Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dopat sau nu, Bute rămâne un campion de carton

Bute dopat.

Poate că la retestare va fi infirmată depistarea pozitiv la ostarină a lui Lucian Bute. Ceea ce nu mi-ar schimba părerea despre acest boxer: dopat sau nu, Lucian Bute este un fals.

Am văzut asta în așa-numita Gală Bute, „Un campion pentru România”, din 2011, în care lui Bute i-a fost adus în ring un soi de amator în concediu pe nume Jean Paul, pe care să-l marteleze în strigătele patriotice ale sălii împodobite cu prezența d-nei Elena Udrea.

După ce s-a pretat la acea caricatură de meci, impresia mi-a fost confimată fără drept de apel în confruntarea pierdută înainte de limită cu englezul Carl Froch, în care Bute a arătat în ring ceva rușinos, inadmisibil pentru un boxer profesionist: frică de pumn.

Îmi amintesc și acum rânjetul „fiarei” Froch când și-a dat seama că are în față un „fake”, un boxer care se teme să fie lovit, un fricos (am scris atunci despre asta aici).

Prin urmare, n-ar fi deloc de mirare o nouă trișerie din partea lui Lucian Bute. Dar și dacă testul antidoping pozitiv ar fi până la urmă infirmat, domnul Bute rămâne pentru mine un campion de carton. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fara indoiala A FOST un boxer mediocru cu sansa si meciuri aranjate.Atunci cand a intalnit un campion adevarat Froch a clacat.Va rog nu uitati ca acesta a fost invins de Mikkel Kessler,Andre Ward,pugilisti de care Bute a fugit ca dracul de tamaie.S-a incercat de catre staful lui Arthur Abraham,Jermain Taylor sa se perfecteze un meci cu Bute dar MUCLES! Are 29 meciuri in Canada si doar 2 in SUA si 1 UK asta nu va spune nimic?Jean Pascal este un mediocru din moment ce a fost invins de Sergey Kovalev care are 80% din meciuri in SUA.
  Dar una peste alta bun,rau a facut o caruta de bani si asta conteaza.
  • Like 1
 • Mi se pare destul de nestudiat ca sa zic asa sa spuneti ca Bute a fost campion de carton , bineinteles ati luat doar ce sa dat in media si clasica tevatura dupa meciul cu frooch , nimic mai fals , uitati aici lista meciurilor lui Bute , uitati-va la palmaresul adversarilor si la calitatea meciurilor disputate data de numarul de stele din partea dreapta adica marea majoritate intre 3 si 5 stele adica meciuri foarte puternice considerate de specialisti nu de noi , deci nu are rost sa vorbim romaneste daca nu stim ce vorbim ca asa zice unul sau altul , ultimele 2 meciuri pentru titlul mondial au fost destul de bune , nu extraordinare dar bune la adversari foarte buni , voi nu intelegeti ca el boxeaza tactic nu forta , boxul este despre a da pumni si pe cat se poate sa nu fi lovit , cum sa spui ca lui Bute ii era frica sa fie lovit de Froch , si-a ales o tactica gresita stand la bataie atat , daca isi facea meciul lui standard , castiga la puncte lejer , nu are nici o legatura cu frica si alte romanisme de acest gen , inainte sa spuneti despre cineva ca este un campion de cartoon , luati meciurile , palmaresul adversarilor si apoi vorbiti asa e simplu sa aruncam cu noroi in munca unui om ... aici aveti link cu palmaresul si meciurile lui Bute asa ca sa faceti o analiza corecta ... http://boxrec.com/boxer/223046
  • Like 2
 • Trist dar adevarat. Cand l-am auzit prima data pe Doroftei vorbind despre meciurile lui Bute, am spus ca este rau, invidios. Apoi, incet, avand in minte observatiile sale, am inceput sa vad, chiar daca nu vroiam sa cred.
  • Like 1
 • Stimate CTP. Se vede ca iti place sa lansezi verdicte doar de pe maluri dambovitene. Fii adevarat prezentator de fapte si in cazul lui Lucian. Adica da vreo 1000$ pe un zbor Buc- Mtl si incearca o mica ancheta/interviu si pe malurile Saint-Laurent-ului, chiar pana in capitala Quebec-ului si vei vedea de ce noi, cei de aici,suntem mandri de el. Chiar daca... avem si noi cate un of... In rest,apreciez deosebit comentariile dvs. mai ales pe linia tenisului
  • Like 3
 • Sunteti rau domnule Popescu. Sa nu uitam celelate victorii in care era deasupra adversarilor sai.
  • Like 2
 • Cristian check icon
  Un articol nedrept, domnule. Nu te mai intreb daca ai vazut meciul lui Bute cu DeGale, disputat recent - in nici un caz nu l-ai vazut. Daca vedeai cum s-a luptat timp de 12 reprize ca un gladiator cu un adversar mai bun ca el, te abtineai sa-l califici drept fricos.
  Dar mai mult, am impresia ca ai vazut o singura data meciul cu Froch. Pentru ca nici acolo Bute nu a fost fricos. S-a chinuit cat a putut sa ramana in picioare in fata unui adversar nimicitor, l-a contrat de cateva ori fara absolut nici un efect - barbia lui Froch e legendara - iar frica de care vorbesti, nu era nimic altceva decat faptul ca, in termeni pugilistici, "isi pierduse picioarele". Asa foc toti boxerii cand picioarele nu ii mai asculta - se duc spre corzi, cautand un sprijin. Si chiar asa, abia tinandu-se pe picioare, Bute nu a cedat. Nu a fugit disperat, a incercat sa mai loveasca chiar si in ultimele minute, si in final a refuzat sa ramana la podea.

  Bute o fi corupt, dopat, sau pur si simplu dezagreabil. Dar fricos, "fake", sau campion de carton? Nici vorba de asa ceva.
  • Like 2
 • Silpres check icon
  Bute - dopat, Povetkin - dopat, Browne - dopat (http://www.dailymail.co.uk/sport/boxing/article-3590243/Alexander-Povetkin-fails-drug-test-ahead-WBC-heavyweight-title-clash-unbeaten-champion-Deontay-Wilder.html), Mayweather - încălcarea regulilor antidopaj (http://www.sbnation.com/longform/2015/9/9/9271811/can-boxing-trust-usada), Șarapova - dopată. Mai trebuie ca Bolt să fie prins dopat. Cum, nu trebuie?! Bine, dacă nu trebuie, nu trebuie, asta e, ne mulțumim să știm că doar cei cu care șterge pe jos (Gatlin și Gay) au fost prinși dopați. El e curat ca Lacrima lui Ovidiu...
  Uite-așa devine standard de egalitate a șanselor ciclismul din epoca lui Lance Armstrong. De ce? Fiindcă în zilele acelea - după cum s-a dovedit în zilele noastre - toți cei din frunte se dopau. Vorba lui Jau Urlich: Eu n-am înșelat pe nimeni fiindcă și ceilalți se dopau. Dar e bine că acum ciclismul e curat, atât doar, că nu poți câștiga dacă nu ești grav bolnav, după cum remarcau, pe bună dreptate, comentatorii TV Emanuel Terzian (Manolo) și Andrei Comșa (Jean). Situație pe care au remarcat-o și unii medici ai echipelor din ciclismul profesionist de vârf, care au și făcut propuneri WADA și UCI pentru a înăspri regulile în privința medicației. Deocamdată, fără succes.
  Să vedem ce concurenți vor mai fi la Rio, ținând cont că retestările unor probe de la Olimpiada de la Beijing au dus la descoperirea a 31 de dopați, iar acum se așteaptă rezultatele pentru 250 de probe de la Olimpiada de la Londra (http://www.washingtontimes.com/news/2016/may/25/spanish-athlete-tests-positive-in-retest-of-2008-s/?page=all).
  • Like 1
 • Venom check icon
  Boxul profesionist - o altă invenție de a scoate bani de la niște sponsori fraieri! Ar trebui încadrat la categoria "scam", fiindcă se pretinde a fi ceva oficial, spre deosebire de wrestling unde toată lumea cunoaște regia și participă benevol la jupuire, fiindcă se amuză. Să te dopezi ca să câștigi la propria "buteforie" e culmea penibilului. Omul nu mai rezista nici măcar unor meciuri trucate. Că el sau echipa, că a fost aspirina, nici măcar nu contează.
  • Like 0
 • Nu ar fi primul roman decazut sau primul afacerist din sport ..e clar ca teatru a fost mai mult decat box si box mai putin ca circ de doi lei pe onorarii frumusele..cumva trebuia scos din circuit la fel ca si ala cu cantarul de dinaintea meciului (ce moaca avea de nevinovat cu cariera terminata fara pumni dar cu maruntisul in buzunar) sau ca inca cativa trisori si ei..pacat ca banu' bate sportul...
  • Like 0
 • Nu ar fi primul roman decazut sau primul afacerist din sport ..e clar ca teatru a fost mai mult decat box si box mai putin ca circ de doi lei pe onorarii frumusele..cumva trebuia scos din circuit la fel ca si ala cu cantarul de dinaintea meciului (ce moaca avea de nevinovat cu cariera terminata fara pumni dar cu maruntisul in buzunar) sau ca inca cativa trisori si ei..pacat ca banu' bate sportul...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult