Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „În 70% din cazuri, infecțiile bacteriene serioase sunt pe mâinile personalului medical. E foarte grav să te viziteze un cadru medical care nu s-a spălat pe mâini”

Cătălin Cîrstoveanu, „În fața ta”

Medicul Cătălin Cîrstoveanu este invitatul lui Claudiu Pândaru și al lui Florin Negruțiu, duminică, „În fața ta”, de la 13.30, la Digi24

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a reușit să construiască secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul „Marie Curie” din bani veniți de la companiile private. În curtea aceluiași spital, Asociația „Dăruiește Viață” ridică, tot din donații, primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Într-o țară în care statul nu a mai reușit să ridice de la zero niciun spital în ultimii 30 de ani, speranța pare să vină doar de la medicii și oamenii implicați care își doresc ca pacienții din România să nu mai moară cu zile.

Heliport la spitalul Marie Curie

Doctorul Cîrstoveanu, cel care conduce secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Marie Curie, considerată cea mai modernă din sud-estul Europei, încearcă mereu să elimine situațiile care pot duce la moartea pacienților. Iar una dintre probleme ține de transportul medical. 

„Am avut doi copii pe care i-am pierdut în felul acesta. Transport medical înseamnă transport, ambulanță, spital terțiar. În aceste transferuri, un minut poate sa însemne mult pentru un copil și am avut doi copii pe care i-am pierdut în felul acesta”, explică medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Din acest motiv, a luat hotărârea să construiască la Marie Curie, tot din bani privați, un heliport, cu ajutorul căruia să scadă timpul de transport pentru pacienții critici.

„Eu muncesc la pacient foarte mult și când muncești îți dai seama ce lipsește, și că lipsește de 10, 15, 20 de ani. Te gândești sa ți-l iei singur. De unde? Aplicăm pentru un proiect privat”, a spus șeful TINN. 

Pacientul critic trebuie spălat cu soluție de clorhexidină 2%

Într-o țară care are o problemă uriașă legată de infecțiile intraspitalicești, multe decese ar putea fi prevenite prin măsuri simple precum educarea personalului medical astfel încât să se spele pe mâini. „Infecțiile virale le aducem de afară, cele bacteriene serioase, în 70 la sută, din cazuri sunt pe mâinile personalului medical. Unul dintre lucrurile grave dintr-un spital este să te viziteze un cadru medical care nu s-a spălat pe mâini”, avertizează Cătălin Cîrstoveanu. O altă cale de a preveni mortalitatea provocată de infecțiile nosocomiale este felul în care se realizează igiena pacientului. Recent, și-a pierdut viața un tânăr român care a ajuns la un spital din Belgia după o explozie petrecută la Piatra Neamț. A ajuns în străinătate cu două bacterii intra-spitalicești: Acinetobacter şi Klebsiella.

„Este foarte trist lucrul acesta, însă a apărut clorexidina 2 la sută. Nu știu dacă știți, orice pacient ars, din reanimare, trebuie spălat cu soluție apoasă din clorhexidină, nu cu săpun 4 la sută cu care mă spăl când merg la chirurgie. Toți acești pacienți trebuie spălați zilnic, noi am făcut lucrul acesta, a dispărut clorhexidina, știți HexiPharma, acum doi ani. Dar a reapărut clorhexidina 2 la sută, măcar acum să spălăm pacientul în fiecare zi, toți sunt colonizați”, atrage atenția medicul.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ada check icon
  Asa cum iti inveti copilul de mic sa se spele pe maini cand iese din toaleta, asa cum te speli pe maini inainte sa manaci sau inainte sa pregatesti mancarea, cu atat mai mult personalul medical trebuie sa fie atent la igiena.
  Si vai cate persoane am vazut care nu se spalau pe maini in situatiile de mai sus.
  Cat de bine sta murdaria sub unghiile aplicate fals, clocaie de mizerie.
  Si totusi suntem in anul 2018, majoritatea avem apa calda, sapun, masina de spalat haine, detergent si totusi umblam mizerabili .
  Si cand te gandesti cum mirosea in spitale a clor de te durea nasul si capul .Se fierbeau siringile in apa, te dezinfecta cu spirt concentrat , nu cu amestecul din ziua de azi.
  Am ajuns in zilele noastre sa moara oamenii de mizerie in spitale.
  Rusine la cei iresonsabili !
  • Like 1
 • Medicina la standardele anului 1700..
  • Like 0
 • Salut interviul luat medicului Cirstoveanu, si felicitari pentru lucrurile minunate pe care le face, intr-o vreme in care sanatatea este criminal uitata de conducerea tarii. Aspectul cadourilor si al sumelor de bani in plic date in sistemul sanitar romanesc continua sa fie de actualitate, el este o racila foarte veche, inca din vremea comunista, si se pare ca n-are sanse sa dispara prea curand, din cauza ca e o problema de mentalitate si caracter, lucruri ce se schimba numai in timp. Asadar, daca ar fi vointa din partea personalului medical si al conducerilor spitalelor, s-ar infiinta in fiecare unitate o cutie a milei, sa-i zicem, sau o cutie a donatiilor. Pe scurt, oamenii sa doneze bani si orice altceva spitalelor, ca recunostinta, nu plicuri cu bani in buzunarele doctorilor, asistentelor, infirmierelor etc. DE CE NU SE FACE ASA? Din moment ce spaga nu dispare in spitale, datorita caracterului, atunci de ce sa nu fie directionata ca donatie, pur si simplu? Va puteti imagina cat de multe s-ar fi putut face efectiv in spitale, daca oamenii sin sanatate n-ar mai accepta spaga si ar spune oamenilor sa-si arate recunostinta sau grija prin donatii? Vad aici o vina EXCLUSIVA a personalului medical, care a ajuns sa aiba salarii FOARTE BUNE, si totusi nu renunta sa primeasca plicuri cu bani! RUSINE, MEDICI, ASISTENTE, INFIRMIERE!
  • Like 0
 • Vasile check icon
  Văd aici, ca și în alte articole, că principalii vinovați pentru starea spitalelor sunt cei din personalul medical.
  Acceptă mizeria, acceptă lipsa fondurilor, acceptă foloase necuvenite, se complac în situație pentru salar și celelalte beneficii.
  Personalul duce acasă produse care ar fi trebuit să fie în hrana pacienților, duce acasă produse de curățenie, hârtie igienică, săpun, dezinfectanți și altele. Inclusiv sare din cea luată pentru deszăpezire. La spitalul de care vorbesc, amestecă sarea cu nisip imediat ce o primesc, să nu mai fie furată. Fură medicamentele destinate spitalului, apoi trimit pacienții să și le cumpere.
  Medicii și asistentele vorbesc la telefonul mobil cu mănușile pe mână, după care, cu aceleași mănuși vin și te tratează. Sau fără mănuși. Unde sunt cursurile de igienă? Poate că nu toți și nu peste tot se întâmplă așa.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult