Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

După 1 ianuarie 2025, contribuabilii notificați în sistemul RO e-TVA au obligația să răspundă în termen de 20 de zile

TVA

Ordinul președintelui ANAF nr. 6234/2024 este un act normativ subsecvent din perspectiva sistemului decontului de TVA precompletat RO e-TVA așa cum a fost reglementat prin OUG nr. 70/2024 cu modificări ulterioare.

Conform reglementărilor, până pe data de 5 a lunii următoare celei în care a fost depus decontul de TVA (Formularul 300), contribuabilii la care autoritatea fiscală identifică diferențe mai mari de 20% și de cel puțin 5.000 lei între sumele declarate de aceștia și cele din decontul de TVA precompletat determinat de autorități, vor fi notificați pentru a explica și justifica respectivele diferențe.

Prin ordinul președintelui ANAF nr. 6234 din 2024, publicat în Monitorul Oficial, se reglementează Formularul de notificare pentru conformarea voluntară in sistemul RO e-TVA (decontul precompletat de TVA). Din punct de vedere normativ până la data de 31 decembrie 2024 contribuabilii notificați în sistemul RO e-TVA nu au obligația să răspundă la aceste notificări.

După data de 01 ianuarie 2025 contribuabilii notificați în sistemul RO e-TVA au obligația să răspundă în termen de 20 de zile de la data primirii notificării.

Dacă nu răspund la notificare contribuabilii vor fi sancționați contravențional iar lipsa răspunsului se va considera suplimentar un element de risc fiscal.

Pentru contribuabilii ce aplică sistemul de TVA la încasare notificările de conformare a sistemului RO e-TVA vor fi emise începând cu 01 august 2025.

La data prezentei analize autoritățile fiscale au în vedere sumele declarate de contribuabili la rândurile 9-11 din decontul de TVA reprezentând livrările de bunuri și prestările de servicii supuse cotelor de TVA 19%, 9%, 5% și pentru o perioadă următoare de timp acestea vor fi principalele sume analizate.

Dorim să facem câteva precizări cu privire la situația lunii iulie 2024 din perspectiva sistemului RO e-TVA, ținând cont că în data de 02 septembrie 2024 am participat împreună cu un număr semnificativ de profesioniști în domeniul financiar contabil și fiscal la prezentarea rezultatelor sistemului RO e-TVA, decont precompletat de către o echipă din partea autorităților fiscale (ANAF și Ministerul Finanțelor) și unele situații sunt foarte importante de a fi cunoscute: 

-pentru luna iulie 2024 au fost analizate peste 180.000 de deconturi de TVA. Conform datelor deținute de autoritățile fiscale din sistemele RO e-factura, AMEF, SAF-T etc., rezultă un TVA colectabil determinat de autorități într-o sumă mult mai mare (peste 500 milioane lei) decât suma TVA colectată declarată de contribuabili prin decontul de TVA, Formular 300.

-conform comunicatului de presă a Ministerului Finanțelor vor fi emise în data de 05 septembrie 2024 pentru luna iulie 2024 un număr de peste 18.000 de notificări de conformare voluntară în sistemul RO e-TVA, însă din discuțiile libere și din materialele informative, cifra comunicată de notificarea voluntară este de peste 24.000 de notificări.

Presupunând că există erori punctuale ale contribuabililor, și în niciun caz erori la atâți de mulți contribuabili, este posibil ca bazele de date ale autorităților publice să conțină date recurente privind TVA colectat cum ar fi factură de vânzare însoțită de bon fiscal pentru încasarea sumei.

Chiar dacă nu suntem obligați să răspundem la notificări, recomandăm să se analizeze și să se răspundă și la notificările din anul 2024 pentru că încă este în testare sistemul RO e-TVA și se pot identifica eventualele redundanțe și erori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult