Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Don Dragnetti pune Justiția în balanță, ca pe eșafod

Astăzi, 11 aprilie 2019, șira spinării Justiției din România poate fi frântă în două. Cu consecințe incalculabile asupra întregii societăți.

Florin Iordache, de meserie asaltangiu asupra Justiției de mai rău de 2 ani, cere CCR să desființeze hotărârile completurilor de 3 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe motiv că nu au fost alcătuite din magistrați specializați în fapte de corupție. Lăsând la o parte că acțiunea lui Iordache este contestată procedural, întrucât nu avea atribuția să sesizeze CCR din poziția de președinte cu delegație al Camerei Deputaților, o asemenea reclamație este pur și simplu o insultă la adresa Curții Supreme a României. De fapt, asaltangiul Iordache afirmă că nu orice judecător al Înaltei Curți e abilitat să judece într-un proces de corupție. Deci că un magistrat poate obține acest rang maxim în justiție fiind incapabil să judece corupția, între alte cauze penale.

Dacă CCR hotărăște că așa e, o primă consecință este ștergerea condamnării lui Dragnea la 3 ani și 6 luni cu executare în dosarul „Bani luați de la copii și dați la Partid”, în care îl așteaptă sentința definitivă în următoarele săptămâni. Procesul se reia de la zero, Dragnea intră mai albit decât este în alegerile europarlamentare.

Având în vedere că același lucru l-au cerut și avocații lui, Don Dragnetti face demonstrația de forță că poate, cu Brucselu în cârcă, și fără ajutorul guvernului sau parlamentului, să șteargă podelele cu numita Justiție. Legată la ochi parcă în vederea unui viol în grup, căci și alți mucenici condamnați în primă instanță pot să obțină aceeași grație dorneană: Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Andreea Cosma, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Alina Bica, Dan Șova și mulți alții.

Un al doilea efect, mai grav, va fi distrugerea practic totală a prestigiului Înaltei Curți, și așa știrbit prin decizia CCR de pulverizare a completurilor de 5. Mulți dintre magistrații care nu au ieșit să protesteze pe treptele tribunalelor și parchetelor vor lucra având în minte că cei mai puternici dintre ei sunt bătaia de joc a Partidului...

Mai mult, simplii cetățeni care vor fi căzut pe gânduri în ultima vreme după atâtea acțiuni scelerate, în toate direcțiile, ale lui Dragnea și bandei sale, își vor spune, după ce Don Dragnetti va ridica spre cer degetele mijlocii în stil Iordache la poarta Înaltei Curți: „Domnule, totuși e tare, se ține bine în șa, mă duc să votez PSD...”.

Acum, în România, femeia legată la ochi nu mai ține balanța în mână, e urcată ea însăși pe un taler, ca pe eșafod, în vreme ce pe celălalt taler stau Don Dragnetti și Tăriceanu, cu multele lor kilograme, gata să sară jos... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult