Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Dacă aproape am arestat-o pe Kovesi, pricepeți ce vă putem face și vouă!”

Actul terorist al Secției pentru Terorizarea Magistraților nu a reușit. Deocamdată.

Scopul dosarului penal confecționat Laurei Codruța Kovesi pe baza autodenunțului scuipat de la Belgrad de S. Ghiță nu e condamnarea fostului procuror-șef DNA, imposibil de obținut pe baza însăilărilor fantasmagorice din zisul dosar, presupunând că, totuși, România nu devine o Venezuelă. Scopul era punerea LCK sub control judiciar – să nu poată să-și facă meseria de procuror, să nu poată să iasă din țară, să nu poată să vorbească public despre ce i se întâmplă.

Mai întâi a fost ținută 7 ore în sir în anchetă la Secție, ca să se inducă ideea că „sunt probleme mari, e groasă”, de vreme ce a fost anchetată 7 ore. Dna Kovesi ar fi putut, ieșind în fața presei, să relateze plimbatul de hârtii, de polițiști și de avocați, acuzațiile aiuritoare care i se aduc, trasul de timp, așa cum a relatat după precedenta chemare la Secția Gestapo. Prin urmare, i s-a închis gura prin interdicție.

Controlul judiciar a fost un substitut pentru reținere sau arestare, pe care Komissara Florea n-a avut nervii destul de tari s-o dispună. Mesajul transmis tuturor magistraților care înțeleg să-și facă meseria potrivit legii și propriei conștiințe a fost: „Dacă aproape am arestat-o pe Kovesi, fosta șefă a DNA, pricepeți ce vă putem face și vouă, în caz că ne supărați cu ceva!”.

Toată ziua, premierul Dăncilă și ministrul Justiției Toader au debitat fără să clipească o minciună sfruntată: cum că președintele Parlamentului European și prim-vicepreședintele Comisiei Europene ar presa guvernul României să stopeze anchetarea lui Kovesi. Nici vorbă: Tajani și Timmermans și-au exprimat limpede îngrijorarea în legătură cu împiedicarea LCK, prin controlul judiciar al Secției, să vină la Bruxelles pentru a-și apăra șansele în procesul de alegere a procurorului-șef european, nu au pomenit de oprirea anchetei.

Și cum să nu fie îngrijorați când, într-o țară în care hoțomanii și hoțomancele s-au cărat când și cum au vrut în Madagascar, în Costa Rica și alte țări de soare pline, în care denunțătorul lui Kovesi, sceleratul S. Ghiță, a plecat pocnind din degete în Serbia, în afara jurisdicției UE, fără ca autoritățile să îi deranjeze cu ceva, procurorul Kovesi, cu 24 de ani vechime, abia întoarsă de la Bruxelles, era arestată între granițele României?

Dacă ÎCCJ nu revoca controlul judiciar, acum televiziunile PSD-ALDE titrau: „Secția a împiedicat-o pe Kovesi să scape de judecată fugind din țară”. Așa cum scria pe ecrane când a plecat la comisia LIBE: „ Kovesi și-a pregătit fuga”...

Menținerea controlului judiciar ar fi permis, cu ajutorul propagandei, stigmatizarea lui Kovesi în ochii publicului: „Dacă nu-i dau drumul din țară, înseamnă că e vinovată!”. 

Hărțuirea va continua, Secția poate oricând să-i mai pună un control judiciar în celălalt dosar, cel cu mizeriile de la Ploiești. Sunt capabili de multe...

Totuși, ceva se schimbă. Revocarea controlului judiciar de către ÎCCJ este a treia invalidare în ultimele zile a acțiunilor nelegale și ticăloase asupra lui Kovesi – tot Înalta Curte a respins și cele două atacuri aberante ale Inspecției Judiciare, celălalt braț înarmat al PSD-ALDE, împotriva candidatei la șefia Parchetului European. Toate acestea sunt de o importanță capitală pentru încurajarea magistraților onești și competenți să reziste agresiunii sălbatice a hoților apărați de vardiștii politici...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult