Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E de bine. Sub ranga lui Drulă. Exportăm gunoaie

Cristian Tudor Popescu---

Cum ziceam încă de duminică, câștigătorul principal al acestor alegeri este democrația: numărul celor veniți la vot a fost mare, dacă ne gândim la premisele deloc încurajatoare. În condițiile în care libertatea și democrația luptă din greu în întreaga lume cu dictaturile și tentația dictaturii, a-ți exercita dreptul de vot e o victorie. E de bine.

A câștigat corcitura PSD-PNL. Întrucât și social-democrații, și liberalii sunt pro UE și NATO, iar la Bruxelles blocul partidelor de centru păstrează controlul, e de bine. Câtă vreme România rămâne orientată spre Occident, pe mine, unul, nu mă mai interesează prea mult cine e la guvernare. Cei nemulțumiți de scorul masiv al PSDNL ar trebui să se gândească și la celelalte posibilități: AUR? USR+PMP+FD? 

AUR e pe locul 3 la votul politic, dar s-a ofilit considerabil față de sondajele de astă-iarnă – nicio șansă să se apropie de guvernare. Dacă ne comparăm cu izbânzile ultrașilor în țări mai pricopsite, ca Franța, Austria, Germania, Italia, Olanda, Danemarca sau Belgia, e de bine.

Însă înfrângerea USR ca forță de opoziție pro Vest și anti Putin a făcut rău echilibrului politic din România. Practic, prin singurul rezultat bun ca partid în Consiliul General al Capitalei și rezultatele slabe la nivel național, USR s-a întors, sub ranga lui Drulă, la statutul de USB, de pe vremea lui Nicușor Dan. Preocupat intens de candidatura sa la Cotroceni, egolatrul Drulă a înjghebat alianța cu bicisnicele PMP și partidulețul lui Orban, care i-a gonit votanți, în loc să-i aducă. A împânzit Capitala cu poza lui, deși nu candida la nimic, USR sprijinindu-și, în schimb, prea puțin spre deloc, candidații la locale și europarlamentare; Clotilde Armand și Radu Mihaiu au fost lăsați să se descurce singuri în lupta pe muchie de cuțit cu PSD și PNL – egolatrul Drulă nu s-a gândit nicio clipă să-și amâne demisia până la tranșarea situațiilor din sectoarele 1 și 2. Nu e de bine. 

În schimb, de rău, ba chiar rău de tot pentru toți, o să fie nota de plată încărcată de pomanagerii PSD-PNL, cu care s-au câștigat alegerile.

P.S.

După ce în România au fost vârâte ilegal tone de deșeuri din Europa, exportăm și noi la Bruxelles, cu acte în regulă, niște gunoaie toxice: Șoșoaca și cicisbeul ei. Nu-i rău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult