Medicul Cătălin Cîrstoveanu este invitatul lui Claudiu Pândaru și al lui Florin Negruțiu, duminică, „În fața ta”, de la 13.30, la Digi24
Medicul Cătălin Cîrstoveanu a reușit să construiască secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul „Marie Curie” din bani veniți de la companiile private. În curtea aceluiași spital, Asociația „Dăruiește Viață” ridică, tot din donații, primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Într-o țară în care statul nu a mai reușit să ridice de la zero niciun spital în ultimii 30 de ani, speranța pare să vină doar de la medicii și oamenii implicați care își doresc ca pacienții din România să nu mai moară cu zile.
Heliport la spitalul Marie Curie
Doctorul Cîrstoveanu, cel care conduce secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Marie Curie, considerată cea mai modernă din sud-estul Europei, încearcă mereu să elimine situațiile care pot duce la moartea pacienților. Iar una dintre probleme ține de transportul medical.
„Am avut doi copii pe care i-am pierdut în felul acesta. Transport medical înseamnă transport, ambulanță, spital terțiar. În aceste transferuri, un minut poate sa însemne mult pentru un copil și am avut doi copii pe care i-am pierdut în felul acesta”, explică medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Din acest motiv, a luat hotărârea să construiască la Marie Curie, tot din bani privați, un heliport, cu ajutorul căruia să scadă timpul de transport pentru pacienții critici.
„Eu muncesc la pacient foarte mult și când muncești îți dai seama ce lipsește, și că lipsește de 10, 15, 20 de ani. Te gândești sa ți-l iei singur. De unde? Aplicăm pentru un proiect privat”, a spus șeful TINN.
Pacientul critic trebuie spălat cu soluție de clorhexidină 2%
Într-o țară care are o problemă uriașă legată de infecțiile intraspitalicești, multe decese ar putea fi prevenite prin măsuri simple precum educarea personalului medical astfel încât să se spele pe mâini. „Infecțiile virale le aducem de afară, cele bacteriene serioase, în 70 la sută, din cazuri sunt pe mâinile personalului medical. Unul dintre lucrurile grave dintr-un spital este să te viziteze un cadru medical care nu s-a spălat pe mâini”, avertizează Cătălin Cîrstoveanu. O altă cale de a preveni mortalitatea provocată de infecțiile nosocomiale este felul în care se realizează igiena pacientului. Recent, și-a pierdut viața un tânăr român care a ajuns la un spital din Belgia după o explozie petrecută la Piatra Neamț. A ajuns în străinătate cu două bacterii intra-spitalicești: Acinetobacter şi Klebsiella.
„Este foarte trist lucrul acesta, însă a apărut clorexidina 2 la sută. Nu știu dacă știți, orice pacient ars, din reanimare, trebuie spălat cu soluție apoasă din clorhexidină, nu cu săpun 4 la sută cu care mă spăl când merg la chirurgie. Toți acești pacienți trebuie spălați zilnic, noi am făcut lucrul acesta, a dispărut clorhexidina, știți HexiPharma, acum doi ani. Dar a reapărut clorhexidina 2 la sută, măcar acum să spălăm pacientul în fiecare zi, toți sunt colonizați”, atrage atenția medicul.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si vai cate persoane am vazut care nu se spalau pe maini in situatiile de mai sus.
Cat de bine sta murdaria sub unghiile aplicate fals, clocaie de mizerie.
Si totusi suntem in anul 2018, majoritatea avem apa calda, sapun, masina de spalat haine, detergent si totusi umblam mizerabili .
Si cand te gandesti cum mirosea in spitale a clor de te durea nasul si capul .Se fierbeau siringile in apa, te dezinfecta cu spirt concentrat , nu cu amestecul din ziua de azi.
Am ajuns in zilele noastre sa moara oamenii de mizerie in spitale.
Rusine la cei iresonsabili !
Acceptă mizeria, acceptă lipsa fondurilor, acceptă foloase necuvenite, se complac în situație pentru salar și celelalte beneficii.
Personalul duce acasă produse care ar fi trebuit să fie în hrana pacienților, duce acasă produse de curățenie, hârtie igienică, săpun, dezinfectanți și altele. Inclusiv sare din cea luată pentru deszăpezire. La spitalul de care vorbesc, amestecă sarea cu nisip imediat ce o primesc, să nu mai fie furată. Fură medicamentele destinate spitalului, apoi trimit pacienții să și le cumpere.
Medicii și asistentele vorbesc la telefonul mobil cu mănușile pe mână, după care, cu aceleași mănuși vin și te tratează. Sau fără mănuși. Unde sunt cursurile de igienă? Poate că nu toți și nu peste tot se întâmplă așa.