Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

E de bine. Sub ranga lui Drulă. Exportăm gunoaie

Cristian Tudor Popescu---

Cum ziceam încă de duminică, câștigătorul principal al acestor alegeri este democrația: numărul celor veniți la vot a fost mare, dacă ne gândim la premisele deloc încurajatoare. În condițiile în care libertatea și democrația luptă din greu în întreaga lume cu dictaturile și tentația dictaturii, a-ți exercita dreptul de vot e o victorie. E de bine.

A câștigat corcitura PSD-PNL. Întrucât și social-democrații, și liberalii sunt pro UE și NATO, iar la Bruxelles blocul partidelor de centru păstrează controlul, e de bine. Câtă vreme România rămâne orientată spre Occident, pe mine, unul, nu mă mai interesează prea mult cine e la guvernare. Cei nemulțumiți de scorul masiv al PSDNL ar trebui să se gândească și la celelalte posibilități: AUR? USR+PMP+FD? 

AUR e pe locul 3 la votul politic, dar s-a ofilit considerabil față de sondajele de astă-iarnă – nicio șansă să se apropie de guvernare. Dacă ne comparăm cu izbânzile ultrașilor în țări mai pricopsite, ca Franța, Austria, Germania, Italia, Olanda, Danemarca sau Belgia, e de bine.

Însă înfrângerea USR ca forță de opoziție pro Vest și anti Putin a făcut rău echilibrului politic din România. Practic, prin singurul rezultat bun ca partid în Consiliul General al Capitalei și rezultatele slabe la nivel național, USR s-a întors, sub ranga lui Drulă, la statutul de USB, de pe vremea lui Nicușor Dan. Preocupat intens de candidatura sa la Cotroceni, egolatrul Drulă a înjghebat alianța cu bicisnicele PMP și partidulețul lui Orban, care i-a gonit votanți, în loc să-i aducă. A împânzit Capitala cu poza lui, deși nu candida la nimic, USR sprijinindu-și, în schimb, prea puțin spre deloc, candidații la locale și europarlamentare; Clotilde Armand și Radu Mihaiu au fost lăsați să se descurce singuri în lupta pe muchie de cuțit cu PSD și PNL – egolatrul Drulă nu s-a gândit nicio clipă să-și amâne demisia până la tranșarea situațiilor din sectoarele 1 și 2. Nu e de bine. 

În schimb, de rău, ba chiar rău de tot pentru toți, o să fie nota de plată încărcată de pomanagerii PSD-PNL, cu care s-au câștigat alegerile.

P.S.

După ce în România au fost vârâte ilegal tone de deșeuri din Europa, exportăm și noi la Bruxelles, cu acte în regulă, niște gunoaie toxice: Șoșoaca și cicisbeul ei. Nu-i rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult