Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

E oficial: Dobrogea a intrat în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029. Am ajuns la masă. Dar cine aduce sarea și piperul?

fructe de măre - foto: Iakov Filimonov / Alamy / Profimedia

foto: Iakov Filimonov / Alamy / Profimedia

Recent în Constanța, la Centrul de Afaceri din Năvodari a fost făcut primul pas concret în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029. Un eveniment simbolic, dar cu miză mare, care a adunat la aceeași masă reprezentanți ai autorităților locale, culturale, universitare și din industria ospitalității.

Aceasta a fost informația.

Dobrogea: cu suflet balcanic, gust oriental și poftă de Europa

Să începem să diseminăm informația oficială.

Dobrogea visează cu ochii deschiși la titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2029. E oficial: am intrat în cursă. Avem tradiții, rețete, gusturi și povești cât să umple un platou de aperitive balcano-dobrogene. Doar că… nu-i de ajuns să ai ingrediente bune, trebuie să știi să le gătești și să le prezinți. Și aici începe adevărata provocare.

Vrem titlul? Atunci să-l merităm. Nu prin vorbe, ci prin fapte. Avem tot ce ne trebuie: diversitate culturală, rețete cu istorie, peisaje care taie respirația și oameni care știu să primească cu masă plină.

Dar trebuie să trecem de la visare la strategie. Cu un plan clar, cu implicare din partea tuturor, de la administrație, la bunica din Enisala care face cea mai bună dulceață de nuci din sud-estul Europei.

Gastronomia nu e doar despre mâncare. E despre identitate, emoție și turism care lasă urme bune. Iar Dobrogea are toate condimentele. Să le folosim cu cap.

Ce înseamnă acest titlu?

Nu e doar o diplomă frumoasă de pus în ramă. Vorbim despre vizibilitate internațională, turiști care vin pentru experiențe autentice, investiții în produse locale și șansa de a reinventa turismul dobrogean….de la farfurie, până la poveste.

Dobrogea are toate ingredientele pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în 2029, dar succesul nu vine doar din semnături și poze de grup. E nevoie de consecvență, colaborare reală și implicare pe bune.

Am mai văzut starturi spectaculoase care s-au ofilit rapid. Hai să nu mai fim regiunea cu proiecte începute și neterminate. Hai să fim regiunea care-și duce planul până la capăt și-l servește Europei, fierbinte și cu gust autentic.

articol publicat anterior pe funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cristi Danilet - fb

Practic: Prin această soluție se atestă că toți cei care au inițiat, anchetat și judecat în cazul Danileț au greșit. Este vorba de un număr de 18 judecători români de la Inspecția Judiciară, CSM și ICCJ – printre ei și actualul președinte al instanței supreme – care au încălcat legea, sancționând pe nedrept un magistrat. În procedura de la CEDO au intervenit de partea Guvernului patru cunoscute asociații, a căror poziție a fost infirmată de CEDO. foto Facebook/ Cristi Danileț

Citește mai mult

Lia Savonea

Se spune că natura are oroare de vid. Acolo unde există un gol, el va fi umplut, indiferent cu ce, pentru că aceasta este legea naturală. Vidul din Justiție a fost umplut de Savonea. Este Savonea o surpriză? Un șoc? O revelație urâtă? A creat ea singură, ca un mastermind diabolic, rețeaua care controlează astăzi Justiția? Nu a văzut nimeni ce face?

Citește mai mult

Otto Uwe Keul

În ultimii 15 ani, numărul de furnizori de fructe și legume locali ai Lidl România a crescut de la 70 la peste 500. 2025 a însemnat și depășirea unei borne- în sezon, pe rafturile magazinele lanțului de retail s-au găsit numai roșii românești 100%, urzici, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel, ceapă verde 100%, pepeni 100%, zmeură și afine 100%, adică produse local. Încurajați de rezultate și de afacerile în creștere, agricultorii au început să exporte prin Lidl România- anul acesta, au ieșit peste granițe peste 1.600 de tone de legume și fructe spre Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

Citește mai mult