Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce a declanșat o furtună cu ideile sale privind limitarea accesului românilor pe piața muncii din Europa, ministrul Eugen Teodorovici și-a explicat, pe Facebook, inițiativa

Eugen Teodorovici - propus la MF

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

„Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor”, spune ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a revenit cu explicații, într-o postare pe Facebook, după afirmația sa despre limitarea drepturilor de muncă în statele membre.  

Teodorovici a arătat că declaraţiile au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia lui fiind aceea de a propune „soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social.”

„În legătură cu declaraţiile făcute astăzi la dezbaterea care a avut ca subiect principal criza forţei de muncă, nu pot să nu remarc evaluările nejustificate fără preocuparea de a înțelege mesajul în spiritul său şi pentru care consider că este necesar să fac următoarele precizări:

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social.

NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.

Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesităţii de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să avem condiţii EGALE de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene.

În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA şi PROMOVA interesele românilor şi ale companiilor româneşti.

Aşa cum am mai declarat şi cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuţiei despre variante de promovare a unor scheme europene de şomaj, o astfel de măsură NU trebuie să ţină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii şi TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.

Indiferent de sensibilităţile europene AM REPREZENTAT şi VOI REPREZENTA întotdeauna interesul României şi al românilor!”, a scris Eugen Teodorovici pe Facebook.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene. Pe scurt, românii ar urma să aibă un singur permis de muncă, valabil cinci ani, iar după expirarea lui să își caute de muncă în altă țară. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E.O ,TEODOROVICI: NU am spus, NU spun si NU voi spune niciodata (nu mai am cand) ca AM REPREZENTAT INTERESELE romanilor si Romaniei. ce am spus are logica PSDr-ista.romanul (lenesul asta) sta 5 ani in spania ,invata limba lor, isi da copilul (ii) la scoala spaniola ,apoi pleaca in alta tara (asa ziceTEO PSDr-istu) invata alta limba,alte obiceiuri,apoi in alta si asa mai departe.in felul asta toti romanii vin acasa,muncesc pt.un salar stabilit de cei ca TEO ca el si ai lui sa castige zeci de mii de lei,iar ROMANII sa vina acasa sa lucreze pe 2000 sau 3000 lei.bravo TEO! unde-i logica.? e plecata cu sorcova? sau vrei sa ne faci poligloti???
  • Like 0
 • IC Tosca IC Tosca check icon
  "În aceste momente solemne... mă gândesc... la țărișoara mea... la România... la fericirea ei! la progresul ei! la viitorul ei!" ...Saracu nenea Catavencu. Ce bine le zicea el monser... Da domu' Orlando ? I-auzi braul: "...din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.." ( versiunea patriotica, dedicata electoratului mandru ca-i roman ). In realitate insa, eminenta grizonata a finantelor pesediste a vrut a spune: " Ba, tu'va"n gura ! Da mai stati dreacului si pe acasa si platiti-va taxele si impozitele ca se duce dracu' sandramaua asta de guvernare carpita si peticita ...Ca de unde naiba ba, sa mai furam si noi cate ceva, ca nu vezi ca astia din uele mamii lor ne-au intors curu" ??? " ( varianta Serban Nicolae , cu tot cu trivialitati ) Acestea fiind spuse domnule Orlando, "dă-mi voie să-ți spun, adicătele, că ești o mangafa... Noroc"...
  • Like 3
 • Mr.Oh check icon
  Nu avem ce standardiza in aceasta privinta. Legile sunt clare. Statul care plateste salarul incaseaza taxele salariale. Nu se pune problema altfel. Este o singura exceptie. Daca sunt mai putin de 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive lucrate in alta tara atunci se platesc taxele in tara de origine.

  Faptul ca o tara nu creaza locuri de munca si oamenii pleaca este un alt aspect care nu se poate rezolva prin ingradirea (poetic spus reglementarea) libertatii de miscare. Si asa la fiecare 5 ani trebuie sa schimbi CI sau pasaportul. La ce mai trebuie si un carnet de munca international valabil 5 ani?

  Bolsevic in gandire nu stie decat sa mai emita inca un document.. Al 3-lea. Sa stai sa cersesti la oficialii romani ca sa se simta ei importanti.

  De fapt ei incearca sa ceara compensatii pentru fiecare roman ce lucreaza afara..
  Nu asa se fac afaceri. Astia sunt comunisti paraziti pana in maduva oaselor. Habar nu au cum se creaza un loc de munca. Dar vor sa ia banii celor care stiu si fac ceva pentru societate. Vremuri grele se vor abate asupra Romaniei.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult