o țară, că un hoț de nivel înalt scapă de pușcărie pe o chestie de procedură sau că instanța supremă de acolo a ales să ignore, cu de la sine putere, prevederile legii? Ce i se pare mai grav? Mergem pe principiul "curat neconstituțional, dar umflati-l"? Adică, nu știu, întreb și eu, ca nu prea-mi dau seama ce înseamnă domnia legii în țara asta. În SUA, dacă probele împotriva unui criminal sunt obținute nelegal, cu încălcarea drepturilor lui, atunci nu sunt luate în considerare și respectivul pleacă acasă, oricât de clar ar dovedi probele respective că el a facut-o. De ce? Pentru că acolo asta înseamnă respectarea legii și se considera că este mai gravă încălcarea ei de un organ cu putere decât crima unui individ oarecare. Dacă nu considerăm așa, hai sa-l linsam dracu pe mustăcios și terminăm povestea, și nu mai avem nevoie de nici o instanță!
  În fine, s-a făcut mult tapaj pe tema că ce treabă are CCR cu un proces penal, de ce dă decizii care profită unui anume infractor. Păi, profită, dar e vina CCR? Nu că instanța respectiva ar fi mai breaza decât ICCJ, dar nu există un conflict clar de autoritate intre puterile statului atunci când instanta supremă ignoră, cu de la sine putere, o lege dată de Parlament? Și da, scapă mustăciosul, cel mai probabil, de condamnare, dar cine este adevăratul vinovat pentru asta, nu cei care n-au respectat legea? Independenta justiției nu înseamnă independenta față de lege, din câte știu eu, atâta numai că la noi instanțele au interpretat independenta asta așa cum o face tot românul: dreptul de a face ce vor. Ceea ce e și normal, până la urmă, că doar trebuie sa avem o justiție după chipul și asemănarea noastră, așa cum este totul în țara asta, de altfel.
  • Like 1
  • @ satanae
   Adrian S check icon
   America a ajuns la nivelul acesta de democratie dupa ce a trecut prin Wild Wild West...cand a trimis la eșafod pe toți nenorociții. România avea nevoie de o restartare...care nu a venit niciodata.

   Pe scurt..nu merita sa te comporti ca in domn cu un pungaș. Trebuie aruncat in noroi...si sa nu mai iasa de acolo.
   • Like 2
 • Vă salut, dragi prieteni! Sunt bucuros că am intrat pe platforma dv. Citesc deja foarte multe dintre articolele care apar aici, în special cele scrise de domnul Cristian Tudor Popescu. Vă trimit mai jos un text care cred că poate fi de interes pentru cititorii din întreaga ţară. Vă mulţumesc pentru încredere! Toate cele bune! Cu stimă, Ion Elena, Târgu-Jiu
  GOLANIADA DIN MINISTERUL EDUCAȚIEI,
  PRIN SINDROMUL IȘFAN

  Este incredibil ce se întâmplă într-un minister corupt cum este Ministerul Educației Naționale. Sunt aproape trei luni de zile și mai bine de două luni de la vizita lungă și furtunoasă a Corpului de Control al MEN la IȘJ Gorj iar eu aștept și acum răspunsul și raportul, rezultate în urma verificărilor făcute de inspectorii trimiși aici, care s-au năucit de ce au văzut și au auzit în școlile din Gorj aflate sub dictatura impostorului Ion Ișfan.
  Nu îmi doresc să fac imediat plângere penală împotriva persoanelor care se fac vinovate că nu îmi trimit documentele de care am amintit mai sus. Mai aștept puțin și depun totuși acțiunea penală cu speranța că voi avea sorți de izbândă prin hățișul justiției hipercorupte din această țară. Termenul legal pentru a-mi fi trimise aceste documente a fost depășit de mult timp.
  Ce nu a înțeles MEN, prin oamenii săi corupți? În primul rând că politica nu are ce căuta în educație, scrie clar în legea noastră. Apoi că, Ion Elena, cel care a avut curajul să îi facă două plângeri penale și să îl prindă încălcând legea pe impostorul de la IȘJ Gorj, este un profesor serios, dedicat școlii, cu o carieră profesională de 42 de ani în educație, cu un istoric profesional relevant în mediul educațional gorjean, este un om moral, incoruptibil și un vajnic apărător al legii.
  Am cerut Ministrului Educației, doamna Ecaterina Andronescu, printr-un memoriu în 63 de puncte, toate confirmate după anchetă, să-l revoce din funcție pe dictatorul de la Gorj, impardonabilul profesor făcut la seral, Ion Ișfan, și iată ce s-a întâmplat!. Mă gândesc și eu precum cetățeanul implicat în treburile țării și mă întreb. Cumva, MEN este subordonat acestui personaj violent, antisocial și netestat psihic vreodată? Are MEN obligații față de un individ cu 5, 20 la titularizare?
  Este incalificabil ce s-a întâmplat! La miezul nopții dintre zilele de 10 și 11 aprilie a fost trimis prin fax ordinul de ministru prin care prof. Ion Mocioi este înlocuit pe funcția de inspector școlar general-adjunct cu Ion Ișfan. S-a constat așa la o întâlnire conspirativă că omul demis din funcția de inspector școlar general pentru numeroase matrapazlâcuri produse în perioada 2012 - 2019 este bun acum pentru a fi inspector general-adjunct? Sau personajul îi are la mână pe decidenți, ori nu poate sta la clasă pentru un salariu de profesor, îi trebuie o sinecură pe bani mulți să dea în stânga și în dreapta. Cine are curaj să spună câți bani a dat Ișfan la partid? Cine a fost stăpânul lui acolo? Câte avantaje i-a făcut? Etc.!
  Au lucrat noaptea, ca hoții! Cine își permite să exercite așa presiuni asupra unei instituții publice de nivelul MEN? Asta se întâmplă numai în statele captive grupărilor de tip mafiot. Aici s-a ajuns. Mai mult decât jalnic. Acest minister mai este condus de un ministru responsabil pentru țară? Să numești un individ inspector general-adjunct după ce l-ai demis din funcția de inspector școlar general? Ce legalitate este aceasta? Este parșivism neaoș! Este de noaptea minții! Te descalifică o astfel de decizie!
  Vedeam în persoana dumneavoastră un om de caracter, plin de cinste, onoare şi demnitate, doamna Ministru! Dar m-am înşelat! Verticalitatea, dacă era, v-ar fi ajutaţi să respingeţi orice presiune politică, indiferent din ce parte ar fi venit! Dar nu a fost aşa! Aţi renunţat la orice valoare civică şi aţi semnat. Şi nu era deloc nevoie! Gorjul avea inspector şcolar general-adjunct în clipa de faţă. Lăsați ministerul în seama celui care știe ce are de făcut cu adevărat și just!
  E vorba de hipercorupție aici, de relații de tip mafiot. Șantajul, mita, peșcheșurile, amenințările și banii fac legea, unde, tocmai în educație, domeniu considerat prioritar în viața socială a României, prin însăși controversata Lege a Educației care nu se mai știe dacă mai este Legea Nr. 1/2011. Tragic pentru această țară! Nu mai comentez, pentru că mă apucă o scârbă națională, iertat să-mi fie limbajul! Tot disprețul meu pentru cei care au săvârșit această mârlănie!
  Pentru conformitate,
  Prof. Ion Elena,
  Târgu-Jiu
  • Like 0
 • Nu Don Dragnetti ci Don Dragneone!
  • Like 0
 • Avem criminali in justitie: acesti obedienti fata de Dragnea si fata de Rusia, foarte posibil, sunt in stare sa tortureze aceasta natie cu amanari, cu pedanterii incomensurabile, cu minciuni si pervertiri de legi care sa scape infractorii scarbavnici, numai si numai pentru a ne face indezirabili Uniunii Europene si a fi marginalizati, ca si asa, oricum, s-au acumulat enorm de multe probe ca suntem tara mentalitatii de rromi si nu a mentalitatii de romani, tara tuturor compromisurilor si a oamenilor inteligenti si culti DAR ABSOLUT LASI, care, fie se lasa CALARITI de oameni inculti si vicleni, fie dau bir cu fugitii, lasand tara prada rrom-izarii si, implicit extinderii influentei si puterii Rusiei!!!
  • Like 1
 • Dar oare Dumnezeu ce zice de treaba asta ?

  Ca pana la urma asta este treaba. Dragnea e plin de pacate. Si ce face ? Desfiinteaza biserica, ca sa nu spun ca da foc la biserica.

  Este un precedent periculos, care eludeaza meandrele concretului si se baga in capul saraciilor, pentru ca oamenii simpli pun egalitate intre trecut si viitor, cand vine vorba de buget.

  Vorba lui Caragiale:

  "coane Fănică, să trăiţi! Greu de tot... Ce să zici? Famelie mare, renumeraţie mică, după buget, coane Fănică. Încă d-aia nevastă-mea zice: "Mai roagă-te şi tu de domnul prefectul să-ţi mai mărească leafa, că te prăpădeşti de tot!..." Nouă copii, coane Fănică, să trăiţi! nu mai puţin... Statul n-are idee de ce face omul acasă, ne cere numai datoria; dar de! Nouă copii şi optzeci de lei pe lună: famelie mare, renumeraţie mică, după buget."
  • Like 1
 • Ii doare drept in 3 litere(si nu ma refer la cot) pe hotoman-megatupeistii astia de articolele Dvs si de comentariile noastre..oricum se pisa pe noi..dupa ce ne-au furat, acum ne si umilesc. Asta e viata, cum zice romanasul, democratia mai da si rateuri...prost sa fii sa nu furi in rezervatia asta de lasitate..macar in savana,leul mananca prada mai intai, nu hienele. La noi hienele sunt apex predator, iar noi ,ceilalti ,niste pricajiti de sacali sau vulturi plesuvi
  • Like 2
 • Paul check icon
  Dragnea scapă acum... Important e sa realizam ca mafioții cu dragnea in cap castiga o bătălie acum, nu războiul. Termenele de prescripție pot fi modificate prin lege, mai are și dosarul de la Teldrum, in momentul in care pesede pleacă de la putere se termina cu dragnea. Constituția poate fi modificata inclusiv in sensul eliminării CCR si transferării atribuțiilor la ICCJ sau eliminarii politicului din CCR. Actualii judecători CCR care îl fac scăpat pe dragnea pot fi urmăriți penal pentru favorizarea infractorului sau pentru abuz in serviciu. Condamnatii penal pot disparea din politica. Acum măcar știm foarte bine cine sint mafioții și pe ce se sprijină, e primul pas spre a le veni de hac.
  • Like 7
 • Pe naiba, oricât de tare ar fi el, mor cu el de gat, n-am votat niciodată PDSR,PSD sau cum dracu s-a mai numit, la FSN eram prea mic și ca mine sunt multi.
  • Like 5
 • Adrain D check icon
  Care din articolele de mai jos e cel mai important pentru "republicani" si altii?

  Brexit-ul, amânat până pe 31 octombrie 2019 ...

  Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod

  Volumele și atelierele de parenting costă, dar lipsa de educație parentală costă mult mai mult. Despre curentul „antiparenting”

  10 lucruri pe care le-am aflat despre mine după un seminar de dezvoltare personală la care au participat 13.000 de oameni

  Veniturile fiscale din impozite pe salarii și venit au scăzut în primele două luni ale acestui an, deși salariul mediu nominal a crescut

  Unde este persoana „perfectă” de care m-am îndrăgostit? Cum am descoperit că dragostea nu e oarbă

  Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Nu există niciun detox. Fiecare celulă e dotată genetic cu propriile mecanisme detox”
  • Like 1


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult