Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, a văzut de-a lungul experienței sale cum poate să schimbe plicul dat în spitale comportamentul unui medic. Iar din acest motiv această practică a fost interzisă cu desăvârșire în secția pe care o conduce. „Am trăit ambele aspecte ale acestei condiţionări, acest respect pentru medicul care te-a tratat. Știu ce înseamnă. E foarte complicat. Asta schimbă mintea, chiar dacă spui: Mulțumesc. Bine, cu plăcere. Pleci acasă. Te schimbă în timp. Cu mulți ani în urmă ne-am dat seama de asta și am spus: Niciodată așa ceva. Nici ca mulțumire, nici la început, nici la sfârșit”, a spus medicul Cîrstoveanu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.
„Pe cine iei primul? Sigur o să-l iei pe cel care ți-a dat un plic”
El a dat un exemplu banal, de care orice medic poate avea parte atunci când vine într-o zi la serviciu.
Foto: „În fața ta”, Digi 24
„E foarte simplu. Gândește-te că ai la ușă 5 oameni. Unul ți-a dat un plic, altul, nu. Oamenii stau de 3-4 ore să te aștepte. Vii obosit și spui: Haideți să vedem. Pe cine iei primul? Sigur o să-l iei pe cel care ți-a dat un plic, chiar dacă a fost de mulțumire. Și asta schimbă caracterul de imparțialitate, de a considera întâi urgența, de a lua lucrurile în sens normal. E foarte complicat. Te schimbă ușor-ușor, indiferent când se întâmplă”, avertizează medicul.
Atunci când se ajunge la condiționarea actului medical este îngrozitor, spune Cîrstoveanu, iar cei care aplică legea ar trebui să fie, fără excepție, drastici cu oricine face asta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O alta doamna doctor , cardiolog , cand am dus-o pe mama la spital cu salvarea si am internat-o ,mi-a pus-o imediat pe aparate , mi-a refuzt banii si mi-a zis sa merg acasa ca am doi copii mici de care sa am grija ,ca de mama au ei . Si au avut , ii multumesc din suflet ! E cel mai bun medic cardiolog din Constanta ! La fel a facut si medicul chirurg ortoped de la Floreasca , dupa ce i-a amputat piciorul bolnav sotului meu .Nu a acceptat plicul .Sunt si astfel de oameni , eu am intanit cativa si sunt fericita ca am avut o astfel de onoare !
Este la fel și în educație: e gratuită, dar – în fapt – dai «fondul clasei», dai «fondul școlii», îi dai doamnei una-alta... Este la fel în facultățile private, care nu sunt neapărat mai proaste decât cele «de stat», doar profii sunt cam aceiași și colo și dincolo. Nu e concurență reală, «pe bune», este un mod de a face o afacere: iei bani mai puțini la stat, ai ore și «la privat», iei mai mulți bani. Cum mai toți profii sunt și colo și dincolo, cine cu cine să concureze, eu cu mine însumi? Cine a pus la punct acest sistem? Păi e simplu și acest răspuns: grupul care a preluat puterea în dec. ’89 (era să scriu «gașca...»).
Discuția ar fi mai lungă... Dar cine are timp de discuții lungi și serioase?
De ce coexistă două sisteme – unul «de stat» iar altul «privat» – în România începutului de mileniu? Am scris «privat» și nu privat, pur și simplu, pentru că și sistemul «privat» este o gașcă a statului, la «privat» activează tot medicii «de la stat», după cum la facultățile «private» sunt profii de la stat. Coexistă deoarece cele mai profitabile afaceri le faci cu statul, acolo curg bani și la asfalt și la borduri inutile și la briz-briz-uri inutile, dar și la spitalele ori la policlinicile private. E un sistem, bine pur la punct, pt a fenta istoria.
Acest sistem persistă din «alianța» parșivă dintre parveniții noii ere, adică cei care conduc România. Sunt aceia care îi repugnau d-lui care a scris articolul despre insula Capri, EI NE CONDUC, ei fac legile, ei fac normele de lucru, ei îi numesc pe șefi, ei se luptă cu ei pt putere.