Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu: Plicul te schimbă. Cu mulți ani în urmă ne-am dat seama de asta și am spus: „Niciodată așa ceva”

Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, a văzut de-a lungul experienței sale cum poate să schimbe plicul dat în spitale comportamentul unui medic. Iar din acest motiv această practică a fost interzisă cu desăvârșire în secția pe care o conduce. „Am trăit ambele aspecte ale acestei condiţionări, acest respect pentru medicul care te-a tratat. Știu ce înseamnă. E foarte complicat. Asta schimbă mintea, chiar dacă spui: Mulțumesc. Bine, cu plăcere. Pleci acasă. Te schimbă în timp. Cu mulți ani în urmă ne-am dat seama de asta și am spus: Niciodată așa ceva. Nici ca mulțumire, nici la început, nici la sfârșit”, a spus medicul Cîrstoveanu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. 

„Pe cine iei primul? Sigur o să-l iei pe cel care ți-a dat un plic”

El a dat un exemplu banal, de care orice medic poate avea parte atunci când vine într-o zi la serviciu. 

Foto: „În fața ta”, Digi 24

„E foarte simplu. Gândește-te că ai la ușă 5 oameni. Unul ți-a dat un plic, altul, nu. Oamenii stau de 3-4 ore să te aștepte. Vii obosit și spui: Haideți să vedem. Pe cine iei primul? Sigur o să-l iei pe cel care ți-a dat un plic, chiar dacă a fost de mulțumire. Și asta schimbă caracterul de imparțialitate, de a considera întâi urgența, de a lua lucrurile în sens normal. E foarte complicat. Te schimbă ușor-ușor, indiferent când se întâmplă”, avertizează medicul.

Atunci când se ajunge la condiționarea actului medical este îngrozitor, spune Cîrstoveanu, iar cei care aplică legea ar trebui să fie, fără excepție, drastici cu oricine face asta. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, am intalnit o doamna doctor care primea numai flori .Se lumina la fata cand vedea buchetul, si eu , pentru ca e un om deosbit , cautam sa-i duc cele mai frumoase flori ! Mult bine mi-a facut acest om care nu accepta altceva drept recunostinta !
  O alta doamna doctor , cardiolog , cand am dus-o pe mama la spital cu salvarea si am internat-o ,mi-a pus-o imediat pe aparate , mi-a refuzt banii si mi-a zis sa merg acasa ca am doi copii mici de care sa am grija ,ca de mama au ei . Si au avut , ii multumesc din suflet ! E cel mai bun medic cardiolog din Constanta ! La fel a facut si medicul chirurg ortoped de la Floreasca , dupa ce i-a amputat piciorul bolnav sotului meu .Nu a acceptat plicul .Sunt si astfel de oameni , eu am intanit cativa si sunt fericita ca am avut o astfel de onoare !
  • Like 0
 • La acel spital am întâlnit medici care sau bucurat mai mult la un coş cu fructe decât la un plic.Poate pare greu de crezut dar așa e.Nu mi-sa cerut niciodata bani înainte.
  • Like 0
 • Da doctore...si faima te schimba...nu numai plicul. Amandoi stim asta. Si colegii dvs. Poate vrei sa lasi de inteles ca nu te intereseaza plicul...e adevarat, dar asta pentru ca ai ajuns la acel nivel in care donatiile diverselor ong iti acopera necesarul...stii cum zic?! Si spune-le ziaristilor cum prioritatea la tine se rezolva cu un telefon de la cine trebuie...cum reusesti totusi sa iti tratezi pacientii preferential. Nu te-am uitat. Daca tu ai facut-o...mare greseala...ne vedem cat de curand.
  • Like 0
  • @ Adriana Nicoleta
   Dacă ai ceva să-i reproșezi CU DOVEZI lui C. C., fă-o în instanță. Nu arunca pe aici cu noroi, că nu stropești pe altcineva în afară de tine.
   • Like 1
 • Plicul poate spală si constiinta medicului si sa-l lase sa moare daca nu-l da, se invata daca primeste odată.
  • Like 0
 • check icon
  După ce am primit 3 „laicuri”, că așa e frumos acuma, poate ar trebui să dau și soluția. Păi e simplu: ori statul își asumă sarcina de a acorda asistență medicală gratuită tuturor, pe baza impozitelor, cu remunerația corectă medicilor, ori nu. Dacă nu, atunci reglementează un sistem de asigurări de sănătate bazat pe concurență, așa cum este asigurarea de locuință, cu variante minim/maxim și iese complet din sistem după asta. La ora actuală, piața a reglat automat problema cabinetelor stomatologice: acolo aproape tot e privat, am unul în poala blocului. Nu cred că se mai duce cineva la un dentist «de stat». Prețurile sunt suportabile de un salariat normal, nu știu cum stă treaba cu un amărât, dar se poate studia. Deci, ori facem asistență medicală bazată pe asigurarea medicală liberă, pe care fiecare o plătește, ori statul se ocupă și de asta. Orice soluție «amestecată» este, ca totdeauna, năclăită cu corupție, e firesc.
  Este la fel și în educație: e gratuită, dar – în fapt – dai «fondul clasei», dai «fondul școlii», îi dai doamnei una-alta... Este la fel în facultățile private, care nu sunt neapărat mai proaste decât cele «de stat», doar profii sunt cam aceiași și colo și dincolo. Nu e concurență reală, «pe bune», este un mod de a face o afacere: iei bani mai puțini la stat, ai ore și «la privat», iei mai mulți bani. Cum mai toți profii sunt și colo și dincolo, cine cu cine să concureze, eu cu mine însumi? Cine a pus la punct acest sistem? Păi e simplu și acest răspuns: grupul care a preluat puterea în dec. ’89 (era să scriu «gașca...»).
  Discuția ar fi mai lungă... Dar cine are timp de discuții lungi și serioase?
  • Like 5
  • @
   Dau eu un like. ÎMI pare nespus de rãu,doar atât se poate! Chiar mi-a plãcut comentariul,ar fi meritat mai multe.
   • Like 0
 • Multumesc tuturor sfintilor ca am scapat de birocratia si regula plicului,de multe ori fara un rezultat pozitiv,din sistemul medical romanesc.I-mi pare nespus de rau pentru cei bolnavi care nu au bani de plic si sunt lasati sa moara incet.
  • Like 0
  • @ Emil Bodnariuc
   check icon
   Și mie ÎMI pare nespus de rău... rău de tot.
   • Like 3
 • Sunt medici si medici ,sunt care accepta iar altii te refuza categoric si asta o spun din proprie experienta...
  • Like 3
 • check icon
  «Plicul» este diferența dintre salariul pe care i-l dă statul unui medic și salariul pe care acesta ar trebui să-l primească. De ce la clinicile ori la spitalele private nu se întâmplă asta? Deoarece acolo remunerația este cea corectă, iar taxa este rezultatul acestei negocieri. Orice alte discuții sunt inutile, bazate pe clișee precum «morala» și altele asemenea. Da, pt circa 15% dintre oameni morala este mai importantă decât remunerația ori decât plicul, dar aceștia – după cum știți – sunt prea puțini pt a impune o normă și vor fi la fel de puțini și în viitor.
  De ce coexistă două sisteme – unul «de stat» iar altul «privat» – în România începutului de mileniu? Am scris «privat» și nu privat, pur și simplu, pentru că și sistemul «privat» este o gașcă a statului, la «privat» activează tot medicii «de la stat», după cum la facultățile «private» sunt profii de la stat. Coexistă deoarece cele mai profitabile afaceri le faci cu statul, acolo curg bani și la asfalt și la borduri inutile și la briz-briz-uri inutile, dar și la spitalele ori la policlinicile private. E un sistem, bine pur la punct, pt a fenta istoria.
  Acest sistem persistă din «alianța» parșivă dintre parveniții noii ere, adică cei care conduc România. Sunt aceia care îi repugnau d-lui care a scris articolul despre insula Capri, EI NE CONDUC, ei fac legile, ei fac normele de lucru, ei îi numesc pe șefi, ei se luptă cu ei pt putere.
  • Like 5
  • @
   maripos check icon
   Plicul s-a luat, se ia si se va lua in vecii vecilor. Ia sa vedem: se fac salariile medicilor 3000 de euro, sau nu - 4, 5, 6000 de euro. Un chirurg bun ia 2000 de euro la o operatie. Daca are DOAR 2 operatii pe saptamana, faceti calculul! Cand la va da statul atat?
   • Like 0
  • @ maripos
   Ai dreptate cu ,, s-a luat si se va lua " , pentru ca pacientul da , fie si din recunostinta. Pe vremea lui Ceausescu ,un mare medic din Bucuresti a construit un spital din banii primiti . Povestea e mai lunga, insa asta e esnta : esti fericit ca te trateaza omeneste, ca ii pasa de tine si te asculta cu rabdare si , din recunostinta , vrei sa-i dai !O vecina de 86 de ani a mers sa se opereze de hernie ombilicala ( e singura ,are pensie mica) ,asa ca am dus-o eu si sotul meu si la consult ,si la spital , iar vecinii , au fost tot timpul langa ea , cu mancare ,cu apa , nu am last sa se simta singura . Nici noi , nici medicul , care o vizita de cateva ori pe zi ... era ...bunica salonului ! La sfarsit , intr-una din ultimile zile ( a stat trei saptamani sub supraveghere medicala) , cand a venit medicul la vizita l-a intrebat daca are de platit ceva si i s-a spus ca plasa care i-a fost pusa , pentru ca e importata , dar ,daca nu are bani, nu e nici o problema ! Femeia avea ceva bani, nu prea multi , asa ca i-a platit plasa si ceva in plus si s-a externat, urmand sa vina peste o luna la control .Am fost cu ea la control dupa o luna , i-a mai dat 50 de lei si,pentru ca a avut mustrari de consiinta si i s-au parut putini banii ce i-a dat , desi pentru ea erau multi ( v-am spus , pensie mica , mica), dupa ce am iesit , m-a rugat s-o mai aduc si luna viitoare la control , am adus-o si i-a mai dat 50 de lei !
   • Like 0
 • Conștiința este cea care face diferența!! Noi am uitat să acționăm liber, curat, firesc, normal. Cât mă bucur că există încă Oameni!
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon